När du ska bygga ett elementhus, också känd som "färdighus", kan du välja mellan elementhus, modulhus och prefabricerade hus. I den här artikeln tittar vi närmare på likheter och skillnader mellan de olika alternativen. I tillägg till detta får du några matnyttiga tips på sådant som du inte får förbise under beslutsprocessen og allt du bör ta i beaktning i samband med att du utvärderar de olika alternativen
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Begreppet "färdighus" är ett samlingsnamn på olika typer av hus som levereras “färdiga” från leverantör – i varierande grad. Vissa använder begreppet om hus som bara kommer med färdiga ritningar och beräkningar, andra applicerar det på hus som monteras på plats av större, prefabricerade hussektioner. En av anledningarna till att många väljer att bygga färdighus, eller “kataloghus”, är att det ofta blir både billigare och mindre tidskrävande än att rita och bygga ett hus helt från grunden. Dessutom kommer ett färdighus med en mer överskådlig byggprocess, vilket gör att projektet blir mer lätthanterligt. Baksidan på myntet är att färdighus är standardiserade i någon form, vilket ger mindre utrymme till att skapa skräddarsydda lösningar när det kommer till husets utformning och planlösning.
Under respektive rubrik nedan så kommer vi att ta oss an olika typer av färdighus och vad som skiljer dem åt. Som du kommer att se är det huvudsakligen mängden arbete som sker i fabrik, respektive på byggplatsen, som skiljer de olika färdighusen åt.
Ett elementhus är en typ av färdighus som konstrueras av element. Elementen färdigställs i fabrik innan de levereras till byggplatsen. När elementen finns på plats kan en entreprenör montera ihop dem till ett hus med tak och väggar relativt snabbt. Efter detta återstår det invändiga arbetet, precis som för traditionella husbyggen. Det förutsätts här att grunden finns på plats innan leverans. Eventuella grävarbeten och arbeten med att gjuta och mura grund behöver alltså vara klara innan elementen anländer för montering. De element som färdigställs på fabrik och som levereras monteringsklara, innefattar vanligtvis ytterväggar, mellanbjälklag, tak, ytterdörrar och golv. Vid leverans och montering används lastbil och kran, och du behöver därför säkerställa att tillgängligheten till tomten är tillräckligt god för detta.
Modulhus är skiljer sig något från elementhus, genom att de färdiga elementen som monteras här är större, färre och har volym. Allt som kan realiseras redan i fabriken blir gjort där, även sådant som VVS-arbeten och dragning av el. Därefter fraktas modulhuset till byggplatsen på lastbil, varefter det monteras och färdigställs. Tomten behöver även i det här fallet vara beredd och klar för att kunna använda sig av den här byggmetoden.
Om du väljer att bygga hus med hjälp av pre-cut-metoden så levereras allt material färdigkapat från fabrik. Sedan monteras allt på byggplatsen. Detta är alltså den enklaste formen av färdighus och innebär i realiteten en variant på ett platsbyggt hus i lösvirke. Det som underlättar är att allt material numreras och kommer i exakta längder. Man fräser dessutom in spår för att underlätta för och snabba upp snickeriarbetet.
Den absolut viktigaste skillnaden mellan elementhus, modulhus och pre-cut-hus är mängden arbete som färdigställs innan byggmaterialet/-modulerna anländer byggplatsen. När man bygger ett modulhus är fokus på att i så stor utsträckning som möjligt färdigställa arbetet på fabrik, så att det färdiga huset sedan bara kan levereras till tomten i form av ett antal huskroppar. På så vis återstår det minimalt med arbete att utföras på plats. I samband med att man ska bygga elementhus görs det också en hel del arbete på fabrik, men inte fullt så mycket som när det kommer till modulhus. Ett elementhus levereras i form av tak, väggar, mellanbjälklag, ytterdörrar och liknande. Väl på plats behöver allt monteras ihop och inredas. Pre-cut-hus skiljer sig mest jämfört med de två andra typerna i och med att det här endast är de ingående materialen som förbearbetats innan de levereras. När man bygger pre-cut så utförs alltså betydligt mindre arbete på fabrik och en större del av arbetet behöver alltså utföras på byggplatsen, efter leverans.
Nedan redogör vi för fördelarna med varje modell så att du kan få en bättre uppfattning om vilken du ska välja.
Den största fördelen med ett elementhus är att det tar kort tid från det att arbetet sätts igång till dess att huset står klart. Dessutom är risken för fuktskador under byggtiden mindre än i samband med platsbyggda hus, eftersom husets byggs och kan monteras under mindre väderutsatta förhållanden.
Modulhuset levereras med badrum och andra våtrum som är helt klara att tas i bruk, inklusive våtrumspanel och golvbeläggning. Detta betyder att huset är snudd på helt färdigt när det levereras. En annan fördel med modulhus är att man som byggherre ofta samarbetar direkt med modulhusleverantören för att förverkliga sina önskemål. Projektering och montering av modulhus sker ofta i regi av svenska firmor, men det är vanligt att husmodulerna tillverkas utomlands.
Eftersom modulhuset byggs inomhus, i en stor bygghall, behöver man inte ta hänsyn till väderlek, tillgång till utrustning eller andra logistiska parametrar som man normalt sett behöver räkna med på en byggplats. Det går att montera huset på bara några få dagar, förutsatt att grunden finns på plats innan husleveransen. Inflyttningsklart kan huset bli på några få månader. Modulhus är alltså en mycket bra lösning i de fall som tid är en bristvara.
Bygger man hus med pre-cut-metod har man fler möjligheter vad gäller stil och standard, och man har en större flexibilitet som byggherre. Det är också enklare att göra ändringar på plats under byggets gång, jämfört med när man bygger elementhus eller modulhus. Ju mer färdigt huset är vid leverans, desto mindre möjligheter till sena ändringar. Det går ändå relativt snabbt att bygga ett pre-cut-hus eftersom allt material levereras i färdiga längder och dimensioner, redo att sättas ihop.
Nackdelarna med färdighus är att möjligheterna till speciallösningar är begränsade. Här skiljer pre-cut sig emellertid något från både elementhus och modulhus. Som byggherre har du större möjligheter till anpassade lösningar om du väljer ett pre-cut-hus jämfört med de två andra varianterna. Om man tar exemplet med ett modulhus så är de i princip helt färdigt när det levereras till byggplatsen, vilket gör att möjligheterna till förändringar i efterhand blir minimala.
Väljer man att bygga element- eller modulhus så finns det i regel inte så mycket utrymme för att införa burspråk och takkupor, eller andra vinklar och vrår som man ser på mer traditionella hus. Vill man uppnå detta så kan pre-cut vara ett bättre alternativ. Det finns emellertid byggstilar som lämpar sig mycket bra för elementhus och modulhus. Till exempel så kan ett funkishus, med sin enklare utformning och de stramare linjerna, vara perfekt att realisera med någon av dessa byggmetoder.
En nackdel med pre-cut och andra typer av platsbyggda hus är att det medför större kostnader kopplat till snickeriarbeten – helt enkelt eftersom det tar längre tid att bygga huset på tomten. Man bör räkna med att ett projekt för att bygga pre-cut hus tar något längre tid att slutföra jämfört med andra färdighus.
Prislappen på olika typer av färdighus kan variera stort, och det är därför svårt att säga något exakt om vilken prisnivå som man bör förvänta sig. Om man tittar på genomsnittspriserna per kvadratmeter för olika typer av färdighus kan man dock skapa sig en övergripande bild av priset. När man bygger ett enfamiljshus ligger genomsnittspriset på runt 28,000 kronor per kvadratmeter. Det finns emellertid projekt där byggkostnaden uppgår till hela 45,000 kronor per kvadratmeter, om huset är komplext att konstruera eller om standarden är hög. I andra änden av prisintervallet hittar vi samtidigt villor med en prislapp kring 22,000 kronor per kvadratmeter.
Det är i slutänden de olika kostnadsdrivarna som avgör hur mycket som ditt hus kommer att kosta. Ofta finns det pengar att spara genom att använda sig av en producent i utlandet, där priserna är lägre. Även på den inhemska marknaden i Sverige finns det emellertid större prisvariationer. Vissa producenter har sin expertis inom hus i de högre prisklasserna, andra levererar bra lösningar som är anpassade till en mindre budget. Komplexiteten hos både hus och tomt har också påverkan på slutsumman. Elementhus och modulhus är i regel bättre lämpade för enklare hustyper som är mer minimalistiska och standardiserade. Vill du ha flera specialanpassningar på ditt hus behöver du därmed räkna med att priset på huset blir högre. Slutligen så kommer ditt val av både entreprenör och material spela roll för prislappen. Olika entreprenörer tar olika mycket betalt för sitt arbete, och samma variationer hittar du hos de material och produkter som behövs för att utforma och inreda huset. Detta inkluderar såväl möbler och badrumsinredning som kök, trappor och annat.
Väljer du att bygga ett pre-cut-hus behöver du räkna med mer omfattande snickeriarbeten, vilket leder till större kostnader kopplat till arbete. Snickeriarbetet utgör upp till 35 % av den totala kostnaden för huset. Det invändiga arbetet kostar detsamma, oavsett om man väljer pre-cut eller elementhus. Det stora undantaget är här modulhusen som färdigställs till större grad på byggfabriken.
För elementhus och pre-cut så behöver man bland annat budgetera för följande kostnader:
Tänk också på att kostnaderna för markberedning och grund tillkommer utöver priset för det levererade färdighuset. Grunden måste stå på plats innan huset levereras till tomten. Om du behöver gräva på tomten och det gömmer sig större stenblock eller berg under markytan så kan du behöva spränga eller bila. Detta är något som kan dra upp totalkostnaden betydligt. Det är en bra idé att undersöka markförhållandena på förhand, innan du bestämmer dig för att bygga ett färdighus.
Förutsatt att grunden är klar på förhand så kan ett modulhus stå inflyttningsklart inom loppet av bara några få månader, vilket gör modulhus till det snabbaste alternativet. Men det tar inte så mycket längre tid att bygga ett elementhus. Produktionen av elementen tar omkring 2 veckor och därefter tar det 4 till 6 veckor för montering på fabriken. Efter detta får man räkna med ytterligare 1 till 2 veckor för transport och montering på byggplatsen. Det slutgiltiga arbetet med att inreda huset kan sedan ta allt från 3 till 6 månader.
Ett pre-cut-hus tar längst tid av de tre alternativen, men det går ändå snabbare än att bygga ett traditionellt platsbyggt hus i lösvirke. Snickerifirman behöver utföra allt arbete ute på byggplatsen om man väljer ett traditionellt hus, inklusive uppmätning och kapning av material. Man sparar därför en hel del tid på att välja ett pre-cut.
Oavsett om du köper ett modulhus, elementhus eller pre-cut går det att spara pengar genom att göra smarta val under anbudsprocessen. Först och främst är det viktigt att man tar fram en grundlig och detaljerad projektbeskrivning, så att entreprenörerna kan ge ett så exakt kostnadsförslag som möjligt. Därefter behöver du se till att du får in tillräckligt många offerter, så att det blir god konkurrens om uppdraget. Detta bidrar till att pressa priset. Tumregeln säger att man bör ta in 3 anbud. Förutsatt att man inte slösar bort sin egen eller entreprenörernas tid så kan man hämta in ytterligare anbud i en andra anbudsrunda, om det skulle visa sig att inget av de 3 första anbuden svarar upp mot förväntningarna.
När du har fått in offerterna är det dags att göra en noggrann jämförelse anbuden emellan. Det räcker inte att endast titta på priset och basera sitt val på detta. Alla posterna i anbuden behöver kontrolleras mot varandra, och du bör ställa dig följande frågor under arbetets gång: Är posterna definierade som fastpris, prisuppgift eller oförpliktigande kostnadskalkyl? Består anbuden av samma poster? Har entreprenörerna inkluderat några förbehåll? Förekommer det några större prisvariationer mellan de olika anbuden? I så fall behöver du kontakta entreprenörerna för att försäkra dig om att de uppfattat uppdraget på samma sätt, annars behöver du räta ut eventuella missförstånd och invänta uppdaterade anbud.