Ska du bygga småhus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om småhus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
En av de första sakerna som du behöver besluta dig kring när du ska bygga småhus är om du vill ha ett arkitektritat hus eller ett kataloghus. Ett kataloghus består av delar som tillverkats på förhand i fabrik och som levereras till ens tomt. Därefter monteras de ihop relativt snabbt, likt en byggsats. Fördelen med ett kataloghus är att priserna oftast är något lägre och att det inte tar fullt så lång tid att få sitt hus på plats och inflyttningsklart.
Ett arkitektritat hus ger en annan typ av byggprocess. En arkitekt ritar då ditt hus från grunden. Fördelen med ett arkitektritat hus är att det kommer med betydligt större utrymme för individuella anpassningar, och du kan då få ett hus som i större grad är som du själv vill ha det och som också är mer skräddarsytt efter den tomt som du ska bygga på. Det behöver inte nödvändigtvis bli så mycket dyrare att välja ett arkitektritat hus eftersom merparten av kostnaderna hänger på de lösningar och material som du väljer.
När man kommit igång med förberedelserna inför projektet dröjer det inte länge förrän man kommer till insikt om att detta är ett projekt som kommer att kräva en hel det av ens tid. Säkerställ därför att du verkligen har den tid som behövs, så att du inte hamnar i en situation då du behöver sätta projektet på paus halvvägs. I tillägg till detta behöver man vara flexibel och pragmatisk i sin inställning. En arkitekt kan man många goda idéer och lösningsförslag, men det är inte säkert att alla lösningar låter sig genomföras. Antingen blir de för komplexa rent byggtekniskt eller så ryms de inte inom budget - och i så fall kan det vara bra att ha alternativa lösningar på lut.
Se till att ägna gott om tid under förberedelsefasen till att leta uppslag, alternativ och låta dig inspireras. Tänk på att du sannolikt kommer bo i huset i många år framöver. Det är alltså värt mödan att investera lite extra tid i att hitta just de lösningar som du kommer att kunna vara nöjd med under många år framöver. Var kreativ, sök på nätet, kolla in hotellens hemsidor för att hitta idéer till sovrum och badrum, titta i kataloger och magasin - och glöm inte att du också kan hämta inspiration från andra hus i din närmiljö.
Slutligen är det viktigt att sätta upp en budget - ett oumbärligt redskap för att ha kontroll på ekonomin. Undersök de olika finansieringsalternativ som står till buds, om du ska använda egna medel eller ansöka om lån hos någon av bankerna. Därefter vet du vilka ramar du har att förhålla dig till. Kom ihåg att lägga in en buffert i budgeten som du reserverar för oförutsedda utgifter. På så vis undviker du obehagliga överraskningar som sätter stopp för projektet. Bufferten bör helst vara på runt 20 % av den totala budgeten.
Det är bra om man har det klart för sig vad man gillar och vilka önskemål man har för sitt hus innan man går vidare med planeringen. Detta gäller oavsett om man tänker använda sig av en arkitekt eller om man tänker köra på ett kataloghus. Använd dig gärna av internet och olika magasin för att hämta inspiration. Det du hittar tar du sedan lämpligen med till mötet med arkitekten, om detta skulle bli relevant. Här har vi samlat ett antal länkar som kan komma till pass när man ska igång med planeringen av att bygga småhus.
Inredningsarkitektur.se - Nyheter och inspiration från inredningsbranschen
Arkitekt.se – Sök inspiration bland arkitektritade tillbyggnadsprojekt
Trendenser.se - Skandinaviens ledande inredningsblogg
Olsson & Gerthel - digital inredningshjälp, inspiration och möbelförsäljning
Att bygga småhus tar olika lång tid beroende på bland annat om du väljer ett standardhus eller ett arkitektritat hus, samt storleken på huset. Man kan lite grovt skatta tiden för att bygga ett hus på 50 kvadratmeter till omkring 4 till 6 månader, och ett hus på 100 kvadratmeter tar mellan 6 och 8 månader. Att bygga småhus i storleksordningen 150 kvadratmeter kan ta omkring 8 till 10 månader.
När man ska bygga arkitektritade hus behöver man räkna med att det tar ytterligare en del tid för att utforma huset och för det administrativa arbetet (som att söka bygglov hos kommunen).
Nedan kan du se uppskattad tidsåtgång för de olika delarna av projektet:
Man behöver emellertid vara medveten om att tidsåtgången kan variera stort mellan olika projekt, beroende på arbetets komplexitet. När man ska bygga hus behöver man involvera hantverkare inom en rad olika fackområden, som rörläggare, elektriker, takläggare, plåtslagare, betongarbetare, och så vidare. Det kan alltså bli mycket att hålla reda på och många arbetsmoment som behöver koordineras. Därför går det ofta raskare framåt om man tar in en totalentreprenör för projektet. På så vis får man en rutinerad entreprenör som tar ansvar för att allt arbete blir genomfört. Totalentreprenören anlitar i sin tur ofta underentreprenörer som man sedan tidigare har arbetat upp en bra relation till och har ett effektivt samarbete med.
Om du inte tänker att man kan genomföra byggprojekt vintertid så är du inte ensam om den uppfattningen. Det är emellertid överraskande många arbetsmoment som kan utföras även vintertid. Några undantag finns givetvis. Arbete som bör undvikas under vintern är schaktning för större tillbyggnader och villor, utvändigt betongarbete när det är mycket kallt, fasadmålning, anläggningsarbete i trädgården och arbete med zinkplåt på tak. När man ska bygga småhus bör man därför försöka förlägga projektet till en tid på året då markberednings- och grundarbetet kan genomföras innan eller efter att vintern står för dörren. Eventuell målning av fasaden bör på motsvarande sätt planeras in till perioden april till oktober.
Andra typer av arbeten kan mycket väl göras under vintermånaderna och då ofta till ett bättre pris än under året i övrigt. Detta beror på att entreprenörerna då inte är lika fulltecknade med projekt, vilket gör att det blir en större konkurrens kring de projekt som finns - med pressade priser till följd. En annan viktig aspekt är semestertider. Hantverkare har i regel semester under juli, men det finns de som arbetar juli med - särskilt de som arbetar utomhus. När du lägger upp tidsplanen tillsammans med entreprenören så bör den anpassas så att de delar av projektet som inte kan genomföras under vintern passas in till en annan tidsperiod.
När du förberett dig så bra du kan genom att sätta upp en budget, utarbeta en projektbeskrivning tillsammans med arkitekten och sökt bygglov hos kommunen, då kan du börja processen med att ta in anbud på projektet. Under anbudsprocessen kommer entreprenörer på platsbesök för att kunna sätta sig in i ditt projekt och sedan prissätta det. Kom ihåg att en noggrann projektbeskrivning alltid leder till bättre prisestimat. Som en utgångspunkt bör man alltid ta in 3 anbud på ett projekt. På så vis säkrar man upp tillräcklig konkurrens om projektet och man får tillräckligt många alternativ att välja bland. Om du redan har god kännedom om någon av entreprenörerna så kan det ibland räcka med två anbud. Skulle du däremot inte vara nöjd med något av anbuden så kan du ta in ytterligare offerter - se bara till att du inte slösar med tid och resurser, vare sig för dig själv eller entreprenörerna.
Efter att du tagit emot offerterna behöver du göra ett grundligt jämförelsearbete. Här är det inte bara totalpriset som är viktigt. Du behöver titta på alla de poster som utgör respektive anbud och se på hur utförande och pris varierar mellan de olika offerterna. Kanske har en entreprenör inkluderat en post i sitt anbud som en annan inte har, och kanske har man angivit priserna på olika sätt (kostnadsestimat, fastpris, prisuppgift). Ibland händer det också att entreprenörerna fått olika förståelse för projektet och uppdraget, vilket inte sällan avslöjas av att priserna mellan olika entreprenörer varierar stort. Om du upptäcker den typen av signaler så bör du kontakta entreprenörerna för att reda ut eventuella missförstånd.
Kom ihåg att priset inte är allt. För att bygga ett hus som du ska bli nöjd med är entreprenörens kompetens och erfarenhet A och O. Be gärna entreprenörerna om referenser från tidigare husprojekt och ta kontakt med kunderna för att få deras bild av samarbete och resultat. I tillägg till detta kan du höra efter om entreprenörsfirmorna är medlem i någon branschorganisation, om man exempelvis är certifierade inom våtrum, alternativt har yrkesbevis eller liknande. För att vara verksam i Sverige är detta inte något krav, men man kan se det som ett tecken på att aktören är seriös i de fall som man kan kryssa av någon eller några av dessa parametrar.
Genomsnittspriset för att bygga småhus ligger på runt 30,000 per kvadratmeter. Totalpriset hänger till stor del på storleken på det hus som du tänker bygga. Märk väl att detta endast är ett genomsnittspris och kostnadsbilden kan se väldigt olika ut, från projekt till projekt. Genomsnittspriset inkluderar inte heller kostnaderna som eventuellt kommer med att anlita arkitekt för att rita huset. Till syvende och sist avgörs det slutgiltiga priset av ett antal olika kostnadsdrivare gemensamt.
I samband med att man ska bygga småhus är följande de viktigaste kostnadsdrivarna:
Det är som sagt mycket att tänka på när man ska bygga hus - oavsett om det handlar om ett småhus ett en större villa. För att få en bättre översikt kan det vara bra att ta hjälp av en riktigt bra checklista som du kan stämma av mot längs vägen. På listan för du typiskt upp sådana saker som materialinköp, tillsammans med de datum som materialen behöver finnas på plats för hantverkarna att ta i bruk. När byggvarorna levererats eller köpts hem så bockar du helt enkelt av korresponderande post på listan. Annat som du kan sätta upp på listan är större milstolpar inom projektet. En annan sak som man bör ägna lite extra omsorg är kommunikationen med entreprenören. En bra och tät dialog är nyckeln till ett lyckat projekt. Innan du drar igång med projektet så bör du också informera grannarna om projektet - när det drar igång, när det förväntas vara klart och när eventuellt störande arbete kommer att äga rum.
När projektet är fullfört genomför man en slutbesiktning tillsammans med entreprenören, för att gå igenom och kontrollera allt arbete som blivit gjort. Om du upptäcker några fel behöver du påpeka dem direkt. Ta gärna med en oberoende besiktningsman på slutbesiktningen - som proffs är det enklare att ställa rätt frågor, utifrån gällande regler och normer, och man har en rutinerad blick som vet hur det normalt sett ska se ut på ett husbygge. Slutligen behöver du se till att du får in all relevant slutdokumentation, eventuellt våtrumsintyg och installationsprotokoll från elektrikern. Detta är material som du behöver spara undan för att kunna använda i samband med försäljning av bostaden, i kontakt med försäkringsbolag och liknande.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här