I det fall som man funderar på att bygga ett parhus så är det viktigt att man först tänkt igenom alla de olika aspekter som kommer med att bo i ett tvåfamiljshus. För att hjälpa dig på traven har vi i den här artikeln listat de 5 huvudsakliga fördelarna och de 5 viktigaste nackdelarna med ett tvåfamiljshus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Många som väljer att bygga ett tvåfamiljshus gör detta tillsammans med någon som de känner väl och som de vet man kommer att trivas med som granne. Båda parter kan då få dra nytta av flera bra fördelar, både ekonomiskt och praktiskt. Detta är de fördelar som många ser som de fem viktigaste.
En av de allra viktigaste orsakerna till att man som byggherre väljer att bygga ett tvåfamiljshus är att en bostad i ett tvåfamiljshus gärna blir billigare än om man väljer att bygga ett enfamiljshus. Priset är ofta en avgörande faktor när det kommer till vilken typ av bostad som man väljer att bygga, och här kommer ofta tvåfamiljshus vinnande ut ur matchen.
Olika projekt som involverar byggnation av tvåfamiljshus varierar i pris. En del byggen är mer komplexa och andra är större och kräver därmed att man investerar mer i både material och arbete. Det går ändå att skaffa sig en bild av kostnaderna för att bygga parhus genom att titta på vad det kostar i genomsnitt. Enligt uppgifter från marknadsplatsen byggstart.se ligger kostnaderna på omkring 28,000 kronor per kvadratmeter att bygga tvåfamiljshus. Variationerna är emellertid stora och kan sträcka sig hela vägen från ett kvadratmeterpris på 22,000 kronor till en kostnad på 45,000 kronor per kvadratmeter. Tvåfamiljshus har ofta en större sammanlagd bostadsyta än ett enfamiljshus, vilket bidrar till ett något lägre kvadratmeterpris. Samtidigt behöver man ta höjd för att fler av de allra dyraste rummen - badrum och kök - behöver byggas när man bygger ett hus med två separata bostäder i.
En av de stora fördelarna med att bo i tvåfamiljshus är att man kan dela på utgifterna. Kostnaden för bostadsbygget blir visserligen inte halverad jämfört med när man bygger ett enfamiljshus, eftersom ett parhus normalt sett är större än ett enfamiljshus, men skalfördelarna kan ändå leda till att vissa kostnader blir lägre. Dessutom kan man spara in på utgifterna kopplat till uppvärmning. Detta eftersom inte alla av bostadens ytterväggar exponeras för den kalla utomhusluften - man har ju en vägg som är gemensam med grannen, vilket bidrar till att minska värmeförlusterna.
Utöver det faktum att man kan spara en del pengar i samband med byggnationen av bostaden, så går det också att spara medel kopplat till underhåll och reparationer när utgifterna kan delas med grannen. Detta kan till exempel handla om underhåll av tak, ommålning av fasaden, eller reparationer av andra delar som ni har gemensamt. Om ni bara kommer överens kring de investeringar som behöver göras så kommer det utgöra en av de stora fördelarna, att ni kan dela på kostnaderna som kommer med att äga sin bostad.
Om du har en större familj eller om du bor tillsammans med flera andra personer, kan det vara en kritisk faktor att ha gott om plats. Detta för att undvika att det blir för trångt och att alla familjemedlemmar ska kunna ha sitt eget rum. Dessutom behöver man ha tillräckligt mycket med förvaringsytor för att det inte ska bli onödigt stökigt hemma. Utöver inomhusytorna så är det många som värdesätter att ha en trädgård där man kan rasta hunden, eller där barnen kan leka.
Även om en bostad i ett tvåfamiljshus ofta är något mindre än en villa avsedd för en familj så kommer den ofta med större vistelseytor än en lägenhet. Detta gäller särskilt i det fall som man har utomhusytor att nyttja. Oavsett om du har en egen trädgård eller en tomt som du delar med grannen så kommer ett tvåfamiljshus förse dig med större ytor än vad du normalt sett kan få i ett lägenhetshus. Inte sällan är priset en viktig faktor när man ska välja utformning för sitt nya hem, men även utrymmet och ytorna är viktiga. Om du vill ha en kombination av ett bra pris och gott om plats så kan ett tvåfamiljshus vara helt rätt val för dig.
Det här med delat ansvar kan vara både en fördel och en nackdel, till stor del beroende på om du har en bra relation till din granne eller ej. Förutsatt att du har en granne som du kan samarbeta med på ett bra sätt så är det något positivt att man kan dela ansvaret för olika sysslor som har med huset att göra. Till exempel kan ni komma överens om återkommande tillfällen då ni röjer upp utomhus, klipper gräset och så vidare, så att var och en av er inte behöver utföra den här typen av sysslor lika ofta, eller i lika stor omfattning. Samma sak gäller underhållet av själva huset. Kanske finns det behov av att byta takshingel, röja snö på vintern eller att måla fasaden. Med ett väl fungerande samarbete och en väl fungerande arbetsfördelning så kan vardagen helt enkelt bli lite lättare om man bor i parhus.
När man ska bygga tvåfamiljshus väljer många att göra detta tillsammans med någon man känner sedan innan. På så vis kan man alltså välja sin granne, och man kan undvika framtida grannfejder genom att välja en granne som man vet att man kommer överens med väl. Det är inte ovanligt att man är två familjer som går samman och bygger ett parhus. Alternativt så kan det handla om att man som storfamilj vill kunna utforma ett generationsboende tillsammans med far- eller morföräldrar. Eller så bygger man för framtiden, med avsikten att barnen ska kunna flytta in i grannbostaden när de blir gamla nog.
För många husägare känns det tryggt att ha en granne som man känner väl sedan innan, oavsett om det handlar om vänner eller släktingar. Till exempel utgör det en extra säkerhet att veta att man har en granne som kan passa hemmet medan man själv är bortrest på semester eller i jobb.
Att bo i ett tvåfamiljshus behöver emellertid inte bara innebära en dans på rosor - det kan också innebära problem. Nackdelarna med parhus är oftast knutna till de konflikter som kan uppstå till följd av oenigheter mellan parterna och av bristfälligt samarbete. Nedan hittar du de tyngsta argumenten mot att bo i tvåfamiljshus.
Den största nackdelen med att bo i tvåfamiljshus är sannolikt att man inte har samma möjlighet till privatliv som man hade haft om man bott i en separat villa. Eftersom ditt och grannens hem hänger ihop kommer du inte kunna vara lika privat när du kliver utanför dina fyra väggar, till del beroende på hur ert parhus är utformat. Både uppfart och tomt kan vara gemensamma, alternativt så är utomhusytorna separerade men med viss insyn till varandra. Allt detta kan man emellertid ta hänsyn till och parera genom att tänka ut smarta lösningar i samband med planeringsfasen.
En annan sak som kan påverka privatlivet är ljud. Eftersom du delar vägg med grannen så är det lätt att man störs av stoj och stök på andra sidan. Detta behöver inte vara något problem i det fall som du har en lugn granne, men om din granne har fest lite för ofta så kan det bli till ett irritationsmoment. Man kan hantera mycket av det här potentiella problemet på förhand genom att isolera den gemensamma väggen väl.
När man ska bo tillsammans i ett tvåfamiljshus är man till viss del beroende av att man tycker relativt lika avseende de estetiska parametrarna. Ibland kan man se parhus med tak som inte matchar, som har olika färg på sina respektive delar av fasaden och som har helt olika entrépartier. Den ena bostaden kan ha en fin och välskött trädgård medan den andras är igenvuxen och full med ogräs. Om man har olika tycke och smak och ens hem av den anledningen ser helt olika ut, då kommer det påverka helhetsintrycket av byggnaden på ett negativt sätt. I det fall som man vill sälja kan blir svårsålt om intressenterna ser att de eventuellt inte endast tar över en bostad, utan även en konfliktfylld grannrelation. Detta är alltså något som man behöver tänka igenom noggrant innan man väljer att bygga ett tvåfamiljshus tillsammans med en annan person eller familj.
Det finns alltid två sidor av ett mynt, och som tidigare nämnt har man delat ansvar för olika delar som rör byggnad och tomt när man har ett parhus. Detta kan vara en positiv aspekt eftersom man inte behöver göra allt själv, och inte heller stå för hela underhållskostnaden för fastigheten. Det kan emellertid också komma med utmaningar och problem i vissa fall. Om man ska genomföra förändringar eller utföra reparationer behöver man ofta komma överens med grannen först - antingen för att det bör vara ett gemensamt projekt, eller för att man vill få tillåtelse att göra det själv. Särskilt komplicerat kan det bli om du vill göra större förändringar i närheten av gränsen mellan era respektive bostäder eller tomter. Givetvis gäller motsvarande situation om din granne vill genomföra ändringar eller byggprojekt i sin del av byggnaden. Detta kan leda till oväsen och störningar i flera veckor eller månader. För att undvika den här typen av problem är det jätteviktigt att man snackar ihop sig och är snabba på att komma fram till kompromisser som båda parter kan vara nöjda med - annars är konflikten ett faktum. När man ska investera stora summor med pengar på att bygga ett tvåfamiljshus tillsammans med en annan part så bör man på förhand ha gått igenom den här typen av scenarion och lagt upp en plan för hur det ska hanteras.
När du ska bygga tvåfamiljshus tillsammans med andra människor behöver ni, så långt det är möjligt, försäkra er om att ni är kapabla att hantera potentiella oenigheter och konflikter på ett bra och konstruktivt sätt. Regelverket kring parhus är dessvärre relativt komplicerat och beror på ägandeformen. I många frågor gäller det att båda parter behöver vara överens, även i samband med sådant som försäljning. Om man inte kommer fram till en hållbar kompromiss och ett gemensamt beslut kan det i värsta fall sluta med tvångsförsäljning. Om man inte kommer överens kan man behöva gå till domstol för att lösa tvisten. Kostnaden för den här typen av rättsprocesser kan vara betydande och vägen kan vara slitsam.
Även om man har en bra relation till grannen i parhuset kan man aldrig veta helt säkert hur länge det kommer att vara. Det är inte lätt att förutspå vad som kommer att ske i framtiden. Plötsligt kan livet ta en oväntad väg som leder till att antingen du eller grannen vill eller behöver flytta. Om grannen väljer att flytta behöver man förbereda sig på att få bo vägg i vägg med en granne som man sannolikt inte känner. Givetvis kan detta gå hur bra som helst, och det kan till och med leda till att nya vänskapsband knyts. Samtidigt föreligger det alltid en risk att man får en ny granne som inte vill kännas vid sitt ansvar eller som ställer till med mycket trubbel. Boendegemenskapen kan fort visa sig bli något helt annat än vad man från början tänkt när man satt och drömde om att bygga tvåfamiljshus.