Ska du bygga ett elementhus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om elementhus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Elementhus kallas den typ av hus som levereras i form av färdiga element som man sätter samman på byggplatsen. Det är alltså inte ett komplett hus som lastas av på ens tomt, utan prefabricerade element som färdigställts i fabrik. Elementen svarar normalt sett mot tak, ytterväggar, bjälklag, fönster och ytterdörrar.
Det är att rekommendera att man väger fördelar mot nackdelar innan man bestämmer sig för att bygga elementhus. Det är också en god idé att man utforskar och kartlägger vad som är möjligt att genomföra med ett modulhus, för att försäkra sig om att huset blir precis som man vill ha det. Elementhus kommer med en byggmetod som är snabbare, samtidigt som det också innebär tydliga begränsningar avseende valmöjligheterna.
Man bör gärna avsätta ett par månader till att ta fram arkitektritningar och sedan ytterligare tid till bygglovsansökan. Det är emellertid inte alla hus som lämpar sig för den här typen av byggmetod och man bör därför utvärdera de olika typer av lösningar som står till buds tillsammans med en arkitekt.
Redan tidigt i processen bör du ordna med en finansieringsplan för projektet. När denna är på plats kan du planera upp projektet utifrån de medel som du har tillgängligt för att bygga hus. Nästa steg i projektet blir att ordna med projekteringen av huset, inklusive bland annat arbetsritningar och planritning med dörr- och fönsterscheman.
När man ska bygga elementhus gäller det också att grunden är klar till dess att modulerna levereras till byggplatsen, samt att man har försäkrat sig om att tomten är tillgänglig för både lastbil och kran. I regel är det konstruktions- och snickeriarbetet som tiden kortas för när man bygger elementhus – det invändiga arbetet tar i princip samma tid i anspråk, oavsett byggmetod.
Det interiöra arbetet innefattar bland annat att:
Det rekommenderas att man har viss flexibilitet både vad gäller projekttid och budget. Om budgeten tillåter det kan man också överväga att samarbeta med en inredningsarkitekt kring de interiöra aspekterna av husbygget.
Att hämta inspiration från nätet kan verkligen fungera som en vitamininjektion till ditt husbygge. Ta gärna en titt på de länkas som vi samlat nedan:
Det tar betydligt kortare tid att bygga ett elementhus jämfört med många andra typer av hus, eftersom de olika byggmodulerna förproduceras i fabrik innan de levereras till byggplatsen. Vad den totala byggtiden summerar till beror på storleken och utformningen på huset och tomtens karaktär.
Man delar vanligtvis upp ett husbygge i följande faser:
Projekteringsfasen inbegriper att ta fram ritningar tillsammans med arkitekten. Arkitekten tar fram de handlingar som skickas in i samband med din bygglovsansökan till kommunen. När detta är avklarat behöver man söka upp och kontraktera en entreprenör och leverantör av huselement. Det är inte ovanligt att dessa två är en och samma aktör.
Man kan välja mellan totalentreprenad och delad entreprenad. Som byggherre behöver man själv ta på sig rollen som projektkoordinator vid en delad entreprenad, och samordna arbetet mellan de olika hantverksfacken. Väljer man totalentreprenad så har man endast en aktör att förhålla sig till. Det är många arbetsmoment som behöver genomföras, bland annat att schakta och gjuta för källare, mura eller gjuta en grund, montera huselementen och därtill allt invändigt arbete.
Ritningarna behöver även skickas till den part som ska producera elementen, för dimensionering och förberedelser. Detta är en del av projektet som tar omkring 4–6 veckor att genomföra. Därefter tar det ytterligare ett par veckor att färdigställa elementen. För leverans till byggplatsen och montering av elementen får man räkna med ytterligare 1–2 veckor. Som tidigare nämnt behöver då grunden finnas på plats innan monteringsarbetet kan påbörjas.
Det rekommenderas att man sedan avsätter någonstans kring 3–6 månader till det invändiga arbetet, gärna med visst utrymme för eventuella oförutsedda händelser. Allt som allt kan det ta någonstans från 4 till 9 månader från byggstart till dess att du har ett inflyttningsklart elementhus på plats.
Många av de arbetsmoment som följer av att bygga elementhus kan utföras såväl sommar som vinter. Vissa kritiska delar, som schaktning och utvändig betonggjutning, kan emellertid vara vanskliga att utföra vintertid när det är ordentligt kallt. Utvändig målning är också något som man bör se till att få utfört under perioden april till oktober.
Det kan alltså vara en god idé att påbörja projektet under årets varmare delar. Det slutgiltiga, interiöra arbetet kan lika gärna utföras vintertid. Många hantverksfirmor har mer tillgänglig kapacitet under vintermånaderna. Du bör även tänka in att många tar semester i juli–augusti. Arbetskraft från Östeuropa är däremot ofta snarare lediga merparten av december och januari månad. De jobbar därmed istället hellre under den period som normalt sett är semesterperiod i Sverige.
Det rekommenderas att man jämför anbud från tre konkurrerande aktörer för att få bästa möjliga pris på projektet. Man bör då vara noga med att jämföra dem utifrån samma kriterier och innehåll, och man bör därför vara mycket noggrann i sitt arbete. Det är bara om man är grundlig i jämförelsearbetet som man kan skapa sig en verklighetsförankrad bild av kostnader och tidsberäkningar.
Man behöver ha följande frågeställningar i bakhuvudet när man ställer de olika offerterna mot varandra:
Om man inte skulle vara nöjd med de tre anbud som man tagit in så finns det inget som hindrar att man tar in fler offerter från ytterligare ett antal aktörer i en andra anbudsrunda. Man bör dock väga det mot att det är ett tidskrävande arbete, och det kan vara svårt att få en bra överblick över fler än tre anbud. Man bör även tänka på att det innebär en kostnad för entreprenörer och underentreprenörer att åka ut på platsbesök och ta fram kostnadsunderlag och offerter.
För att lägga ut ditt projekt på anbud kan du [klicka här]. Man bör alltid eftersträva att göra projektbeskrivningen så detaljerad som möjligt, i och med att man då får tillbaka offerter som är så exakta som möjligt. Man bör oavsett börja med att låta en arkitekt ta fram alla de ritningar som krävs för att söka bygglov hos kommunen – för att bygga ett nytt elementhus på en obebyggd tomt krävs det alltid bygglov. Kontakta gärna byggnadsnämnden i din kommun först, och hör dig för kring rådande möjligheter och begränsningar för att få ett positivt besked på ditt planerade byggprojekt.
Det finns en rad olika faktorer som har stor inverkan på prislappen på ditt hus, och det exakta priset för just ditt hus kan du i regel bara få fram först efter att arkitekten har ritat upp huset och du hämtat in anbud baserat på ritningarna. Entreprenörerna behöver komma ut på plats för att kunna prissätta projektet i precisa siffror.
Det är emellertid möjligt att skaffa sig en ungefärlig bild av vad man kan anta att projektet kommer att kosta. Enligt prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se kostar det runt 28,000 kr per kvadratmeter att bygga elementhus av normal standard. Det kostnadsunderlag som Byggstart använt sig av för att ta fram genomsnittspriset är baserat på projekt som inte varit särskilt komplexa.
Totalpriset hänger på följande faktorer:
Utöver detta kommer den kvalitet och standard som du väljer för invändiga lösningar, material och inredningsprodukter ge effekt på slutpriset.
Som byggherre har du en rad olika val att göra här, bland annat avseende:
Det är rekommenderat att man arbetar med checklistor för att underlätta i planeringen av materialinköp och de olika val som behöver göras. Att samla informationen om inköpen på ett och samma ställe gör det enklare att jämföra priser och att komma ihåg att beta av alla kritiska moment som man som byggherre ansvarar för. Om man har koll på de här bitarna undviker man onödiga förseningar på grund av att något faller i glömska. Ta gärna fram en tidsatt projektplan tillsammans med entreprenören, som inkluderar både produktions- och monteringstid. Man bör besöka byggplatsen med täta mellanrum och följa upp på arbetet noggrant genom en god dialog med projektledaren under projektets gång.
Det är viktigt att genomföra en grundlig slutbesiktning innan du betalar ut det slutgiltiga kontraktsbeloppet. Det är vanligt att man håller inne omkring 10 % av den totala summan till dess att projektet är färdigställt och godkänt.
Man bör även säkerställa att man fått in all relevant dokumentation, bland annat:
Det är en god idé att anlita en extern fackman till att hålla i slutbesiktningen (i normala fall just en professionell besiktningsman). Besiktningsmannen kontrollerar då att arbetet är korrekt utfört i enlighet med gällande regler och normer, samt tittar efter fel och brister. Eventuella fel eller brister ska åtgärdas omedelbart.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här