Ska du göra en påbyggnad på din bostad? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta inför din påbyggnad
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det kan finnas många goda anledningar till att man vill bygga ut sin bostad. I många fall handlar det om att det finns behov av mer boyta, samtidigt som man ser en flytt som bästa alternativet. Det kan bero på att man blir fler i familjen, man kan vilja ha en dedikerad plats för gäster som sover över, eller att barnen kommit upp i tonåren och har behov av större eget utrymme. I de här fallen kan en påbyggnad på huset vara en bra lösning. Ofta kan det också innebära andra fördelar att bygga en ny våning på huset, i form av ett högre ekonomiskt värde. Det är inte sällan så att värdeökningen överstiger investeringskostnaden för projektet. Detta gäller inte minst i stadsnära områden där bostadspriserna redan från början är höga.
Många använder begreppen tillbyggnad och påbyggnad om vartannat. Och i laglig mening är alla typer av förändringar på ett hus där man ökar husets volym en tillbyggnad. Men i dagligt tal och i dialogen med arkitekter och entreprenörer så avser begreppet påbyggnad en utvidgning av bostaden i höjdled. Tillbyggnaden berör därmed främst bostadens översta våning, i större eller mindre omfattning. Vissa bygger på en helt ny våning, andra lyfter bara taket tillräckligt för den befintliga vinden ska kunna göras om till bostadsyta. Projektomfånget kan även varieras utifrån att man kan bygga en påbyggnad som är lika stor som hela eller en del av husets byggnadsarea. Man bör emellertid ha med sig redan från start, att även om man bara får direkt påverkan på husets översta våning så kan man behöva stärka upp hela husets bärande struktur i samband med att man gör en påbyggnad. Det kommer givetvis även att bli nödvändigt att bygga en trappa från undervåningen till den nya våningen ovanför.
På motsvarande sätt bör man använda begreppet tillbyggnad när det är tal om en utvidgning av huset i sidled, i markplan. Den här typen av tillbyggnad medför att man utökar husets byggarea, och kan syfta till att addera ett extra förrådsutrymme, en matplats eller ett inglasat uterum. Tillbygget kopplas ihop med den befintliga byggnaden, antingen i en våning eller i flera. Den här typen av utvidgning kräver att husgrunden utökas. Ibland kan utnyttjandegraden hindra dig från att bygga till i markplan. I sådana fall kan en påbyggnad vara en bra lösning, även om även det är ett ingrepp som kommer att kräva att man söker bygglov och inväntar startbesked.
Om du har bestämt dig för att bygga en påbyggnad bör du som första steg gå till banken för att få koll på dina budgetramar. Tänk på att den här typen av projekt tar tid, och ju tidigare finansieringen är klar desto snabbare kan arbetet komma igång. Kom ihåg att du även behöver en buffert i budgeten som är reserverad för oförutsedda utgifter. Allt ifrån dåligt väder till utsålda byggvaror kan leda till extra kostnader. Om du inte har lagt in någon luft i budgeten så kan den här typen av händelser medföra att projektet blir försenat eller helt stillastående under en tid.
När finansieringen finns på plats bör du ta kontakt med en arkitekt. Arkitekten och du kommer att arbeta tätt tillsammans under bygglovsprocessen. Arkitekten bidrar även till anbudsprocessen i och med att ritningar och övrigt material kan användas som underlag för prissättning. Helst av allt bör man hitta en arkitekt som har erfarenhet från påbyggnader på privatbostäder sedan tidigare – allt för att din påbyggnad ska smälta samman med den existerande konstruktionen. Arkitekten kommer sätta sig in i den detaljplan och de regler som gäller för ditt område, samt vad man som man har lov till att bygga på tomten. Du bör alltid räkna med att få söka bygglov när du ska göra en påbyggnad, men man bör redan från början vara varse de begränsningar som finns kring taknockshöjd etc., så att man inte riskerar att lämna in en ansökan som du kommer att få göra om. När begränsningarna i kartlagda kan planeringsarbetet börja.
När du samarbetar med arkitekten kring utformningen av ditt nya våningsplan är det viktigt att du kommunicerar tydligt vad dina behov och önskemål är. Det ligger i arkitektens uppdrag att införliva dina idéer och inspel i det slutgiltiga resultatet. Börja med att identifiera vilka huvudfunktioner som du vill se i påbyggnaden. Därefter kan ni fortsätta med att titta på material, färger, inredningsprodukter och andra interiöra element. För att få inspiration kan det vara bra att använda sig av inredningsmagasin, konton på sociala medier och olika bloggar på nätet. Använd gärna bilder av interiörer som du gillar i dialogen med arkitekten. Detta gör det enklare för hen att förstå din vision och din smak.
Att bygga på en våning eller lyfta taket är ett omfattande projekt som omfattar både invändigt och utvändigt byggarbete, samt inredning. Nedan presenterar vi ett urval av bloggar och inspirationssidor där du kan hitta kreativa lösningar i samband med att du planerar ditt byggprojekt:
Hur lång tid som projektet tar att utföra bestäms av en rad olika faktorer. Först och främst hör tidsåtgången ihop med storleken på din påbyggnad och hur komplicerat ingreppet är. Sedan har konstruktionsmaterialet en hel del påverkan, vilket igen hänger ihop med både storlek och komplexitet. Utformningen av ritningar, underlag för prissättning och övriga ansökningshandlingar tar gärna några månader, bara det. Utöver detta får man räkna med 10 veckor för kommunen att behandla din bygglovsansökan, ibland mer. Med bygglovet i handen kan du dra igång med anbudsprocessen, som också den kan ta uppemot en månad i kalendertid. När du så identifierat den entreprenör som du vill köra med, ni har skrivit kontrakt och du fått startbesked, ja då kan det praktiska arbetet börja.
Det första man behöver göra när arbetet startat upp är att göra nödvändiga förstärkningsarbeten i den bärande konstruktionen – detta för att den existerande byggnaden ska tåla belastningen från påbyggnaden. Därefter rivs de delar av översta våningen som behöver avlägsnas, som tak och väggar. När detta är klart byggs ramverket för den nya våningen upp, innan man så täcker konstruktionen. Det kan ta allt ifrån ett par veckor till ett par månader att komma till den här punkten när man har det som kallas råbyggnad – det vill säga ett isolerat skal med väggar och tak, men utan inredning, ytskikt och tekniska lösningar på plats. Här efter behöver man ägna tid till installation av el, målning och ytskikt, platsbyggda lösningar och så vidare – allt beroende på vad man vill ha för typ av rum på den nya våningen.
Totalt sett kan man räkna med en byggperiod på mellan två månader och ett år, allt beroende på påbyggnadens utformning och den befintliga struktur som man utgår ifrån. En genomsnittlig tid för en mindre påbyggnad om totalt 50 kvadratmeter ligger på 12 till 17 veckor. För en stor påbyggnad som täcker hela byggnadsarean och som ligger kring 200 kvadratmeter kan byggtiden uppgå till ett år. Tittar istället man på mittsegmentet, och en påbyggnad på 100 kvadratmeter, så kan byggtiden istället landa på mellan 20 och 30 veckor. Den här siffrorna baserar sig på att det är fyra hantverkare som arbetar parallellt på projektet, samt att det i snitt tar omkring 40 arbetstimmar att färdigställa 1 kvadratmeter. För att byggarbetet ska flyta på smidigt och utan gnissel är det viktigt att du letar upp en entreprenör som har erfarenhet av just påbyggnation. Om din tillbyggnad ska rymma ett badrum eller kök bör man vara medveten om att dessa är de mest tidskrävande och kostsamma rummen att realisera – så eventuella badrum och kök kan därmed förlänga byggtiden.
Vissa byggprojekt utförs hellre sommartid än på vintern. Samtidigt är det många typer av arbeten som låter sig genomföras oavsett årstid. En påbyggnad är ett komplext projekt som kräver flera olika typer av arbetsinsatser, och exakt vilka moment som kommer att behöva utföras varierar från projekt till projekt.
Om ditt projekt kräver att du gjuter är det bra att vara medveten om att just detta är ett moment som inte är bör utföras när det är köldgrader. Kyla kan göra att betongen inte härdar ordentligt. Det kan vara aktuellt att måla huset utvändigt i samband med att man bygger på huset, och inte heller detta är något som bör utföras utanför perioden april till oktober. Ytterligare ett moment som inte passar att få utfört under vintermånaderna är att lägga tak i zinkplåt. Om ditt byggprojekt innefattar något av dessa moment så bör du planera projektet så att just de här delarna inte är förlagda till vintern.
Det troliga är, hur som helst, att det är stora delar av arbetet som kan göras både sommar- och vintertid. Det kan därför vara en god idé att påbörja projektet under vintern och ställa in sig på att få det färdigställt under våren. Gör du så här kan du dra nytta av det faktum att många entreprenörer har mindre att göra under vintern.
En tumregel som man kan använda sig av är att det är tillräckligt med tre anbud. Om du känner till en eller flera av de hantverksfirmor som du överväger att anlita sedan tidigare så kan det räcka med två anbud. Skulle du inte vara nöjd med något av anbuden så finns det inget som hindrar dig från att dra igång en anbudsrunda nummer två. Att ta in offerter och sedan jämföra dem kan vara mer krävande än vad man skulle kunna tro. Det är inte alltid som anbuden från de olika offererande firmorna har tagit med samma arbetsmoment. Det finns även andra variationer som man behöver titta efter när man jämför olika offerter – som att man kan inkludera visst arbete som tillägg, man kan också ha angivit priserna som fastpris, prisuppgift eller bara som kostnadsestimat, och det är olika regler som gäller för dessa enligt konsumenttjänstlagen. Om du tagit in anbud från en större mängd entreprenörer så blir därför jämförelsearbetet snabbt oöverskådligt och mycket tidskrävande. Det finns alltså flera goda anledningar till att man bör starta med tre offerter som en utgångspunkt. Kom ihåg att alla firmorna behöver ha god kunskap om och erfarenhet av påbyggnation. Be gärna om numret till tidigare kunder som du kan prata med som referens. Detta ger dig mer kött på benen än att läsa omdömen på nätet.
Underlaget för prissättning är mycket centralt för hur lätt det kommer att bli för dig att välja entreprenör. Om underlaget är detaljerat kommer offerterna också vara mer exakta. Se därför till att ägna tillräcklig tid tillsammans med arkitekten i samband med att ni tar fram den här informationen – ritningar, projektbeskrivning, bilder av nuläget, samt annan viktig information. Om du har offertunderlaget klart för att dra igång anbudsprocessen, så kan du göra det genom att klicka här.
När det gäller tillbyggnader i höjdled så uppger marknadsplatsen Byggstart.se att den här typen av projekt i snitt kostar 32,000 kronor per kvadratmeter. Det här genomsnittspriset är baserat på genomförda projekt av samma typ, som genomförts av entreprenörer inom det nätverk som är kopplat till Byggstart.se. De projekt som hamnar i det lägre prisspannet kan kosta så lite som 25,000 kronor per kvadratmeter. Samtidigt kan de mer komplicerade och dyrare kosta så mycket som 50,000 kronor per kvadratmeter. Var kostnaden för just ditt projekt kommer att hamna avgörs bland annat av skicket på den befintliga byggnaden, vilka material som används till konstruktionen, samt de val du tar i samband med projektförberedelserna. Detta innefattar bland annat vilka material som du väljer till ytskikten, samt hur exklusiva övriga inredningsprodukter är. Antalet badrum och kök har också mycket stor påverkan på slutpriset. Tillgängligheten till byggplatsen kan också spela in. I ett villaområde inne i centrum blir det ofta dyrare eftersom man behöver räkna in både parkeringskostnader och trängselavgifter.
Under det att arbetet med din påbyggnad pågår bör du se till att finnas på byggplatsen ofta. På så vis kan du hålla dig uppdaterad på progressen inom projektet och du kan underhålla relationen och den goda dialogen med entreprenören. Varför inte passa på att dokumentera projektet i bild? Det kan vara kan att kunna se tillbaka på projektet när arbetet står klart. Som en extra bonus kan det vara bra att ha dokumentation till hands i det fall som det skulle uppstå fel eller om ni skulle hitta några brister i efterhand. Du bör utarbeta en tidsatt projektplan tillsammans med entreprenören. Detta är ett dokument som talar om för dig när olika milstolpar inom projektet ska vara nådda. Under projektets gång kan du då använda planen till att stämma av att arbetet löper på enligt plan.
Innan projektavslut ska du se till att få gå på slutbesiktning tillsammans med entreprenören, och gärna även i sällskap av en extern besiktningsman. Vid det här tillfället kontrolleras att allt arbete blivit genomfört i enlighet med gällande normer och regler. Skulle ni upptäcka fel eller brister kan du hålla inne den sista delen av kontraktsbeloppet till dess att man åtgärdat dessa. Be slutligen entreprenören skicka en kopia av relevant information kring arbetet som man utfört inom projektet.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här