Ska du bygga nytt tak? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att lägga nytt tak
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det finns flera olika typer av tak som man kan välja bland när man ska bygga nytt tak på sitt hus. I Sverige är sadeltak det allra vanligaste, eftersom dessa är väl anpassade till det nordiska klimatet. Utöver sadeltaken finns det ett flertal olika varianter av brutna tak. Här är en summering av de tak som vi ser oftast i Sverige:
Sadeltak: Detta är den mest populära taktypen på svenska enfamiljshus. Fördelen med sadeltaket är att det är en praktisk och enkel takkonstruktion som fungerar väl i svenska förhållanden. Ett sadeltak består i regel av två ytor som möter taknocken i samma vinkel.
Valmat tak: Valmtaket är lite mer sofistikerat och återfinns gärna på lite större villor. Det är en taktyp som har återkommit i mode med visst mellanrum. Det har normalt sett en flackare lutning mellan takytorna och har inte samma takås som ger sadeltaket dess karakteristiska profil.
Mansardtak: Mansardtak är detsamma som ett brutet tak. De övre takytorna är har ett betydligt mindre fall än de undre, och detta ger ett tvådelat tak med mindre begränsande snedtak på övervåningen.
Pulpettak: Pulpettaket är ett snedtak och består endast av en yta. Även om den här typen av tak även förekommer på bostadshus så är det betydligt vanligare att man ser pulpettak på mindre konstruktioner, som på friggebodar och förrådsbyggnader.
De fyra nämnda taktyperna kan alla realiseras med olika typer av takbeklädnad. Valet av takbeklädnad är en av de grundläggande frågorna när man ska igång med att bygga nytt tak. Takbeklädnaden påverkar inte bara husets utseende – de olika materialen har dessutom olika egenskaper när det kommer till varaktighet, slitstyrka och isoleringseffekt, och den tyngden ställer även olika krav på husets bärande konstruktion. Nedan hittar du de vanligast förekommande typerna av takbeklädnad i Sverige:
Takpannor i betong: Detta är ett väderbeständigt material av god kvalitet. Betongpannor har en livslängd på omkring 50 år och kräver ett takfall på minst 15 grader.
Takpannor av tegel: Tegel är ett billigt material som är lätt att lägga. Dessutom kräver det knappt något underhåll och har ljuddämpande egenskaper. Ett tegeltak håller runt 75 år och kräver ett takfall på minst 22 grader.
Takplåt: Består vanligtvis av aluminium eller stål. Takplåt är ett lätt material och kan användas på i princip alla typer av byggnader. De kan fås i flera olika utföranden - så att de liknar både traditionella plåttak eller takpannor. Den här typen av takbeklädnad kräver ett fall på minst 10 grader. En av de byggnadstyper som man inte ska använda takplåt till är på timmerhus, i och med att taket blir för lätt för den typen av konstruktion.
Skiffer: Detta är en takbeklädnad med gamla anor och i en något högre prisklass. Samtidigt är livslängden på den här typen av tak mycket lång, så kostnaden utslagen per år blir låg. Det är rekommenderat att man har ett takfall på mer än 22 grader för att lägga skiffertak, men på begränsade områden över hela 34 grader.
Shingel: Detta är ett material som tillverkas av glasfiberfilt eller takpapp med en beläggning av asfalt eller gummi. Den här typen av tak håller i 30–40 år. Man använder gärna shingel på stugor och minsta tillåtna takfall är 15 grader.
Sätt upp en budget: Det är viktigt att man har budgeten ordnad med innan man drar igång ett projekt av den här magnituden. Genom att göra det kan man försäkra sig om att man verkligen har ekonomi till att genomföra projektet innan man drar igång med att leta upp en byggfirma till att utföra jobbet. Kom ihåg att man inte bör välja takbeklädnad endast utifrån pris, då kan det gå ut över både kvalitén på projektet och värdet på huset.
Bestäm dig för vilken takbeklädnad som ska användas: Identifiera den stil och den kvalitet som du vill att taket ska ha innan du anlitar någon entreprenör för jobbet. De flesta husägare väljer att bygga nytt tak i det utförande som det befintliga taket har. Anledningen till detta är att det är både billigare och går snabbare att få på plats. Exakt vad det krävs i tid och pengar när man ska lägga nytt tak beror på nuvarande tak- och huskonstruktion, samt den målbild som man satt upp.
Ta reda på om du behöver söka bygglov hos kommunen: I de fall som man endast avser byta ut det befintliga taket, i samma stil och utformning, så behöver man sannolikt inte söka bygglov. Om man däremot är intresserad av att göra förändringar som påverkar fasaden eller den bärande konstruktionen så får man räkna med att som minst behöva göra en bygganmälan, men även att söka bygglov. I vissa fall kan det räcka med en bygganmälan för eventuella burspråk eller takkupor som man bygger i samband med takskiftet – om de matchar de kriterierna för att attefallsreglerna ska gälla. Dock så kräver de här ingreppen ofta att man söker tillstånd innan man kan dra igång bygget.
Ta reda på hur du vill organisera projektet: När man ska lägga nytt tak behöver man i regel ta in både snickare, takläggare och plåtslagare. Som byggherre är det vanligtvis två olika former av projektorganisation som man har att välja mellan: totalentreprenad och delad entreprenad.
Väljer man delad entreprenad anlitar man hantverkare inom de tre fackområdena separat, så att man har ett kontrakt med vardera firma. Väljer man istället en totalentreprenad så skriver man endast avtal med en entreprenör. Denna har sedan det fulla ansvaret för alla de olika fackområdena och att se till att allt arbete blir genomfört på ett korrekt sätt. Totalentreprenad är den vanligaste organisationsformen i samband med att man bygger nytt tak, i och med att det är så pass många fackområden involverat.
Anlita kompetenta hantverkare: För att man ska få ett tillfredsställande resultat av projektet så är det viktigt att man anlitar duktiga fackmän till jobbet. Då är det viktigt att man genomför en ordentlig bakgrundskontroll, hämtar in offerter från flera aktörer samt jämför de olika erbjudandena som man fått in – både avseende pris och innehåll.
Nedan finns matnyttiga länkar för vidare läsning för dig som planerar att bygga nytt tak. Här har vi samlat guider från leverantörer och myndigheter som vi anser vara bra att ta del av. Ett nytt tak kan utgöra en större del av ett renoveringsprojekt – av den anledningen hittar du även länkar med generell inspiration kring både utvändig och invändig renovering.
Att lägga nytt tak är projekt som vare sig behöver vara särskilt omfattande eller som tar så lång tid att genomföra. Det är först och främst storleken på bostaden som påverkar tidsåtgången. Nedan kan du se hur lång tid det normalt sett tar att lägga om taket:
Det är viktigt att trycka på att tidsintervallen ovan endast avser att lägga om ett befintligt tak. Om man planerat att bygga om taket eller att lägga om taket i samband med att man bygger ut huset så tar det längre tid. För att få en uppskattning av tidsåtgången till sitt eget specifika projekt så lönar det sig att kontakta fackfolk på förhand. Notera även att om man har ett komplicerat tak, med många vinklar och vrår, eller om det är svårt att komma till och arbeta på taket, då kan det också ta längre tid.
Det är viktigt att man har det klart för sig när på året som det är lämpligt att genomföra ett visst bygg- eller renoveringsprojekt. Man bör exempelvis undvika att arbeta med zinkplåt på vintern. Tak i zinkplåt tenderar att spricka upp om det bearbetas under kyligare förhållanden.
Generellt sett fungerar det dock jättebra att lägga om tak på vintern, jämfört med exempelvis hösten. Anledningen till detta är att vintermånaderna relativt sett är ganska torra, med lite nederbörd. En annan fördel är att det är mindre efterfrågan på hantverkare under vintern, vilket ger dig bättre chanser för att få projektet utfört till en billigare peng – även snabbare eftersom man har större kapacitet och kan låta fler personer arbeta på projektet parallellt.
Under anbudsprocessen är det rekommenderat att man tar in anbud från tre olika entreprenörer. Detta gör att man kan få en bild av vad priset bör ligga på, eftersom man då har ett tillräckligt stort underlag att jämföra mellan.
Om man tar in fler än tre offerter så innebär det oftast fler nackdelar än fördelar. Man behöver sätta av gott om tid för att kunna ta emot entreprenörer på platsbesök inför att de ska prissätta projektet. Detta kräver tid och pusslande i kalendrarna av båda parter.
Om man redan innan känner till en entreprenör som är erfaren och som har sina papper och ekonomi i ordning, så kan det vara tillräckligt att endast hämta in offerter från två andra entreprenörer. Det är alltid bra att ha jämförelsedata, som gör att man kan vara säker på att den entreprenör som man anlitar utgör det bästa alternativet, både kompetens- och prismässigt.
Vill du lägga ut ditt projekt på anbud? I så fall kan du göra detta genom att klicka här.
Enligt anbudstjänsten Byggstart.se ligger snittpriset för ett nytt tak på runt 2,000 kronor per kvadratmeter takyta. I det här priset finns allt av material och arbete inkluderat. Man kan emellertid se att om man väljer någon av de enklaste taktyperna så priset hållas nere kring 1,500 kronor per kvadratmeter, och om man istället kör ett mer komplicerat projekt så kan kostnaden för det nya taket istället hamna på 4,000 kronor per kvadratmeter eller mer.
Det är flera faktorer som tillsammans avgör vad prislappen blir när man ska bygga nytt tak. Nedan hittar du de viktigaste prisdrivarna:
Storlek: Takytans storlek är avgörande för priset. Ett större tak kommer alltid komma med ett högre pris. Priset per kvadratmeter blir dock lägre när man lägger ett större tak, eftersom man får vissa skalfördelar när man bygger stort.
Taktyp: Valet av taktyp är ytterligare en av de största kostnadsparametrarna. Det är till exempel dyrare att bygga ett valmat tak jämfört med att konstruera ett enklare sadeltak. Om man vill ändra från en taktyp till en annan så blir detta betydligt dyrare än att behålla befintlig taktyp och bara byta ut det själva taket.
Åtkomst: Om det är svårt att ta sig till bostaden eller om det finns behov för omfattande byggnadsställningar och/eller skylift för att kunna utföra uppdraget, då kan priset stiga.
Typ av takbeklädnad: Det material som man vill täcka sitt tak med har också prispåverkan. Som ett par ytterligheter kan vi ta takskiffer som kostar avsevärt mycket mer än takplåt av aluminium eller stål. Men, å andra sidan har ju skiffer en avsevärt längre livslängd.
Valet av entreprenör: Den entreprenör som du väljer kan också få effekt på kostnaden för taket. Det är viktigt att man investerar en del tid i att leta upp duktiga och prisvärda hantverkare. Detta kan både korta byggprocessen och göra att slutpriset blir mer förmånligt.
Det är viktigt att man planerar projektet väl, och att man är på det klara med vad rollen som byggherre och projektbeställare innebär – både under och efter projektet.
Under projekttiden är det viktigt att man har en tät kommunikation och god dialog med entreprenören. På så vis ökar man chanserna för att resultatet blir just det man vill och inget annat. Sätt gärna upp återkommande möten med entreprenören och planera in dem så att de matchar med projektplanen. Det är också en god idé att sätta upp en checklista med alla de material och byggvaror som behöver köpas in.
När entreprenören meddelat att allt är klart så återstår den så viktiga slutbesiktningen. Detta för att kontrollera att allt blivit fackmannamässigt och normenligt gjort. Ta in en externa fackkunnig person för den här uppgiften, det är svårt att ta sig an jobbet som lekman. När projektet är godkänt ska man se till att man får in all slutdokumentation. Den här dokumentationen beskriver arbetet som utförts, vilka det är som ansvarat för arbete och vad för material som använts.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här