Ska du bygga ett funkishus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om funkishus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Vad är ett funkishus? Begreppet funkis är en förkortning av funktionalism, en arkitekturstil som uppstod på 1930-talet då arkitekter började lägga stor vikt vid en byggnads funktionalitet. Husen skulle först och främst vara användbara och praktiska, två faktorer som ledde till husen fick sin karaktäristiska utseende. Den arkitektoniska stilen kom att kännetecknas av sparsam utsmyckning, rena linjer och rektangulära former såväl in- som utvändigt. Husen hade stora fönster med stort ljusinsläpp och med platta tak blev det möjligt att utnyttja husets area maximalt.
Funkis var mycket populärt i Sverige och flera av dåtidens byggnader, till exempel Esselte-huset i Stockholm och Kolgahuset i Malmö, har med tiden fått ikonstatus. De senaste årtiondena har funktionalismen fått en renässans i en modern form. De moderna funkishusen återspeglar bara den ursprungliga stilen till det yttre i form av rektangulära former och stora fönster eller glaspartier. Vill du ha ett klassiskt funkishus måste du i regel överge färdig hustillverkarnas produktkataloger och istället anlita en arkitekt.
Att bygga ett hus är ett stort projekt oavsett vilken stil du väljer att bygga det i. Därför är det viktigt att inte förhasta sig i startfasen utan sätta av ordentligt med tid till förberedelser och planering. Här nedan har vi listat några punkter som är bra att ha i åtanke:
Var medveten om att de olika delmomenten tar tid
Det är många moment att planera upp vid ett husbygge. Du måste göra en budget för att kartlägga alla kostnader och hur du ska finansiera projektet, ansöka om bygglov, anlita en arkitekt, begära in anbud och göra väl avvägda val gällande husets planlösning, tekniska lösningar och utseende. Under hela byggprocessen kan det uppstå oförutsedda händelser och därför är det viktigt att sätta av en enskild budgetpost för just detta. Dessutom ska du lägga till lite extra tid till varje moment för att täcka upp för eventuella förseningar. Enkelt uttryckt kan man säga att det tar alltid betydligt längre tid att bygga ett hus än vad man först tror.
Börja med att göra egna efterforskningar
Har du redan bestämt dig för att bygga hus i funkisstil är en bra utgångspunkt att börja titta på byggnader som är uppförda i samma stil. Sök på google eller besök sociala medier som Instagram eller Pinterest för att hitta bilder på hus som har den arkitektur som du vill ha. Ha bilderna tillgängliga vid ditt första möte med arkitekten.
Få finansieringen på plats
Ett byggprojekt av den här storleken kommer att påverka din privatekonomi under lång tid framöver. Innan du bygger ett funkishus är det viktigt att göra upp en plan för hur och med vilka medel du ska täcka de olika utgifterna som är knutna till projektering och byggprocess. Ta kontakt med banken gällande olika finansieringsmöjligheter och påbörja aldrig ett byggprojekt utan att vara helt säker på att du klarar av att täcka alla kostnader.
Anlita en arkitekt
Funkis är en speciell stil som kännetecknas av genomtänkta och praktiska lösningar. För att hitta dessa lösningar måste du i regel ta hjälp av en arkitekt. Arkitekten börjar med att skapa sig en förståelse för hur du vill att huset ska se ut vilka lösningar som är önskvärda. Därefter utarbetar arkitekter några olika förslag som förutom den yttre formen på huset även kan omfatta interiör och belysning. Vill du kan du som ett sista steg, för att få huset precis som du vill ha det, anlita en inredningsarkitekt.
Se till att allt det juridiska är iordning
Vid ett husbygge är det många olika kontrakt att skriva. Alla avtal är viktiga men det kontrakt som du skriver med entreprenören som ska bygga huset är av yttersta vikt. Det ska vara juridiskt bindande och om du är minsta lilla osäker på vad det innebär är det klokt att ta hjälp av en jurist eller använda en färdig kontraktsmall. Konsumentverket och byggbranschen har gemensamt tagit fram en sådan avtalsmall som du hittar här.
Till ett funkishus är det många olika lösningar som ska planeras. Det viktigaste är att de är bra och funktionella för de som ska bo i huset. Vi har satt ihop en lista med länkar som kan vara till hjälp och ge lite inspiration:
Det är alltid svårt att säga exakt hur lång tid det att bygga ett hus och en tumregel är att det så gott som alltid tar längre tid än planerat. Faktorer som kan påverka projekterings- och byggtiden för ett funkishus är vilka markförhållanden det är på tomten och hur lätt det är för hantverkarna att komma fram till och runt på tomten. Hur många som arbetar med husbygget har naturligtvis också en inverkan på tidsåtgången. Nedanför kan du se en uppskattad tidsberäkning för funkishus i olika storlekar. Tänk på att det är en uppskattning och att tiden kan variera mycket:
En erfaren entreprenör kan ge en rättvisande uppskattning för hur lång tid byggprocessen kommer att ta. Alla stora byggprojekt ska ha en detaljerad tidsplan som reglerar hur lång tid de olika momenten får ta och hur eventuella förseningar ska hanteras.
En fördel med ett funkishus är att det är många räta vinklar, något som gör det lämpligt att bygga med prefabricerade element. Prefabricerade element kan ge en något kortare byggtid i jämförelse med en traditionellt arkitektritat hus som byggs på plats.
De flesta arbeten som är knutna till uppförandet av ett funkishus kan göras året runt. En fördel med att planera in arbetet under vinterhalvåret är att det är lågsäsong för en del entreprenörer och det kan påverka såväl effektivitet som kapacitet och pris på ett positivt sätt.
Funkishus kan dock ha stora inslag av betong i den bärande konstruktionen och betongarbeten går inte, eller blir betydligt mer komplicerade, att utföra när det är minusgrader ute. Detsamma gäller för de markarbeten som måste göras innan det går att gjuta husgrunden och eventuella källarväggar. Både mark- och betongarbeten är de första delmomenten som måste göras i byggprocessen och det kan tala för att lägga byggstarten på våren eller sommaren.
Vintern är i gengäld en bra årstid för timmerarbete och invändigt arbete. Behöver det göras andra markarbeten än att gräva ut för källare och fundament kan det med fördel göras under vintermånaderna eftersom grävmaskinerna lättare kan ta sig fram och orsakar mindre markskador när det är tjäle i marken. Vinterhalvåret är dessutom utmärkt för att genomföra invändiga arbeten som uppsättning av innerväggar, elinstallationer och interiör.
Utvändig målning är däremot förbehållet sommarhalvåret (april till oktober) och detsamma gäller för trädgården runt huset. Tänk på att juli är en semestermånad då många byggföretag stänger helt eller har lite tillgänglig arbetskraft.
Tumregeln när du ska anlita hantverkare för ett byggprojekt är att du begär in offerter från tre konkurrerande aktörer. Då får du en bättre bredd bland kostnadsförslagen och en bra grund för att jämföra priser.
Känner du till aktörerna sedan tidigare kan det räcka med att begära in två anbud. Fler än tre kostnadsförslag blir dock för komplicerat eftersom du som byggherre då lätt kan tappa översikten över detaljerna i de olika anbuden. Du ska även tänka på att entreprenörerna lägger ner resurser och tid på att räkna på anbuden och av den anledningen ska du inte begära in fler offerter än du behöver.
Standard och storlek är viktiga faktorer som påverkar hur dyrt ett funkishus kommer att bli. Siffror från marknadsplatsen Byggstart.se visar ett ett hus av enklare standard kostar runt 22.000 kronor per kvadratmeter. Då är allt inkluderat i priset. I den andra änden av skalan ligger ett nyckelfärdigt hus på 45.000 kronor per kvadratmeter.
Utöver detta tillkommer arkitektens arvode som i regel ligger mellan 900 och 1.500 kronor i timmen, inklusive moms. För att få ett funkishus ritat måste du räkna med att betala någonstans mellan 200.000 och 500.000 kronor. För större och mer komplicerade projekt kan priset bli betydligt högre.
Vad är det som gör ett projekt dyrt eller billigt? Här kommer några parametrar:
Markförhållanden: är direkt avgörande för totalkostnaden. Massor med låg densitet som går att schakta bort med grävmaskin är billigast. Det blir betydligt dyrare om markentreprenören måste bila bort stenblock eller spränga bort berggrund.
Planlösning: rummen i huset och hur de är placerade inverkar på priset. Olika rum kostar olika mycket, och kök och våtrum, till exempel badrum, är de som är dyrast.
Standard: avgörs i mångt och mycket av vilka materialval du gör gällande golv, tak och inredning. Ju högre standard desto högre blir kostnaden. Det här är en parameter som du som byggherre har stor möjlighet att påverka. Om du väljer billiga material tänk på att de har kortare livslängd än dyrare material av högre kvalitet.
Värmesystem: finns i dag i en mängd olika varianter. Om du till exempel väljer vattenburen värme istället för elvärme till ditt nya hus kommer det att påverka totalkostnaden. Dock kan den högre slutsumman betala igen sig i form av lägre uppvärmningskostnader, så undersök varje värmesystem noggrant.
Tekniska lösningar: elinstallation, ventilation, uppvärmning, vatten- och avloppssystem samt belysning är installationer där olika val kan påverka priset markant. Här är det möjligt att göra stora besparingar genom att noggrant undersöka vilka produkter som detaljisterna erbjuder. De lösningar som är relativt dyra att införskaffa, till exempel vattenpump, kan spara in sig och vara lönsamma på sikt.
Platsbyggda lösningar eller speciallösningar: är alltid dyrare än färdiga lösningar från bygg eller inredningsvaruhus. Det gäller för såväl platsbyggda badrums- och kökslösningar som bänkar, garderober, hyllor och sängar.
Material i husets bärande delar: ett funkishus kan byggas i betong, trä eller murblock (till exempel leca eller lättbetong). Solid betong är i regel dyrast så vilket material du väljer till huset bärande struktur har stor inverkan på priset.
Som byggherre för ett funkishus är det mycket som du måste tänka på under byggprocessen. Här är några av punkter som är viktiga ha känna till och ha kontroll på:
Gör checklistor. Om du som byggherre har tagit på dig ansvaret att köpa in material till något av det som ska byggas är det viktigt att leveranserna anländer i tid. Gör en detaljerad och tydlig tidsplan för när de olika produkterna ska köpas in och vara på plats för att inte stoppa upp byggarbetet.
Prata med grannarna. Byggarbeten påverkar alla som bor i omgivningen och därför är det alltid klokt att informera grannarna i god tid. Tala om för dem ungefär hur länge bygget kommer att pågå och håll dem uppdaterade gällande ändringar i tidsplanen. En bra kommunikation med grannarna under före och under byggtiden minskar risken för klagomål och ger en bra grund till en god grannsämja när huset står klart.
Ha en regelbunden kommunikation med entreprenören. Kör ofta inom byggplatsen och prata med de ansvariga hantverkarna. Då kan följa upp arbetet och se att det löper på enligt tidsplanen. Upptäcker du något fel eller missförstånd, ta upp det med en gång och se till att upprätthålla en bra relation med entreprenören.
När entreprenören meddelar att allt arbete på huset är slutfört måste du se till att:
Göra en slutbesiktning. Innan du betalar slutfakturan till entreprenören ska du göra en slutbesiktning tillsammans entreprenören. Slutbesiktningen ska ledas av en oberoende certifierad kontrollansvarig och om det upptäcks några brister eller fel i husbygget ska dessa åtgärdas innan du betalar slutfakturan till entreprenören.
Få alla slutdokumentation för arbetet. Se till att få allt utfört arbete skriftligt dokumenterat i ett kontrakt där alla fakturor finns med. Se även till att få övrigt nödvändig dokumentation, som elscheman och drift- och underhållsdokumentation.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här