Ska du totalrenovera hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. En totalrenovering är ett omfattande och kostnadskrävande projekt men det bidrar även till att öka värdet på huset. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om totalrenovering av hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det finns flera sätt att renovera och uppdatera huset på, och olika åtgärder har med eller mindre inverkan på priset. Därför kan det vara bra att känna till en del vanlig begrepp för att lättare få en förståelse för projektets kostnader och omfattning. Många byggherrar skiljer mellan begreppen ytskiktsrenovering och renovering. En ytskiktsrenovering handlar i regel om att bara byta ut ytskikten, till exempel tapetsera om, måla, slipa eller byta golv eller byta belysning.
En totalrenovering av huset är en betydligt mer omfattande process och vanligtvis skiljer vi mellan in- och utvändig renovering:
När man pratar om renoveringsprojekt är det även vanligt att man använder begreppet restaurering. Ordet restaurering används normalt sett för det fall där ett äldre hus återställs till sitt ursprungliga utseende. Att göra en restaurering kan innebära såväl ytskiktsrenovering som invändig totalrenovering och/eller utvändig totalrenovering beroende på vad som krävs för att återställa huset till dess ursprungliga utseende.
Det är viktigt att du är väl förberedd innan du sätter igång med projektet. Sätt av ordentligt med tid och lägg in extra tid i tidsplanen så du har utrymme för eventuella förseningar och oväntade händelser. Det kommer att göra renoveringstiden enklare att hantera samtidigt som du är mer förberedd på de ändringar som kan uppstå under renoveringsarbetets gång. Här nedanför kan du läsa några goda råd som kan vara till hjälp när du ska totalrenovera hus.
Lägg ner mycket tid på planering
Det är viktigt att du sätter av ordentligt med tid till planeringen av totalrenoveringen. En totalrenovering är ett stort projekt och det är viktigt att du försäkrar dig om att du får det genomfört så som du vill ha det. Lägg ner tid på att hitta den entreprenör som är bäst kvalificerad för arbetet. Välrenommerade entreprenörer har ofta mycket att göra och det är inte ovanligt med några månaders väntetid. Därför måste du vara förberedd på att det kan ta ett par månader, ibland ännu längre tid, att hitta rätt hantverkare.
Gör en finansieringsplan
Det är viktigt att du vet hur mycket du har råd att investera i projektet innan du påbörjar arbetet. Du bör sätta upp en budget, med ett tak, så du vet vilka ramar du har att röra dig inom. Ta reda på vilket finansieringsalternativ som passar din ekonomi och ditt projekt bäst.
De fyra vanligaste finansieringssätten är:
Rådgör gärna med en bankman för att få en bättre inblick i din ekonomi och vilka utgifter du klarar av att bära.
Samla inspiration
Det är mycket lättare fö ren arkitekt eller en entreprenör att förstå dina behov och önskemål gällande utseende och stil om du kan visa bilder från andra hus som har den planlösning och tekniska lösningar som du vill ha. Du kan till exempel använda dig av sociala medier som Instagram och Pinterest för att hitta bra bilder. Längre ner i artikeln ger vi några tips på webbsidor där det går att hitta mycket inspiration.
Ta hjälp av en arkitekt
Om din budget tillåter det kan du anlita en arkitekt eller inredningsarkitekt för att få hjälp med totalrenoveringen. Du kan få bra stöd och nya infallsvinklar om vilka ändringar du kan göra, förslag till utseende och placering av möbler från arkitekten och inredningsarkitekten. plassering av møbler.
Prova olika lösningar
Innan du påbörjar totalrenoveringen är det ett smart drag att prova ut olika lösningar. Med hjälp av måttband, tejp och provburkar med färg kan du få en indikation på hur olika lösningar kan se ut och hur mycket yta de tar upp.
Placera badrum och kök med tanke på elledningar och vattenrör
Projektet kan bli mycket dyrare om du inte tänker dig för och lägger badrum och kök långt från stammarna med elledningar och vatten- och avloppsrör. Av den anledningen ska du se till att placera badrum och kök i överensstämmelse med husets el- och vatten- och avloppsstammar.
Här nedanför hittar du några länkar till hemsidor som kan ge dig inspiration före, under och efter totalrenoveringen.
Ta en närmare titt på:
Komplexiteten och storleken har en stor betydelse för hur lång tid det kommer ta att färdigställa projektet. Entreprenörens kompetens, hur mycket du vill ändra planlösningen och om du ska göra en invändig och/eller utvändig renovering är samtliga faktorer som påverkar tidsåtgången. Här nedanför hittar du en lista över en ungefärlig tidsåtgång vid en totalrenovering exklusive utvändig renovering (dränering, fasad, tak):
Vill du även göra en utvändig renovering kommer denna att göra att projektet blir mer komplicerat, något som också leder till att det tar längre tid att slutföra renoveringsarbetet. Ovanstående siffror är bara uppskattade exempel och en totalrenovering kan ta både kortare och längre tid än det som tagits upp i listan.
Det är många som är osäkra på när man ska genomföra det olika arbetena vid en totalrenovering av hus. De flesta arbetsuppgifterna som är relaterade till en totalrenovering kan utföras när som helst under året, med undantag för utvändig målning och betongarbeten. Varken målarfärgen eller betongen torkar som de ska under en viss temperatur.
Det är några delar av en totalrenovering som kan vara en fördel att utföra under vinterhalvåret.
Det gäller bland annat:
Juli i är regel den månad på året som det är minst byggaktivitet eftersom många hantverkare har semester då. Det gör att det är svårare att hitta bra och lämpliga entreprenörer eftersom efterfrågan från byggherrar som vill ha olika byggprojekt utförda är stor under semestermånaderna. Det finns dock en del entreprenörer som väljer att hålla semesterstängt under vintermånaderna istället, och det är något som kan vara bra att ha med i bakhuvudet om du ska göra en utvändig renovering.
När du ska börja med anbudsrundan är det viktigt att du begär in offerter från flera entreprenörer. Det är en rekommendation att du begär in anbud från tre konkurrerande aktörer för att du ska ha tillräckligt, och inte för mycket, underlag att jämföra och välja ut den entreprenör som är bäst lämpad och erbjuder det bästa priset.
Det är ingen fördel att begära in fler än tre anbud åt gången; då blir det snarare bara rörigt och svårt att överblicka kostnadsförslagen. Det är även tidskrävande för entreprenörerna att göra konsultationsbesök på byggplatsen och räkna på ett anbud. Av den anledningen är det även slöseri med entreprenörens tid och energi att begära in fler än tre offerter.
Om du vill begära in anbud till ditt projekt kan du [klicka här].
Det är flera faktorer som påverkar totalsumman för renoveringen. Bland de här faktorerna hittar vi projektets komplexitet, storlek och huruvida du ska utföra en invändig eller utvändig renovering, eller både och. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset för en invändig renovering på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter. Om projektet ska genomföras med en hög standard kan priset gå upp mot 20.000 kronor per kvadratmeter. Satsar du istället på en lägre standard och billigare lösningar kan priset gå ner till 7.000 kronor per kvadratmeter.
Vill du göra en utvändig renovering i samband med att du gör en invändig renovering blir slutsumman för projektet högre. Priserna ligger då i regel mellan 15.000 och 40.000 kronor per kvadratmeter.
Nedan hittar du faktorer som är med och påverkar kostnaderna för ett renoveringsprojekt:
Projektet är lättare att genomföra om du har planterat allt ordentligt och är förberedd på vilka åtgärder som du ska göra före, under och efter totalrenoveringen.
Här är några tips för vad som är bra att tänka på under tiden som arbetet med totalrenoveringen av huset pågår:
När entreprenören meddelar att totalrenoveringen av huset är färdig ska det göras en slutbesiktning av arbetet. Utöver entreprenören och byggherren, det vill säga du, medverkar även en oberoende certifierad besiktningsman. Tillsammans kontrollerar ni att allt arbete är korrekt utfört och att alla åtgärder som har gjorts motsvarar gällande regelverk. Det är kutym att byggherren håller inne med cirka 10 procent av det totala kontraktsbeloppet till dess att slutbesiktningen är gjord och eventuella brister och fel är åtgärdade.
Slutligen är det viktigt att du får slutdokumentationen av entreprenören. Dokumentationen ska som minimum innehålla en kopia av kontraktet, vilka hantverkare som ansvarat för de olika åtgärderna, en kopia på fakturan och eventuella tilläggsarbeten. Du ska även se till att få bruks- och underhållsanvisningar, så kallad FDV-dokumentation, från entreprenören.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här