Ska du bygga hus för generationsboende? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om generationsboende
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ett generationsboende är ett hus eller fastighet där flera generationer från samma familj bor tillsammans; vanligtvis i en två avskilda bostäder. Att en familj bor tillsammans på det här sättet har en lång tradition och är ett boendesätt som har fått en renässans och ökat igen på senare år. En vanlig variant är att en familj med barn har far- eller morföräldrarna boende i en tillbyggd lägenhet eller på våningsplanet ovanför. Det är inte ovanligt att en generationsbostad har ännu fler lägenheter som huserar fler hushåll från samma familj eller släkt.
Generationsboenden kan ritas med hjälp av en arkitekt eller beställas som ett färdighus. Det är även möjligt att bygga om eller bygga ut ett existerande hus så att det kan fungera som ett generationsboende.
Att bygga ett generationsboende kräver grundliga förberedelser. Förutom alla byggtekniska beslut som måste tas och regler som ska uppfyllas, handlar mycket om relationer, både mellan de som ska flytta in i bostaden och mellan de som bor i huset och övrig familj. Här nedanför hittar du några punkter som är bra att gå igenom när du gör förberedelserna och planeringen av husbygget.
Prata med hela familjen
När två generationer flyttar in i ett generationsboende angår det i regel fler än bara de två hushåll som är direkt involverade. Särskilt syskon kan ha synpunkter och frågor gällande husbygget. Vem ska stå som ägare på huset? Hur ska finansieringen av bygget se ut? Vad händer när någon går bort eller flyttar ut från huset, och hur kommer arvslösningen i så fall att se ut? Att lägga alla de här frågorna på bordet kan bli till en bra utgångspunkt för ett bra och ärligt samtal som kan förebygga konflikter vid en senare tidpunkt.
Överväg juridisk rådgivning
Det finns inte alltid självklara svar till frågorna som vi har tagit upp i stycket ovan. En del finns reglerat i lag, annat inte, och det kan dessutom finnas gråzoner. Att ta hjälp av en advokat för att skriva avtal som är juridiskt bindande gällande exempelvis vad ska hända när generationsboendet upplöses, kan ge både klara besked och ro för såväl de som bor i bostaden som de övriga som ingår i familjen.
Kom överens om gemensamma regler
Även om du flyttar ihop med personer från din familj kan olika generationer ha olika behov. Vilka regler ska gälla för det gemensamma boendet för att alla ska trivas? Ett ärligt och öppet samtal om vilka gränser som ska gälla kan minska friktionen när generationerna börjar bo under samma tak.
Arbeta med detaljerade ritningar
Det finns flera sätt att bygga en generationsbostad på. Du kan välja mellan ett prefabricerat hus, att bygga om ett existerande hus eller att bygga ett arkitektritat hus från grunden. För de två sista alternativen är det en klar fördel att anlita och ta hjälp av en arkitekt som har utbildning och erfarenhet av att hitta lösningar baserade på de behov och önskemål som de som ska bo i huset har. Det är viktigt att involvera alla som ska bo i huset i det här arbetet och ta allas önskemål på allvar.
Hitta bra hantverkare
Det kan uppstå många oförutsedda händelser i en byggprocess. När huset är ritat och projekteringen är klar, är det viktigt att hitta rätt hantverkare för jobbet. Här gäller det att tänka sig för och hela tiden ha med i bakhuvudet att det företag som erbjuder det lägsta priset inte alltid är det företag som kommer göra bäst arbete. Därför ska du leta efter hantverkare som har bra referenser (helst från liknande arbeten) och kontrollera att de har de certifieringar som är nödvändiga för de aktuella arbetena. Genom att lägga ner lite extra tid på det arbetet minskar du även risken för fel och missförstånd. Ta även en kreditupplysning på respektive företag för att kontrollera att firman har en solid ekonomi.
I djungeln av val som du måste göra under planeringen av en generationsbostad kan internet vara till stor hjälp. Du kan söka efter inspiration, se exempel på olika lösningar som andra husägare har gjort och leta information från fackkunniga inom olika områden.
Här nedanför hittar du några bra länkar att börja med:
Hur lång tid det tar att bygga ett generationsboende påverkas av flera faktorer. Ska du bygga om ett existerande hus är det ett annat projekt än om du bygger nytt. Ska du bygga ett nytt hus kommer byggtiden att påverkas av faktorer som markförhållanden, hur komplex husets konstruktion är, hur många hantverkare som är inblandade och inte minst hur stort huset är.
Nedanför hittar du ett exempel med en typisk tidsåtgång för bygge av generationsboende i olika storlekar:
Tänk på att tiden som är angiven i exemplet bara är en uppskattad beräkning. Det finns projekt som både tar längre tid och som går fortare. De entreprenörer som lämnar anbud på projektet kommer kunna ge en lite mer exakt tidsåtgång och i kontraktet är det mycket klokt att ta med en tidsplan med tydliga datum för när olika delar av bygget ska vara genomfört.
Många tänker att husbygge är ett projekt som bara går att genomföra under den snöfria tiden på året. Sanningen är att det allra mesta av arbetet går att göra när som helst på året. En del moment är till och med en fördel att genomföra under vintern. Vintern är även lite mer lågsäsong för hantverkarna vilket gör att det kan vara lättare att hitta en erfaren entreprenör med tillräcklig kapacitet. Historiskt sett är vintern även en torrare årstid, något som gör årstiden lämplig för arbeten med tak och ytterväggar.
Det finns dock arbeten som inte kan göra under vintern. Det gäller:
Många av de här arbetena ligger tidigt i en byggprocess, något som kan tala för att starta upp husbygget under våren eller sommaren. Var även uppmärksam på att andra grävarbeten än utgrävning för källare kan vara en fördel att utföra under vintermånaderna eftersom tjälen i marken minskar maskinskadorna på tomten.
Vid bygge av en generationsbostad är det vanligt att byggherren låter en totalentreprenör ta över ansvaret för bygget. Totalentreprenören leder bygget från början till slut och garanterar kvaliteten på det färdigställda huset. I andra fall tar byggherren på sig ansvaret och rollen som projektledare och väljer själv ut och kontrakterar de hantverkare som ska bygga huset. Oavsett vilket alternativ du väljer är det en rekommendation att begära in anbud från tre konkurrerande och seriösa aktörer.
Genom att begära in kostnadsförslag från tre aktörer får du fram skillnader i pris och andra villkor. Samtidigt blir inte anbuden så många att du tappar bort dig i detaljerna. En förutsättning för att det ska räcka med tre offerter är att samtliga företag är seriösa, har en bra ekonomi och goda referenser.
Du kan lägga ut ditt projekt för anbud genom att [klicka här].
Det är många olika faktorer som är med och påverkar den slutliga kostnaden för att bygga ett generationsboende. Hur stor huset är, vilken konstruktion det har och vilka material som har använts är exempel på parametrar som har stor inverkan på totalsumman. Siffror från marknadsplatsen Byggstart.se tyder på att tvåfamiljshus är lika dyra att bygga som enfamiljshus det vill säga med ett genomsnittspris runt 28.000 kronor per kvadratmeter. Om du vill bygga om ett existerande hus kostar det cirka 15.000 kronor per kvadratmeter att bygga en lägenhet i källaren. Det är dock värt att nämna att i båda fallen kan olika moment kosta både mer och mindre beroende på vilka val som göra. Nybyggda hus har i vissa fall kommit upp i ett kvadratmeterpris på 45.000 kronor, men det hör inte till vanligheterna.
Bland de faktorer som kan bidra till att göra ett nybyggt generationsboende dyrare finns till exempel:
Tomtens läge och markförhållanden: En sluttande tomt kräver i regel mer förberedande markarbete och gjutningsarbete med grunden än en plan tomt, något som leder till ökade utgifter. Är jordmånen på tomten dessutom svår att arbeta med, till exempel om den består av ytlig berggrund som måste bilas eller sprängas bort, ökar kostnaderna ytterligare.
Husets konstruktion: Om du vid en ombyggnation måste ändra husets bärande konstruktion kommer det att kosta mer än om det går att resa stommen som den är. Likväl kan en komplicerad konstruktion i det hus som ska byggas få priset att skjuta i höjden.
Val av tekniska lösningar: I dag finns det en lång rad med olika alternativ gällande el, ventilation, vatten och avlopp och uppvärmning av hus. Några av dessa är högteknologiska lösningar med många finesser och funktioner, vilket också ger ett förhållandevis högt pris. Det finns pengar att spara genom att du tänker igenom ordentligt vad det verkligen är du behöver och samtidigt tar reda på vilka lösningar som även kan spara pengar på sikt, till exempel gällande uppvärmning.
Standard på interiören: Ett hus där alla invändiga ytor är klädda med exklusiva material är självklart dyrare än ett hus där man har valt en enklare standard. Det är full möjligt att gå ner i pris- och kvalitetsklass, både när det gäller golv- och väggbeklädnad, utan att boendemiljön försämras. Det kan även gå att spara pengar genom att köpa in material i god tid och dra nytta av erbjudanden och kampanjer på byggvaruhusen.
En stor del av grunden för ett lyckat projekt med att bygga ett generationsboende läggs under planeringsfasen. Likväl är det viktigt att du som byggherre noggrant följer upp hur husbygget fortskrider under byggtiden och när huset är uppfört.
Under tiden som byggarbetet pågår bör du:
Göra checklistor: Om du har tagit på dig att köpa in material och andra byggprodukter är det viktigt att dessa finns på byggplatsen vid rätt tidpunkt. Ifall hantverkarna måste vänta på material som du har beställt kommer de att fakturera för tiden som de får vänta och dina byggkostnader ökar. Gör därför listor över allt som du ska köpa in med en väl tilltagen tidsmarginal för när produkterna måste vara levererade och på plats.
Besöka byggplatsen: Gör regelbundna besök på tomten där huset ska byggas och prata med hantverkarna. Intressera dig för arbetet och arbeta för att skapa en bra stämning. Boka även in regelbundna möten med entreprenören. Genom att göra det optimerar du chanserna för att bygget går enligt planen och du har även möjlighet att fånga upp missförstånd och eventuella felaktigheter på ett tidigt stadium.
Informera grannarna: Håll dina närmaste grannar underrättade om byggprocessen, särskilt om de arbeten som låter mycket. Genom att informera grannarna i god tid gör du vad du kan för att skapa en bra grannsämja när ni tar huset i bruk.
När entreprenören meddelar att huset är färdigställt ska du:
Vara med på slutbesiktningen: Tillsammans med entreprenören, kvalitetsansvarig och en extern certifierad besiktningsman går du igenom hela bygget och kontrollerar att allt arbetet är utfört enligt det som står i avtalet och i enlighet med gällande krav och regelverk. Upptäcker ni några fel ska du se till att entreprenören åtgärdar dessa innan du betalar den sista fakturan till entreprenören. Det är vanligt att byggherren håller inne med 10-15 procent av totalsumman tills slutbesiktningen är gjord och eventuella brister är tillrättade.
Se till att få slutdokumentationen: Se till att du får all dokumentation som rör de utförda arbetena och vilket material som är använt från entreprenören. Dokumentationen är viktigt att ha lättillgänglig och nära till hands vid eventuella försäkringsärenden, löpande underhåll av huset och när du beslutar dig för att sälja huset. Slutdokumentationen kan bestå av kontrakt, fakturer och kvitton. Se även till att få dokumentation på att arbetet i våtutrymmena och husets elsystem är utförda av certifierade hantverkare och i enlighet med gällande regelverk.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här