Har du en vindsutbyggnad i sikte? Om du vill få till ytterligare utrymme i sitt hem så kan det vara en riktigt bra idé. När man bygger om vinden till ett bostadsrum så öppnar det upp för en lång rad med möjligheter. Man kan inreda ett hobbyrum, ett nytt vardagsrum eller få in ytterligare ett sovrum i bostaden. Merparten av alla hus stiger dessutom i värde efter att man genomfört den här typen av projekt. Att bygga ut vind kan således vara ett grepp som både ökar boendekvalitet och husets marknadsvärde. I den här artikeln har vi samlat ihop 7 goda råd som kan ge dig bättre förutsättningar för ett smidigt och lyckat vindsprojekt
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
En god planering är A och O för att få till ett gott resultat av projektet. Byggherrar som planerar väl kan förvänta sig ett projekt som flyter på bättre och som ger ett resultat som svarar mot de egna önskemålen och behoven. Här har du ett antal tips på hur du kan gå tillväga när du planerar ditt projekt:
Definiera syfte och mål med projektet: Det är viktigt du har det klart för dig vad vinden ska användas till. Detta kommer att ligga till grund för de tekniska lösningar som krävs och vindens utformning över lag. När du vet vad vinden ska användas till kommer det vara lättare för arkitekten att göra sitt jobb.
Koppla in arkitekten i ett tidigt skede: Det innebär vanligtvis ett lovpliktigt projekt att bygga om vind, vilket gör att man behöver söka bygglov hos kommunen. Ett bra första steg är därmed att anlita en arkitekt som kan bidra med ritningar och andra handlingar som behövs. Arkitekten kan normalt sett vara behjälplig för diverse frågor i samband med bygglovsprocessen.
Hämta inspiration: Det är lättare för både arkitekt och hantverkare att förstå vad du vill åstadkomma i projektet om du har bilder att illustrera dina tankar med. Därför kan det vara en fördel att leta upp inspirationsbilder på nätet, som du sedan kan visa för de aktörer som är involverade i projektet.
En annan del av planeringen bör vara att sätta upp en detaljerad budget för projektet. På så vis kan man veta att man har råd att låta realisera det man planerar. När man ska göra en budget är det bra att tänka på följande:
Finansieringsmodell: Har du tillräckligt med eget kapital för att förverkliga projektet eller planerar att ta lån från banken? Om så, ska det då vara i form av konsumtionslån eller en byggkredit? Se till att ha allt detta utrett innan du startar upp projektet.
Budgetramar: Definiera ett maxbelopp som du inte får överskrida. Detta utgör en garanti för att du inte ska åka på en ekonomisk baksmälla efter projektet. Avsätt gärna en buffert på 10–20 % för eventuella oförutsedda utgifter.
Konsultera din bank: Om du skulle vara osäker på vilken finansieringsmetod som lämpar sig bäst för dig, ditt projekt och din privatekonomi kan det vara bra att rådfråga din bank.
När man ska bygga om vind för att få ytterligare bostadsyta är det flera krav som behöver uppfyllas. Notera att kraven är olika beroende på om du ska bygga en ny, helt separat lägenhet på vinden, eller om du planerar att införliva vindsytan med din befintliga bostad som finns nedanför. Det senare är långt mindre kostsamt och kommer med färre krav enligt Plan- och bygglagen. Nedan hittar du några av de krav som gäller oavsett projekttyp, för att få ett vindsutrymme godkänt som bostadsrum:
Om du inte känner dig helt säker på vad som krävs för att vinden ska bli godkänd kan du kontakta byggnadskontoret i din kommun. Du kan svara på frågor och guida dig kring vad som gäller för ditt vindsprojekt.
För att öka chanserna för att de hantverkare som man anlitar är väl lämpade och kompetenta inom rätt område är det rekommenderat att man hämtar in anbud från tre olika aktörer. På så vis kan man skapa sig en bra bild av hur ett bra anbud bör se ut och vad ett rimligt pris bör ligga på. Samtidigt blir inte antalet offerter så stort att man tappar överblicken över de olika erbjudandena och beslutsunderlaget.
Oavsett hur många anbud som du väljer att ta in är det viktigt att du sätter av tillräckligt med tid för att kunna göra en noggrann jämförelse offerterna emellan. Detta för att försäkra dig om att du väljer den entreprenör som passar projektet bäst. När man ska jämföra offerterna är det viktigt att säkerställa följande:
Har entreprenörerna inkluderat samma poster? Detta kan tydliggöra för dig om man fått samma uppfattning av det som ska åstadkommas inom projektet, eller inte. Titta också efter vad som är inkluderat i form av fastpris och vad som ligger som tillägg på löpande räkning.
Är posterna prissatta som fastpris, prisuppgift eller oförpliktigande kostnadsestimat? De flesta föredrar att offereras i form av fastpris. Detta eftersom det då blir lättare att planera budgeten och osäkerheten knutet till projektkostnaden blir mindre. Tänk på att du kan bli fakturerad upp till 15 % mer än vad man angivit i en prisuppgift, helt och hållet i enlighet med Konsumenttjänstlagen.
Har någon av posterna stora variationer i pris? Om du skulle dyka på någon post som har väldigt olika prissättning i de olika offerterna så kan även detta peka på att man har olika förståelse för projektet eller olika lösningar på uppgiften. Detta är något som är viktigt att bottna innan man går till beslut kring entreprenör och offert.
Vad ligger timarvodet på? Om det kan förekomma arbetsmoment på löpande timme så kan detta få stort genomslag på slutpriset. Se därför till att ha koll på timkostnaden och bilda dig en uppfattning om i vilket intervall som slutsumman kan hamna på.
Det är rekommenderat att man ingår ett skriftligt avtal innan projektet drar igång. Detta är lika viktigt för båda parter, så se till att ni båda skrivit under innan uppstart. Det kan vara bra att infoga in en tidsatt projektplan med återkommande avstämningsmöten som en bilaga till kontraktet.
En projektplan beskriver när de olika arbetsmomenten kan förväntas starta upp och när de ska vara utförda. Projektplanen gör det enklare för dig som byggherre att hänga med i det som händer i projektet och att följa upp på det så att du ser att arbetet löper på effektivt och planenligt. Anpassa gärna era avstämningsmöten efter projektplanen. Mötena utgör ypperliga tillfällen för dig att diskutera projektet med entreprenören. Här kan ni utväxla tankar och idéer med varandra, och även lösa eventuella problem och knutar.
De byggherrar som är noggranna med att följa upp arbetet under projektets gång blir ofta mycket nöjda med resultatet av projektet. Här följer några tips på hur du bör agera under resan mot din nya vind:
Ha en bra dialog med entreprenören: Om ni för in en tidsatt projektplan som en bilaga i ert kontrakt så kommer det inte bara bli lättare för dig att verifiera att arbetet utförs på ett effektivt sätt. Det bli också enklare att se om det sker avvikelser eller fel i utförandet när man är mer delaktig och har en bättre inblick i processen.
Gör en checklista: Lista allt som du behöver och vill köpa in till projektet på ett och samma ställe. Därefter kan du bocka av material och produkter allt eftersom de införskaffas eller levereras. Detta gör processen enklare och mer pålitlig, oavsett om det är du eller entreprenören som ansvarar för inköpen.
Se till att grannarna är informerade: Berätta för grannarna om projektet, så att de är förberedda på att det kan bli en del oljud och trafik i området. När man ska bygga om vind är det inte alltid som man behöver hämta in grannemedgivande, men det främjar alltid grannsämjan om man ser till att alla är införstådda med att det ska pågå arbete under en period.
Det kan vara lätt att ta på sig mer eget arbete än man har tid eller kompetens till att utföra. Detta leder inte sällan till att projektperioden förlängs, eftersom man inte blir klar med sina åtaganden i tid. Man kan då bli tvungen att betala för hantverkare som väntar på att kunna dra igång med sitt arbete. Om det egna arbetet resulterar i fel eller brister så kan detta vara ytterligare en kostsam erfarenhet, när man behöver åtgärda problemen i efterhand.
Om du är intresserad av att utföra vissa delar av projektet på egen hand så är det bra att komma överens om arbetsuppgifterna med entreprenören på förhand. Lyssna in vad som kan vara vettigt att du gör själv och vad som absolut bör utföras av fackmän.
När projektet är klart är det viktigt att man ordnar med en slutbesiktning. Här bör man även ta in en extern fackkunnig person. Tillsammans med entreprenören går ni igenom alla arbetsuppgifter och kontrollerar att de blivit utförda på lämpligt sätt. Kom ihåg att det kan vara svårt att upptäcka eventuella fel eller brister själv om man inte har byggkompetens.
Det är normalt att man håller inne runt 10 % av kontraktsbeloppet fram till dess att slutbesiktningen är gjord och projektet är godkänt. Om man hittar brister under besiktningen är det viktigt att man ser till att få dem åtgärdade direkt.
Som ett kvitto på det arbete som blivit utfört är det också viktigt att du ser till att du får all dokumentation från entreprenören efter projektavslut. Denna innefattar bland annat:
Slutdokumentation: Här kan entreprenören utgå ifrån kontraktet och fakturaunderlaget. Slutdokumentationen ska specificera allt arbete som blivit utfört, tillsammans med de material och produkter som använts. Dokumentationen innehåller även information om de hantverkare som utfört arbete, samt vad de olika projektdelarna kostat att få gjorda.
Installationsprotokoll: I alla projekt där man anlitat en elektriker för att göra installationer så bör man få ta del av installationsprotokollet. Detta visar på att arbetet blivit utfört enligt gällande normer och regler.
Våtrumscertifikat: Om den nya vinden inkluderar ett nytt badrum och du anlitat en auktoriserad firma så bör du även få dig tillsänt ett våtrumscertifikat.