Planerar du att dra igång ett entrébygge? I den här artikeln ger vi dig som funderar på att bygga entréparti våra 5 bästa idéer. Läs guiden och lär dig allt som du behöver veta om att bygga entré
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Att bygga entré kan vara ett relativt omfattande arbete som tar en hel del tid i anspråk. Det är många moment som ska utföras och man bör förbereda sig väl inför projektet. Arbetet kan ta allt ifrån en månad till tre månader att färdigställa, beroende på storleken på entrépartiet och det förberedande markarbete som eventuellt behöver utföras. Du måste alltså säkerställa att projektet planeras in till en period då du har tid att engagera dig i det, eller åtminstone inte störs för mycket av att ha arbete pågående i ditt hem.
Många väljer att anlita en arkitekt när man ska bygga entré. En arkitekt kan bidra med sin expertis både när det kommer till utformningen av tillbyggnaden och i dialogen med kommunen, i det fall som man behöver bygglov. Det är mycket arkitekten behöver ta in för att kunna förverkliga det du vill ha i sina ritningar, och det är viktigt att du avsätter gott om tid till kommunikation med arkitekten så att ni inte talar förbi varandra. Arkitekten behöver tänka in allt från ljus- och väderförhållanden till estetik och olika regler och normer. Och utöver det behöver arkitekten givetvis även ta hänsyn till dina behov och önskemål. Berätta om hur du skulle vilja ha det och ställ frågor kring vad som är möjligt, vad arkitekten rekommenderar och vilka lösningar som visat sig fungera bra i tidigare entréprojekt. Med hjälp av god kommunikation kommer ni att kunna skapa er en gemensam bild av din framtida entré.
Arkitekten kommer också kunna guida dig när det kommer till vad som eventuellt kan göra att projektet blir lovpliktigt. Ett nytt entréparti utgör en tillbyggnad och i många fall omfattas det därmed av lovplikten. Om den nya entrén kan klassificeras som en attefallstillbyggnad – vilket bland annat förutsätter att den inte överstiger 15 kvadratmeter i storlek, så kan det dock räcka att anmäla bygget till kommunen och invänta startbesked. Tänker du dig bygga entré i form av ett enkelt skärmtak så får du ofta göra detta utan vare sig bygglov eller bygganmälan, så länge taket uppfyller vissa kriterier och inget annat sägs i detaljplanen. Om det råder det minsta tvivel om vad som gäller för ditt projekt i just det område eller den kommun som du bor i, så kontakta byggnadsnämnden och hör dig för. För själva bygglovsprocessen bör du räkna med att få betala omkring 15,000–20,000 kronor, vilket omfattar kommunens avgift och arbetet med ritningarna. Kostnaderna kan emellertid variera stort, både mellan olika kommuner och olika arkitekter. Om projektet inte kräver godkännande från länsstyrelsen på grund av exempelvis strandskydd, och om det är i linje med detaljplanen så att inte grannemedgivande behöver inhämtas, så bör du få besked på din bygglovsansökan från kommunen inom 10 veckor. Även om du inte behöver grannarnas godkännande för ditt projekt är det alltid en god idé att informera dem om ett stundande byggprojekt. Acceptansen för oljud och annat är betydligt större då.
Många sätter entrépartiet inom parentes när de ska renovera eller bygga på huset. Man glömmer då att entrén är både det första och det sista man ser av ett hus när man kommer och går. Att bygga entré kan därför innebära ett rejält ansiktslyft för huset och en ny chans till att ge ett trevligt första intryck av det egna hemmet. Du bör därför ta god tid på dig när du undersöker de olika möjligheter som finns för din nya entré, och samla på dig en bra idébank inför utformningen av det. I vissa fall kanske det inte krävs mer än lite fräsch målarfärg på entrépartiet eller ytterdörren för att man ska uppleva en större förändring. Eller så saknas det bara lite liv kring entrén, i form av en dekorativ plantering med nya växter och buskar. Mycket inspiration finns numera att hämta på sociala medier och på bloggar. Det finns exempelvis en rad olika instagramkonton vars enda syfte är att ge inspiration till privatpersoner som är sugna på att bygga om hemma. Och då ska vi inte tala om allt bildmaterial som finns att inspireras av på Pinterest. Se efter om du kan hitta smarta och snygga lösningar som passar ditt tycke och smak. Rådfråga sedan arkitekten kring vad som är realiserbart hemma hos dig. Ofta har även arkitekten en hel del förslag och tips att komma med. Ytterligare en källa till inspiration kan vara att titta på andra hus i närområdet, eller i huskataloger. Det finns en rad olika möjligheter när det kommer till att bygga entré – allt ifrån att bygga ett skärmtak eller en enklare farstukvist, till att bygga en helt ny bostadsdel, inklusive hall och förvaring. Behov, smak och plånbok, tillsammans med markförhållanden och detaljplan, är det som sätter ramarna.
Det är viktigt att det nya entrépartiet uppfyller de behov som du har. Här spelar även interiören en viktig roll. Det ska kännas trivsamt att lämna huset om morgnarna och välkomnande att komma hem på kvällen. Bland de mest grundläggande funktionerna som behöver finnas är sittplats för att ta av och på sig skorna. Sittplatsen är inte bara av praktisk betydelse utan kan också fungera som en estetisk detalj som säger något om hemmet och personerna som entrén leder in till. Detta kan handla om stolar eller pallar, eller varför inte en sittbänk med plats för förvaring.
I entrén ställer man gärna ifrån sig saker när man kommer hem. Inte sällan samlas ryggsäckar, skor och sportbagar innanför dörren. Och det är inte heller ovanligt att det ligger en hög med jackor på en stol. Med andra ord finns det oftast behov av bra avställnings-, förvarings- och upphängningsmöjligheter. När du ska bygga entré så se till att det finns gott om plats avsatt till detta och att det planeras för smarta och lättanvända lösningar – garderober, krokar, hyllor för hus- och bilnycklar, skoförvaring, etc. Genom att organisera entrén och hallen på ett bra sätt får man ett ordnat intryck av hemmet och man undanröjer också en hel del irritationsmoment.
Trots att man kanske oftare vill minnas de soliga dagarna, så får man inte glömma de tillfällen då det regnar eller snöar när man planerar sitt entréparti. Genom att tänka till lite i samband med utformningen kan man undvika att dra in väta och smuts längre in i huset. Planera in yta för en rejäl dörrmatta till att torka av skorna, och se gärna också till att få in plats för ett paraplyställ direkt innanför ytterdörren. Detta kan tyckas vara små detaljer i sammanhanget, men är sådant som kommer att ge dig komfort i vardagen.
Oavsett vilka funktioner som du vill se i ditt nya entréparti så bör du utforma det efter egen stil och egna behov. Rent estetiskt kan det kan vara så enkelt som att hänga upp ett fåtal personliga objekt eller bilder på väggarna. Om resten av huset har en distinkt stil eller färgsättning så kan du också låta detta prägla din nya entré för att sy ihop det till en helhet.
Ett återkommande problem när det kommer till entrépartier är bristen på utrymme. Inte sällan har man en hall som är lite mindre än man kanske önskat. Ett alternativ är givetvis att bygga ut entrén ännu mer, men ju större entréparti man bygger desto mer kommer det såklart att kosta – även om kvadratmeterpriset oftast blir lägre. Det lägre kvadratmeterpriset hänger ihop med att en del kostnader inte beror på storleken på bygget, utan uppstår i form av engångskostnader per projekt. Av den anledningen kan det vara en bra idé att investera lite till i sitt projekt och få betydligt mer tillbaka i form av extra yta. Om det inte är något alternativ att bygga ut den befintliga entrén så kan du skapa en känsla av ytterligare utrymme genom att ta till kreativa lösningar. I en del hus är inte entrén särskilt väldefinierad. Man kan skapa en bättre upplevelse av ytan genom att markera platsen tydligare. Färg och möbler kan användas för att förbättra rumsuppfattningen, så att det blir en tydligare gräns mellan entrén och resten av hemmet. En väl placerad bokhylla eller ett litet bord ger dig ett ställe att lägga ifrån dig nycklar och plånbok, och signalerar samtidigt för dina gäster var de kan hänga av sig och ställa skorna.
Det som saknas i en hall varierar dock från hem till hem. I vissa hus är entrén liten, i andra är det dagsljus och belysning som det är brist på. Båda delarna kan göra att utrymmet upplevs som trångt. Genom att använda sig av ljussättning och en lämplig färgställning så kan man få entrépartiet att kännas större. Om du ger väggarna en ljus ton kommer de att reflektera mer ljus. Utöver detta kan man satsa på att sätta in större fönster för att släppa in naturligt dagsljus, alternativt sätta upp speglar för att reflektera det ljus som redan kommer in. Det senare fungerar särskilt bra om du har fönsterglas i dörren och placerar en spegel på motsatta väggen – då blir effekten från ljusinsläppet den dubbla och entrén känns rymligare. Oftast har arkitekten många bra idéer när det kommer till att använda en begränsad yta på bästa möjliga sätt. Det kan alltså vara en bra idé att fråga arkitekten till råds även när det gäller detta.
Det slutgiltiga tipset handlar om att hitta rätt entreprenör för jobbet. Detta kan kanske låta enklare än vad det faktiskt är. Först och främst behöver entreprenören ha rätt kompetens och erfarenhet för uppdraget, och utöver det kräva ett marknadsmässigt pris för att utföra det. För att komma ner i bästa möjliga pris är det viktigt att du tar in flera offerter på projektet i samband med att du lägger ut det på anbud. Genom att ta in minst 3 olika offerter ser du till att det är tillräcklig konkurrens om projektet. Entreprenörerna kommer då ge dig ett så bra pris som möjligt för att vinna uppdraget.
När du fått in tillräckligt många anbud behöver du göra ett grundligt jobb när du jämför dem. För att se till att du värderar de olika offerterna utifrån samma kriterier behöver du ställa dem mot varandra och jämföra dem, post för post. Det finns flera saker som man bör vara uppmärksam på. Är några av posterna angivna som tillägg? Vad är i så fall kostnaden per timme för motsvarande arbete? Har man angivit priserna som fastpris, prisuppgift eller som ett förpliktigande kostnadsestimat? Omfattar alla offerter samma kostnadsposter? Och finns det större variationer i pris kopplat till en och samma post? – I så fall är det bäst att lyfta luren och slå en signal till entreprenören för att förhöra sig kring hur denna uppfattat momentet. Ofta beror större prisskillnader på att någon av entreprenörerna missförstått projektbeskrivningen, alternativt att man har kommit fram till en väsentligt annorlunda lösning. Oavsett orsak så är det viktigt att man bottnar anledningen till avvikelsen innan man beslutar sig för vilket anbud som man ska acceptera.
Men priset är inte allt, kom ihåg det! Minst lika viktigt är det att entreprenören har den kompetens som krävs för projektet, samt tillräckligt med erfarenhet av liknande arbete för att arbetet ska flyta på väl. Det du kan göra för att försäkra dig om detta är att be entreprenören om referenser från tidigare arbete med att bygga entré, och ringa upp dessa tidigare kunder. Utöver detta bör man kontrollera att entreprenören har de tillstånd som krävs, samt om man har några certifieringar, yrkesbevis eller liknande. Det är aldrig värt risken att anlita folk utan tillräcklig kompetens när man ska bygga ett nytt entréparti – det kan bli en mycket dyrköpt erfarenhet.