Ska du bygga hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Om du har påbörjat planeringsarbetet har du kanske kommit i kontakt med begreppet nyckelfärdigt hus. Det är vanligt att definieringen av begreppet skiljer sig åt mellan entreprenörerna. I vissa fall kan det betyda att huset är helt färdigställt och inflyttningsklart. Andra entreprenörer definierar ett nyckelfärdigt hus som ett hus där det återstår vissa åtgärder, till exempel målning av lister och tapetsering. Det kan även återstå andra mindre arbeten och det kan passa bra för dig som vill ta hjälp av en inredningsarkitekt med de sista ytskiktsarbetena.
Vi skiljer även mellan så kallade färdighus och arkitektritade hus. Färdighus är hus som du väljer från en hustillverkares katalog. Du kan i regel göra vissa modifikationer mot ett pristillägg. Ett arkitektritat hus är å andra sidan anpassad utifrån tomtens förutsättningar samt dina behov och önskemål. Tillsammans med arkitekter utformar du ett hus som uppfyller de krav som du har på ditt framtida hem. Det är en lösning som lämpar sig för dig som redan har en del tankar och idéer om hur huset ska se ut och vilka funktioner och lösningar som det ska ha.
Ett arkitektritat hus kan även vara ett alternativ för dig som inte redan har en uppfattning om vilket slags hus som du vill ha. Det är trots allt arkitektens uppgift att presentera skisser och utkast som ni kan använda som utgångspunkt för det fortsatta arbetet med att rita ett hus som är optimalt för dig. Arkitekter är expert på att lyssna in dina behov, önskemål gällande planlösning och tankar och sedan tolka och omsätta dem till ett användarvänligt och estetiskt tilltalande resultat.
Det är en mängd med förberedelser som du måste göra när du ska bygga hus. Först och främst är det viktigt att kartlägga och få en översikt över de ekonomiska medel som du har att röra dig med. Innan du kan sätta upp en budget måste du kontakta banken, gärna så tidigt som det bara är möjligt, för att ta reda på hur mycket du kan få låna och hur stor del av projektet som du eventuellt ska finansiera med eget kapital. Genom att kontakta banken och få ett lånelöfte undviker du att bli besviken om det skulle visa sig att du inte har möjlighet att finansiera husbygget så som du hade tänkt. När man bygger hus är det vanligast att ansöka om en byggnadskredit och eftersom villkoren för en sådan skiljer sig lite från andra lån är det bra att du får den information som du behöver från en av bankens anställda.
Byggkredit är som sagt den vanligaste typen av lån när det gäller ett husbygge. Lånet fungerar på så sätt att banken tar tomten och det ännu inte byggda huset i pant, det vill säga fastigheten bli bankens garanti. När husbygget påbörjas måste arbetet dokumenteras under hela byggtiden och byggnadskrediten betalas ut efterhand som huset byggs. Om det skulle uppstå betalningssvårigheter, till exempel till följd av en skilsmässa, konkurs eller dödsfall, kan banken ta över fastigheten och därefter bygga färdigt huset och sälja det för att täcka de utgifter som husbygget utgör för banken. Om inget oförutsett inträffar och huset blir färdigställt gör banken vanligtvis om byggnadskrediten till ett bostadslån. Både bostadslån och byggnadskrediter har bra räntesatser. Kom ihåg att du aldrig ska börja med ett husbygge innan du vet exakt hur du ska finansiera hela projektet. Tänk också på att du ska avsätta cirka 10-15 procent av den totala budgeten till oförutsedda utgifter som kan dyka upp under byggtiden..
Med din hjälp ska arkitekter göra både en projektering och en detaljprojektering. Det är alltså många val och beslut som du måste ta under planeringsfasen. Eftersom det är mycket att tänka på är det klokt att leta inspiration och göra en ordentliga efterforskningar för att komma på det klara med vilka lösningar och funktioner du vill ha och vilka andra detaljer som du önskar dig. Titta gärna i inredningsmagasin eller använda sociala medier som Instagram och Pinterest. Inför det första mötet med arkitekten kan du med fördel samla på dig bilder och artiklar som visar det du vill ha, för att ge arkitekten en uppfattning om vad du vill ha och din inredningsstil.
Parallellt med projekteringen, eller när den är klar, är det dags att börja leta efter den entreprenör som ska bygga ditt nya hus. Det är klokt att leta efter en entreprenör som har tidigare erfarenhet av att bygga hus. Du ska bland annat undersöka vilken typ av byggmaterial som entreprenören har byggt hus av tidigare. En del entreprenörer är till exempel specialiserade på att bygga hus med betongstomme medan andra har mer erfarenhet av hus med trästomme. Det är även klokt att be de entreprenörer som du överväger att anlita om referenser från tidigare projekt så att du enkelt kan få förstahandsinformation om vad som fungerar bra och mindre bra med entreprenören och andra saker som du funderar på.
Nästa steg är att ansöka om bygglov och få det godkänt. För så stora projekt som att bygg ett hus är det ett krav att bygglovsansökan måste göras av en fackkunnig projektör. det är i regel arkitekter som tar på sig ansvaret för projekteringen, sammanställer alla nödvändiga dokument till bygglovsansökan och ansöker om bygglov för din räkning. Den dokumentation som ligger till grund för bygglovsansökan ska innehålla plan-, fasad- och sektionsritningar samt situationsplan. Utöver det måste det kommande huset följa den kommunala detaljplanen som gäller för området där huset ska byggas. Om du och arkitekter är osäkra på om bygglovet kommer att bli godkänt är det ett klokt drag att ansöka om ett förhandsbesked, och ifall det blir bifall på förhandsbeskedet gå vidare med en bygglovsansökan.
Det är en klar fördel att du bildar dig en uppfattning om vad du gillar och vad du vill ha innan du inleder arbetet med arkitekten. Börja gärna med att söka efter inspiration i inredningsmagasin och på nätet. Samla ihop allt som du tycker om och visa upp det för arkitekten när ni har bestämt möte. Här har vi samlat några länkar som kan vara användbara för dig som ska sätta igång med att planera ett husbygge men saknar inspiration:
Hur lång tid det tar att bygga ditt hus beror på en rad olika faktorer. Bland annat är storleken på huset en tungt vägande faktor. Utöver det tillkommer variabler som komplexiteten på de olika arbetena och vilka byggmaterial som används. Byggmaterialet, det vill säga materialet i husets stomme, och husets arkitektoniska uttryck kan ha stor inverkan på hur lång tid det tar att färdigställa huset. En annan faktor som påverkar tidsåtgången är specialanpassade lösningar i såväl husets bärande konstruktion som i interiören. Enligt prisstatistik från marknadsplasten Byggstart.se ligger den genomsnittliga tidsåtgången för att bygga ett hus på 100 kvadratmeter på 6-8 månader. Ett hus på 300 kvadratmeter tar i genomsnitt 11-13 månader att uppföra, och ett hus på 400 kvadratmeter tar i regel 13-15 månader. Tidsåtgången per kvadratmeter sjunker alltså ju större bostaden är även om det totala tidsåtgången ökar. Hur erfarna och effektiva hantverkarna är har stor inverkan på hur lång tid det kommer att ta för dem att bygga färdigt huset, och detsamma gäller för hur många hantverkare som är inblandade i det olika åtgärderna.
Utöver de faktorer som vi har nämnt ovan tillkommer även tiden för finansiering, projektering och förberedelserna av bygglovsansökan. Planeringsarbetet kan ta nästan lika lång tid som själva husbygget. Du kan räkna med tre månader för arbetet med projektering och handläggningstiden för bygglovet. Handläggningstiden varierar beroende på arbetsbelastning men det är lagstadgat att du ska få besked inom tio veckor förutsatt att ansökan är fullständig och inte behöver kompletteras med tillstånd från andra myndigheter. Du måste även räkna med ett par veckor för att begära in alla anbud, jämföra dem och slutligen skriva kontrak med den entreprenör som du väljer att anlita.
Många av arbetena som ingår i ett husbygge kan går att göra när som helst under året, sommar som vinter. Det finns dock några undantag. När du ska bygga ett nytt hus ingår det en del betongarbeten, till exempel gjutning av husgrund, i projektets inledning. Är det minusgrader ute brinner inte betongen som den ska och av den anledningen är det klart olämpligt att göra den typen av arbete under vintermånaderna. Det kan även vara svårt att göra vissa markarbeten när det är tjäle i marken. Utvändig målning är inte möjligt att göra under vintermånaderna eftersom färgen inte torkar. Vädret och årstiderna gör det därför husbygge till en tålamodskrävande process. Från det att du börjar med planeringen fram till att de många delmomenten i byggarbetet är färdiga finns det också många steg som kan bli försenade på grund av oförutsedda händelser, och ta längre tid än vad du har räknat med.
En generell rekommendation är att du ska begära in tre offerter och att samtliga ska komma från kvalitetskontrollerade och seriösa entreprenörer med erfarenhet av husbygge. Du tänker kanske att det är bättre att begära in så många anbud som möjligt men när det gäller stora projekt, som att bygga hus, kan många offerter snabbt bli svåra att överblicka. I ett anbud för ett husbygge ingår det många poster och när du ska jämföra en stor mängd offerter kan det snabbt bli rejält rörigt och svårt att avgöra vilket kostnadsförslag som passar ditt projekt bäst. Du ska även tänka på att det tar energi och tid i anspråk från entreprenören när de ska bedöma ett arbete och beräkna ett anbud. Om de tre anbuden som du begär inte är tillfredsställande kan du alltid göra en ny anbudsrunda genom att kontakta tre nya aktörer.
Innan du börjar processen med att begära in anbud ska du har gjort en stor del av projekteringsarbetet tillsammans med arkitekten. Det förslag som han eller hon ritar ligger till grund för det kostnadsförslag som entreprenören räknar fram. Ju mer detaljerat underlaget är desto enklare blir det för entreprenören att lämna ett rättvisande anbud. Det är även ett klokt drag att ansöka om ett förhandsbesked innan du lämnar in din bygglovsansökan. Ett förhandsbesked stämmer av om dina byggplaner följer den kommunala detaljplanen som gäller för området eller om något behöver kompletteras eller ändras. Genom att lämna in ett förhandsbesked sparar du både tid och pengar i jämförelse med om du ansöker om bygglov direkt och får avslag på det.
Kostnaderna för att bygga huset är en central faktor för de allra flesta byggherrar. Med hjälp av prisdata från marknadsplatsen Byggstart.se kan du få en hyfsat rättvisande uppfattning om kostnaderna, men tänk på att det är många variabler som inverkar på totalkostnaden för ditt hus. Prisstatistiken visar att ett genomsnittspriset för att bygga hus ligger runt 28.000 kronor per kvadratmeter. Det innebär att ett hus med en yta på 250 kvadratmeter kostar cirka 7 miljoner kronor att bygga, men det är många faktorer som kan påverka priset. I den lägre delen av prisskalan återfinns hus med ett snittpris runt 22.000 kronor per kvadratmeter, medan det i den motsatta änden, med mer exklusiva och komplexa hus, finns projekt som ligger på 45.000 kronor per kvadratmeter eller mer. Genomsnittspriset inkluderar allt arbete och material. Utöver det tillkommer arvodet för arkitekter, en kostnad som beroende på omfattningen av arbetet kan landa på allt från 200.000 till 1 miljon kronor.
Det faktorer som påverkar priset mest är till exempel vilka material du väljer, både gällande husets bärande konstruktion och till interiören. Tomtens tillgänglighet är också viktig eftersom det kan bli ett tidskrävande arbete till tomter som ligger svårtillgängligt. Vilken entreprenör som du väljer har också stor inverkan på totalkostnaden.
Innan byggarbetet sätter igång ska du utarbeta en tidsplan tillsammans med entreprenören. Medan byggarbetet fortgår kan du använda tidsplanen för att se att de olika arbetena blir utförda när de ska, även om du inte har någon tidigare erfarenhet av byggprojekt. Tidsplanen ska innehålla konkreta milstolpar och datum för när de olika arbetena ska påbörjas och när de ska vara avslutade. Det är även viktigt att du har en tät kommunikation med entreprenören, dels för att kunna följa arbetsgången och dels för att undvika missförstånd och oenigheter samt tidigt upptäcka problem och åtgärda dem innan de bli stora och kostsamma.
Slutligen ska du göra en slutbesiktning tillsammans med entreprenören och en extern certifierad besiktningsman. Under slutbesiktningen kontrollerar ni att alla arbeten är utförda i enlighet med gällande regelverk. Innan du avslutar projektet är det även viktigt att du ser till att få all dokumentation som är relevant för projektet. I slutdokumentationen ska det till exempel ingå FDV-dokumentation (förvaltning, drift och underhåll) för VVS och andra tekniska lösningar, alla kontrakt och fakturor samt vilka arbeten som är utförda och vilket företag som varit ansvarig för respektive arbete.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här