Att byta fasad på huset är ett relativt omfattande jobb. Det är många parametrar att ta ställning till och ta hänsyn till när man ska dra igång med den här typen av projekt. Vad kan göra projektet anmälnings- eller lovpliktigt? Behöver hela ytterpanelen bytas? Ska man passa på att tilläggsisolera samtidigt? Hur ska fönstren i så fall hanteras? Här ger vi dig den ultimata komihåglistan inför ditt fasadprojekt
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Innan du kontaktar en entreprenör är det bra om du skaffar dig en översikt över hur det faktiskt står till med den nuvarande fasaden. Inte sällan så är det värre än vad man först vill tro, men det kan även vara det motsatta. Kanske är det en hel del arbete som behöver göras på den ena sidan av huset, medan panelen på den andra inte har varit lika utsatt för väder och vind. Ju bättre koll du har på det fasadens nuvarande skick, desto mer realistiska kommer dina förväntningar på projektets omfattning vara, och samma sak gäller även din budget.
Här följer ett några frågor som det är smart att ställa sig:
Den nuvarande fasadbeklädnadens ålder är jättebra att veta – inte minst för att entreprenörerna som man får ut på platsbesök kommer att vilja veta det. Dessutom har fasadens ålder stor betydelse för husets isolering, både eftersom man isolerade mindre förr och för att isoleringen med åren kan bli deformerad inne i väggen, så att den får sämre effekt. Kanske är även vindskyddspappen i äldsta laget så att du också behöver byta den?
Kanske räcker det att byta ytterpanel på de områden av huset som är mest utsatta för väder och vind? I så fall bör du investera i större åtgärder på vissa delar av huset och i mindre på andra. På så vis kan du reducera mängden arbete och material, och därmed kan totalkostnaden bli lägre.
Finns det brädor som är ruttna? I så fall är det sannolikt att det också finns rötangrepp bakom panelen med. I värsta fall är även regelverket också angripet av röta. Var särskilt uppmärksam på områden som är extra utsatta för nederbörd och väta. Kanske har takrännorna varit igensatta så att det runnit vatten längs med väggen, eller så kan det finnas växtlighet nära väggen som står och samlat fukt. Rötangrepp behöver åtgärdas så snart som möjligt, annars finns det en överhängande risk att skadorna sprider sig och blir större.
Det är inte alla som tänker på att husets tillgänglighet, det vill säga hur enkelt det är för hantverkarna att komma till och arbeta på huset, kan ha påverkan på kostnaderna för projektet. Om man behöver bära byggmaterial en längre sträcka eller om det är svårt att sätta upp byggnadsställningar på tomten så medför detta sannolikt att antalet arbetstimmar blir fler. Bor du i centralt, någonstans där det förekommer trängsel- och parkeringsavgifter, så drar även detta upp priset till viss del. Alla de här sakerna behöver entreprenören vara informerad om innan det kan tas fram ett detaljerat anbud på arbetet.
När man ändå ska igång och göra ett så stort arbete som att byta fasad på huset så är det naturligt att man tar sig en funderare på om man ska passa på och göra något annat samtidigt. Det som kommer mest naturligt är kanske att tilläggsisolera, men det kan också handla om sådant som att byta fönster och se över vattenavrinningen.
När ändå byggnadsställningarna är uppe och ytterpanelen är borttagen blir kanske inte steget så stort att också tilläggsisolera. Utvärdera behovet tidigt i processen så att du eventuellt kan ta höjd för arbetet i budgeten. Tilläggsisolering kan också bedömas påverka byggnadens utseende, så att ingreppet kräver bygglov. Det finns många äldre hus som inte har den tjocklek på isolering i väggarna som förespråkas idag, och det finns även exempel på hus från så sent som på 2000-talet som har bristande isolering.
Även om projektet blir både dyrare – och kanske även omständligare, om man väljer att tilläggsisolera så kan det vara lönsamt på lite sikt. Energiförbrukningen blir lägre med en bättre isolering, inomhusmiljön blir mer trivsam och värdet på bostaden kan också öka.
I det fall som man väljer att tilläggsisolera så är det många som även väljer att byta fönster – man har ju både byggnadsställningar och hantverkare på plats. Om fasaden är så gammal att den behöver bytas är ofta även fönstren så gamla och så ineffektiva ur energisynpunkt, att det kan vara förnuftigt att byta ut dem. I samband med en tilläggsisolering behöver fönstren ändå flyttas ut för att inte hamna för långt in i väggen. Detta leder till att man behöver fixa till fönsterkarmarna invändigt, vilket gör att man ofta tycker att det är lika bra att byta ut fönstren med en gång.
Det finns fler grepp som man kan ta till för att göra bostaden mer energieffektiv eller som ger ett bättre inomhusklimat. Man kan till exempel byta till lågenergifönster, automatisk solavskärmning och balanserad ventilation. Allt detta är sådant man kan överväga i samband med att man byter panel på huset. Läs gärna mer i Energimyndighetens guide för energieffektiva hus.
De billigaste lösningarna är tyvärr de som sannolikt kommer att kräva mest underhåll. Det är inte lätt att få tag i en fasadbeklädnad som är både underhållsfri och billig i inköp och montering. Och även om din tanke är att den nya ytterpanelen ska se exakt likadan ut som den tidigare så står du likväl inför flera val. Om du exempelvis har en stående panel – liksom flertalet husägare, så finns det olika virkeskvalitéer att välja bland. Ditt val kan falla på allt från obehandlade plank till i det närmaste underhållsfria panelbrädor som i princip håller i en evighet. Väljer du en furupanel kan det resultera i att totalkostnaderna för projektet ökar, men i gengäld kan du räkna med minimalt underhåll under den närmaste framtiden. I det stora hela kan det alltså vara en god affär att investera lite mer i en underhållsfri fasadbeklädnad.
Många byggprojekt medför att man behöver söka bygglov hos kommunen, eller i varje fall anmäler arbetet till kommunen. Det är du som byggherre som ansvarar för att ta reda på om detta behövs eller inte, innan något praktiskt arbete kan dra igång. Om man endast ska ersätta den befintliga ytterpanelen med en ny, likadan, så krävs det normalt sett inte att man söker tillstånd. Men det är inte alla fasadbyten som kan äga rum utan att kommunen involveras. Projekt som leder till en fasadändringar är i många fall lovpliktiga, och vad som är ett ingrepp som ändrar fasaden är i en bedömningsfråga. I det fall som arbetet inte anses ändra byggnadens eller områdets karaktär, krävs det inte bygglov för att måla huset i en annan färg eller byta fasadbeklädnad. Vad som ändrar en byggnads karaktär är emellertid även det en bedömningsfråga, och det gäller exempelvis striktare tolkningar i områden som anses vara av kulturhistoriskt värde. I de fall som man tilläggsisolerar eller sätter in nya fönster som skiljer sig från de gamla, så får man sannolikt räkna med att detta ses som en väsentlig fasadändring. I och med att reglerna är öppna för lokala tolkningar, och i och med att olika regler kan gälla för olika områden inom samma tätort, så är det alltid rekommenderat att man kontaktar byggnadsnämnden i kommunen för att få klarhet i vad som gäller för det egna fasadprojektet. Innan du kontaktar någon entreprenör så bör du ha försäkrat dig om att du håller dig inom gällande lagar och regler, samt att du har de tillstånd som eventuellt krävs.
I många fall kan man få rotavdrag för bygg- och renoveringsprojekt i det egna hemmet. Hos Skatteverket listas även projekt som innefattar att byta och reparera fasader som grund för rotavdrag. Man kan beviljas rotavdrag för 30 % av arbetskostnaderna upp till ett årligt maxbelopp i samband med den här typen av underhållsarbete. För att nyttja avdraget behöver du komma överens med entreprenören om att denna ska fakturera dig en lägre summa och sedan ansöka om ersättning för avdraget i efterhand.
Med ett väldefinierat omfång för projektet så är det också möjligt att sätta upp rimliga budgetramar – det vill säga ett maxbelopp som inte ska överstigas. Du bör redan tidigt i processen försöka skaffa dig en översikt över alla de utgifter som kommer med projektet, så att du inte dyker på obehagliga överraskningar längs vägen. Budgetramarna bör dessutom rymma en buffert på 10–20 % som är reserverad till oförutsedda kostnader. Utan detta kan du riskera att bli stående med ett halvfärdigt projekt i det fall som projektet skulle visa sig bli dyrare än förväntat att realisera.
När du har koll på hur stort arbetet kommer att vara så kan du skatta hur lång tid projektet kommer att ta. I det fall som det fungerar bra att få jobbet utfört vintertid så kanske du kan offereras ett bättre pris på projektet. Entreprenörerna har gärna mindre späckade kalendrar under den här perioden. Försök förlägga arbetet till en relativt torr period på året. Detta förenklar arbetet och minskar risken för störningar i projektet på grund av dåligt väder. Även om det är ett litet hus som du ska byta fasad på så bör du räkna med minst 4 till 6 veckor för jobbet. Är det ett större hus så får du istället räkna med 8 till 10 veckor. Tänk också på att tidsåtgången blir större om du tänkt passa på att tilläggsisolera eller byta fönster i samband med att du ska byta ytterpanel.
När du är klar med förberedelsearbetet så kan du börja se dig om efter en lämplig entreprenör. För att hitta en firma som har både tillräckligt med kompetens och erfarenhet, som kan erbjuda dig ett bra pris på arbetet och som du dessutom känner att du kan samarbeta på ett bra sätt med, så finns det ett antal saker som du kan göra.
Du bör helst ta in tre anbud från tre olika aktörer. Med detta på handen har du ett bra underlag för att jämföra både pris och genomförande. Genom att ta in tre offerter ser du också till att det blir tillräcklig konkurrens om uppdraget, vilket kan bidra till ett mer fördelaktigt pris. Ta inte in för många offerter. Det skapar bara förvirring och gör beslutsunderlaget oöversiktligt för dig. Kom också ihåg att det tar värdefull tid från entreprenören varje gång hen ska åka ut på platsbesök och utarbeta anbud.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud så kan du [klicka här].
För att kunna fatta ett välgrundat beslut så bör du jämföra offerterna i detalj. Kontrollera så att det är samma arbetsmoment finns inkluderade i alla anbud, att priserna angivits på samma sätt (fastpris, prisuppgift, kostnadsestimat?) samt att priserna inte varierar på ett orimligt sätt. Ibland kan entreprenörerna fått olika förståelse för projektet, vilket kan resultera i större prisvariationer. Av den anledningen är det viktigt med en tydlig projektbeskrivning. Om du upptäcker den här typen av avvikelser i offerterna som du får in så bör du ta kontakt med entreprenörerna för att få tydlighet i vad variationerna beror på och reda ut eventuella missförstånd.
God kommunikation är alltid en av de grundläggande framgångsfaktorerna i ett projekt. Du bör därför ha en regelbunden kommunikation under arbetets gång med entreprenören som du anlitar. Ni kan exempelvis se till att planera in återkommande mötestillfällen, alternativt avtala om att stämma av efter det att olika milstolpar nåtts. På så vis kan ni säkerställa att ni har samma bild av projektstatus och det fortsatta arbetet.
Se till att dina grannar är införstådda med det arbete som ska äga rum. Om du informerar dem i god tid känner de sig ofta mer involverade och risken för konflikt blir därmed mindre. Grannarna bör få information om när projektet väntas starta upp och när det beräknas vara klart.
När entreprenören har fullfört sitt uppdrag och den nya fasaden finns på plats är det dags för dig att ordna med en slutbesiktning. Ta gärna hjälp av en extern fackman som kan gå igenom det arbete som blivit utfört och kontrollera att det är gjort enligt gällande regler och normer. Man håller vanligtvis inne med 10 % av det totala kontraktsbeloppet fram till dess att projektet godkänts av dig som byggherre.
Det är viktigt att man efter avslutat projekt får in slutdokumentationen för projektet. Här ska det finnas beskrivet vad det är för arbete som genomförts och vilka material som använts. Bifoga alla fakturor och kontrakt till dokumentationen och spara undan materialet. Det kan komma till användning både i samband med en framtida försäljning och vid kontakt med försäkringsbolaget.