Ska du lägga nya takpannor? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om takpannor
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
När det blir uppenbart för en att taket snart behöver bytas ut kan det leda till både stress och oro. Med mer kunskap om de olika alternativ som står till buds, samt information kring hur processen ser ut, så kommer det bli lättare att få en bild av vad som behöver göras och de beslut som man behöver fatta. Ett av de här besluten handlar om den typ av takbeklädnad som man vill använda sig av till det nya taket. Takpannor är ett alternativ som är mycket populärt, och som varit det långt tillbaka i historien.
Taktegel och takpannor i betong är det två huvudtyperna av takpannor, det finns emellertid en hel uppsjö av varianter av dessa båda typer. Taktegel är den traditionella varianten som används i stor omfattning än idag. Under senare årtionden har man dock utvecklat en alternativ variant i betong. Båda typerna har en rad olika fördelar. De är till exempel mycket härdiga båda två, och takpannorna kan därför ligga på taket under lång tid. Faktum är att ett tegeltak kan ha en livslängd på hela 60 till 80 år. Betongtakpannor har en livslängd som är något kortare, men om man investerar i en kvalitetstakpanna i betong så kan det ändå gå upp till 60 år innan taket behöver läggas om igen.
Takpannor kan även återbrukas och köpas begagnade. Detta är ett sätt att få tag i takpannor av god kvalitet till ett bra pris. Både takpannor i betong och av tegel kommer i många olika färger och former, vilket gör att du kan anpassa takbeklädnaden efter just ditt hus. Det finns mer traditionellt utformade, kupade takpannor och flata takpannor med ett mer modernt utseende. Det finns utöver detta en rad olika ytbehandlingar i form av glaseringar och kulörer. Takpannor kräver mycket lite underhåll, men det kan vara en bra idé att spola av taket en gång om året.
En begränsning avseende vilka hus som man kan lägga tegel- eller betongpannor på kommer av takpannornas vikt. Takpannor i betong väger vanligtvis runt 45 till 50 kg per kvadratmeter, och tegelpannor är något lättare. Om den befintliga takbeklädnaden på huset är av en lättare variant är det inte säkert att den bärande konstruktionen tål den belastning som takpannor skulle innebära. I så fall behöver man först förstärka husets bärkonstruktion, alternativt överväga en annan typ av tak. Att förstärka huset innebär ytterligare arbete och därmed ökade kostnader. Om man ändå vill lägga takpannor så kan det löna sig att göra det i samband med att man utför andra större renoveringsarbeten eller en totalrenovering. För att ta reda på om det skulle fungera att lägga takpannor på huset så kan du ta hem en entreprenör eller annan fackperson för en besiktning. Efter den här översynen kommer du ha bättre koll på vad som passar just ditt tak.
Lutningen på taket kan också påverka vilken typ av takpannor som man bör lägga. På tak med ett mycket stort fall kan båda tegelpannor och betongpannor användas. Taktegel bör emellertid inte användas på tak som har en lutning på mindre än 20 grader, alternativt 18 grader i det fall som huset står skyddat från väder och vind. För betongpannor går motsvarande gräns vid för takfall på 15 grader. Tak som är flackare än detta är inte ägnade för användning av takpannor, eftersom taket då inte kommer att kunna vara lika väderbeständigt.
Det är också en viss prisskillnad mellan takpannor av tegel och takpannor i betong. Taktegel är generellt sett något dyrare, men enligt beskrivningen ovan så håller den typen av tak också längre. Inom de två olika typerna av takpannor så finns det både skillnader i kvalitet och pris mellan varianter från olika leverantörer.
Liksom inför alla större renoveringsprojekt bör man sätta sig in i sina ekonomiska ramar och sätta upp en budget. Detta är en av de absolut viktigaste förberedelserna. Att prata med banken på ett tidigt stadium är ett bra första steg. Kom också ihåg att man alltid bör ha en buffert för oförutsedda kostnader. I samband med att man ska lägga om taket så kan en sådan här oförutsedd utgift komma av att man upptäcker rötangrepp eller fukt när man avlägsnar den existerande takbeklädnaden.
Om du kommit fram till att takpannor är ett bra alternativ för ditt tak kan du gå vidare och ta reda på vilken typ av takpannor som du vill ha, och i vilket utförande. För att resultatet ska bli så plånboksvänligt som möjligt kan du också undersöka om det finns något byggvaruhus eller någon annan leverantör som har något aktuellt erbjudande eller som erbjuder rabatter. Ha i åminne att när man genomför så här omfattande och kostsamma projekt som att lägga ett nytt tak så bör man välja produkter av hög kvalitet. Om du gör detta kan du få ett tak som håller i all överskådlig tid. Det finns ett antal ytterligare parametrar som du bör ta hänsyn till när du väljer takpannor - utöver kostnad och estetik. Det kan även vara bra att ta hänsyn till vad som är enklast att lägga. Takpannor som är mer komplicerade att lägga får till effekt att kostnaden för entreprenörens arbete blir något högre. Bortsett från detta, samt att tegelpannor är ett dyrare alternativ, så får man gärna ett resultat av en något högre kvalitet och med längre livslängd om man väljer taktegel som takbeklädnad. Takpannor i betong är samtidigt en mer hållbar takbeklädnad än många andra, och för tak med en flackare lutning kan det vara det enda tillgängliga alternativet.
Nedan hittar du material för vidare läsning, som kan vara nyttig för dig som överväger att lägga om taket. Vi har samlat guider och inspiration från olika aktörer som vi anser är bra att ta del av. Ett nytt tak kan vara en del av ett större renoveringsprojekt och vi har därför även inkluderat en del länkar med generellt inspirationsmaterial för både invändig och utvändig renovering.
En del kanske undrar över hur lång tid det kan ta att lägga om taket, och exakt hur lång tid det tar att lägga om ett specifikt tak berör på husets storlek, hur lätt det är att komma till för att jobba på taket, samt takkonstruktion och lutning. Enligt den statistik som Byggstart.se tagit fram baserat på tidigare projekt tar det mellan 1 och 2 veckor att lägga om en takyta på omkring 50 kvadratmeter. För tak på runt 100 kvadratmeter säger statistiken att det tar mellan 2 och 4 veckor. För ett hus med en takyta på 150 kvadratmeter kan du förvänta dig en tidsåtgång på 3 till 5 veckor, och med en takyta på hela 200 kvadratmeter säger statistiken att arbetet kan ta mellan 3 till 6 veckor. Storleken på taket är alltså den viktigaste faktorn när det kommer till tidsåtgång i samband med en takomläggning, även om det i regel tar något kortare tid per kvadratmeter för ett större tak - på grund av att vissa moment tar en viss mängd tid oavsett storlek på taket, som inhandling av material, administration, etc. De tidsintervall som finns listade här gäller alltså inte i de fall som det tillkommer extra arbetsmoment, som förstärkning av bärande konstruktion eller åtgärdande av eventuella rötskador. Även entreprenörens erfarenhetsnivå påverkar tidsåtgången - och därmed även priset, så välj med omsorg. Det lönar sig alltså att välja en professionell takläggningsfirma som är experter på att just lägga tak.
Det är inte ovanligt att man tänker att takläggningsprojekt är något som man sparar till sommarmånaderna. Även om det inte finns något som hindrar en från att lägga om taket under sommaren så kan det faktiskt finnas fördelar med att byta tak på vintern, eftersom det då är torrare i luften och nederbörden är mindre riklig. Givetvis kan man ta hjälp av presenningar för att kunna byta läkt och takpapp oavsett väder, men det blir lättare om man slipper täcka taket. Tänk på att fördelaktiga väderförhållanden kan bidra till att hålla prislappen nere, särskilt när det kommer till arbete på löpande timme. Om man ska lägga ett zinktak bör detta emellertid inte göras under de kallare månaderna. Många firmor har mindre på gång under vinterhalvåret, vilket gör att man har bättre möjligheter att få ett fördelaktigt pris.
Generellt för alla typer av byggprojekt gäller att man bör ta in anbud från flera olika instanser. På så vis kan du försäkra dig om att det pris som du väljer att acceptera är marknadsmässigt. Samtidigt är det sällan som det är motiverat att ta in fler än tre anbud, eftersom priserna på byggmarknaden ofta ligger relativt nära varandra. Dyker det upp ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant, så är det sannolikt just detta. Var uppmärksam på skillnaden mellan ett oförpliktigande kostnadsestimat, som är precis vad det heter - utan förpliktelser. När det kommer till anbud som preciseras som prisuppgift så kan slutpriset avvika med upp till 15 %, medan det med ett fastpris är fördefinierat vad som kommer att stå på fakturan. Kom ihåg att du endast bör ta in offerter från seriösa och bakgrundskontrollerade entreprenörer.
Om du har tidigare erfarenhet av att ha anlitat en eller flera av de entreprenörer som du kontaktar så kan det räcka att ta in två anbud. Skulle du inte vara nöjd med någon av de offerter som du först tar in så kan du kontakta fler entreprenörer i ett senare läge. Att kunna få ett komplett anbud kräver trots allt en insats från både dig och entreprenören - i form av platsbesök, prissättning och jämförelsearbete, så av den anledningen kan det vara bra att begränsa sig till 3 anbud i första rundan. Det kan även snabbt bli oöverskådligt att jämföra de inhämtade offerterna om man kontaktat många entreprenörer. För att lägga ut projektet på anbud kan du [klicka här].
Oavsett hur många offerter du planerar att ta in så bör du först försäkra dig om att projektet inte är anmälningspliktigt eller lovpliktigt. Om bygglov eller bygganmälan krävs så bör du ha ordnat med detta innan du drar igång anbudsprocessen. I regel krävs det inte något tillstånd för att byta ut befintliga takpannor till nya. Om man byter typ av takbeklädnad eller färg på takpannorna så kan man däremot behöva anmäla det till kommunen. Detsamma gäller om du passar på att sätta in takfönster, takkupor eller liknande i samband med takbytet.
När man lägger om taket är det storleken på taket och typen av takpannor som är de huvudsakliga kostnadsdrivarna. I tillägg till detta kan takets tillgänglighet som byggarbetsplats påverka slutsumman. Du behöver räkna med att betala mellan 1,500 och 4,000 kronor per kvadratmeter takyta för ett nytt tak, och snittpriset ligger på cirka 2,000 kronor. Kvadratmeterpriset inkluderar allt material och arbete som krävs, men endast för bytet av takpannorna och inte sådant som takpapp, ny läkt eller eventuellt arbete för att ersätta rötskadat virke.
Under projektet är det viktigt att upprätthålla en god kommunikation med entreprenören - vilket inte minst gäller i det fall som det skulle uppstå oförutsedda komplikationer, som eventuella rötangrepp som kan ge sig tillkänna när man tar bort det gamla taket. Om du har grannar som bor nära inpå kan det också vara en god idé att förvarna dessa. Innan projektet kan stängas bör du få ut en extern besiktningsman på plats för att genomföra en slutbesiktning. Ytterligare ett moment kvarstår sedan, och det är att tillse att man får all relevant dokumentation av arbetet skickad till sig.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här