Ska du bygga hus med uthyrningsdel? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga hus med uthyrningsdel
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
När vi pratar om att hyra ut en del av ett hus använder vi i regel olika begrepp om vartannat. Det är viktigt att hålla isär begreppen när det blir aktuellt att bygga ett hus med uthyrningslägenhet. Något som många inte känner till är att de flesta rum som är godkända som bostadsrum även är godkända för att hyra ut. Det innebär att du kan bygga på, bygga till eller bygga ut huset med ett eller flera rum på de flesta håll och hyra ut rummet eller rummen så länge de uppfyller de krav som ställs för att ett rum ska räknas som ett bostadsrum.
Du måste även känna till skillnaden mellan ett uthyrningsrum och en separat lägenhet för uthyrning. Ett uthyrningsrum är ett rum som ligger i huset och är en del av det samt har ingång inifrån huset. Det är vanligt att uthyrningsrummet är en del av, eller hela, källarplanet. Det är även full möjligt att bygga en separat lägenhet med syfte att hyra ut den, men då måste du vara medveten om att det är helt andra och högre byggnadstekniska krav som gäller för att att få lägenheten godkänd som bostad. De byggnadstekniska reglerna handlar bland annat om krav på takhöjd, utrymningsvägar, badrum, kök och sovavdelning. Så väl ett uthyrningsrum som en separat uthyrningslägenhet kan du välja att använda själv, till exempel när barnen blir större, den dag du bestämmer dig för att du inte längre vill hyra ut och agera hyresvärd. Fördelen med en separat lägenhet är att intäkterna är högre än för ett uthyrningsrum och att du får ett mer avskilt liv och större avstånd mellan dig och din hyresgäst.
Att bygga ett hus med uthyrningslägenhet är ett stort byggprojekt som kräver en bra och noggranna förberedelser och planering. Ett bra sätt att påbörja arbetet är att leta upp en lämplig arkitekt som du kan anlita för att rita det hus som du planerar att bygga. Om du börjar med att kontakta och anlita en byggentreprenör eller ett antal hantverkare är sannolikheten hög för att de omgående hänvisar dig till en arkitekt. Det är även en rekommendation att du gör en lättöverskådlig lista över de saker och dokument som måste ordnas och vara på plats innan arbetet med att bygga huset kan börja. Det kan till exempel handla om bygglov och detaljprojektering eftersom banken behöver den informationen om du ska ansöka om en byggnadskredit eller någon annan form av lån för att finansiera husbygget.
Det är viktigt att tänka på att det kan uppstå komplikationer som gör att projektet tar längre tid. Under så gott som alla byggprojekt inträffar det oförutsedda händelser och därför är det viktigt att vara flexibel, lägg in spelrum i tidsplaneringen och inte minst ta till lite i överkant när du sätter upp din budget för husbygget. Sätt av en separat budgetpost, cirka 10-20 procent av den totala budgetsumman, till oförutsedda utgifter. Lägg även till lite extra tid i tidplanen så att du kan täcka in det arbete som oförutsedda händelser kan orsaka och för att undvika att bygget blir försenat ifall det måste utföras omfattande extra arbete.
En trevlig och rolig period i arbetet med att planera för en uthyrningslägenhet är idéfasen. Då kan du bolla med alla idéer som du kan komma på, utvärdera dem och behålla de som du tycker är bäst. I den här fasen kan det även vara bra att titta lite på hur andra har gjort när de har byggt en uthyrningslägenhet och även söka konkret kunskap om vilka lösningar som är realistiska att genomföra. Här nedanför hittar du några länkar att börja med:
Det är många faktorer som påverkar hur lång tid det tar att bygga ett hus med uthyrningslägenhet. Parametrar som storlek, omfattning av arbete, behov och önskemål har alla stor påverkan för hur lång byggtiden för det kommande huset med en uthyrningslägenhet kommer att bli. Att bygga hus med uthyrningslägenhet behöver inte nödvändigtvis ta längre tid än att bygga ett hus utan en separat lägenhet; likväl är det ovanligt att bygga ett hus på kortare tid än sex månader. Normalt sett tar et hus som ligger på cirka 200 kvadratmeter mellan 8 och 12 månader att färdigställa. Dessutom tar även de steg som föregår bygget tid i anspråk och den tiden tillkommer utöver de månader det tar att bygga huset.
Samarbetet med arkitekter och slutförandet av ritningar till huset tar någonstans mellan fyra och sex månader. En kvalificerad och skicklig entreprenör med många års erfarenhet inom det aktuella området är ofta uppbokad flera månader, i värsta fall mer än ett år, framåt. Därför är det viktigt att boka in ett konsultationsmöte i god tid. Du måste även räkna med ett par månader för arbetet med att begära in anbud och välja den entreprenör som passar dig och ditt projekt bäst.
Själva husbygget börjar med det förberedande markarbetet som tar 4-8 veckor. När markarbetet är färdigt är nästa steg att bygga en formsättning för husgrunden och gjuta grunden. Det arbetet tar i regel lika lång tid som det förberedande markarbetet, det vill säga 4-8 veckor. Därefter påbörjar entreprenören arbetet med att resa husstommen och få den vädertät, ett arbete som vanligtvis tar 2-6 månader. Slutligen gör hantverkarna alla de invändiga arbetena som börjar med rören för avlopp, vatten och el dras och därefter läggs alla golv i våtutrymmena och väggarna kaklas. I de sista stegen installeras ventilation, badrums- och köksinredning och alla målningsarbeten slutförs.
Det flesta arbeten som är kopplade till ett husbygge går att utföra när som helst under året. Undantagen är grävning, gjutning av husgrund och andra utvändiga betongarbeten, utvändig målning och trädgårdsarbete, dessa bör förläggas till årets varmare månader.
Det finns även delar i ett husbygge som kan löna sig att genomföra på vintern. Det gäller bland annat att byta fasad, dränera runt husgrunden och renovera inne i huset.
Tänk även på att juli månad ofta är en tid då nästan hela byggbranschen står stilla eftersom många har semester då. Företagen som har full verksamhet under sommarsemestern är i regel de som utför utvändiga arbeten.Väljer du att bygga under sommarhalvåret är det viktigt att du tar med i beräkningarna att det kan ta längre tid att färdigställa huset just för att många hantverkare väljer att ta ledigt hela juli och ibland även början av augusti.
Det är viktigt att du begär in flera offerter innan du bestämmer dig för vilken entreprenör eller hantverkare som du vill anlita. Vi rekommenderar att du begär in anbud från tre konkurrerande aktörer. Tänk även på att det inte är någon vits med att begära in fler anbud än så eftersom det blir mycket mer arbete för dig och du får även svårt att överblicka offerterna när du ska jämföra dem. Är du inte nöjd med de kostnadsförslag som du får in är det inget som hindrar att du påbörjar en ny anbudsrunda där alla eller några av aktörerna inte varit kontaktade tidigare.
Innan du begär in anbud är det några saker som du måste ha klart för dig och tänka på. Det är smart att börja med att anlita en arkitekt som kan göra en arbetsritning och sammanställa en projektbeskrivning innan du kontaktar några entreprenörer eller hantverkare. Du måste även ansöka om bygglov och få det godkänt innan du kan börja med något som helst byggarbete. Det är klokt att börja med att ansöka om ett förhandsbesked från kommunens byggnadsnämnd istället för att få avslag på ditt bygglov. Ett förhandsbesked ger svar på om det är möjligt att få ett godkänt bygglov eller om du behöver komplettera din ansökan med något.
För att lägga ut ditt projekt på anbud kan du [klicka här].
Ett hus med en uthyrningslägenhet blir i regel lite dyrare än ett hus utan. Jämför vi ett hus med en källare på 50 kvadratmeter som bara är inredd som källare med ett hus som har en uthyrningslägenhet på 50 kvadratmeter, kommer byggkostnaderna skilja uppemot en halv miljon kronor, eftersom en separat lägenhet kräver en annan planlösning och måste ha badrum och kök. De två sistnämnda är de rum som är dyrast att bygga och renovera. Likväl skiljer sig kostnaderna för att bygga hus med uthyrningslägenhet från fall till fall och därför är det viktigt att hela tiden ha kontroll på utgifterna och tänka igenom vilka faktorer det är som driver upp totalkostnaden för husbygget.
En krävande tomt leder vanligtvis till högre kostnader men ibland är det fullt möjligt att dra nytta av terrängen på tomten om skapa ett unikt hus med säregna lösningar. Du ska dock vara medveten om att bygga på en tomt med utmanande terräng kräver en noggrann planering och mer arbete för arkitekten.
Bygger du ett hus med uthyrningslägenhet måste du ha dubbel uppsättning av de huvudfunktioner som de byggtekniska kraven ställer på en bostad. Våtrum som badrum och kök är de rum som ä dyrast att bygga i ett hus och det går inte att bygga en uthyrningslägenhet som inte har dessa våtrum.
Det är viktigt att du följer upp byggarbetet under hela tiden som det pågår. När du ska bygga hus med uthyrningslägenhet är det ett klokt drag att förvarna grannar om byggarbetet redan innan det har börjat. Informera dem om ungefär hur lång tid arbetet kommer att ta och under vilka perioder det kommer att förekomma bullrigt arbete. Genom att göra det förebygger du kommande konflikter och lägger grunden för att grannsämjan bibehålls även efter att huset står klart.
Inför och under husbygget är det även ett smart drag att göra en lättöverskådlig lista med en plan för de inköp av material och andra produkter som du har tagit på dig att göra, så att inget glöms bort. Tänk även på att det är viktigt att ha en tät kommunikation med entreprenören under hela byggtiden. En bra kommunikation är ett av de viktigaste stegen för att undvika missförstånd och för att du ska kunna hålla dig uppdaterad om att allt arbete löper på som planerat.
Det sista steget i byggprocessen är en slutbesktning av det färdigställda huset. Under slutbesiktningen går byggherren, det vill säga du, entreprenören och en oberoende certifierad besiktningsman igenom allt arbete som har utförts och kontrollerar att det är gjort i enlighet med det avtal som du och entreprenören har skrivit och att arbetet motsvarar gällande regelverk. Det är viktig att alla parter är nöjda med det arbete som har utförts och om ni upptäcker brister eller fel är det viktigt att dessa åtgärdas innan du betalar den sista fakturan till entreprenören. Vanligtvis håller byggherren inne med cirka 10 procent av totalkostnaden för husbygget till dess att slutbesiktningen är genomförd och eventuella anmärkningar är åtgärdade. Innan du avslutar arbetet med entreprenören är det även viktigt att du får alla slutdokumentation för projektet. Slutdokumentationen ska innehålla FDV-dokumentation för badrum, kök, ventilation och uppvärmning, kontraktet med entreprenören, en kopia på den totalfakturan, kvitton och fakturor för de arbeten som eventuellt har tillkommit utöver det som står i kontraktet och dokumentation över vilka hantverkare som har utfört vilka arbeten.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här