Om en vindsinredning finns på planeringsbordet så är detta artikeln för dig. När man ska inreda vind behöver man vara beredd på att det kan bli ett relativt långdraget och omfattande arbete. Genom att läsa den här artikeln får du ta del av 10 användbara tips som vi sammanställt för dig som planerar att inreda vinden
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Genom att planera projektet noggrant ökar du sannolikheten för att projektet genomförs på ett effektivt sätt och att du får de slutreslutat som du önskar. Det första du ska göra när du börjar planera för inredningen av vinden är att bestämma vilket som är ditt syfte med det nya våningsplanet. Här gäller det att titta på vilken planlösning och vilka tekniska funktioner som du vill ha.
Under planeringsfasen är det även viktigt att göra följande:
En budget hjälper dig att ta reda på vilka lösningar du har råd att genomföra.
Du ska tänka på följande när du gör din budget för projektet:
Det är flera krav som måste vara uppfyllda för att du ska få vinden godkänt som ett bostadsrum.
Några av de kraven är:
Vilka åtgärder som är nödvändiga för att vinden i din bostad ska bli godkänd som bostadsrum beror på hur vinden ser ut i dagsläget och vilka rum som du planerar att bygga på vinden. Om du är minst lilla osäker på vad det är som gäller för att få vinden godkänd är det bästa att kontakta en bygglovshandläggare i den kommun där huset ligger. En bygglovshandläggare kan svara på dina eventuella frågor och hjälpa dig vidare. Det är alltid bättre att ringa en gång för mycket till kommunens än att få avslag på bygglovet för att du har missat en eller flera detaljer.
När du ska bygga om en oinredd vind till ett eller flera bostadsrum behöver du i så gott som alltid ansöka om bygglov innan du påbörjar arbetet.
Följande åtgärder är alltid bygglovspliktiga eller kräver en anmälan om ändrad användning:
Det är i regel strängare krav när det gäller inredning av vinden i en bostadsrättsförening eller flerfamiljshus. I det fallet måste du ta hänsyn till andra lägenhetsägare och hyresgäster. Det kan medföra en lång och komplicerad ansökningsprocess. Kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att ta reda på vilka byggnadstekniska krav som måste vara uppfyllda för att vinden ska kunna bli godkänd som bostadsrum.
Det är en rekommendation att du begär in anbud från tre konkurrerande aktörer.
Anledningen till det är att:
Det är viktigt att du jämför alla anbuden på samma grunder. I det här steget ska du titta efter följande:
Kom ihåg att priset du ser på offerten inte nödvändigtvis representerar totalsumman. Därför är det viktigt att du är noggrann när du jämför anbuden. Det ökar chansen att du anlitar den entreprenör som är bäst lämpad att utföra arbetet.
Oberoende av omfattningen på projektet ska det alltid finnas ett skriftligt och juridiskt bindande kontrakt innan något arbete påbörjas. Det ger en säkerhet för dig som byggherre om något skulle gå snett under arbetets gång.
Kontrakten ska som minimum innehålla:
På Konsumentverket kan du hitta exempel och mallar på kontrakt.
Genom att följa upp arbetet löpande ökar du chanserna för att slutresutlatet blir som du har önskat. Det är a och o att ha en tidsplan för att kunna följa upp projektet och se till att det genomförs på ett effektivt sätt.
Under byggarbetets gång ska du göra följande:
När du planerar och genomför ett projekt av den här storleken måste du i regel planera om ditt vardagliga liv mer eller mindre. Därför är det bra att veta hur lång tid ett projekt av den här storleken normalt sett tar. Beroende på vindens storlek och hur komplicerat arbetet är tar det vanligtvis mellan 10 och 20 veckor från start till färdigställd och inredd vind. Det är en rekommendation att du är flexibel under tiden som byggarbetet pågår, så du kan följa upp projektet ordentligt.
Många byggherrar tar på sig mer eget arbete än vad de har kompetens och tid till. Det är naturligt att tänka att det går att spara pengar genom att göra vissa arbetsuppgifter på egen hand. Kruxet är att om du inte slutför arbetet i tid blir hantverkarna försenade och du får med största sannolikhet ersätta dem för förlorad arbetstid. Förutom att projektet blir dyrare kommer det även ta längre tid innan det är slutfört. Om du vill göra något arbete själv är det klokt att först rådgöra med entreprenören.
När enterprenören meddelar att projektet är slutfört är det viktigt att du är med på slutbesiktningen. Under den går du, den eller de ansvariga hantverkarna och en certifierad besiktningsman igenom allt arbete och kontrollerar att det är utfört så som sagt och i enlighet med gällande lagstiftning. Om ni upptäcker några fel ska du se till att dessa åtgärdas så fort som möjligt och framförallt ska du inte betala slutfakturan innan alla fel är åtgärdade. Det är kutym att byggherren håller inne med cirka 10 procent av det totala kontraktsbeloppet tills slutbesiktningen är utförd och eventuella brister och fel är åtgärdade.
Slutligen ska du se till att få all slutdokumentation på det arbete som har utförts. En slutdokumentation ska omfatta vilka arbeten som har utförts, vilka hantverkare som har gjort arbetena och priset på de olika arbetsmomenten. Har du byggt ett våtrum på vindsplanet ska du även se till att få FDV-dokumentationen (förvaltning, drift och underhåll).