Ligger du i startgroparna för att byta tak? I det nordiska klimatet blir våra tak utsatta för både väder och vind. Det förekommer därför ofta slitage och skador. I den här artikeln får du all den information du behöver för att fatta välgrundade beslut inför att du ska lägga om taket
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Svenska tak är hårt ansatta av väder och vind och det uppstår ofta skador och slitage under taket livslängd. När skadan är skedd är det många husägare som är osäkra på vilka skador som är lönt att renovera eller om det är bättre att byta taket.
Vilka åtgärder som är mest lämpade beror på hur stora skadorna är och hur gammalt taket är. Det kostar mer att byta hela taket men det finns också många fördelar med att göra det. Ett takbyte ger huset ett mer modernt utseende, isoleringen bli bättre, taket håller längre och ett nyligen omlagt tak ökar även värdet på huset.
Det är många som väntar med att byta taket tills det finns klart synliga tecken på att taket inte längre är tätt. Då är det ofta försent att göra något åt skadorna eftersom som det är länge sedan de uppstod och av den anledningen har hunnit orsaka omfattande skador som är kostsamma att åtgärda. För att undvika den här typen av onödiga utgifter är det ett klokt drag att kontrollera taket ofta och även låta hantverkare göra det med jämna mellanrum.
Hantverkare rekommenderar husägare att överväga att byta taket om det är 20-25 år gammalt. Det betyder inte nödvändigtvis att du måste byta hela taket men att du i alla fall låter utföra en ordentlig besiktning och kontrollerar att allt är som det ska med takstolar och undertak. Livslängden för takpannor och annat taktäckningsmaterial varierar beroende på hur bra du är på att underhålla taket och hur väderutsatt huset och taket är. Om du är osäker på vad du behöver göra är det en god idé att anlita en fackkunnig för att göra en besiktning av taket.
Om du redan nu är klar med alla förberedelser och vill begära in anbud på arbetet, kan du [klicka här].
Det kan vara svårt att avgöra om taket behöver bytas ut helt eller om det bara krävs en mindre renovering. Du kan spara mycket pengar och tid genom att kontrollera både ytter- och innertak regelbundet. Upptäcker du de små bristerna och felen på ett tidigt stadium kan det innebära att du bara behöver lägga om eller renovera mindre delar av taket.
En renovering av taket kan bland annat omfatta:
Förutom de punkter som vi har tagit upp här ovanför är det även nödvändigt med ett löpande underhållsarbetet i form av betsning och målning för att de primära egenskaperna ska fortsätta att vara intakta. En tumregel är att du ska besiktiga taket lika ofta som du lämnar in bilen på service eller besiktigar den.
Ett nytt tak har i regel en lång livslängd. Hur lång den tiden blir beror på takets konstruktion, vilken taktyp huset har, taktäckningsmaterial och hur noggrann du är med ett regelbundet och rätt utfört underhållsarbete. Om du håller taket rent från mossa och smuts som binder fukt, eller om huset står på en plats med milda väderförhållanden, kommer taket att hålla längre.
När du gör din årliga kontroll av taket är det viktigt att gå upp på vinden för att undersöka om det finns några tecken på fukt och om det har blåst in snö under vintern. När du ser mer eller mindre tydliga tecken på att taket inte fungerar optimalt, kan det vara värt att överväga att lägga om taket.
Det är dags att börja tänka på att byta taket när det förekommer:
Om du väntar för länge med att byta taket kan det bli betydligt mer kostsamt att göra det vid en senare tidpunkt. Ett tydligt tecken på att taket har läckt en längre tid är om du ser tydliga spår, till exempel fuktfläckar, efter läckage. Inträngande fukt kan i sin tur leda till stora och omfattande skador på såväl takets som husets bärande konstruktion, och upptäcks dessa skador först när hantverkarna bryter upp taket kan kostnaderna för takbytet stiga markant. Tänk på att det på längre sikt kan vara betydligt billigare att lägga om hela taket än att hålla på att utföra ständiga mindre reparationer. Taket har en lång livslängd och troligtvis behöver du inte byta taket mer än en gång under den tid som du bor i huset. (Takets livslängd beror givetvis på vilken typ av tak och takbeläggningsmaterial det handlar om). Att byta taket direkt när du upptäcker problemen är alltså att föredra istället för att skjuta upp problemen till en senare tidpunkt.
Du behöver inte byta ut taket enbart på grund av att funktionaliteten sviktar. Taket är ofta som en framträdande del av huset, särskilt om takvinkeln är brant. Den estetiska livslängden är kortare än den tekniska så om du vill piffa upp hela huset, kan det vara en bra idé att börja med taket. Att byta tak är ett relativt billigt projekt i jämförelse med andra renoveringar av huset. En uppgradering av taket kan ge huset ett helt nytt utseende. Ett takbyte ökar i regel även husets värde markant, något som också bidrar till att det är en lönsam investering att lägga om taket.
Du har i regel många olika alternativ att välja mellan när du ska bestämma dig för vilket takbeläggningsmaterial du ska välja. Det är vanligt att använda samma taktyp som den som huset redan har. Takplattor i plåt, takpannor i betong, takpannor i tegel och skiffertak är de takmaterial som används mest.
De olika taktäckningsmaterialen har olika egenskaper i form av hållbarhet, slitstyrka och isolationsförmåga. Samtidigt som utseendet är en viktig faktor för vilken taktäckning som husägare bestämmer sig för, vill alla slippa att byta taket oftare än nödvändigt. Av den anledningen ska du låta livslängden på taket ha mycket att säga till om när du väljer taktäckningsmaterial.
Här nedanför kan du se en uppskattad hållbarhet på de olika materialen:
Takpannor i tegel: cirka 60 – 80 år
Takpannor i betong: cirka 40 – 60 år
Skiffer: cirka 60 – 100 år
Shingel: cirka 30 – 40 år
Torvtak: cirka 40 – 60 år
Trätak: cirka 20 – 40 år
Takplattor av plåt: cirka 40 – 60 år
Takplattor av aluminium: cirka 40 – 60 år
Takplattor av sink: cirka 60 – 100 år
Takplattor av kobber: cirka 60 – 100 år
Eftersom ett takbyte är en långsiktig investering är det en rekommendation att du väljer material som håller en hög kvalitet. Det kommer att gynna dig i det långa loppet.
När du ska byta taket kan det vara klokt att överväga att göra andra arbeten på huset samtidigt. Är du ägare till ett gammalt hus är det inte säkert att det kommer att kosta så väldigt mycket mer att få bostaden uppgraderad till dagens standard. Att byta ut isoleringen helt eller göra en tilläggsisolering kan till exempel förbättra både inomhusklimatet och minska energikostnaderna.
Här nedanför finner du en lista över åtgärder som du kan passa på att göra samtidigt som du lägger om taket:
För att slutresultatet på ett byggprojekt ska bli lyckat är det viktigt att du anlitar en entreprenör som är kvalificerad för arbetet. När du väljer ut den aktör som ska utföra arbetet är det viktigt att du gör en grundlig bakgrundskontroll innan du tar det slutgiltiga beslutet. Se till att entreprenören som du väljer att anlita har utfört liknande projekt tidigare, har bra referenser från tidigare byggherrar, har en solid ekonomi och tillräckligt med tillgänglig arbetskapacitet för att kunna utföra projektet på ett effektivt sätt.
Det är viktigt att du begär in anbud från flera entreprenörer under den anbudsrunda som du alltid ska genomföra inför ett byggprojekt. På så sätt ökar du dina chanser för att du anlitar en entreprenör som håller marknadsmässiga priser och som är väl lämpad för ditt projekt. Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande aktörer och att du jämför kostnadsförslagen med varandra.