Ska du bygga ett enplanshus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om enplanshus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ett enplanshus avser helt enkelt ett hus utan några nivåskillnader eller trappor, där alla rum finns i markplan. Den här typen av hus kan arkitektritas specifikt för dig som byggherre, eller uppföras som ett kataloghus, eller färdighus.
Med termen byggherre menar man den part som låter bygga huset, för att antingen bo där själv eller för att sälja det. Färdighus eller kataloghus betyder att huset är av en standardmodell som tagits fram av en husproducent. Detta kan antingen komma i färdiga moduler eller som element som monteras ihop på byggplatsen. Det kan även platsbyggas helt, på ett mer traditionellt vis men enligt fabrikantens anvisningar.
I båda fallen utförs byggarbetet oftast av en totalentreprenör, vilket svarar mot en firma som tar på sig ansvaret för att koordinera hela byggprocessen, ta in alla hantverkare som krävs och se till att det färdiga huset uppfyller alla krav och specifikationer.
Oavsett vilken typ av hus man väljer att bygga så för processen med sig en lång rad beslut som behöver fattas, en hel del arbete och behovet av en tät uppföljning. Innan själva byggarbetet drar igång är det viktigt att man förbereder sig riktigt väl. Den tid man lägger på goda förberedelser sparar man in senare under projektet genom att man undviker problem och missförstånd.
Här har vi listat ett antal goda råd inför förberedelsearbetet och det efterföljande projektet:
Ha tålamod
Under uppstartsfasen av ett byggprojekt bör man aldrig ha bråttom. Det är många bitar som behöver komma på plats – allt ifrån finansieringen av projektet och beslut kring placering och utformning av huset, till vilket företag som ska få i uppdrag att bygga huset. Det är inte heller någon ovanlighet att det uppstår förseningar eller oväntade hinder längs vägen. Då är det viktigt att inte tappa gnistan. Man behöver vara beredd på att utmaningar som man från början inte räknat med är ett vanligt inslag i byggprocessen. Sannolikheten är stor att du kommer att behöva anpassa både utformning och tidsplan efter omständigheterna.
Besluta dig för typ av hus tidigt
Arkitektritat hus eller kataloghus? Detta är en fråga som du bör ställa dig tidigt i processen. Då har du gott om tid till att engagera sig i den kreativa processen tillsammans med en bra arkitekt – som också kan ta lite tid att finna. Eller så kan du i lugn och ro utforska alla de färdigmodeller som finns när det kommer till enplanshus, för att sedan bestämma dig för det hus som passar just dig när det kommer till utformning och stil.
Tillse en trygg finansiering
Det är billigast att bygga för pengar som man redan har på banken, såsom sparkapital eller arv. Det är emellertid få som har tillräckligt på kontot för att täcka alla de kostnader som ett nytt hus innebär, och då är alternativet att ansöka om lån. Ta kontakt med banken på ett tidigt stadium, så att du får klart för dig vad de kan erbjuda. Tänk på att det inte är tillräckligt att finansieringen täcker det du tror att huset kommer att kosta. Man bör alltid se till att man har en buffert på 10–20 procent för att hantera oförutsedda utgifter. Börja aldrig bygga innan du är säker på att du har tillräckligt med medel för att ro bygget i hamn.
Skriv tydliga avtal
När man ska bygga ett nytt enplanshus är det allra vanligaste scenariot att man anlitar en totalentreprenör. I samband med detta är det en god idé att man säkrar upp och specificerar uppdraget med hjälp av ett juridiskt solitt avtal. I avtalet bör det vara fastslaget vad som ska utföras, i vilket skick som det färdiga huset ska levereras, samt vilka hålltider som ska gälla under resans gång. Här kan man antingen gå via en juridisk kontakt eller så kan man använda den kontraktsmall som Konsumentverket har på sin hemsida.
Hur ska ditt enplanshus se ut? Vilka tekniska lösningar bör man överväga? För att få lite hjälp på traven med alla de beslut som behöver fattas så kan det vara en god idé att söka inspiration på nätet. Här finns ett antal sajter att använda som en utgångspunkt:
Hur långt fram i kalendern som man behöver bläddra för att ett nybyggt hus ska stå klart beror på en rad olika faktorer och tidsåtgången kan variera stort. Parametrar som påverkar är markförhållanden på din tomt, komplexiteten hos huskonstruktionen och hur stor kapacitet entreprenören har till att arbeta med just ditt husprojekt.
Nedan hittar du exempel på typisk tidsåtgång för enplanshus i olika storlek:
Tänk på att de här tidsintervallen bara är illustrativa exempel. Inga projekt är identiska och ett specifikt bygge kan gå både snabbare och ta betydligt längre tid än i exemplen. För att säkra upp ett bra byggtempo är det en bra idé att man som byggherre kommer överens med entreprenören om en detaljerad och realistisk tidsplan med tydliga, tidsatta milstolpar. Samtidigt ska man alltid vara beredd på att det kan uppstå förseningar längs vägen.
Den största merparten av allt arbete med att bygga hus kan genomföras såväl sommar som vinter. Många tänker kanske att vintern inte lämpar sig så bra för husbyggnation, men det finns faktiskt en hel del fördelar med att få genomfört vissa byggmoment under vintersäsongen.
På många håll är vintern är en relativt torr årstid, jämfört med perioder under både höst och vår. När huset väl blivit tätt går det också lätt att jobba vidare med invändigt arbete, som med eldragning, golvläggning och inredning av kök och våtrum. Fördelen med ett projekt som löper under vintern är att detta ofta är en period då trycket på byggfirmorna är lägre. Det kan därmed vara lättare att anlita en välrenommerad byggfirma till ett bra pris, och kapaciteten som firman kan allokera till just ditt husprojekt kan också vara större.
Det finns emellertid visst arbete som kräver ett något varmare väder. Exempelvis härdar inte betong när det är riktigt kallt, och när man ska gräva ut för grund så bör även detta göras när det inte är tjäle i marken. Andra moment som inte låter sig göras när det är för kallt är arbete med takplåt i zink, utvändig målning och planteringsarbete i trädgården. Om man tänkt utföra större markarbeten i trädgården och behöver gräva, så kan detta dock vara bra att göra under den kallare säsongen. Då riskerar inte de tyngre maskinerna skada omgivande mark och natur.
När man ska ta in hantverkare för att utföra arbetet med att bygga huset så är det alltid bra att ta anbud från flera aktörer. Det rekommenderade antalet anbudsgivare är 3. Vanligtvis är 3 konkurrerande offerter tillräckligt för att man ska kunna skapa sig en bild av ett marknadsmässigt pris ligger på, samt vilka andra förhållandena som brukar gälla. Samtidigt blir beslutsunderlaget inte så stort att man riskerar röra ihop detaljerna, utan att man kan göra en bra jämförelse, aktörerna emellan.
En av de grundläggande förutsättningarna för att man ska kunna göra en kvalitativ jämförelse av priser och villkor är att samtliga anbudsgivare är seriösa aktörer. Se till att undersöka firmorna noggrant på förhand, så att de har bra kreditvärdighet och goda referenser. Kontrollera gärna också om man har några certifieringar eller liknande. Ett bra alternativ som kan bespara dig en del tid kan vara att använda en tjänst som kvalitetskontrollerar hantverkare.
Om du inte skulle vara nöjd med de 3 offerterna som du fått in finns det ingenting som hindrar att du genomför en andra anbudsrunda och tar in ytterligare anbud. Det enda som man bör tänka på i sammanhanget är att man får ha respekt för att arbetet med anbud också är arbetskrävande för entreprenörerna. Involvera därför inte fler anbudsgivare än vad du behöver och vad som är rimligt.
För att lägga ut ditt projekt på anbud kan du [klicka här].
Vad slutpriset på ett enplanshus blir kommer sig av en lång rad projektspecifika förhållanden. Standarden på de material som används, hur komplicerad konstruktionen är och vilka rum man väljer att inkludera i sitt hus är några av de parametrar som sätter stort avtryck på prislappen. Siffror som kommer från den prisdatabas som nättjänsten Byggstart.se byggt upp visar på att snittpriset för att bygga enplanshus ligger kring 28,000 kronor per kvadratmeter. I de billigaste fallen kan kvadratmeterkostnaden sjunka ner mot 22,000 kronor, men samtidigt kan de mer exklusiva husen kan komma upp i över 45,000 kronor kvadratmetern. Kostnadsbilden är i paritet med enfamiljshus med flera våningsplan.
Här följer några av de saker som kan göra ett enplanshus dyrare att bygga:
Storleken på tomten: Ett enplanshus kräver ofta en relativt stor tomt för att realiseras. Enkel matematik ger att, om man ska ha samma bruksareal i ett enplanshus som hos motsvarande villa på två våningar så behöver byggnadsarean vara dubbelt så stor. Större tomter är dyrare än små på grund av de extra kvadratmetrarna, och konkurrensen om dem kan dessutom vara större – särskilt i tätbebyggda områden.
Sluttande terräng och svåra markförhållanden: Eftersom byggnadsarean är större för ett enplanshus innebär markberedning och husgrunden ett mer omfattande arbete. Svåra markförhållanden, som exempelvis berggrund eller sankmark, kan kräva en stor insats. Samma sak gäller om tomten behöver planas ut med en större mängd markfyllnad innan bygget kan påbörjas.
Kök och våtrum: Kök tillsammans med badrum och andra våtrum är de mest kostnadsintensiva rummen i ett hus. Här är inredningen dyrare än i övriga rum och det finns ett större behov av tekniska installationer, som ventilation, vatten och avlopp. Bygger man fler av de här rummen så är det en bidragande orsak till att kostnaden för huset blir högre. Om man kan klara sig med ett badrum, till exempel, så blir huset genast billigare att bygga.
Material- och produktval: Val av dyrare och mer exklusiva material och andra lösningar kan snabbt addera stora summor till totalpriset på ditt enplanshus. Detta gäller både mer begränsade poster som målning och golvbeklädnad, som valet av fönster, dörrar, garderobslösningar och badrumsinredning. Med en ökad standard kommer vanligtvis också ett ökat pris. Kan du kosta på dig en köksinredning för flera hundra tusen, eller får du klara dig med en budgetlösning för 50,000 kronor?
Goda förberedelser är viktigt i samband med att man ska bygga hus. Som byggherre slutar emellertid inte arbetet i samma stund som hantverkarna sätter igång. Här är ett antal saker som du bör tänka på under byggprocessen och efter det att huset är klart.
Tillse tät kontakt med hantverkarna: Medan byggarbetet pågår gäller det att besöka byggplatsen ofta och regelbundet. Kom överens om fasta avstämningsmöten tillsammans med entreprenören och intressera dig för det som hantverkarna gör. Då kan problemställningar eller frågor hanteras allt eftersom de kommer upp, och eventuella kan upptäckas och åtgärdas snabbt.
Gör checklistor: Om du som byggherre tagit på dig att skaffa in material och byggvaror är det kritiskt att dessa finns på plats i god tid. Gör upp listor med det som behöver införskaffas och specificera när de olika byggvarorna behöver finnas tillgängliga på byggplatsen.
Informera grannarna: Har du andra hus nära inpå tomten? Ja, då bör du se till att ha framförhållning och hålla dina grannar uppdaterade kring hur projektet framskrider. På så vis minskar du risken för klagomål och du lägger grunden för en god framtida grannsämja.
Genomför en slutbesiktning: När entreprenören meddelar att man är klara med sitt uppdrag så bör du gå igenom alla delar av huset, gärna tillsammans med en oberoende besiktningsman. Kontrollera att allt byggts enligt ritningar och vad som avtalats, och säkerställ att eventuella brister åtgärdas. Det är vanligt att man håller inne med de sista tio procenten av kontraktsbeloppet till dess att slutbesiktningen är genomförd och allt är godkänt.
Hämta in all dokumentation: Be entreprenören skicka dig dokumentation på allt arbete som utförts och det material som använts. Se också till att du får ta del av eventuella våtrumsintyg eller kvalitetsdokument avseende husets badrum, samt att du förses med installationsprotokoll från involverad elektriker.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här