Ska du bygga om vind? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga om vind
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Vad menar man då när man säger att man ska bygga ut vind? Man bör skilja mellan tre olika typer av projekt när det kommer till vinden, eftersom de kommer med olika regler, komplexitet och prislapp:
1. Inreda vinden i ett enfamiljshus:
Detta är möjligen den enklaste formen av att bygga om vind, eftersom man inte behöver ta hänsyn till andra boende (som i en bostadsrättsförening eller annat flerfamiljshus). När man ska inreda vinden kräver det normalt sett att man lägger in ytterligare isolering, installerar ny el och inreder med nya ytskikt (golv, väggar och tak). Man behöver ofta också sätta in nya fönster och bygga en mer permanent trappa upp från våningen under.
2. Införliva ett vindsutrymme i en underliggande lägenhet:
Om man bor i radhus, parhus eller ett bostadsrättshus behöver man först av allt utgå ifrån ägarförhållandena innan man kan dra igång med något vindsprojekt. Detta kan vara en komplicerande faktor i och med att man ofta först behöver köpa loss vindsutrymmet från de övriga delägarna i fastigheten. I motsats till när man bygger ut vinden i ett enfamiljshus så behöver man också etablera en ny brandcell, som omfattar den inredda vinden men som är separerad från det övriga vindsutrymmet. Detta innebär flera byggtekniska krav.
3. Bygga en ny lägenhet på vinden i ett flerfamiljshus:
Om man ska bygga om vinden till en helt ny lägenhet så behöver man förbereda sig på ett omfattande projekt. Detta medför tekniskt komplexa arbetsmoment, vilket ställer högre krav på entreprenörens kompetens. Det kommer att ställas i princip samma krav på vindslägenheten som på lägenheterna i ett nyproducerat lägenhetshus. Det behöver finnas alla huvudfunktioner, som kök, sovplats, umgängesytor, badrum och så vidare. Vidare behöver lägenheten anpassas till de tillgänglighetskrav som finns, för att svara mot de behov som personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga har. Detta inkluderar hiss. Om du planerar att genomföra ett projekt av den här typen behöver du även förbereda dig på en mer omfattande bygglovsprocess.
För att projektet ska bli lyckat är det viktigt att du förbereder dig väl innan. Ju bättre dina förberedelser är, desto bättre är chanserna för ett lyckat resultat och att din vind blir som du önskar. Följande punkter är viktiga att förbereda noggrant inför projektet:
Det är många saker som man behöver tänka på när man ska igång med att bygga om vind, eller inreda på vinden hemma. Nedan har vi samlat ett gäng med nyttiga länkar för vidare läsning och inspiration.
Projektets omfattning, storleken på vinden och valet av entreprenör är några av de faktorer som påverkar tidsåtgången när man ska bygga om vind. Nedan kan du se hur lång tid det normalt sett tar att få klart ett vindsprojekt, med tidsintervall som beror på antalet kvadratmeter vindsyta:
Bygga om vind på 50 kvm: 10–13 veckor
Bygga om vind på 100 kvm: 13–16 veckor
Bygga om vind på 150 kvm: 16–19 veckor
Det är viktigt att man är medveten om att projektet kan ta både kortare och längre tid än det som angivits här. Man kan ofta få en mer precis indikation när entreprenörerna kommer ut på plats för inspektera vinden i samband med prissättningen av projektet.
Många förutsätter att det inte går att utföra större bygg- och renoveringsprojekt under vintern. Detta är emellertid fel i många fall – det kan till och med vara ekonomiskt fördelaktigt att få hantverksarbeten gjorda under vintermånaderna. Bakgrunden till detta är att entreprenörerna gärna har färre inplanerade projekt i sina kalendrar under vinterhalvåret. Konkurrensen om projekten blir därmed högre, vilket gör att priset ofta kan pressas ner något. Bland de projekttyper som man med fördel kan låta göra under de kallare månaderna hittar vi följande:
Samtidigt är det helt riktigt att en del projekt inte är lämpliga att utföra vintertid, som:
Det är rekommenderat att man tar in anbud från tre olika entreprenörer under anbudsprocessen. Tre offerter är tillräckligt många för att kunna skapa sig en bild av vad ett rimligt pris är, samtidigt som beslutsunderlaget inte blir så stort att man tappar översikten av det. Var och en av entreprenörerna behöver ju också göra platsbesök hos dig, så om man gör offertförfrågningar hos ett större antal firmor så kräver det en större koordineringsinsats för att möjliggöra prissättningen.
Innan du kontaktar några entreprenörer så bör du först ha tagit en arkitekt eller annan byggtekniskt kunnig person som kan hjälpa till med projektering och assistera i samband med en eventuell bygglovsprocess. Det är ingen större vits att ta hem entreprenörer för platsbesök innan detta är gjort. Kontakta också gärna byggnadsnämnden i din kommun för att höra dig för kring vad du behöver tänka på för att kunna få projektet godkänt.
Om du vill ta in offerter på ditt projekt kan du göra detta genom att [klicka här].
Vad priset landar på när man bygger ut vinden hänger på projektets komplexitet och storlek. Prislappen varierar också betydligt beroende på vad målet med projektet är. Här kan du se vad de olika projekttyperna normalt sett kan kosta:
Inreda vinden i ett enfamiljshus: 10,000–25,000 kr per kvm
Införliva ett vindsutrymme i en underliggande lägenhet: 15,000–25,000 kr per kvm
Bygga en ny lägenhet på vinden i ett flerfamiljshus: 20,000–40,000 kr per kvm
Tänk på att de här priserna endast ska ses som en indikation. Det finns flera faktorer som man måste inkludera i ekvationen för att få fram slutsumman på ett enskilt projekt. Här är några exempel på viktiga kostnadsdrivare:
Storlek: Storleken på vinden påverkar totalkostnaden. Samtidigt får man tänka på att även om siffran på sista raden blir högre, så får man skalfördelar när man bearbetar en större vind. I och med att ett större projekt borgar för att hantverkarna har jobb under en längre period så behöver entreprenören inte heller räkna in samma kostnadspåslag för ställtid, som vid kortare projekt. Detta får till resultat att priset utslaget på det totala antalet kvadratmetrar ofta blir lägre för en större vind.
Badrum och kök: Badrum och kök är de två rum som kostar mest att realisera i en bostad. Om du planerar att inreda vinden med något av dessa rum så kommer projektet därmed kosta mer.
Materialval: Olika material kommer i olika prisklasser. Som byggherre har man stora möjligheter att påverka kostnadsbilden inom det här området. Material som parkett, badrumsmöbler, köksinredning, osv. varierar stort i både kvalitet och pris.
Entreprenören: Valet av entreprenör kan ha stor inverkan på slutsumman. Det är därför viktigt att man tar in offerter från flera olika entreprenörer och ställer dessa mot varandra.
Tekniska lösningar: Olika tekniska lösningar kommer till olika pris – här gäller det att göra en bra marknadsundersökning om man vill hitta kostnadseffektiva lösningar, på kort och på lång sikt.
Sannolikheten att få till ett resultat som man är nöjd med är större om man är noggrann med uppföljningen av projektet under arbetets gång och efter det att entreprenören meddelat att det jobbet är klart. Genom att följa upp på projektet så kan man verifiera att allt blir gjort enligt specarna allt eftersom momenten blir klara, och det blir dessutom enklare att göra mindre justeringar avseende vissa beslut/lösningar om de görs så tidigt som möjligt. Under projekttiden är det rekommenderat att:
Ha en tät dialog med entreprenören: Med god kommunikation ökar chanserna för att resultatet blir som du vill ha det.
Följ en projektplan: Det är rekommenderat att man lägger in en tidsatt projektplan i kontraktet. En projektplan beskriver när de olika arbetsmomenten ska påbörjas och när de ska vara klara. Planen gör det enklare för dig som byggherre att följa upp på projektet och kontrollera att hantverkarna arbetar på ett effektivt sätt.
Sätt upp fasta möten för avstämning: Planera in när ni ska ha era avstämningar i god tid innan. Med dessa i almanackan så kan du vara säker på att du kommer att bli uppdaterad på framstegen i projektet med regelbundna intervall. Vid de här mötena kan ni även avhandla eventuella problem som dyker upp.
Gör en checklista: Gör upp en lista med alla de material som du vill ska köpas in. Detta kommer att förenkla anskaffningsprocessen oavsett om det är du eller entreprenören som kommer att stå för inköpen.
Informera dina grannar: Om du bor tätt inpå dina grannar – kanske till och med i lägenhet, så är det att rekommendera att du låter dem veta när projektet kommer att dra igång och när det beräknas vara klart. Detta gör att även de är beredda på oljud och störningar, så att du slipper klagomål i ett senare skede.
När projektet är klart enligt entreprenören så är det viktigt att ni tillsammans går över allt arbete som blivit utfört. Det är detta som normalt sett kallas för att genomföra slutbesiktning. Det är rekommenderat att man tar med en extern fackman vid det här tillfället, som kan kontrollera att allt blivit utfört enligt gällande regler och normer. Efter att projektet blivit godkänt ska man få relevant projektdokumentation skickad till sig av entreprenören. Detta innefattar:
Slutdokumentation: Beskrivning av allt arbete som blivit genomfört, tillsammans med de material som använts till de olika momenten.
Våtrumscertifikat: Gäller i det fall som du byggt ett badrum på vinden, och om du anlitat en auktoriserad firma som får utfärda den här typen av dokument.
Installationsprotokoll: Avser de elarbeten som blivit utförda i samband med vindsprojektet.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här