Om du överväger att bygga ut huset så finns det flera typer av tillbyggnader som du kan välja bland. I den här artikeln kan du läsa om olika sätt att bygga en tillbyggnad på samt deras respektive särdrag. Vi kommer att sätta fokus på hur du kan utöka både boyta och värde på din bostad
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
En till byggnad är en utvidgning av bostadens area. När vi nämner begreppet tillbyggnad i den här artikeln menar vi en utvidgning av husets grund. Det innebär att du måste gräva upp en eller flera delar av trädgården för att kunna gjuta en kompletterande husgrund. Den sammanfogas sedan med den existerande husgrunden.
En annan variant av tillbyggnad är en påbyggnad. Även i det här fallet utvidgar du boytan i huset men i motsats till tillbyggnad, där husets grundyta utökas, innebär en påbyggnad att fastighetens utökas på höjden. Det innebär att du bygger på ett helt eller ett halvt våningsplan på den existerande byggnaden. I nästa stycke kan du läsa om de fyra olika varianter av tillbyggnader som är vanliga att byggherrar i Sverige väljer att göra.
Många väljer att bygga ett garage intill huset. Det är något som man särskilt ser i tätbebyggda områden där det inte finns några eller är begränsat med parkeringsplatser. Att bygga ett garage intill huset är ett effektivt sätt att nyttja tomtens areal samtidigt som det öppnar upp för att garaget kan användas till mer än att bara få bilen under tak. När du väljer att bygga ett garage intill huset räknas det som en tillbyggnad till en existerande byggnad. Det innebär också att du måste ansöka om bygglov från kommunen innan du kan sätta igång med byggarbetet.
Ett fristående garage finns ofta med i olika husproducenters utbud och byggs upp på samma sätt som ett elementhus. Det är dock inte alltid som de modeller som finns att tillgå passar husets arkitektur eller dina behov och önskemål. Då är det bra att känna till att det är fullt möjligt att få ett specialanpassat garage ritat av en arkitekt. Kostnaderna högre och komplexiteten i byggprojektet ökar men i gengäld ger det dig möjligheten att utforma garaget så att det passar dina och den eventuella familjens krav och önskemål. Du kan bygga ett garage som går att använda till mycket mer än att bara parkera bilen. Garaget kan till exempel kompletteras med ett hobbyrum, extra förråd, vinkällare eller plats för att meka med mountainbikes eller för att valla skidorna på vintern. En annan fördel med ett garage som är ihopbyggt med huset är att du kan gå torrskodd mellan garaget och huset, vilket gör att du kan använda garaget till andra aktiviteter än du annars hade haft möjlighet till. Med ett garage slipper du även att förvara däcken till bilen på ett däckhotell eller fylla upp värdefull förrådsyta inne i huset.
Innan du påbörjar arbetet med att bygga ett garage intill huset måste du ansöka om bygglov från kommunen. Det enda tillfället när du inte behöver ansöka om bygglov för att göra en tillbyggnad är om den totala arean på tillbyggnaden är maximalt 15 kvadratmeter och inte strider mot den kommunala detaljplanen för området som du bor i. Om du är minsta lilla osäker på vad som gäller är det alltid ett klokt drag att kontakta en av kommunens bygglovshandläggare som kan besvara dina frågor och hjälpa dig vidare.
En tillbyggnad i form av en ny entré kan göra att huset blir mer funktionellt samtidigt som det också kan öppna upp för större ytor i andra rum. En hall som är avskild från det övriga huset ger mer plats för att hänga av sig ytterkläder och skor, och det blir även mindre grus som följer med in i de övriga rummen. En hall är ett utmärkt rum för att bygga eller installera olika förvaringslösningar för exempelvis ytterkläder, skor och accessoarer. För att det ska bli lättare att hålla golvet rent är det många som väljer att lägga klinkergolv. Många lägger också ner värmeslingor i golvet för att slippa element som stjäl utrymme och för att få blöta ytterkläder och skor att torka snabbare.
Om du planerar att bygga en entré vars totala area överskrider 15 kvadratmeter eller som på andra sätt utlöser bygglovsplikt är det ett lagstadgat krav att du ansöker om bygglov från kommunen innan du sätter igång med byggarbetet. Ska du göra en stor tillbyggnad blir ansökningsprocessen lite mer komplicerad eftersom det då ställs krav på projektering. Projekteringen görs ofta av den arkitekt som ritar tillbyggnaden och arkitekten sammanställer även de dokument som krävs i en bygglovsansökan samt ansöker om bygglov för din räkning.
En bygglovsansökan ska vanligtvis innehålla följande dokument:
De allra flesta byggherrar väljer att ta hjälp av en arkitekt eller konstruktör för att rita ritningarna och göra nödvändiga beräkningar. I samband med att du gör en bygglovsansökan tar bygglovshandläggaren även kontakt med grannar och andra berörda för att de ska få en möjlighet att lämna sina eventuella synpunkter på ditt bygge. Är din bygglovsansökan komplett och följer regelverket och detaljplanen väger eventuella invändningar från grannarna lätt för att orsaka att din bygglovsansökan blir avslagen.
En annan variant av tillbyggnad är att bygga en terrass i anslutning till bostaden. En terrass bidrar till att öka trivseln i huset samtidigt som den öppnar upp för att kunna bjuda in fler släktingar och vänner på middagar, födelsedagsfirande och andra högtidstillfällen. När du ska bygga en terrass är det bra att ha tänkt på följande innan du börjar bygga:
En påbyggnad ger en större boyta som till exempel kan ge dig ett gästrum, hobbyrum eller ytterligare ett sovrum. Ytterligare ett våningsplan kan även ge fördelar som mer dagsljusinsläpp och bättre utsikt i förhållande till det hus som finns i dagsläget.
När du planerar en påbyggnad är det en klar fördel att börja processen med att kontakta en arkitekt. En påbyggnad kräver alltid ett beviljat bygglov från kommunen och du behöver även en fackkunnig (gärna en arkitekt) som kan ta på sig ansvaret för projekteringen och ansöka om bygglov för din räkning.
Innan du påbörjar byggarbetet är det även viktigt att du gör en besiktning på huset för att bilda dig en uppfattningen om konditionen och förutsättningarna på den befintliga byggnaden. Det gör du för att ta reda på om husets konstruktion klarar av att bära upp tyngden av ytterligare ett våningsplan eller om den måste förstärkas. Många byggherrar passar även på att göra en större renovering i samband med påbyggnaden. Andra väljer att byta fasaden och lägga om taket på det existerande huset som en del av byggprojektet. Allt för att få en enhetligt utseende.
Oavsett vilken typ av tillbyggnad som du planerar att göra är det av yttersta vikt att du anlitar erfarna och kompetenta hantverkare för att utföra byggarbetet. Genom att göra det ger du dig optimala förutsättningar för att slutresultatet blir som du har förväntat dig och att byggarbetet utförs på ett effektivt sätt.
Dessvärre finns det många oseriösa aktörer i byggbranschen. Det ställer högre krav på dig som byggherre under anbudsprocessen. Det är viktigt att du gör en gedigen bakgrundskontroll på de aktuella entreprenörerna. När du gör det är det viktigt att du ställer dig följande frågor:
För att kunna anlita de hantverkare som är bäst lämpade för din tillbyggnad är det klokt att begära in offerter från flera företag och jämföra anbuden med varandra.
En tumregel är att du begär in anbud från tre konkurrerande aktörer när sätter igång med anbudsrundan. På så sätt kan du bilda dig en bra uppfattning om vilken prisnivå som är rimlig, samtidigt som det inte är så många anbud att de blir svåra att överblicka.
Om du redan har bra kännedom om ett byggföretag eller ett företag som du har samarbetet med tidigare, kan det räcka med att begära in anbud från ytterligare två aktörer. Då kan du jämföra de anbuden med det som du får från den aktör som du känner till sedan tidigare. Då kommer du få bästa möjliga förutsättningar för att välja det anbud som passar ditt projekt bäst. Du kan dessutom välja den entreprenör som verkar vara bäst lämpad för arbetet med tillbyggnaden.
Det är viktigt att du jämför de tre anbuden på samma grunder. För att det ska bli lättare att göra kan du mata in prisuppgifterna för respektive post i ett Excel-ark. När du jämför kostnadsförslagen som har fått in från entreprenörerna är det viktigt att du bockar av följande punkter:
När du har gjort en jämförelse utifrån ovanstående punkter kommer du med stor sannolikhet att ha en klar bild av vilken entreprenör som passar dina ekonomiska förutsättningar och byggprojektet bäst.