Ska du bygga ett nyckelfärdigt hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om nyckelfärdiga hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Exakt vad som avses med begreppet "nyckelfärdigt hus" är upp till leverantören att definiera. Vanligtvis används dock begreppet om en bostad som man kan flytta in i omedelbart efter leverans. Det är ett utmärkt alternativ för de som inte kan eller vill delta i byggprocessen, även om detta givetvis är möjligt om det är det man vill. Ett nyckelfärdigt hus, inklusive de rum och faciliteter som man önskar, kan ritas tillsammans med en arkitekt. Alternativt så kan man välja hus ur en katalog. Entreprenadformen som du sedan väljer definierar ditt ansvar som byggherre. Här kan man välja att vara tätt involverad i alla steg, eller att inte vara involverad alls.
När man ska bygga ett nyckelfärdigt hus gäller det att vara väl förberedd. Även om du har anlitat proffs till att utföra arbetet så behöver du avsätta gott om tid till förberedelser inför projektet, men även till olika aktiviteter under hela projektets gång. Eftersom detta är ett mycket omfattande projekt behöver du också vara beredd på att få vara flexibel och anpassa dig till nya omständigheter. Det kan till exempel handla om att du får reda på att dina ursprungliga planer inte är praktiskt genomförbara, eller att du inte får tillstånd från kommunen att genomföra husbygget precis som du själv vill. Vid sådana tillfällen är det viktigt att kunna komma fram till alternativa lösningar som man kan vara nöjd med. Dessutom innebär ”goda förberedelser” att man satt upp en detaljerad budget med alla utgiftsposter, samt att man har finansieringen på plats på förhand. I budgeten rekommenderas att du lägger in en buffert på omkring 10–20 %, så att inte eventuella oförutsedda händelser riskerar att få projektet att gå i stå.
I samband med att man bygger hus behöver man alltid söka bygglov hos kommunen. Här är det rimligt att du tar hjälp av arkitekten för att ta fram de handlingar som krävs. Du behöver även anlita en kontrollansvarig som ansvarar för att ta fram en kontrollplan för bygget. Själva ansökan kan göras i ett eller två steg – genom att söka bygglov direkt, alternativ genom att först söka förhandsbesked och sedan lämna in den kompletta bygglovsansökan. Ett förhandsbesked talar om för dig om det du planerar att bygga är möjligt att uppföra på platsen som valts ut. Detta är ett särskilt vanligt förfarande när man planerar att bygga utanför detaljplanerat område. Under förutsättning att du ansöker om bygglov inom två år från det du fått ett positivt förhandsbesked, har du rätt att bygga det hus på den plats som ansökan om förhandsbesked avsåg. Att göra ansökan i två steg - först ansöka om förhandsbesked, sedan om bygglov – gör vanligtvis att ansökningsprocessen tar extra tid. Emellertid finns det en stor fördel, bestående av att man slipper investera i en kostsam bygglovsprocess utan att veta om den kommer att kunna ge positivt utslag. Tidsåtgången blir större, men den ekonomiska risken minskar. Var dock beredd på att ansökningsprocessen alltid kostar pengar. Exakt hur mycket den kostar varierar från kommun till kommun och prislappen kan även variera utifrån parametrar som har med det specifika bygget att göra.
I det här avsnittet har vi samlat ett antal utvalda leverantörer av nyckelfärdiga hus:
Eksjöhus - Hustillverkare med 75 års erfarenhet
Myrsjöhus – Färdiga husmodeller eller skräddarsytt hus, sedan 1927
Trivselhus – Möjligheternas husmodeller
Huscompagniet - Gedigna hus i dansk design
Anebyhusgruppen - Husmodeller med 1000 möjligheter
Fiskarhedenvillan – Alla hus byggs på plats, en bräda i taget
Tiden det tar att få ett nyckelfärdigt hus på plats varierar stort mellan olika projekt. Bland annat spelar storleken på huset en stor roll för tidsåtgången, men byggets komplexitet påverkar också. Att bygga nyckelfärdigt hus tar bara runt 6 till 8 månader om det är mindre, kring 100 kvadratmeter stort. För ett hus på 200 kvadratmeter behöver man räkna med 8 till 10 månader. Ett stort hus på 300 kvadratmeter tar omkring 11 till 13 månader att resa, och när vi kommer upp i 400 kvadratmeter tar bygget i snitt runt 13 till 15 månader.
Du behöver emellertid vara uppmärksam på att vi bara pratar om genomsnittliga siffror här. Tidsåtgången för att bygga nyckelfärdigt hus kan vara både större och mindre än de tidsintervall som vi indikerat. Alla projekt är unika – om inte i konstruktion så i markförhållanden och involverade aktörer. Dessutom kan bygglovsprocessen ibland bidra till en kraftigt förlängd projektperiod. För att kunna komma fram till ett mer noggrant estimat på hur lång tid det kommer att ta i just ditt fall, så kan det vara en bra idé att titta på hur lång tid olika delar av projektet normalt sett tar. Det här är ett typexempel:
När arkitekt och entreprenör har fått alla detaljer kring ditt projekt så kommer de kunna förse dig med en uppskattad tidsåtgång för ditt specifika projekt.
Om man ska ge ett generellt svar på frågan kring när på året som man kan bygga nyckelfärdigt hus, så är det ”året om”. Man bör dock vara medveten om att vissa projektmoment låter sig utföras betydligt smidigare under de varmare månaderna, utan snö och minusgrader. Den typ av arbete som man bör undvika under vintern är exempelvis schaktning och utvändigt arbete med betong – det vill säga moment som har med husgrunden att göra. Utöver detta bör man inte heller dra igång med utvändig målning annat än i tidsintervallet april till oktober. Planerar du att lägga zinkplåt på taket behöver du tänka in att detta inte heller är något arbete som lämpar sig för vintermånaderna. Förutom de här bitarna är det dock fullt möjligt att bygga hus hela året. Det är värt att poängteras igen att goda förberedelser är A och O, tillsammans med en tydlig tidsplan. Då kan de delar av projektet som inte bör utföras under den kallaste delen av året förläggas till en säsong med mildare väder.
Tids nog kommer du att behöva leta reda på en lämplig entreprenör att ta sig an jobbet. Att bygga hus involverar flera olika fackområden och du behöver därför först bestämma dig för hur du vill organisera projektet. En del väljer att anlita olika hantverksfirmor för olika specialistområden, medan andra föredrar att ta in en enda entreprenör som ansvarar för att hela projektet blir genomfört. Denna huvudentreprenör tar då in underentreprenörer för de olika fack som man inte själva har kompetens kring. Genom att välja den sistnämnda modellen slipper man att koordinera mellan de olika fackområdena – det gör entreprenören.
När du ska hitta rätt entreprenör för uppdraget är det bra att ta in minst 3 olika anbud. På så vis kan du försäkra dig om att du får ett pris som är marknadsmässigt. Om du skulle känna till de offererande firmorna väl kan det räcka att ta in 2 offerter på jobbet. Ibland händer det att man inte känner sig nöjd med något av de anbud som hämtats in och då kan det vara aktuellt att ta in ytterligare offerter. När du fått ihop en uppsättning med offerter som du menar är rimliga och seriösa så är det dags att sätta sig ner och jämföra dem. Här gäller det att vara noggrann och försäkra sig om att de olika anbuden mäts utifrån samma måttstock. Först av allt behöver du kontroller så att alla poster finns med i alla offerter. Har du inte gjort detta finns det inga garantier för att du jämför pris på samma arbete. Ibland upptäcker man att priserna varierar mycket stort för något eller några projektdelar. Detta indikerar att det uppstått missförstånd kring vad som man avsett i projektbeskrivelsen. Dyker du på tveksamma siffror så bör du kontakta entreprenören innan du går vidare, så att du kan vara säker på att ni har samma förståelse för projektet.
Kom ihåg att priset inte är allt. Viktigast av allt är att entreprenören har den kompetens och erfarenhet som krävs för att kunna genomföra projektet med gott resultat. För att vara säker på att du inte anlitar fel folk till att bygga ditt hus är det en god idé att fråga entreprenören om referenser från tidigare byggen av liknande hus. Dra dig inte för att ringa upp och prata med tidigare byggherrar. Det är ovärderligt att få förstahandsinformation kring hur man upplevt att det varit att samarbeta med entreprenören och om man varit nöjda med resultatet. Var noga med att se till att referenserna är från projekt i närtid. Ett annat nyttigt tips är att kontrollera så att entreprenörsfirman har nödvändiga tillstånd, och hör gärna efter om man exempelvis är auktoriserade för våtrumsarbete eller innehar yrkesbevis. Det senare finns det inga lagkrav på, men kan ge en fingervisning om hur seriös firman är och deras yrkesskicklighet.
Du kan lägga ut ditt projekt på anbud genom att [klicka här].
Det är svårt att sia kring prislappen för ett nyckelfärdigt hus utan att veta något om de specifika förutsättningarna kring det enskilda projektet. Priset varierar såklart en hel del utifrån storleken på huset och den standard som man väljer för alla ingående material. Man kan emellertid få en bild av vad en rimlig kostnad kan vara genom att titta på genomsnittspriser. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset på ett nyckelfärdigt hus runt 28,000 kronor per kvadratmeter. Variationen är dock stor och vissa projekt kan komma ner i 22,000 kronor per kvadratmeter, samtidigt som andra kan kosta hela 45,000 kronor kvadraten. De här priserna inkluderar allt i form av material och arbete, men inte några kostnader som är knutna till arkitekt eller bygglovsprocess. Nedan har vi listat de viktigaste kostnadsdrivarna:
Under projektets gång är det viktigt att du har en tät dialog med entreprenören och att du jobbar aktivt för att undvika missförstånd. Eftersom det är mycket att tänka på när man ska bygga hus är det ofta smart att göra upp en checklista. På listan för du upp alla dina planerade moment, som du sedan bockar av allt eftersom de blir genomförda. På så vis får du en bättre översikt av läget i projektet.
När projektet är klart återstår det att genomföra en slutbesiktning tillsammans med entreprenören och en oberoende, fackkunnig person. Denna person får gärna vara en professionell besiktnings- eller värderingsman. Slutligen behöver du se till att du får all slutdokumentation skickad till dig. Och glöm inte mätprotokoll från elektriker och eventuella våtrumscertifikat. Allt detta behöver du förvara på en dedikerad plats, så att du har tillgång till dokumentationen i samband med kontakt med försäkringsbolaget, vid framtida underhållsarbete eller vid en eventuell försäljning av huset.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här