Ska du bygga ett arkitektritat hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om arkitektritade hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det kan vara lätt förvirrande när man hör alla begrepp som folk slänger sig med när det kommer till att bygga hus. Av den anledningen vill vi här förklara vad termerna “arkitektritat hus” och “färdighus/kataloghus” innebär. Begreppet färdighus, även kallat kataloghus, avser ett standardhus som du väljer ut utifrån en rad olika hus som är färdigritade av en husproducent. Till skillnad från detta är ett arkitektritat hus ett hus som utformas av en arkitekt efter just dina önskemål och specifikationer. När man väljer mellan arkitektritade hus och kataloghus så beror utfallet helt enkelt på vad man vill med sitt hus. Färdighusen kommer vanligtvis i flera olika storlekar och stilar, så att man kan välja något som passar en själv. Man kan ofta också uppgradera och anpassa den husmodell som man väljer mot ett prispåslag. Normalt sett går det snabbare att bygga upp ett färdighus jämfört med ett specialdesignat hus. För många av de som väljer ett färdighus är prislappen en avgörande faktor, eftersom detta ofta är det billigare alternativet av de två.
Samtidigt är det inte nödvändigtvis så att en arkitektritad bostad blir så mycket dyrare, och det finns flera fördelar med att bygga ett arkitektritat hus. Inom tätort regleras det som du får bygga på din tomt i detaljplanen. Detaljplanen kan reglera allt ifrån hur stort man får bygga, till var man får placera sitt hus och husets takvinkel och fasadmaterial. Med en arkitektritad lösning kan man anpassa huset i större grad, så att det passar in så bra som möjligt på den aktuella tomten och så att man kan nyttja tomten på bäst sätt. Vidare så kan man i större grad själv vara med och utforma bostaden, både invändigt och utvändigt. Många som bygger hus har starka åsikter kring hur de vill ha det och då ger en arkitektritad lösning större flexibilitet. Man har också större möjligheter till ändringar under arbetets gång, vilket ofta är mycket kostsamt om man väljer ett kataloghus som utgångspunkt.
I samband med att man ska bygga arkitektritade hus är det mycket viktigt att man ger sig själv tillräckligt mycket tid till förberedelser i samband med uppstartsfasen. Det finns en uppsjö med beslut som behöver tas och aspekter att ta hänsyn till i samband med planeringen av ett byggprojekt. Att bygga ett arkitektritat hus är ett omfattande och tidskrävande projekt, detta kommer man inte ifrån. Men ju bättre man förberett sig tidigt under processen, desto smidigare kommer det gå. En detaljerad plan för byggprojektet behöver göras och finansieringen behöver komma på plats. Arkitekten som du anlitar kommer att vara en expert på att lyssna in dina önskemål kring bostaden och vad du behöver för funktioner i ditt hem. Arkitekten är också den som kommer att ta fram de ritningar och det övriga material som du behöver lämna in till kommunen i samband med att du söker bygglov. Det är många val som behöver göras under processen och det är A och O att du skaffar dig en bra bild av vad det är du vill åstadkomma – samtidigt som man också behöver vara flexibel för eventuella justeringar som kan behöva göras i samband med byggfasen. Man bör vara medveten om att bygglovsprocessen oftast tar lite längre tid än vad man kanske först hoppats på. Det är inte ovanligt att kommunen har invändningar och att man därför behöver rita om vissa delar. Här kan behöva jobba lite på tålamodet. Om tidsaspekten är avgörande för dig så är det viktigt att du kommunicerar detta tydligt till arkitekten. Då kan arkitekten ha i åtanke att man ska rita ett hus som inte är för komplext i konstruktionen eller som är för utmanande jämfört med gängse bebyggelse, så att man kan få positivt besked kring bygglovet redan efter första rundan.
Innan första mötet med arkitekten så är det bra om man har skaffat sig en bra bild av vad man gillar i form av utformning och vill ha i form av lösningar och funktionalitet. Använd gärna internet och olika magasin för att hämta inspiration. Det du hittar som faller dig på läppen kan du sedan ta med dig till arkitekten för att diskutera kring. Nedan har vi samlat en del länkar som kan användas till inspiration i samband med att man planerar för ett nytt hus:
Det kan definitivt ta en ta en hel del tid att bygga ett arkitektritat hus. Exakt hur lång tid som ett byggprojekt kommer att ta avgörs alltid av vad som ryms inom ramarna för projektet. En särskilt viktig parameter är storleken på huset. Generellt kan man räkna med att det tar 6–8 månader att bygga ett arkitektritat hus på 100 kvadratmeter, 8–10 månader för 200 kvadratmeter, 11–13 för 300 kvadratmeter och mellan 13 och 15 för 400 kvadratmeter. Notera att detta endast utgör genomsnittstider för att bygga arkitektritade hus, och vad just ditt specifika projekt kommer att ta i tid avgörs av projektets omfattning. Flera faktorer påverkar byggtiden när man ska bygga hus, som exempelvis tomten som ska bebyggas och de markförhållanden som råder där, antalet personer som arbetar parallellt på projektet, samt konstruktionens komplexitet. För att säkra upp en så bra progress som möjligt inom projektet är det viktigt att du som byggherre följer upp på arbetet noga och finns ute på byggplatsen ofta.
Det är alltid att rekommendera att man genomför en gedigen anbudsprocess, där man inhämtar och jämför anbud från olika lokala entreprenörer. Valet av den entreprenör som du ska anlita för uppdraget kommer att kunna ha stor påverkan på ditt projekt. Anbudsprocessen är alltså något som du bör ägna adekvat tid till och engagemang i. Tumregeln säger att man ska ta in anbud från tre olika entreprenörer. Se till att genomföra en grundlig bakgrundskontroll av entreprenörerna, jämför anbuden i detalj och välj den firma som passar bäst för ditt projekt. Entreprenören som du väljer att ta in bör kunna uppvisa solida finanser, goda referenser och gärna även att man är medlem i någon branschorganisation.
Innan du kontaktar några potentiella entreprenörer bör du ha ritningar och projektbeskrivning på plats. Detta får du från arkitekten eller annan fackman som du anlitat. Du bör även ha försäkrat dig om att det är sannolikt att kommunen kommer att bevilja bygglov för huset.
Om du är redo för att lägga ut ditt projekt på anbud så kan du [klicka här].
Det är svårt att komma med någon kvalificerad gissning kring hur mycket som ditt projekt kommer att kosta. Slutsumman bestäms av alla de projektspecifika detaljer som präglar just ditt bygge. När man bygger arkitektritade hus – som med alla byggprojekt – så varierar priserna utifrån komplexiteten hos projektet, storleken på bygget, valen av lösningar och material, med mera. I tillägg till detta varierar storleken på arkitektens arvode en hel del. Omfattningen på arkitektens arbete kan också variera mycket och sträcka sig från allt från att endast hjälpa till med bygglovsansökan till att även göra interiöra designarbeten, inklusive belysning, specialritat kök och annat. Arkitektens arvode bestäms av arkitektens erfarenhet och renommé, samt av de arbetsuppgifter som du vill ha hjälp med. Vanligtvis kostar ritningar och projektering minst 200,000 kronor, men ofta kostar det mer.
Även om det kan vara snudd på omöjligt att fastställa prislappen på ett specifikt byggprojekt utan att ha alla detaljer så kan man få en bra fingervisning om kostnaden genom att titta på genomsnittspriser. Marknadsplatsen Byggstart.se har samlat en större mängd prisinformation från olika typer av byggprojekt som realiserats via tjänsten, och utifrån detta har man tagit fram genomsnittspriser. Enligt Byggstart ligger snittpriset för att bygga ett arkitektritat hus kring 28,000 kronor per kvadratmeter. Den här summan inkluderar alla kostnader som är kopplade till arbete och material. Priserna varierar emellertid mycket – från 22,000 kronor per kvadratmeter för de hus som är allra billigast att bygga, till över 45,000 kronor kvadratmetern för de dyrare husbyggena. De billigaste husen uppförs givetvis med en enklare konstruktion och mer standardlösningar, medan de dyrare ofta präglas av exklusiva och skräddarsydda lösningar.
När det handlar om att bygga ett nytt hus behöver man prioritera utifrån sina egna behov, önskemål och förutsättningar. Många väljer att investera mer för att se till att bostaden blir precis som man vill ha den. Ibland kan lösningarna som ger extra komfort och livskvalitet vara värda den ytterligare investeringen, jämfört med att välja billigast möjliga väg framåt. Totalpriset på ett arkitektritat hus kan alltså variera stort utifrån de val du tar och de ekonomiska medel som du har tillgängligt.
Under tiden som byggprojektet pågår är det viktigt att upprätthålla en bra dialog med entreprenören som du väljer att anlita. Det är till båda parters fördel om ni ser till att utarbeta ett detaljerat kontrakt i början av processen, och det är också rekommenderat att ni gemensamt tar fram en tidsatt projektplan. De här dokumenten blir till en ryggrad inom projektet, som båda parter kan luta sig mot för uppföljning och i det fall som det uppstår frågetecken kring hur eventuella förseningar eller merkostnader ska hanteras. Om du och entreprenören har samma bild av det som ska uppnås inom projektet och när respektive del ska vara klar så kommer nu kunna undvika missförstånd och meningsskiljaktigheter under projektets gång.
När ditt arkitektritade hus finns på plats behöver du ordna med en slutbesiktning för att kontrollera att allt arbete blivit korrekt utfört och i enlighet med gällande regler och normer. Utöver detta behöver du se till att du får all projektdokumentation skickad till dig. I dokumentationen ska det framgå vad det är för arbete som blivit utfört, av vilken aktör och med vilka material. Vanligtvis räcker det med kontraktet tillsammans med relevanta fakturor. Om den aktör som utfört arbetet med badrummet varit auktoriserad eller behörig enligt Byggkeramikrådet (BKR) eller Svensk Våtrumskontroll (GVK) så bör du även få in ett våtrumsintyg eller kvalitetsdokument. Vad gäller elinstallationerna som utförts bör du även få dig tillsänt det installationsprotokoll som det åligger elektrikern att ta fram som del av dennes egenkontrollprogram.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här