Ska du bygga ett funkishus? I den här artikeln får du veta mer om likheter mellan moderna hus och funkishus, samt vad du bör tänka på om du ska bygga hus i någon av de här stilarna
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Begreppet funkis går att härleda till det latinska ordet fungor som betyder fullborda. Funkishus började ritas för snart 100 år sedan när nytänkande arkitekter bestämde sig för att rita hus utan de detaljer och utsmyckningar som hade präglat många byggnader fram till dess. I stället för att låta husets arkitektur definiera byggnaden lät de istället husets funktionalitet styra. Huset skulle i första hand vara praktiskt att bo i, det yttre utseendet fick komma i andra hand.
Arkitekternas tankesätt resulterade i hus som var enkla och rektangulära i formen, och med stora fönster som släppte in dagsljus. Taket var ofta platt för ett mer effektivt användning av boytan och delar av taket användes även som en terrass.Stilen blev snabbt populär och flera offentliga byggnader i funkisstil,till exempel Esselte-huset i Stockholm och Kolgahuset i Malmö, har i dag ikonstatus.
De senaste årtiondena har funkisstilen fått en renässans som byggstil och många som ska bygga ett nytt hus väljer ett hus i funkisstil. Hustillverkarna benämner många av sina husmodeller som funkishus och begreppet figurer gärna sida upp och sida ner i deras kataloger, eller blandat med begreppet modernt hus. Dagens funkisstil är dock en ganska blek kopia av den arkitektoniska stilen som utvecklades på 1920-talet. De rektangulära formerna finns kvar och det är fortfarande vanligt med stora fönsterpartier, men i övrigt är materialen som används betydligt mer mångfaldiga. Arkitekterna bakom de ursprungliga funkishusen hade tegel som huset bärande struktur och sedan putsades tegelväggarna i ljusa färger. Numera bygger man funkishus i såväl betong och mursten som trä och tegel. Det är dock fortfarande fokus på att husen ska vara funktionella för de som bor i dem, lätta att värma upp och kräva så lite underhåll som möjligt.
Även det som i dagligt tal kallas för moderna hus är inspirerade av funkisstilen. De har rena och räta linjer, stora fönster och minimalt med snirkliga detaljer och andra utsmyckningar. Inuti är planlösningen präglad av öppna ytor och gärna kök och vardagsrum i ett.
Moderna hus har inte samma symmetri som hus som är byggda på 1950- och 60-talet. Fasaden utgör ofta en gemensam faktor men kan skilja sig åt i form eller uttryck på olika delar av huset. Andra detaljer på de moderna husen kan vara mer traditionella. Många hus i modern stil har sadeltak och de kan även ha en mer traditionell fasad i trä. Träet som täcker fasaden lämnas oftare obehandlat och får behålla sitt ursprungliga utseende. Många föredrar att låta träet få en patina av väder och vind istället för att täcka träfasaden med målarfärg. Trä som får åldras naturligt får ett lugnt och varmt uttryck, något som kan göra göra att huset smälter in mer naturligt i omgivningen. Till och från blandas träfasader upp med inslag av murputs och det är även något som återfinns i den moderna varianten av funkisstilen. Lägger vi till det att många hus i modern stil även har platta tak eller pulpettak, blir gränsen mellan nyare funkis och modern stil ännu mer flytande.
Ett hus är en stor investering och för många av oss den största investering som vi gör i livet. De allra flesta privatpersoner som bygger hus, bygger det dessutom för att bo i det själva. Har du bestämt dig för att bygga är det därför viktigt att hitta en stil och en form på den kommande bostaden som du verkligen kan trivas med; inte bara vid inflyttning utan i många år framöver.
Många hustillverkare erbjuder bostäder som betecknas som funkis och moderna, och flera av modellerna är bra. Som husbyggare kan man dock ha behov och önskemål som nyckelfärdiga hus inte täcker in. En del blivande husägare har sådana förhållanden på tomten, till exempel mark- och ljusförhållanden eller lutning, att huset måste byggas på en speciell plats och på ett särskilt sätt. Andra vill ha ett hus som inte ser ut som alla andra i området utan har ett mer personligt uttryck. Oavsett om du väljer ett arkitektritat hus eller ett nyckelfärdigt hus är det fullt möjligt att hitta ett en husmodell med en planlösning som säkerställer att du kommer att trivas i huset i många år. Lösningen är att kontakta en arkitekt.
Många svenska arkitekter har lång erfarenhet av att arbeta med bostadsprojekt där byggherren är en privatperson. Arkitekter är experter på att lyssna in vilka önskemål om anpassade lösningar som byggherren har och presentera förslag som både uppfyller byggherrens krav och de gällande byggreglerna. Arkitekter har även en stor kunskap om olika arkitektoniska stilar och kan hjälpa till med att kombinera individuell smak och formgivning till ett hus som både är tidsmässigt rätt och tilltalande.
Ska du bygga ett bostadshus i funkisstil eller modern stil är det klokt att välja en arkitekt som har arbetat med liknande projekt tidigare. Här kan fackförbundet Svenska arkitekter var till hjälp. Förbundet har publicerat en databas där du kan söka efter arkitekter i ditt närområde, eller någon helt annanstans i landet om du redan vet vilken arkitektbyrå som du helst vill anlita. Utöver det kan du även söka på arkitekter som har en viss inriktning eller specialkompetens. Databasen hittar du på fackförbundets hemsida www.arkitekt.se. På sidan för varje arkitektbyrå kan du i regel även hitta exempel på hus som de har ritat tidigare. Om du inte hittar några referenser på tidigare projekt som den arkitekt som du överväger att anlita har gjort, ska du kontakta arkitekten och be om att få bilder på tidigare arbeten. Det kan även vara möjligt att besöka hus som vederbörande har ritat.
Har du bestämt dig för att anlita en arkitekt är det en bra idé att du bildar dig en uppfattning om vad det är du vill ha innan du har det första mötet med arkitekten. Leta gärna efter bilder på existerande boendelösningar, antingen på nätet eller i verkligheten och samla på dig bilder som kan ge ett riktmärke för hur du vill ha det. Tänk igenom vilka rum du har behov av och vilka tekniska lösningar som du är nyfiken på. Samla ihop all inspiration och de tankar som du har skrivit ner samt dokumentation över tomten till det första mötet med arkitekten. De förberedelser som du gör kan sätta fart på den kreativa dialogen mellan dig och arkitekten.
Baserat på samtalen er emellan kan arkitekten i regel utarbeta flera med förslag som sedan ligger till grund för fortsatt arbete och kommande samtal. Tillsammans kan ni finjustera de färdiga lösningarna så att de blir precis så som du som uppdragsgivare vill ha dem. De olika lösningarna behöver inte enbart omfatta fasad, planlösning och utvändigt uttryck, arkitekten kan även hjälpa dig med belysning och interiör som ger huset en inre form som hänger ihop med arkitekturen i övrigt.
Ett karaktäristiskt hus, dit både moderna hus och funkishus räknas, kräver inte bara en bra arkitekt, själva husbygget kan även behöva utföras av hantverkare med spetskompetens. Det är vanligt att privata byggherrar tänker att de kan spara pengar genom att göra delar av arbetet själv men i många fall blir det precis tvärtom. Ska du investera i ett nytt hus med en tydlig och genomgående arkitektonisk stil finns det en stor trygghet i att överlåta allt arbete till fackkunniga som tar hand om allt arbete från början till slut. Ett vanligt sätt att göra detta på är att välja att organisera bygget som en totalentreprenad. Det innebär att ett företag, oftast en snickarfirma, tar på sig huvudansvaret för bygget och levererar ett nyckelfärdigt hus till dig.
På samma sätt som när du anlitar en arkitekt kan det löna sig att välja en entreprenör som kan visa upp referenser på tidigare arbeten med hus som liknar det som du vill bygga. Begär alltid in anbud från minst tre konkurrerande företag. Undersök gärna referenserna från respektive företag och kontakta personer som har anlitat entreprenören tidigare. Om du inte använder speciella material eller byggsätt i huset, till exempel betong, kan det även vara bra att kontrollera att entreprenören som du överväger att anlita har erfarenhet av den sortens arbete. Du ska alltid göra en ordentligt bakgrundskontroll på det eller de företag som du anlitar för att säkerställa att de har de certifieringar som gäller för branschen samt att företaget har en solid ekonomi. Genom att göra ta en kreditupplysning på företaget undviker du att anlita en aktör som går i konkurs under byggtiden och lämnar dig med ett halvfärdigt hus.
Vill du inte organisera byggarbetet som en totalentreprenad kan du dela upp husbygget i mindre delar och själv ta ansvaret för att koordinera de olika hantverkarnas arbeten. Tänk på att det tar både mycket energi och tid att projektleda ett så pass stort projekt som ett husbygge är.
Innan bygget av det nya huset kan starta måste du ha ansökt om bygglov och ha fått ett startbesked av kommunen. Du får inte lov att påbörja något som helst arbete innan du har fått ditt bygglov godkänt, därför är det viktigt att du ansöker i god tid. Ariktekten som har ritat huset tar ofta på sig ansvaret som projektör och ansöker om bygglov för din räkning. Om huset som du planerar att bygga är väldigt unikt i sin formgivning kan det löna sig att ansöka om ett förhandsbesked tidigt i projekteringsfasen. Då kan du och arkitekten få en uppfattning om vilka eventuella förbehåll det finns i den kommunala detaljplanen för området och anpassa ritningarna så ni undviker att utarbeta en bygglovsansökan som kommer att få avslag.
Det är många faktorer som avgör hur mycket det kostar att få ett hus i funkisstil eller modern till uppfört. Bland de parametrar som har störst inverkan totalsumman finns markförhållanden på tomten, standarden på de material och lösningar som du väljer och komplexiteten i husets bärande struktur. Prisuppgifter från marknadsplatsen Byggstart.se visar att kvadratmeterpriset för att bygga ett arkitektritat hus i Sverige ligger mellan 22.000 och 45.000 kronor. Storleken på huset har också stor betydelse för hur dyrt det blir att bygga.
Utöver byggkostnaderna tillkommer utgifterna för arkitektens arbete och projektering. Vill du ha ett hus med en speciell arkitektur är det viktigt att du lägger pengar på att få husets uttryck som du önskar. En arkitekt tar i regel ut ett timarvode som ligger mellan 900 och 1.500 kronor. För ett arkitektritat hus kan det totala arvodet till arkitekten landa på 200.000 - 500.000 kronor, och ibland ännu mer för komplicerade projekt. Det kan upplevas som dyrt men då är det viktigt att komma ihåg att en del av summan går till avgiften för bygglovsansökan. Bygglovet är något som du inte kan komma undan och du måste anlita en arkitekt för att få upprättat alla ritningar som krävs till din bygglovsansökan. Något annat som är viktigt att komma ihåg är att en hög arkitektonisk klass såväl inne som ute kan ge den trivsel som krävs för att du ska bo kvar i huset i många år och utan att du behöver förnya och renovera så mycket utöver det ordinarie underhållsarbetet.