Planerar du för att dra igång med att bygga ett nyckelfärdigt hus? Att bygga ett nyckelfärdigt hus kan förvisso gå snabbare än att bygga ett arkitektritat hus, men det är fortfarande ett projekt som är omfattande, både när det kommer till tid och budget. Under byggprocessen är det många parametrar att komma ihåg och hålla uppsikt över. I den här artikeln förser vi dig med en lista över de viktigaste sakerna som du inte får missa i samband med att du ska bygga ett nyckelfärdigt hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Goda förberedelser är helt avgörande för att resultatet av ett byggprojekt ska bli lyckat, och för att du ska få dina drömmars hus på plats. Att vara väl förberedd innebär bland annat att man behöver mentalt förberedd på vad som väntar. Bland annat behöver man vara inställd på att kunna vara flexibel i sina tankegångar. Många som ska bygga hus har en väldigt tydlig bild av hur allt ska se ut, men det är inte alla idéer som låter sig genomföras. Det kan hända att vissa saker blir alltför dyra att genomföra, vissa saker kanske helt enkelt inte går att genomföra på den tomt som man har och kommunen kanske inte heller ger bygglov till det som man först tänkt. När man ska bygga hus bör man därför alltid vara beredd på att ställa om och arbeta fram alternativa lösningar. Man behöver också ställa in både hjärnan och kalendern på att den här typen av projekt tar tid. Exakt hur lång tid det tar att bygga ett nyckelfärdigt hus är avhängigt dess storlek, tillsammans med en rad andra faktorer. Från det att spaden sätts i marken får man räkna med minst 9 månader innan huset är inflyttningsbart, men det tar inte sällan ännu längre tid. Och ju större man bygger, desto längre tid kommer det att ta.
En inte oväsentlig del av förberedelserna går ut på att specificera utformningen på det nya huset. Ta gott om tid på dig för att söka inspiration, utforska olika alternativa lösningar och läsa in dig på relevant material. Om du har bekanta som är fackkunniga inom området så bör du dra nytta av detta – be dem om råd och tips. Inte sällan kan proffsen komma med inspel och smarta lösningar som man själv inte tänkt på.
En detaljerad budget är en av stöttepelarna i ett byggprojekt. Det kostar mycket pengar att bygga ett nytt hus och du kommer att ha en betydligt bättre kostnadskontroll om du strukturerat upp alla förväntade kostnader i en budget. Eventuella ändringar som behöver göras längs vägen kommer också att bli betydligt lättare att ta beslut kring om du kan luta dig mot en stabil budgetplan. Skulle något oförutsett ske under projektets gång och du då saknar de ekonomiska medel som krävs, kan projektet riskera att gå i stå. Det är därför rekommenderat att du lägger in en separat post i budgeten som är reserverad just för oplanerade utgifter. Posten bör helst svara mot omkring 20 % av den totala budgeten.
Markförhållandena på tomten väger tungt när det kommer slutnotan på ett husprojekt. Det är svårt att sia om vad som döljer sig i backen innan man sätter igång med grävarbetet. I Sverige är det vanligt att stöta på både lera, grus, berg och stenblock, sandjord och annat. Merparten av de här massorna går alldeles utmärkt att hantera med en grävmaskin, men finns det berg eller större stenblock i marken kan man behöva spränga bort stenen. Att spränga är kostsamt och kommer leda till ett högre slutpris för husbygget. För att kartlägga tomtmarken kan man genomföra en geoteknisk undersökning. I en del fall har kommunen eller tidigare ägare till tomten redan genomfört den här typen av undersökning, och du kan i så fall hämta in information därifrån. Ibland kan man också få en god indikation på hur det ser ut på den egna tomten genom att ta del av en geoteknisk kartläggning som en granne utfört på sin egen tomt. Hör dig för så kanske du slipper ta den här kostnaden! Om det inte finns några tidigare undersökningar att luta sig emot kan man överväga att låta göra en på egen hand.
Du behöver alltid söka bygglov hos kommunen i samband med att du ska bygga ett nytt bostadshus. Via den här processen försäkrar sig kommunen om att ditt projekt uppfyller Plan- och bygglagen, samt de lokala bestämmelser och förordningar som finns. Din bygglovsansökan behöver innehålla situationsplan, fasadritning, planritning och sektionsritning, tillsammans med en kontrollplan. Här bör man ta en arkitekt eller annan fackkunnig person till hjälp för att ta fram ansökningshandlingarna. Man behöver också anlita en kontrollansvarig person för att ta fram kontrollplanen och utföra själva kontrollerna under byggtiden. Man kan söka bygglov i ett eller två steg. I det fall som man avser bygga utanför detaljplanerat område så är det rimligt att söka i två steg – först söker man ett mer generellt förhandsbesked och därefter ansöker man om bygglov för en specifik konstruktion. Det som förhandsbeskedet talar om för dig är om du över huvud taget får bygga hus på specifika tomten. Får du ett positivt besked har du sedan rätt att bygga hus på platsen, förutsatt att du söker bygglov inom två år från det att beskedet gavs. En två-stegsprocess tar längre tid men gör att du undviker risken att ha investerat en massa pengar i en komplett bygglovsansökan som avser en plats där du inte kommer kunna få bygga. Kom ihåg att du måste invänta startbesked innan du drar igång med någon form av praktiskt arbete.
När man ska bygga ett nyckelfärdigt hus är det vanliga att man väljer mellan att köpa ett kataloghus från en husproducent och att anlita en arkitekt som kan utforma huset utifrån den egna personliga smaken och efter de behov man har. Katalogvarianten från någon av producenterna av standardhus är i regel något billigare, eftersom man producerar många av samma hus. Ett arkitektritat hus behöver emellertid inte bli så väldigt mycket dyrare eftersom merparten av kostnaderna hänger ihop med själva uppförandet av huset.
Oavsett vilket alternativ som man bestämmer sig för kan det vara en fördel att ta hjälp av en arkitekt när det kommer till dialogen med kommunen och de handlingar som man behöver ta fram för bygglovsansökan.
När du investerar så mycket pengar i ett nytt hem vill du vara helt säker på att den entreprenör som du anlitar för att bygga huset har rätt kompetens och är bra att samarbeta med. Liksom i de flesta andra branscher finns det emellertid oseriösa aktörer, men det finns flera saker du kan göra för att undvika dem. Först och främst är det viktigt att du tar in flera offerter från olika aktörer när du lägger ut projektet på anbud, så att du kan ställa erbjudandena mot varandra. På så vis kommer du en lång väg när det kommer till att bedöma vem som är rätt entreprenör för jobbet. Tumregeln säger minst 3 offerter!
För att säkerställa att entreprenören är seriös bör du kontrollera att firman har de tillstånd som krävs för verksamheten, i form av F-skattsedel, försäkringar och så vidare. Vidare kan du fråga efter både yrkesbevis och bevis på att man är auktoriserad att lämna våtrumsintyg. Det senare finns det inga lagkrav på, men i de fall som en firma har detta så kan det ge dig en fingervisning om både kompetens och att man är engagerade i sin verksamhet. När det kommer till erfarenhet och förmåga till gott samarbete så kan du be entreprenören om referenser från tidigare projekt. Ring upp referenserna och få förstahandsinformation kring både resultat av arbete och hur det är att jobba med entreprenören. Se till att projekten är från senare tid och att uppdrag avsett att bygga hus.
Avtalet med entreprenören måste vara underskrivet innan byggarbetet drar igång. Kontraktet bör innehålla startdatum samt ett slutdatum då projektet ska vara färdigställt. Se till att det inte finns några frågetecken kring vad entreprenören menar med ett ”nyckelfärdigt” hus. Detta ska framgå med all tydlighet i både kontraktet och projektbeskrivningen. På så sätt kan du försäkra dig om att ni har en gemensam bild av det arbete som ska genomföras och att onödiga missförstånd inte leder till konflikt under projektets gång. Inför projektstart är man gärna entusiastisk och vill tänka positivt, men man bör redan på förhand avtala om vad som ska ske i det fall som det uppstår förseningar eller oförutsedda kostnader. Även detta är något som minskar risken för konflikt.
Genom att ta fram en projektplan tillsammans med entreprenören kan du se till att du har rimliga förväntningar på den takt som huset kommer att växa fram med. Du får dessutom något att hålla dig i, som kan berätta för din om bygget går planenligt eller ej, utan att behöva vara en erfaren byggherre. Projektplanen kan utarbetas vid sidan om kontraktet och ni kan definiera de milstolpar som ska nås under projektet. Tidsätt varje del av projektet så att du vet när respektive del bör vara färdigställd. Med detta till hands kommer inte eventuella förseningar komma som blixt från klar himmel, utan du kommer att få möjlighet att förbereda dig. Kanske behöver du bara justera dina planer något till följd av förseningen, eller så behöver du göra upp nya.
I samband med att man ska bygga nytt hus bör man överväga att investera i energieffektiva och klimatvänliga lösningar. Det kan exempelvis handla om att man väljer att bygga ett passivhus, att man installerar en laddstolpe för elbil eller att man väljer att montera solceller på taket. Allt detta är positivt för miljön OCH på lite sikt även för plånboken. I Sverige finns det ett statligt stöd för installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet. Beviljas man stödet kan man retroaktivt få utbetalt ett engångsbelopp på upp till 20 % av investeringskostnaden. Det är Länsstyrelsen som handlägger ansökningarna och tar emot och beslutar om ansökningar. Var gärna ute i god tid med din ansökan i och med att stödet tas från en pott – pengarna kan alltså ta slut. Du kan läsa mer hos Energimyndigheten.
I samband med att arbetet är slutfört behöver du ordna med en slutbesiktning tillsammans med entreprenören och gärna också en oberoende besiktningsman. Vid besiktningen går ni igenom hela huset och kontrollerar att resultaten är i linje med vad ni tidigare avtalat om i kontrakt och projektbeskrivning. Om ni skulle stöta på fel behöver dessa lyftas, så att entreprenören kan åtgärda dem utan dröjsmål. När detta är avklarat bör du säkerställa att du fått all nödvändig dokumentation skickad till dig – mätprotokoll från elektriker, eventuellt våtrumscertifikat och all övrig slutdokumentation. I slutdokumentationen ska du kunna hitta information om alla material och produkter om använts och det ska även finnas dokumenterat att allt arbete blivit utfört i enlighet med gällande lagar och normer. Ta till vara på dokumentationen så att du har den till hands inför kontakt med försäkringsbolag eller i samband med att du i framtiden säljer bostaden.