Ska du bygga badrum? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga badrum
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det är viktigt att skilja mellan att bygga badrum och att renovera badrum. Vid en badrumsrenovering uppgraderar man ett befintligt badrum. Att bygga badrum avser istället ett projekt där man bygger ett nytt badrum där det i nuläget inte finns något. I sammanhanget är en av de stora skillnaderna att mycket att grundarbetet, som dragning av vatten och avlopp, redan är gjort när man ska renovera badrum. I regel behöver allt göras från scratch när man ska bygga badrum. Den här artikeln handlar om att just bygga badrum.
När du har bestämt dig för att bygga badrum behöver du börja med att ta reda på om du behöver söka bygglov eller anmäla projektet till kommunen. Oftast krävs det inte bygglov för att bygga badrum men det finns undantag, och inte sällan krävs det att man gör en bygganmälan eller teknisk anmälan. Några exempel på moment som kan göra att lov- eller anmälningsplikten aktiveras är följande:
När du rett ut om du behöver söka bygglov eller anmäla, samt eventuellt gjort detta, så kan du börja tänka på materialvalen. I det här sammanhanget är det bra att samla på sig så mycket information och inspiration som möjligt innan man går till beslut. Att söka på nätet, bläddra i kataloger och besöka badrumsleverantörer är alla bra sätt. Kom också ihåg att kolla upp strömförsörjning och möjligheterna till vatten och avlopp, så att det verkligen går att realisera din badrumsdröm. Det kan även vara en god idé att kontakta en inredningsarkitekt för att få input på hur man kan planera det nya badrummet så att utrymmet utnyttjas på bästa sätt. Utifrån detta tar du fram en projektbeskrivning av badrummet som ska byggas, inklusive ritningar.
Därefter är du redo att lägga ut ditt projekt på anbud och ta in offerter.
Här har vi samlat ett antal källor till inspiration och annat material som kan komma till nytta för dig som ligger i startgroparna för att bygga badrum.
Badrumsportalen - inspiration, samlar många stora varumärken inom VVS
Kakelspecialistens inspirationsblogg
Badrumsdrömmar - oberoende blogg startad redan 2012
Iconic Nordic Rooms - svensk leverantör av badrumslösningar
Komplett.se - har "vitvaruguide" för val av tvätt- och torkutrustning
I normalfallet tar det omkring 4 veckor att bygga badrum. Tidsåtgången varierar emellertid från projekt till projekt, beroende på olika faktorer. Vissa projekt får man avklarade på två veckors tid, andra kan ta uppemot 6 veckor att genomföra. I förberedelsearbetet är det därför alltid bäst att ta höjd för att badrumsbygget kan ta lite extra tid.
För att det ska gå så snabbt som möjligt att få ditt nya badrum på plats, är det viktigt att du gjort alla nödvändiga förberedelser och att detaljplaneringen finns på plats innan hantverkarna kommer. Samtidigt hänger tidsåtgången också på parametrar som man har mindre möjlighet att påverka, som storleken på badrummet och komplexiteten på det arbete som behöver utföras. Sådant som kan göra arbetet mer komplext är rötskador som upptäcks under arbetets gång, alternativt att bygget har påverkan på bärande konstruktion.
Även valet av entreprenör har viss inverkan på hur snabbt badrummet kan stå klart. Om du anlitar en entreprenör med lång erfarenhet av att bygga badrum så kan du räkna med att arbetet fortskrider snabbare. Givetvis spelar även antalet personer som arbetar med projektet roll - kan flera arbeta parallellt kan man ofta kapa kalendertid.
Det bästa man kan göra för att undvika förseningar är genom att investera tid och energi i förberedelsearbetet. Ibland kan ett projekt ta längre tid än väntat för att man först i ett sent skede kommer fram till att man behöver söka bygglov och/eller invänta startbesked från kommunen. Kommunen har upp till 10 veckor på sig att behandla ett bygglovsärende, och i tekniskt komplicerade fall kan de ta ännu längre tid på sig. Det är alltså mycket viktigt att man tar reda på vad som gäller för badrumsprojektet i ett så tidigt skede som möjligt.
När det kommer till bygg- och renoveringsarbeten är vår och sommar högsäsong. Många använder vintern till att planera sina byggprojekt och drar sedan igång när våren närmar sig. En bidragande faktor till är transporter och förvaring av material blir enklare att hantera när det är torrt ute.
Men det finns egentligen ingenting som hindrar en från att bygga badrum på hösten eller vintern. Tvärtom så kan det löna sig att göra det, rent ekonomiskt, eftersom det i regel finns betydligt fler hantverkare tillgängliga under vinterhalvåret. Följden blir att konkurrensen om uppdragen blir större, och med det följer större valmöjligheter för dig som byggherre. Under lågsäsong kan du alltså både få tag i en mer erfaren entreprenör och få arbetet gjort till en billigare peng. De månader som flest entreprenörer har uppbokade i sina kalendrar är april, maj och augusti, sedan ser man att det är betydligt glesare bland uppdragen i november och december. Om du är flexibel i tid och intresserad ett så fördelaktigt entreprenörsavtal som möjligt så kan det alltså vara ett bra alternativ att göra tvärtemot alla andra - att påbörja förberedelserna på sommarn och dra igång badrumsbygget till vintern.
Inför att du drar igång anbudsprocessen är det viktigt att du är väl förberedd. Även om projektet inte är lovpliktigt bör du ha tagit fram en detaljerad projektbeskrivning som inkluderar ritningar. Till det här arbetet kan det vara vettigt att ta hjälp från en inredningsarkitekt. Om projektet kräver att du lämnar in handlingar till kommunen är det inte ovanligt att entreprenören kan hjälpa till med detta. Det bästa är om du redan på förhand undersökt förutsättningarna för att byggprojektet ska godkännas av kommunen. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun och hör dig för vad de har att säga om projektet och om vad du bör tänka på i din bygglovsansökan eller -anmälan.
När du ska lägga ut ett byggprojekt på anbud är det viktigt att du som byggherre försäkrar dig om att du får ett marknadsmässigt pris. Det sätt som du kan göra det på är genom att ta in offerter från flera olika entreprenörsfirmor. Tumregeln säger att man bör ta in 3 konkurrerande anbud för att ge sig själv om viss valfrihet. Entreprenörerna går igenom projektbeskrivningen och prissätter därefter badrumsprojektet. Om du inte skulle vara nöjd med någon av offerterna så kan du ta in fler. Se bara till att du inte ödslar onödig tid genom att ta in för många. Det kostar i tid att genomföra många platsbesök och att gå igenom prisuppgifter - både för din egen del och för entreprenörerna och deras underentreprenörer.
Kom ihåg att det inte bara är priset som är viktigt. För att projektet ska bli lyckat är det minst lika viktigt att du anlitar en firma som har den kompetens och erfarenhet som krävs för att bygga badrum. Att bygga badrum omfattar många komplexa moment och det är inte värt risken att det görs kostsamma misstag för att man får ett lite billigare pris. Allra helst så bör entreprenören kunna visa upp att man är behörig eller auktoriserad av någon av branschorganisationerna Byggkeramikrådet (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK). Det finns inga lagkrav på detta i Sverige, men den här typen av behörighet är ett bra tecken på att man är seriös och kan sin sak.
När du har fått in ett antal offerter kan du sätta igång arbetet med att jämföra dem. Först och främst behöver du säkerställa att de olika entreprenörerna har prissatt samma underlag. Verifiera att var och en av posterna finns med de olika anbuden, och se sedan efter hur priset varierar anbuden emellan. I vissa fall villkorar entreprenörerna olika saker i sina anbud. Kontrollera om alla har samma villkor för sina offererade priser. Identifiera vad som är specificerat som fastpris, prisuppgift och förpliktigande kostnadsestimat. Tänk på att konsumenttjänstlagen tillåter det fakturerade priset varierar upp till 15% från prisuppgifter. Om offerterna skiljer sig mycket åt är det sannolikt så att entreprenörerna har fått olika bild av ditt projekt. I sådana fall är det rekommenderat att du kontaktar entreprenörerna direkt så att eventuella missförstånd kan bottnas.
För att lägga ut ditt badrumsprojekt på anbud kan du klicka här
Baserat på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart kan man dra slutsatsen att det kostar omkring 270,000 kronor att bygga badrum i genomsnitt. Det här priset inkluderar moms och allt i form av material och arbete. Det kostar alltså lite mer att bygga badrum jämfört med en badrumsrenovering. De ytterligare kostnaderna är först och främst knutna till rördragningar, ventilation och elarbeten.
Samtidigt visar statistiken att projekt för att bygga badrum kommer med stora variationer när det kommer till prislappen. Det innebär att vissa projekt kan kosta så lite som 200,000 kronor medan andra kan kosta uppemot 500,000 kronor. Det finns flera olika kostnadsdrivare som påverkar prisbilden för ett enskilt projekt. En viktig parameter är storleken på badrummet. Ett större badrum kräver i regel att man lägger ner fler arbetstimmar och gör att det behövs en större mängd material, i form av exempelvis kakel. När man ska bygga badrum är det ofta sådant som man inte kan se som kostar allra mest - som arbetskostnaderna för rör och golvbrunn, elarbeten och tätmembran. I sammanhanget så är det med andra ord relativt lite pengar som man kan spara på att välja det billigaste badkaret.
När det kommer till kritan så är valet av entreprenör en av de viktigaste kostnadsfaktorerna. Olika entreprenörer arbetar med olika timpris och behöver olika lång tid för att slutföra byggprojektet. Det man kan göra för att försäkra sig om ett så bra pris som möjligt är att ta in flera jämförbara offerter, samt att planera sitt badrumsprojekt till lågsäsongen när det är större konkurrens om uppdragen.
För att hålla koll på allt som sker under projekttiden kan det vara bra att arbeta med en checklista som uppdateras löpande. Checklistan ska reflektera projektplanen och innehålla till exempel material som du behöver köpa in. Allt eftersom du blir klar med en uppgift kryssar du av motsvarande post. Innan man drar igång med att bygga badrum är det en god idé att förvarna grannarna så att de är beredda på en del stök och oljud under en period. Berätta att du ska bygga badrum och när du räknar med att projektet ska vara färdigställt. I det fall som du bor i en bostadsrättsförening är det också bra att leta fram kontaktinformation till styrelsen, så att du när det är dags kan få kontakt med rätt person för att få information om gällande rutiner. Under hela projektet bör du ha en tät dialog med entreprenören så att ni kan undvika onödiga missförstånd och förseningar.
När det nya badrummet är klart behöver du planera in en slutbesiktning tillsammans med entreprenören. Involvera gärna även en oberoende besiktningsman. Slutligen bör du se till att få in all nödvändig dokumentation. Dokumentationen kan inkludera våtrumsintyg/kvalitetsdokumentation, protokoll från elektriker, samt information om det arbete som utförts och de material/produkter som använts.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här