Ska du bygga villa? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga villa
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Med termen villa avses ett bostadshus som utformats för enda hushåll och som är fristående, utan någon koppling till andra hus. Man skiljer därmed den här typen av enfamiljshus från till exempel radhus, kedjehus, parhus och lägenhetshus. Att en villa i grunden avser att vara bostad åt ett hushåll utgör inte något hinder för att man kan ha en uthyrningsdel i källarplan eller liknande.
Ett annat begrepp som ofta används i samband med villor eller enfamiljshus är termen nyckelfärdig. När man säger att man bygger ett nyckelfärdigt hus antyder man att huset levereras så pass komplett att det bara är att sätta nyckeln i dörren och flytta in. I regel är det då en byggfirma – en totalentreprenör – som säkerställer att allt kommer på plats, från väggar och tak till el och ventilation.
Att bygga villa tar tid och det innebär en uppsjö av beslut som behöver fattas. För att man ska kunna få ett riktigt bra hus på plats, som kan stå i många år, så är det viktigt att man inte hastar igenom projektet. A och O är att man ägnar tillräckligt mycket tid och eftertanke till att förbereda bygget.
Här är ett antal råd för att hjälpa dig på traven:
Undersök detaljplanen
Även om du äger en tomt så är det inte alltid som det är fritt fram att bebygga den. Kommunen ansvarar för att reglera hur en tomt får bebyggas, vilket givetvis kan få påverkan på ditt husprojekt. Kontrollera därför tidigt vad som står i detaljplanen för området där du har tänkt att bygga. Även om tomten i detaljplanen är specificerad som kvartersmark så kan det finnas begränsningar i form av utnyttjandegrad, som avgör hur stora hus som får byggas, samt bestämmelser kring var på tomten som en byggnad får placeras.
Tänk igenom utformningen
När det kommer till färdighus så finns det idag många modeller på marknaden, och de kan vara både enkla att sätta upp och relativt billiga. Den stora nackdelen är att det finns begränsade möjligheter att anpassa de här husen till egna behov och önskemål. Om man vill bygga villa och de egna kraven inte passar mallen så kan det vara bättre att anlita en arkitekt. Som arkitekt är det ens vardag att hjälpa människor till att få det hus som de önskar. Arkitekten tar dessutom fram alla de ritningar och annat material som krävs för att lämna in en bygglovsansökan till kommunen, samt att användas som prissättningsunderlag i samband med anbudsprocessen.
Få finansiering och budget på plats
Det innebär ett stort ekonomiskt åtagande att bygga villa. Därför är det viktigt att man säkrar upp finanserna för projektet tidigt. Börja med att summera allt eget kapital som du har att tillgå och boka sedan in ett möte med banken för att få reda på vad du kan beviljas i form av byggnadslån. Gör därefter upp en budget för byggprocessen. Se till att lägga in en säkerhetsmarginal på 10–20 % av den totala budgeten så att du inte blir helt barskrapad i det fall som huset skulle visa sig blir dyrare än beräknat. Påbörja aldrig ett byggprojekt som du inte är helt säker på att du kan finansiera fullt ut.
Säkra upp bra och täckande avtal
Att bygga hus innebär en stor investering och är inte något som görs lättvindigt. När huset är ritat och klart på pappret så blir nästa steg att teckna avtal med någon som kan bygga det. Tid som läggs ner på att utforma ett detaljerat och heltäckande avtal är väl investerad tid. Kontraktet bör inte endast specificera vad det är för arbete som ska utföras, utan även information om när olika delar av bygget ska vara klara. Det är inte ovanligt att man vill ta hjälp av någon som har juridik som sitt yrkesområde i samband med att man ingår avtal med en byggfirma, men det finns även färdiga avtalsmallar att hämta hos Konsumentverket. Om projektet inte är så komplext så kan man med fördel använda dessa.
Det fina med att bygga villa till sig själv och sin familj är att man kan få sätta sin helt egna prägel på huset. Inspiration och idéer finns det en uppsjö av bara man ser sig runt lite, och här är nätet en ypperlig resurs.
Nedan har vi listat ett antal webbsidor som du kan använda som en utgångspunkt:
En exakt byggtid för att bygga villa är svår att fastställa på förhand. Många faktorer spelar in på tidsåtgången – allt ifrån tomtens tillgänglighet till hur huset är utformat påverkar. Entreprenörens kapacitet i form av hur många hantverkare som kan arbeta på huset samtidigt, är ytterligare en faktor. En annan avgörande parameter är storleken på huset – det vill säga antalet kvadratmeter bostadsyta som ska byggas.
Grovt räknat kan man förhålla sig till följande byggtider (men var observant på att variationerna kan vara stora!):
Du kan bygga hus i princip året runt – med några undantag. Ett sådant undantag handlar om att gräva ut för grund och källare, vilket är ett arbete som man inte bör planera in till vintermånaderna om det föreligger risk för tjäle på platsen. Samma sak gäller för utvändigt betongarbete och kalla temperaturer. Båda dessa moment förekommer tidigt under byggprocessen och indikerar alltså att det kan vara med lämpligt med en projektstart under vår, sommar eller höst. Man bör emellertid ta hänsyn till det lokala klimatet här – i Sydsverige är tjäle och riktigt kalla temperaturer sällsynt, medans man i norr definitivt bör räkna med minusgrader och att marken fryser.
Andra typer av arbeten fungerar bra att få utfört vintertid. Under vintermånaderna är det lågsäsong för många entreprenörer och det är därmed lätt att få tag i arbetskraft. Om man behöver utföra andra mindre grävarbeten så kan dessa med fördel också ske under vintern då maskinerna gör mindre åverkan på tomten i övrigt. Jämfört med perioder under hösten och våren så kan vintern också vara en relativt torr period i Sverige, och med mindre nederbörd kan det funka bra att både lägga tak och sätta panel – tvärtemot vad många tror. Givetvis kan även arbetsmoment inne i huset göras under vintermånaderna. Vad gäller målning av fasad så utförs detta helst under perioden april till oktober. Anläggnings- och planteringsarbeten i trädgården får man givetvis också anpassa till säsong.
När huset är ritat och klart är det dags att ta in anbud från byggfirmor som kan ta sig an bygget av det. Hur många entreprenörer bör man då kontakta? Svar: Tre firmor är vanligtvis tillräckligt om alla av dem är seriösa aktörer. Tre offerter utgör ett tillräckligt stort underlag för att man ska kunna skapa sig en bild av prisspann och gängse villkor. Samtidig är mängden information inte så stor att du tappar översikten, utan att du kan hålla koll på alla olika detaljer. Detta är mycket viktigt i samband med att man jämför de olika anbuden.
För att få in offerter av hög kvalitet från entreprenörerna krävs det emellertid att du haft en hög kvalitet i ditt förarbete. Ju bättre projektbeskrivningen är, desto lättare kommer det vara för de olika entreprenörerna att vara precisa i sina anbud. Samarbeta gärna med en arkitekt eller annan fackkunnig person när det kommer till ritningar och tekniska specifikationer. Om du är redo för att lägga ut ditt projekt på anbud redan nu så kan du [klicka här].
Prislappen för att bygga villa varierar stort mellan olika projekt. Siffror från marknadsplatsen Byggstart.se visar att billigare enfamiljshus kan komma ner i ett kvadratmeterpris på omkring 22,000 kronor. I den andra änden av skalan hittar man samtidigt husbyggen som hamnar på hela 45,000 kronor per kvadratmeter – och det stannar inte där. Genomsnittspriset ligger runt 28,000 kronor per kvadratmeter. Om man inte väljer att bygga något av kataloghusen så behöver man också addera kostnaderna för arkitekt och projektering, vilket kan handla om 150,000 kronor och uppåt.
Vad är det då som avgör om ett hus blir billigt eller dyrt? Här är det många parametrar som spelar in. En uppenbar faktor är såklart storleken på din villa. Större byggnader kräver både fler arbetstimmar och mer material för att realisera, och prislappen blir givetvis därefter.
Andra faktorer med påverkan på slutpriset är ofta:
Att vara byggherre i samband med att man ska bygga enfamiljshus kräver en hel del av en, inte bara under förberedelsefasen. Även i de fall som man beställt ett nyckelfärdigt hus från någon av färdighusproducenterna så lönar det sig att vara på tårna och hålla ett nära öga på framsteg och resultat. En aktiv hållning till projektet kan göra att fel och förseningar undviks, och säkrar upp att du till sist står med ett hus som är precis som du vill ha det.
När entreprenören är klar med sitt uppdrag bör du:
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här