Moderna hus – är det något för dig? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga moderna hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Vad menas egentligen med begreppet moderna hus? Du har kanske sett begreppet användas av både arkitekter på arkitektbyråer och av tillverkarna av element- eller nyckelfärdiga hus. Du har kanske även lagt märke till att husen som benämns som moderna hus kan skilja sig åt markant i formgivningen. Det finns inga fasta riktlinjer för hur ett modernt hus ska se ut, det är snarare ett sätt att kategorisera hus som varken faller in under kategorin traditionell eller kategorin funkis. Det är inte ovanligt att det går att se inslag av funkis i arkitekturen på ett modernt hus eller moderna hus som tydligt är funkisinspirerade.
Det som är gemensamt för fastigheterna som kallas för moderna hur är vanligtvis rena och raka linjer, stora fönsterpartier, stora väggytor samt stilrena och enkla detaljer och få utsmyckningar. Materialen är ofta noggrant genomtänkta och har ofta en mer naturlig prägel än materialet för ett traditionellt hus. Träfasaden eller trädetaljerna är ofta obehandlade och exponerade. Taket på moderna hus kan vara både platt och brutet, och det är vanligt med detaljer som exempelvis utskjutande tak och hängrännor antingen göms helt eller överdrivs för att ge släta och stilrena väggar.
När du ska genomföra ett så omfattande projekt som det är att bygga ett hus, måste du göra en rad förberedelser. Det första du ska göra är att kontakta banken så tidigt det bara är möjligt för att få en uppfattning om olika finansieringsalternativ och eventuella begränsningar. Om du börjar med att kontakta banken undviker du besvikelsen om du skulle upptäcka att du inte har möjlighet att täcka de utgifter som du har räknat fram i din budget och således inte heller kan bygga det hus som du önskar. Genom att rådgöra med banken behöver du inte heller betala för eller genomföra projekteringsarbete som du sedan inte har råd att finansiera.
Tänk på att det är av yttersta vikt att du ser till att din betalningsförmåga är densamma och tillräcklig från det att byggarbetet börjar till dess att huset är färdigställt. När du ska bygga hus är en byggnadskredit ett av de vanligaste finansieringsalternativen. En byggnadskredit fungerar på så sätt att banken tar tomten och allt som byggs på den i pant. Om det uppstår det ekonomiska problem, till exempel dödsfall, skilsmässa eller att entreprenören går i konkurs,tar banken över fastigheten och tar beslut om de säljer tomten med huset så långt som det är byggt eller bygger färdigt huset och sedan avyttrar fastigheten för att täcka utgifterna. När du finansierar husbygget med en byggnadskredit kräver banken att du kan visa upp dokumentation på de arbeten som är utförda och sedan betalar de ut lånet i takt med att de olika delmomenten slutförs.
Oavsett om du bygger ett modernt hus eller ett hus i någon annan arkitekturstil är det fler saker och moment som det är klokt att tänka igenom ordentligt när du förbereder projektet. Det är lätt för en lekman att glömma bort att det kan vara en både energi- och tidskrävande process att bara ansöka om bygglov och få det godkänt. Handläggningstiden är lagstadgad till maximal 10 veckor i samtliga svenska kommuner, men det kan både gå fortare och ta längre tid än så. Saknas det något eller några dokument i din ansökan eller det behövs tillstånd från andra myndigheter kan kommunen förlänga handläggningstiden med som mest ytterligare 10 veckor. Är din ansökan komplett och följer alla gällande regler och lagar är det byggnadsnämndens arbetsbelastning som avgör hur lång tid handläggningen tar. Tänk på att det är viktigt att ta med i beräkningarna att ett bygglov tar lång tid att ansöka om och få godkänt, så se till att avsätta ordentligt med tid för processen.
Innan du kan ansöka om bygglov måste du dessutom anlita en arkitekt som ritar huset och även tar på sig projekteringsarbetet med att sammanställa en bygglovsansökan och ansöka om bygglov för din räkning. Väljer du att bygga ett elementhus eller nyckelfärdigt hus behöver du inte anlita någon arkitekt eftersom projekteringsarbetet ingår i priset för ett färdighus. Med projektering menas kort sagt all planering av ditt framtida hus. Projekteringen börjar med de stora besluten; var på tomten huset ska placeras, storlek, rumsplacering och planlösning. När det är gjort kan du ansöka om bygglov och i väntan på ett besked från kommunen jobbar du och arkitekter vidare med detaljprojekteringen som omfattar planeringen ner på detaljnivå gällande bärande konstruktion, material och tekniska lösningar, som ventilation och värmesystem.
Det är en klar fördel att ha tänkt igenom vilka lösningar du vill ha i huset så att du kan förmedla dina behov och önskemål till arkitekter både före och under samarbetet med arkitekter. Du kan till exempel leta i inredningstidningar, besöka olika hemsidor som har med husbygge och inredning att göra samt använda dig av Instagram, Pinterest och andra sociala medier för att hitta inspiration. Samla gärna på dig lite bilder och ta med dem till mötena med arkitekter.
Här kommer några av våra tips för att hitta bra information och inspiration:
Om du inte har byggt ett hus tidigare är det svårt, för att inte säga omöjligt, att veta hur lång tid det vanligtvis tar eller borde ta. För att hjälpa dig har vi sammanställt en översikt för att du ska kunna skapa dig en uppfattning om hur lång tid husbygget kommer att ta. Siffrorna kommer från statistik på marknadsplatsen Byggstart.se och är baserade på tidigare byggen av moderna hus, som är utförda av hantverkare som ingår i Byggstarts nätverk och verkar via deras plattform. I siffrorna ingår inte tiden för ansökningsprocessen för bygglovet, vilket gör att du i många fall kan räkna med nästan den dubbla tidsåtgången. Sätt av minst ett halvår till att hitta arkitekt, projektering och bygglovsansökan för att vara på den säkra sidan.
För ett hus på 100 kvadratmeter, som är bland de minsta enfamiljsbostäderna som man bygger, får du räkna med en byggtid på 6 - 8 månader. För ett hus på 200 kvadratmeter ligger den genomsnittliga tidsåtgången på 8 - 10 månader. Ska du bygga ett hus på 300 kvadratmeter kan du räkna med att det i snitt tar mellan 11 och 13 månader innan huset står färdigt, och ett hus på 400 kvadratmeter kan ta hela 15 månader att bygga klart.
Uppgifterna ovan är alltså bara ett genomsnitt och det är mycket som kan påverka ditt projekt som gör att det både går fortare och tar längre tid att färdigställa. Hur mycket arbete som ska utföras är en tungt vägande faktor gällande tidsåtgång. När du ska välja entreprenör kan det bli aktuellt att väga kostnader mot tidsåtgång, det kan till exempel vara så att ett företag kan utföra arbetet på kortare tid för att de har fler anställda som kan arbeta med ditt husbygge, men att de i gengäld tar lite mer betalt.
En stor och viktigt prisdrivare är komplexiteten i de olika arbetena. Komplexiteten påverkas av olika faktorer både markförhållanden och byggsätt. Ska du bygga ett hus med många specialanpassade lösningar är det i regel mer komplicerat än att bygga ett hus med standardlösningar. Tänk gärna igenom de olika lösningarna ordentligt och diskutera det med arkitekter om du känner dig osäker. Tomtens tillgänglighet kan också ha stor inverkan på tidsåtgången; i vissa fall kan det till och med vara nödvändigt att bygga en transportväg fram till tomten, något som kan ta många veckor att göra.
Entreprenörens erfarenhet av att bygga hus med den här arkitektoniska stilen har också stor inverkan. Vill du få huset uppfört så fort som möjligt ska du leta efter och anlita en byggfirma som kan visa upp referenser på flera liknande projekt.
Många av arbetena som ingår när du ska bygga ett nytt hus kan utföras både sommar och vinter. Det är snarare så att flera byggprojekt som många tror är bästa att genomföra på sommaren, med fördel kan utföras under vinterhalvåret. Att bygga hus omfattar en rad olika arbeten och de allra flesta kan utföras när som helst under året. Ett undantag är markarbeten då det kan vara svårt att gräva större gropar och förbereda tomten för gjutningen av husgrunden när det är tjäle i marken. Att bygga hus innefattar även en del betongarbeten under det inledande arbetet. Inte heller dessa bör göras när det är för kallt ute eftersom risken är stor att betongen då inte brinner som den ska. Utöver det går det inte heller att måla utomhus under vinterhalvåret och det går inte heller att lägga zinktak.
I stort sett går alla övriga arbeten att göra vilken tid som helst på året. Det kan vara en fördel ekonomiskt sett att planera in vissa arbeten på vinterna eftersom byggföretagen ofta har lite mindre att göra under vintermånaderna.
En viktigt del när du ska bygga hus är att välja rätt entreprenör för bygget. Det gör du genom att begära in anbud på arbetet från olika företag. Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande aktörer, och du ska se till att välja ut tre företag som har tidigare erfarenhet och rätt kompetens för att bygga hus. Känner du redan till ett eller två företag väl kan det räcka med att begära in två anbud. Tänk på att det tar mycket tid i anspråk av byggföretagen att räkna på och sammanställa en offert, så begär inte fler offerter än du behöver. För många offerter kan dessutom göra det svårt att jämföra kostnadsförslagen och vad som ingår i dem. Om du av någon anledning inte är nöjd med något av anbuden är det inget som hindrar att du gör en ny anbudsrunda.
Om du vill lägga ut ditt projekt för anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer kan du [klicka här].
Oavsett antalet offerter som du begär in är underlaget för kostnadsförslaget mycket viktigt. När du ska bygga hus sammanställer du underlaget tillsammans med en arkitekt. Ju mer detaljerat och omfattande underlaget är desto mer detaljerade och rättvisande priser kommer anbuden att innehålla. Om du och arkitekter kommer fram till att det är finns en risk för att bygglovet inte blir godkänt bör ni istället ansöka om ett förhandsbesked för att få en uppfattning om möjligheten till ett godkänt bygglov.
Det är många faktorer som kan påverka priset, uppåt eller nedåt, när du ska bygga ett modernt hus. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för att bygga moderna hus på cirka 28.000 kronor per kvadratmeter. Det kan vara möjligt att få ner kostnaden till 23.000 kronor per kvadratmeter men då krävs det att du väljer billiga alternativ och lösningar under hela byggprocessen. Det ställer också krav på markförhållandena och terrängen på tomten, och att det är lätt för arbets- och leveransfordon att komma fram till byggplatsen.
De faktorer som påverkar priset mest är bland annat byggsättet. Du har möjlighet att bygga husets bärande struktur i trä, mursten eller betong. Betong är det mest slitstarka materialet men även det dyraste. Specialanpassade lösningar i konstruktionen och interiören kan få priset att stiga markant. Badrum och kök är de rum som kostar mest att bygga, så vill du hålla ner kostnaderna ska du hålla ner antalet sådana rum i huset. Utöver det har även de materialval som du gör stor inverkan på slutpriset, och detsamma gäller val av tekniska lösningar. Tänk på att det alltid lönar sig att välja lösningar av en viss kvalitet och inte de billigaste alternativen.
Under tiden som husbygget fortgår ska du som byggherre se till att besöka byggplatsen ofta och upprätthålla en bra och tät kommunikation med entreprenören. Gör du det så undviker du förseningar och missförstånd. När arbetet med husbygget går mot sitt slut är det av yttersta vikt att du får all relevant information och slutdokumentationen för allt arbete. Slutdokumentationen kan bli nödvändig att ha lättillgänglig vid kommande renoveringar, när du ska sälja huset eller om det mot förmodan skulle uppstå fel eller skador som blir försäkringsärenden.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här