Ska du byta tak, men är osäker på vilken typ av takbeklädnad som passar ditt hus och din plånbok bäst? Det finns många typer av takbeklädnader, och vilken som är lämpligast för just dig och din situation beror på en rad olika faktorer. I den här artikeln går vi igenom de praktiska skillnaderna mellan takpannor och takplåt – de två av alternativen som är allra mest populära. Vi tar oss även an och listar de olika fördelar och nackdelar som kommer med de här två typerna av takbeklädnad
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
För att försäkra dig om att det befintliga taket på din bostad verkligen behöver bytas ut så bör du få takets skick kontrollerat. Detta kan du göra genom att ta hem en entreprenör för besiktning. Om man själv har erfarenhet av bygg och konstruktion så kan man göra detta på egen hand, men det är lätt att missa brister som över tid kan orsaka stora skador på byggnaden. Det rekommenderas att man kontrollerar taket med jämna mellanrum om man har ett tak som har mer än 20 år på nacken. Vid den här typen av kontroll kontrolleras en rad olika punkter av en fackman. Hen kontrollerar skicket på papp och takbeklädnad längs skorsten och andra skarvar så att det inte förekommer läckage. Hängrännor, stuprör och annan vattenavrinning kontrolleras också. Man tittar efter skador, sprickor eller glipor i takbeklädnaden generellt. Andra delar som man kontrollerar är takfot, skorstensbeslag och vindskivor, så att det inte finns rostskador, sprickor eller liknande. Luftningen i nocken behöver också inspekteras. Om man stöter på brister på en eller flera av de kontrollerade punkterna kan det vara en god idé att byta tak.
Takpannor finns i två olika grundtyper - pannor av tegel och i betong. De läggs en i taget och delvis överlappande utöver hela takytan. Detta är en tung typ av takbeklädnad, som kräver en viss bärighet av husets konstruktion. Takpannor i betong kan väga hela 50 kg per kvadratmeter takyta. Både tegelpannor och betongpannor finns i en rad olika utföranden, och du kan få dem både kupade (en-, två- och trekupiga) och flata. Även när det gäller färg och finish finns det ett stort urval. Takpannor är både ett populärt och traditionsrikt alternativ, och med den stora variationsrikedom som finns kan takpannor passa många olika typer av hus.
Takpannor i betong är i regel något billigare i inköp än motsvarande i tegel. Samtidigt finns det vissa kvalitetsskillnader. I det långa loppet lönar det sig sällan att välja bland de billigaste materialen. Detta gäller även för tak i betong och tegel. Ett taktegel av god kvalitet, som lagts av kompetenta hantverkare, kan ligga kvar utan problem i hela 60 till 80 år. Livslängden hos ett tak i betongpannor är något kortare, men en takbeklädnad i betong kan ändå hålla i 40 till 60 år om det lagts på ett bra sätt.
Oavsett vilken typ av takpannor som man väljer bör man räkna med ett visst underhållsbehov. Det är att rekommendera att man spolar taket en gång om året för att förhindra överväxt av mossa, alger och annat organiskt material som kan skada taket. Läs gärna vidare för att få veta mer om vilka begränsningar det finns för takpannor och huruvida detta är en takbeklädnad som passar ditt tak.
Takplåt är i likhet med takpannor en allsidig typ av takbeklädnad, som förekommer i en mängd olika utseenden och utformning. Det finns så kallad takpanneplåt som tillverkas för att efterlikna just takpannor. Utöver dessa finns det släta takplåtsprofiler som till exempel kan likna traditionella plåttak i planplåt, samt korrugerad takplåt som har det så välkända, böljande utseendet. Takplåt finns i både zink, stål, aluminium och koppar. Man kan hitta takplåt som är lackad och som är obehandlad, eller som har ett ytskikt av granulerad sten. Takplåt är en mycket lätt typ av takbeklädnad och fungerar därför på de flesta typer av byggnader, oavsett tidigare takbeklädnad. Takplåt av zink och koppar är de tyngsta varianterna. Kopparplåt är också det dyraste materialet, som samtidigt kommer med många fördelar. Kopparplåt kräver inte något underhåll på åtminstone 60 års tid, och även dess estetiska fördelar bidrar till att göra det till en klassisk favorit.
Både taklösningar med takpannor och med takplåt kommer med vissa begränsningar. En viktig faktor är huskonstruktionens bärighet. Som tidigare nämnt är takpannor en tung typ av takbeklädnad, medan takplåt väger mycket lite. Om ditt tak inte är belagt med takpannor sedan tidigare kan det därmed hända att den bärande konstruktionen inte är stark nog att kunna stå emot belastningen från ett tegel- eller betongtak. Om detta är fallet behöver du antingen välja ett annat material eller få förstärkningsarbete utfört på ditt hus. Det senare tar ytterligare tid och kan bli en kostsam affär, men oftast är det görbart och det kan också verka värdehöjande på din bostad. Här finns alltså tids- och kostnadsfaktorer att väva in i beslutet.
Både takpannor och takplåt är slitstarka material som fungerar väl i svenska väderförhållanden. Likväl påverkar väder och vind vad som är ett lämpligt val, kopplat till lutningen på ditt tak. Takpannor i tegel ska normalt sett inte läggas på hustak med mindre än 22 graders lutning. Om bostaden är skyddad från väder och vind går det emellertid att använda taktegel på flackare tak, dock ej på tak med en lutning på mindre än 18 grader. Betongpannor kan generellt sett läggas på tak med en något mindre lutning och den nedre gränsen är här 15 grader. Om ditt tak är flackare än så är sannolikt takplåt det bättre alternativet. Korrugerad plåt kan läggas på tak som lutar så lite som 10 grader, medans takpanneplåt begränsas till att läggas på tak med ner mot 15 graders lutning. Platta tak behöver konstrueras på ett annat sätt, och här gäller andra riktlinjer och materialkrav.
För att identifiera vilket av alternativen som passar ditt tak bäst rent konstruktionsmässigt bör du få hem en hantverksfirma som kan göra en översyn. Utöver att kontrollera takets skick så kan hantverkaren även ge dig råd kring vilken typ av takbeklädnad som lämpar sig bäst i ditt fall. När du fått kartlagt vilka begränsningar som huskonstruktionen sätter så är det upp till tycke och smak, tillsammans med din ekonomi, att avgöra den exakta taklösningen.
För att få en bild av de färger, stilar och utföranden som erbjuds på marknaden kan det vara en bra idé att se sig om i olika byggvaruhus och att söka information på nätet. Om du också ser till att ta reda på eventuella budgetbegränsningar genom att gå till banken tidigt, så kan du snabbt sålla bort de material som du inte har råd med och ringa in rimliga alternativ.
Det går oftast något fortare att lägga takplåt än takpannor, men för båda materialen finns det flera faktorer som kan göra att tidsåtgången går upp eller ner. När det kommer till takpannor så kan man se att det ofta tar lite mer tid att lägga taktegel jämfört med takpannor i betong. På samma sätt är tidsåtgången ofta större i samband med att man lägger tak i zink och koppar jämfört med stål och aluminium. Med sig i tidsekvationen bör man också ha att man inte kan lägga tak i zinkplåt under de kallaste månaderna. Normalt sett tar det mellan 3 och 5 veckor att lägga om ett helt tak på en enfamiljsbostad.
Man bör i princip alltid räkna med att takarbetet tar något längre tid än vad tidsestimaten säger. När man avlägsnar det befintliga taket kan det hända att man upptäcker rötangrepp, vilket i så fall kräver ytterligare tid för åtgärd.
Konstruktionen hos ditt tak har också påverkan på tidsåtgången. Rent allmänt tar ett tak med större sammanhängande ytor och mindre lutning kortare tid att bearbeta, jämfört med ett tak med många vinklar och vrår samt brantare lutning. Ju mindre behov det finns av att skära till takpannor och vinkla plåtar, desto snabbare flyter takläggarens arbete på.
För de allra flesta projektbeställare så är kostnaderna en viktig faktor när det kommer till valet av nytt takmaterial. Även här finns det vissa skillnader mellan takpannor och takplåt. Enligt prisdata från offerttjänsten Byggstart.se ligger det genomsnittliga priset på ett nytt tak med takpannor på runt 2,000 kronor per kvadratmeter takyta. Motsvarande genomsnittliga kvadratmeterpris för en takbeklädnad med takplåt ligger på cirka 1,800 kronor. Det faktum att dessa siffror är snittpriser innebär att det finns projekt som blir både billigare och dyrare. Tak med takpannor kan komma ner i ett pris på 1,500 kronor per kvadratmeter takyta, och tak med takplåt i ett pris på 1,300 kronor kvadraten. I de övre delarna av prisspannen hittar vi samtidigt priser på 4,000 kronor per kvadratmeter och 3,000 kronor per kvadratmeter, för tak med takpannor respektive tak med takplåt. Fördyrande faktorer kan vara att det är krävande att komma till för att arbeta på platsen, eller att man valt mycket exklusiva varianter av materialen. När det kommer till tak i kopparplåt så kan dessa bli ännu dyrare än detta.
När man väljer takplåt som takbeklädnad är det zink och koppar som är de dyraste varianterna. I samband med tak med takpannor så är det traditionella, handslagna takteglet som driver upp priset mest. Om du vill hålla priset nere så är det alltså en bra idé att undvika de här materialen. Det kan också vara smart att hålla ögonen öppna efter kampanjer och utförsäljningar för att kunna få tag i kvalitetsmaterial till överkomliga priser. Fråga gärna entreprenören om man har några förmånliga avtal med specifika leverantörer eller byggvaruhus. Det lönar sig vanligtvis att köpa byggmaterial genom entreprenörsfirman eftersom de ofta har rabattavtal och också gärna får volymrabatter som du som privatperson inte har möjlighet att erhålla.
Komplexiteten hos arbetet har alltid stor inverkan på totalpriset. Om taket har många vinklar tar det längre tid att byta taket, vilket gör att arbetskostnaderna ökar. Arbetsplatsens tillgänglighet påverkar också både tidsåtgång och kostnad. För att ditt projekt ska kunna hamna i de nedre delarna av relevant prisintervall så behöver både tillgänglighet till byggplatsen vara god och takets utformning vara av en enklare typ.
Kom ihåg att alltid ha en buffert i budgeten för oförutsedda kostnader. I det fall som man upptäcker att ditt projekt kräver åtgärd av rötskador kommer detta inte bara ta mer tid, det kommer även leda till ytterligare utgifter. Ett nytt, högkvalitativt tak kan göra att värdet på bostaden ökas. Bland annat eftersom den framtida köparen kan vara säker på att taket inte kommer att generera några kostnader för underhåll på mycket lång tid. Utöver detta kan ett nytt tak ge huset ett visuellt lyft. Till exempel är tak i kopparplåt mycket eftertraktade och räknas till de mest attraktiva typerna av takbeklädnad på marknaden.
I många fall är takpannor och takplåt lika goda alternativ, utifrån ett konstruktionsperspektiv. Undantaget kan i vissa fall vara att takpannor blir för belastande för husets bärande konstruktion, vilket i så fall kräver förstärkningsarbete. Båda typerna av beklädnad kommer också i ett brett urval av form och finish. Inte sällan fungerar båda varianterna tillsammans med ditt hus - både estetiskt och funktionellt, och då blir det de egna preferenserna och plånboken som får avgöra. Generellt sett är takplåt något billigare än takpannor, med undantag av plåttak i koppar. Av takpannorna är betongpannorna något billigare än tegelpannorna.
Om du känner dig osäker och vill ha hjälp med de estetiska besluten kan du ta kontakt med en arkitekt, för att på så vis kunna få råd kring vilket material som skulle kunna ge ditt hus bäst visuellt resultat. Du kan också överväga om det är läge att utföra andra typer av förbättringsarbeten på huset, när du ändå är igång och har byggnadsställningar och hantverkare på plats. Det är många som passar på att sätta in takkupor eller takfönster i samband med att man lägger om taket, alternativt att bygga ut vinden eller lyfta taket. Vissa kanske väljer att till och med bygga på huset med en ytterligare våning.
Om du har bestämt dig för omfånget på projektet och vilken typ av takbeklädnad som du vill ha, alternativt vill genomföra en besiktning av ditt befintliga tak, kan du [klicka här]. Så får du hjälp med att komma igång med anbudsprocessen.