Planerar du att renovera badrummet? I den här artikeln förser vi dig med en behändig komihåglista med 10 saker som du bör komma ihåg när du ska renovera badrum
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Innan man sätter igång med att leta hantverkare till uppdraget så är det viktigt att man har målet med projektet klart för sig. Vet man detta kan man också identifiera vilken typ av renovering som krävs för att nå dit. Man skiljer vanligtvis mellan två olika typer av renoveringsprojekt när det kommer till badrum:
Ytskiktsrenovering: Är det bara en uppfräschning av badrummets visuella delar som krävs – ja, då är det sannolikt tillräckligt att genomföra en ytskiktsrenovering. Detta innebär vanligen:
Totalrenovering: Om det som badrummet behöver istället är en totalrenovering är detta ett betydligt mer omfattande och komplext projekt. Utöver att fixa till de estetiska aspekterna av rummet, innebär en totalrenovering också följande moment:
När du har bestämt dig för vilka förändringar som du vill genomföra kan du identifiera vilken typ av renovering som detta innebär. För många sätter även den personliga ekonomin ramar för vilken typ av arbete som man kan utföra i samband med badrumsrenoveringen. Nedan kan du se vilka fördelarna är med att sätta upp en detaljerad budget inför projektet.
Inte sällan utgör den egna ekonomin och de tillgängliga medlen en central faktor för vad man kan renovera och byta ut i samband med en renovering, samt för vilka material som man kan välja. Av den anledningen är det en bra idé att sätta upp en detaljerad budgetplan på förhand. Då vet man hur mycket pengar man har råd att använda och då kan man ta välgrundade beslut utifrån detta. När man ska göra en budgetplanering bör följande finnas med:
Finansieringsmetod: Överväg om du ska använda eget kapital, ta ett lån eller kombinera båda dessa finansieringsmetoder.
Budgetramar: Vad är maxbeloppet som du har möjlighet att lägga på projektet? Detta är dina budgetramar och dessa bör du försäkra dig om att inte överskrida.
Buffert: Sätt av runt 15–20 % av budgeten till en buffert, så att du står väl rustad i det fall som det skulle uppstå oförutsedda kostnader.
När budgetplanen finns på plats kan du identifiera lämpliga lösningar för utformningen av ditt nya badrum. Då kommer du också få en känsla för vilka material som ryms inom budgeten och som du därmed kan välja bland.
När budgetplaneringen är gjord och du vet vilka delar som du tänker renovera, är det bra att göra upp en checklista som innehåller de material, möbler och produkter som du valt att använda. Då kan du bocka av dem allt eftersom du gjort dina inköp och de levererats. Detta gäller bland annat:
Oavsett om du väljer att själv ansvara för inköpen eller om du lejer ut detta till entreprenören så är den här typen av lista bra att ha tillhands. På så vis kan du vara säker på att badrummet blir utformat enligt dina önskemål.
För att kunna veta vad man kommer att ha råd med är det en fördel om man vet vad de olika delarna av en badrumsrenovering kostar. När man ska renovera badrum i Stockholm ligger totalkostnaden för en totalrenovering runt 230,000 kr, enligt marknadsplatsen Byggstart.se. Det här priset inkluderar allt arbete och alla material som krävs för renoveringen.
Tittar man på ett badrum på 4 kvadratmeter kan man se att offertpriserna från entreprenörerna vanligtvis varierar mellan 170,000 kr och 280,000 kr, utifrån valda lösningar och arbetets komplexitet. Offerterna omfattar rivning och drift, plattsättning, betong- och snickeriarbeten, rörläggning, ventilation och elinstallationsarbete. I tillägg till det offererade priset kommer inredning och kakel.
De byggvaror som köps in bestämmer till stor del utseendet hos badrummet. Materialkostnaderna kan variera stort, beroende på de preferenser man har avseende kvalitet och estetik. Man har stora möjligheter att påverka priset när det kommer till materialinköpen, särskilt när det kommer till kakel, armaturer, dusch och badrumsmöbler. Väljer man produkter ur de lägre prisintervallen så kan man komma ner i en sammantagen kostnad på 40,000 kr för detta.
Det är viktigt att man har en tydlig projektbeskrivning förberedd innan man hämtar in offerter från möjliga uppdragstagare. För både dig och entreprenörerna kommer då processen med att gå på platsbesök och prissätta projektet bli betydligt enklare.
En del väljer också att ta in hjälp från en inredningsarkitekt inför att man drar igång badrumsrenoveringen. En inredningsarkitekt kan se nya möjligheter och lösningar, och visa på alternativ för planlösningen, ge råd kring belysning, samt föreslå ytskikt och färgsättning. Detta kan kosta så lite som 10,000 kr men ge stor utväxling för projektet.
När man ska renovera badrum i Stockholm är det alltid att rekommendera att man hämtar in offerter från flera olika entreprenörer under anbudsprocessen. Tumregeln säger att man bör ta in anbud från tre konkurrerande entreprenörsfirmor. På så vis får man goda förutsättningar för att få ett pris som är konkurrenskraftigt. Skulle man inte vara nöjd med någon av anbuden som man fått in finns det inget som hindrar en från att ta in fler offerter från ytterligare entreprenörer.
När man ska jämföra de olika anbuden med varandra är det viktigt att man utvärderar dem utifrån samma innehåll och underlag. Med alla offerter på hand bör man därför kontrollera följande:
Om du bor i en bostadsrättsförening eller annat flerfamiljshus, alternativt har grannarna nära av annan anledning, är det en stor fördel om du informerar dem på förhand. Om grannarna är förberedda på visst oljud och annat stök redan innan hantverkarna drar igång, är detta positivt för grannsämjan och risken att man kommer att klaga är betydligt lägre.
Om man har endast ett badrum i bostaden behöver man också förbereda sig på att behöva flytta ut under renovering perioden. Här kanske grannarna kan vara behjälpliga med att kolla post och vattna blommor.
Man ska alltid se till att ingå ett skriftligt kontrakt med entreprenören, oavsett hur stort projektet är. Kontraktet bör signeras av båda parter innan arbetet drar igång. Detta blir en sorts försäkring för såväl byggherre som entreprenör i det fall det skulle uppstå oenigheter under projektets gång. Om man inte har något skriftligt att luta sig emot kanske man inte kommer att ha rätten på sin sida om oturen är framme. Konsumentverket har bra kontraktsmallar som man kan ladda ner från deras hemsida.
Det kan vara bra att inkludera en projektplan i kontraktet. På så vis får man en bra översikt av när alla olika arbetsmoment är tänkta att dra igång, och när de ska vara utförda. På så vis kan man verifiera att hantverkarna jobbar effektivt och planenligt.
En annan sak som är värd att tänka på är att upprätthålla en god relation till entreprenören och att besöka arbetsplatsen ofta. Det kan vara bra att redan från start bestämma tillfälle för regelbundna avstämningsmöten. Det är lättare att förhålla sig till fasta mötestider, både för dig och för entreprenören. Vid de här tillfällena har du möjlighet att diskutera lösningarna inom projektet och få insikt i processen.
Det är viktigt att tänka igenom noggrant vad som är rimligt att välja att göra på egen hand. Faktum är att även om många tänker att man kan spara pengar på att göra mycket av jobbet själv, så kan det faktiskt ge motsatt effekt.
I regel tar det betydligt mycket längre tid att göra delar av projektet själv. Detta kan göra att hela renoveringsprojektet förlängs. Om man tar på sig arbetsuppgifter som man inte har den fulla kompetensen för kan det dessutom bli kostsamt att få bristerna åtgärdade i efterhand.
Om man planerar göra en del moment själv så är det bra att diskutera upplägget med entreprenören på förhand. Då kan ni komma överens och prata igenom vad som kan funka bra för båda parter.
När allt arbete är klart är det viktigt att man genomför en slutbesiktning tillsammans med entreprenören (ta gärna med en extern fackman också). Vid det tillfället går ni igenom badrummet, bit för bit, och kontrollerar att arbetet är regel- och normenligt utfört. I det fall som ni skulle upptäcka några fel eller brister bör dessa åtgärdas utan dröjsmål. När så projektet är godkänt är det slutligen dags att hämta in och/eller spara undan följande dokumentation:
Kontrakt och fakturor: Bevis på det arbete som blivit utfört, av vilka hantverksfirmor och till vilket pris
Våtrumscertifikat/kvalitetsdokument: Förutsätter att den firma du anlitat varit behörig eller auktoriserad av någon av branschorganisationerna Byggkeramikrådet (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK)
Protokoll från elarbeten: Dokumentation som är del av elektrikerns egenkontrollprogram, visar att eventuellt installationsarbete utförts på korrekt sätt