Ska du totalrenovera huset eller undrar du om det alls är en bra idé? Många ställer sig frågande till vad som är mest lönsamt – att göra en lättare ytskiktsrenovering eller att totalrenovera bostaden? I den här artikeln kommer vi ha som målsättning att guida dig till vilken typ av renoveringsprojekt som lämpar sig bäst i ditt fall, utifrån dina målsättningar och önskemål
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
När du ska renovera huset skiljer man i regel mellan två typer av renoveringsprojekt: ytskiktsrenovering och totalrenovering.
En ytskiktsrenovering är först och främst en ändring av husets synliga ytskikt; du förändrar det estetiska med relativt enkla grepp. En totalrenovering är ett mer komplext projekt och innebär i regel att stora delar av huset rivs för att sedan byggas upp igen. Det är inte ovanligt att husägaren väljer att ändra husets planlösning och att man samtidigt gör en till- eller påbyggnation.
Man skiljer även mellan begreppen invändig totalrenovering och utvändig totalrenovering. Man skiller også gjerne mellom innvendig og utvendig totalrenovering. En invändig totalrenovering är en omfattande ändring av husets inre medan en utvändig totalrenovering omfattar husets fasad och tak.
Den befintliga standarden på huset är i regel avgörande om du väljer att göra en ytskiktsrenovering eller en totalrenovering. En ytskiktsrenovering handlar först och främst om att byta ut och förnya de synliga ytskikten i huset, så om du bara vill förändra husets invändiga estetiska intryck kan det räcka med att bara göra en ytskiktsrenovering.
En ytskiktsrenovering omfattar i regel:
En invändig totalrenovering är ett betydligt mer krävande och omfattande projekt som vanligtvis omfattar följande arbeten:
En del hus har även behov av en utvändig totalrenovering och det arbetet omfattar normalt sett följande:
Ibland behövs det bara ett mindre omfattande renoveringsarbete för att hela utseendet i huset ska förändras. Om du inte har några planer på att ändra planlösningen eller bygga några nya rum, kan det vara en fördel att hålla sig till en ytskiktsrenovering. Det här är några fördelar med att bara göra en ytskiktsrenovering:
För det allra mesta finns det inget annat alternativ till att göra en totalrenovering. Det kan bero på att du har valt att köpa ett renoveringsobjekt för att rusta upp det, att du har bott i huset så länge att det är dags eller att husets ålder och kondition har lett till problem och skador som inte går att åtgärda på något annat sätt än en totalrenovering. En totalrenovering är ett kostsamt och omfattande projekt, men det finns även många fördelar med en renovering av det här slaget, till exempel:
För att få reda på vilka ekonomiska medel du har att röra dig med när du ska genomföra en totalrenovering är det av yttersta vikt att du sätter upp en detaljerad och strukturerad budget. Att kartlägga hur mycket du har möjlighet att investera i renoveringen är det första steget du ska ta när börjar med att planera arbetet. Budgeten kommer att visa vilka ramar du har att röra dig inom och även ha ett tak, ett maxbelopp, som inte får överskridas. Det är även viktigt att du lägger in en buffert i budgeten, 10-20 procent av den totala budgetsumman, för att ta höjd för oväntade utgifter, något som så gott som alltid uppstår vid en renovering. Du måste även bestämma på vilket sätt du vill finansiera totalrenoveringen; eget kapital eller lån.
När du har satt upp en budget ska du bestämma vilket mål du har med renoveringen och anpassa de olika åtgärderna utifrån det. En del husägare renoverar för att få utrymme till en ny familjemedlem medan andra renoverar för att öka värdet på huset inför en eventuell försäljning. I andra fall är det helt enkelt så att huset är i ett så pass dåligt skick att en totalrenovering är ett måste.
Syftet med renoveringen kommer även att bestämma vilka åtgärder som du ska genomföra. Samtidigt är det lättare att få goda råd och tips från en arkitekt eller entreprenör när du har såväl syfte som mål för projektet klart för dig.
Här nedanför hittar du några punkter att ta stöd i när du ska bena ut syftet och målet med den planerade totalrenoveringen:
Här följer några andra åtgärder som du kan göra för att spara pengar:
Oavsett om du planerar att göra en ytskiktsrenovering eller en totalrenovering är det essentiellt att engagera en erfaren entreprenör till projektet.
Det är viktigt att du kontrollerar att entreprenören har:
För att du ska hitta den entreprenör som är bäst lämpad för din totalrenovering eller renovering, ska du begära in anbud från flera konkurrerande aktörer. På så sätt har du flera entreprenörer att välja mellan samtidigt som du enkelt kan jämföra de olika anbuden och hitta det som passar dig och ditt projekt bäst. En tumregel är att hämta in anbud från tre entreprenörer, något som är tillräckligt för att du ska kunna avgöra om kostnadsförslagen är marknadsmässiga samtidigt som du inte har så många offerter att de blir svåra att överskåda när du jämför dem.
När du har fått in anbuden är det viktigt att du har samma utgångspunkt när du jämför dem. För att det ska bli lättare att överskåda offerterna är vårt tips att du matar in alla poster i ett excel-dokument eller liknande. Då kan du snabbt se vilka poster som ingår i respektive offert och att samma poster ingår i alla anbud som du har begärt in. Du ska även ta reda på och notera vilka poster som har fast pris eller ett uppskattat pris, vilka förbehåll aktörerna har tagit med och om det är några poster som markant skiljer sig åt i pris. Det sistnämnda kan bero på att entreprenörerna har tolkat uppdraget olika eller inkluderar olika åtgärder i posterna, och det lättaste sättet att reda ut det på är att kontakta respektive entreprenör.