Ska du bygga hus på sluttande tomt? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga hus på sluttande tomt
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Sverige är ett kuperat land och det inte alltid enkelt att att bygga hus på en sluttande tomt. Markförhållande på tomten och dess terräng kan göra att tomten måste jämnas till innan den går att bebygga. Berggrund kan göra att tomten är svår att bygga på och en kraftigt sluttande tomt kan behöva förstärkas innan det går att bygga ett hus på den. När arkitekter och entreprenörer pratar om en tomt med olika nivåskillnader avser de i regel att bygga på en sluttande tomt.
Många arkitekter har erfarenhet av att hitta lösningar för att bygga hus på sluttande tomt. I många fall klarar arkitekter, med hjälp av beprövade lösningar, att vända tomtens nackdelar och svårigheter till fördelar för huset och de som ska bo i det. Genom att lägga in flera hel- eller halvetage och använda utrymmet där tomtens terrängskillnad är som störst till exempelvis förrådsyta, kan arealen nyttjas på ett effektivt sätt. Sluttande tomter ligger ofta på platser med bra utsikt och har i regel ett lägre pris, något som kompenserar upp för byggkostnaderna som kan bli något högre i jämförelse med ett husbygge på en plan tomt.
Att bygga hus på en sluttande tomt kan kräva specialanpassade lösningar och en hel del tankeverksamhet. Ett bra förarbete och planering innan byggstarten ger optimala förutsättningar för ett bra slutresultat. Här är några punkter som är bra att känna till och tänka på:
Det tar tid att bygga hus
Rom byggdes inte på en dag och det gör inte ett hus heller. Det är många delmoment som ska klaras av och därför gäller det för dig som byggherre att ha is i magen och inte förhasta dig. Låt saker och ting ta den tid det tar oavsett om det handlar om att kartlägga de ekonomiska ramarna eller konsultationsmöte med arkitekten. På en sluttande tomt krävs det i regel även mycket markarbete och att hitta en entreprenör som både har tid och tillräckligt med tillgänglig arbetskraft kan vara svårt med kort framförhållning. Se istället till att vara ute och i god tid och planera projektet noggrant.
Kontakta banken
Att bygga hus på sluttande tomt är för de allra flesta ett kostnadskrävande projekt. Innan du börjar måste du har en plan för hur du ska täcka alla utgifter som projektet omfattar. Den budget som du sätter upp ska även ha en enskild post för oförutsedda utgifter. Kontakta din bank så tidigt som möjligt för att få hjälp och råd med att hitta den finansieringslösning som passar din ekonomiska situation bäst. Finansierar du projektet med hjälp av en byggnadskredit kommer banken dessutom att övervaka kvaliteten på bygget och att pengarna används till det som de ska.
Anlita en arkitekt
Det är fullt möjligt att bygga ett nyckelfärdigt hus på sluttande tomter eftersom hustillverkarna till viss del kan anpassa husmodellerna efter tomtens förutsättningar. Väljer du att anlita en arkitekt får du däremot ett hus som är exakt anpassat efter tomtens topografi. En arkitekt kan vända det som först verkar som problem på tomten till något positivt och du kan välja det estetiska uttryck som du vill ha.
Arbeta igenom detaljerna i kontrakten
Hus på sluttande tomt ställer extra stora krav på kvaliteten på arbetet. Genom att skriva ett detaljerat och juridiskt bindande kontrakt med entreprenören säkerställer du att byggarbetet håller en hög kvalitet. Ett välskrivet kontrakt skyddar dig även om oförutsedda händelser och utgifter skulle uppstå. Det kan därför löna sig att ta hjälp av en jurist som hjälper till att upprätta avtalen. Väljer du att använda dig av mallar för standardkontrakt ska du vara noga med att sätta dig in i vad de innebär och täcker.
Planlösning, färg på huset och fönsterstorlek; det är många val som ska tas vid ett husbygge och lösningarna ska passa in i omgivningen. Utöver det tillkommer val av inredning och ytskikt. På nätet finns det en mängd sidor där du kan hämta inspiration och här nedan kommer några länkar som kan komma till nytta:
När det handlar om att bygga hus på sluttande tomt är det inte ovanligt att det även omfattar mycket markarbete. Markförhållandena kan har stor inverkan på hur lång tid det arbetet tar. en tomt med ytlig eller dold berggrund tar längre tid att förbereda inför husbygget än en tomt med porösa markförhållanden. Huset kan även ligga svårtillgängligt, något som kan dra ner byggtempot eftersom hantverkarna få lägga ner mer tid på att få maskiner och material på plats. Byggtiden kan varierar stort från hus till hus och här nedanför kan du se exempel på en uppskattad tidsåtgång för att bygga hus på sluttande tomt:
Kom ihåg att göra en tidsplan tillsammans med entreprenören där ni, förutom start och slutdatum för hela projektet och de olika delmomenten, även skriver in hur ni ska hantera eventuella förseningar. En erfaren entreprenör kan beräkna tidsåtgången för de olika åtgärderna.
När du ska bygga hus på sluttande tomt är det nödvändigt att gräva mycket på tomten för att få plats med och kunna gjuta grunden. Grunden gjuts i regel i betong, ett material som tål fukt och som har en tillräckligt hög hållfasthet för att stå emot trycket från den utgrävda terrängen. Det förberedande markarbetet för grunden är inte lämpligt att utföra när det är som kallast under vintern eftersom betongen inte brinner i kraftig kyla. Både markarbete och grundgjutning är arbeten som utförs i början av byggprocessen varför det kan vara en fördel att lägga startdatum för husbygget i god tid före vintern. Planera gärna starten på ditt husbygge till våren eller sommaren.
I övrigt kan de flesta byggarbetena utföras året runt och flera av dem kan med fördel göras under vintern. Vintermånaderna innebär lågsäsong för många entreprenörer och då kan det vara lättare att få arbetet utfört av det företag som du helst vill anlita. Vintern är i regel en årstid som är ganska torr, något som underlättar för takarbeten. Tjälen i marken gör det även lättare för maskiner att ta sig fram och återställningsarbetet efter hjulspår blir inte lika krävande.
Målningsarbeten utomhus bör emellertid göras i tidsspannet april till oktober, och det samma gäller naturligtvis även anläggningen av trädgården som är den avslutande delen vid ett husbygge.
Ett vanligt förekommande råd som byggherrar får när de ska anlita entreprenörer eller hantverkare till ett byggprojekt är att begära in anbud från tre konkurrerande aktörer. Tre anbud är tillräckligt för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om vad marknaden erbjuder och att du får ett marknadsmässigt pris, samtidigt som det inte är så mycket information att den blir överväldigande. Känner du till aktörerna väl sedan tidigare kan det räcka med två anbud. Något som alla inte tänker på är att ett anbud även tar tid i anspråk och kostar pengar för entreprenörerna att utarbeta. Med hänsyn till det ska du inte begära in fler anbud än vad du behöver.
Hur mycket kostar det att bygga hus på sluttande tomt? Siffror från marknadsplatsen Byggstart.se visar att genomsnittspriset för att bygga hus ligger på cirka 28.000 kronor per kvadratmeter. På en sluttande tomt är kostnaderna för markarbetet i regel högre eftersom det är större massor som måste hanteras. Utöver det måste det byggas stödmurar och grunden måste i regel armeras för att klara att stå emot trycket från de omgivande jordmassorna. Det är faktorer som gör att ett hus på sluttande tomt har ett kvadratmeterpris som ligger lite över genomsnittet, någonstans mellan 35.000 och 40.000 kronor per kvadratmeter.
En rad parametrar, både gällande hus i allmänhet och hus på sluttande tomt i synnerhet, påverkar det slutgiltiga priset. Här är några av de faktorerna:
Markförhållanden: Vilken slags massa som finns i marken har stor inverkan på kostnaderna för husbygget. Berggrund är till exempel dyrare att spränga bort och bortforslingskostnaderna för schaktmassorna kan öka med så mycket som 50 procent om det är mycket sten som måste tas om hand.
Byggmetod: Grunden till ett hus ska stå på en sluttande tomt måste ha en tillräcklig hållfasthet för att klara av att stå emot trycket från den omgivande jordmånen. Den måste dessutom vara väl dränerad för att undvika att huset angrips av fukt underifrån. Av den anledningen är den allmänna rekommendationen att gjuta grunden i betong, något som i regel är mer kostsamt men i gengäld håller längre och lönar sig på sikt.
Tekniska lösningar: Olika lösningar gällande elektricitet, vatten- och avloppssystem, ventilation och belysning kan i hög grad påverka totalkostnaden för huset. Det kan löna sig att göra en ordentlig research och med hjälp av den informationen hålla ner priserna. Det är inte alla dyra lösningar som finns på marknaden som är nödvändiga i alla hus. Några av dem, till exempel värmepump, lönar sig på sikt i och med att uppvärmningskostnaderna för huset minskar.
Speciallösningar: Ett hus som är anpassat efter terrängen på tomten kan kräva speciallösningar i planlösningen. Kanske måste du platsbygga en trappa eller specialanpassa köksinredningen. Ju fler lösningar som måste platsbyggas eller specialtillverkas, desto högre blir utgifterna för bygget.
Ett hus på sluttande tomt kan kräva mycket av dig som byggherre. Här nedanför hittar du några punkter som du kan ha nytta av under tiden som byggarbetet pågår och när huset är färdigbyggt. .
Gör listor: Om du som byggherre tar på att köpa in byggvaror och material måste du ha dem på plats när hantverkarna behöver dem. En punktlista, baserat på tidsplanen som du har gjort tillsammans med entreprenören, gör att du enklare kan hålla reda på när olika moment måste vara klara och materialet måste finnas tillgängligt på byggplatsen.
Förvarna grannarna: I samband med att du ansöker om bygglov gör kommunen också ett grannehörande för att ge grannar och andra berörda möjlighet att komma med eventuella invändningar. För att upprätthålla grannsämjan även när huset är färdigställt är det bra att föra en dialog med grannarna under byggtiden. Förvarna i god tid om arbeten som kommer att låta mycket, ge en ungefärlig tidsangivelse för hur länge arbetet kommer att pågå och meddela ifall det blir eventuella ändringar. I
Ha regelbundna möten med entreprenören: När bygget är i gång är det klokt att ha en tät kommunikation med entreprenören, boka in regelbundna möten och besöka byggplatsen ofta. Genom att göra det kan du snabbt få reda på om något inte är som det ska och ju fortare fel och missförstånd upptäcks, desto lättare är de rätta till och reda ut.
När huset är färdigställt är det ett par saker som du ska tänka på.
Gör en slutbesiktning: Det är vanligt att byggherren håller inne med 10 procent av det totala fakturabeloppet till dess att slutbesiktningen är genomförd och eventuella brister och fel som upptäcks under den är åtgärdade. Slutbesiktningen ska utföras av en oberoende och certifierad besiktningsman
Få alla nödvändig dokumentation: Se till att entreprenören lämnar över alla dokumentation för det utförda arbetet. I slutdokumentationen ska det även ingå dokument för vilka olika tekniska lösningar som har installerats och hur dessa ska underhållas.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här