Ska du tilläggsisolera? Tilläggsisolering utgör ett mer omfattande projekt än vad många tänker sig. Det är många detaljer som måste komma på plats för att resultatet ska bli bra. Det är därför som vi satt samman den här komihåglistan till dig, så att du kan bocka av en sak i taget, allteftersom momenten hanterats. Vi går igenom vad du behöver vara uppmärksam på i samband med att du ska tilläggsisolera, både under och efter projektet. Vi tittar också på vad du kan göra för att få maximal utväxling på den investering som projektet innebär
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det är viktigt att ha en så konkret bild som möjligt över hur mycket pengar du ska sätta av till renoveringen eller hur mycket du måste låna.
Enligt prisdata från marknadsplatsen Byggstart.se är genomsnittspriset för tilläggsisolering och fasadbyte cirka 2.000 kronor per kvadratmeter väggyta. De allra flesta projekten ligger mellan 1.700 och 3.000 kronor per kvadratmeter väggyta.
Något som kan göra att priset blir lägre är om huset ligger lättillgängligt och om det är ett hus av senare datum. Stora ytor som ska tilläggsisoleras ger lägre pris per kvadratmeter. Finns det befintlig isolering som måste avlägsnas kommer det att leda till högre kostnader.
Utöver det kommer husets konstruktion, materialen som används och hantverkarnas effektivitet påverka totalkostnaden för tilläggsisoleringen.
Det är viktigt att sätta upp en budget innan du börjar med projektet. Du kan göra en plan för finansieringen för att kartlägga hur mycket kapital du har tillgång innan du begär in offerter eller så kan du vänta tills du har en mer konkret prisuppgift att förhålla dig till. .
Har du tillräckligt med pengar sparade är det relativt enkelt löst. Annars finns det fördelaktiga lån som du kan ansöka om och ta med huset som ska tilläggsisoleras säkerhet. Har du ett befintligt bolån kan du ansöka om att höja det men tänk på att du inte kan låna mer än maximalt 85 procent av fastighetens värde.
Har du inte möjlighet att höja bolånet, det kan till exempel inträffa om du nyligen har köpt huset och inte hunnit amortera av så mycket på lånet, kan du överväga ett konsumentlån. Nackdelen med den här typen av lån är att räntan är hög och att återbetalningstiden är kortare än för ett bostadslån.
Det är först och främst en fråga om hur länge hantverkarna måste arbeta på eller i din bostad. Eftersom husets storlek har direkt inverkan på tidsåtgången är det svårt att säga något exakt men den genomsnittliga tidsåtgången för små enfamiljshus ligger i regel på 4-6 veckor. För ett normalstort hus kan du räkna med 6-8 veckor och för stora villor upp till 10 veckor.
Tidsåtgången påverkas även om hur många det är som arbetar med projektet, hur lättillgängligt det är och vilken typ av isolering som används. Det kan även handla om andra faktorer som är specifika för huset.
Ytterligare en parameter som påverkar hur lång tid det kommer att ta att slutföra projektet är när det är bäst att utföra arbetet. En tilläggsisolering kan göras när som helst under året så länge det inte handlar att tilläggsisolera källare eftersom det kräver omfattande grävarbeten. Den typen av isoleringsarbete är bäst att göra på sommaren.
I övrigt kan du välja göra tilläggsisoleringen när det passar dig eller när det är flest hantverkare tillgängliga. Det lönar sig i regel att göra den här typen av arbete under vintern då hantverkarna kan ha lite mindre att göra.
Det finns olika typer av isolering att välja mellan. Vilken sort som är bäst lämpad för ditt hus beror på en rad faktorer, till exempel när huset är byggt, vilken bärande konstruktion huset har och om det finns någon isolering sedan tidigare och i så fall vilket material den består av. En kvalificerad entreprenör vet vilka material som lämpar sig bäst för just din fastighet.
Det här är de vanligaste isoleringsmaterialen:
Cellulosa: basen i det här isoleringsmaterialet utgörs av returpapper och träfibermassa. Cellulosa används främst för att isolera äldre hus eftersom det är diffusionsöppet. Det innebär att fukten transporteras från den varma till den kalla sidan av väggen så att huset kan andas. Förutsatt att den här isoleringen är rätt behandlad kan du använda den utan att sätta en kondensspärr.
Isopor: isoporplattor klarar att utsättas för ett högt tryck. De används ofta för att isolera bärande väggar och under betongsulan. Plattorna går att gjuta in i betongen. Det är även ett material som står emot fukt bra men var uppmärksam på att det kan dra till sig skadedjur. Särskilt myror dras till materialet för att bygga bo i det.
Mineralull: är ett material som de flesta känner till som glasull eller stenull från tillverkare som Glava och Rockwool. Smält glas eller sten spinns till trådar som med hjälp av fenol-aldehyd limmas samman till plattor eller rullar. Mineralull har en hög isoleringsförmåga men har en tendens att dra till sig fukt.
Lösull: är egentligen inte ett material utan en metod för att isolera. Såväl glasull som träfiber och cellulosa kan användas som lösull. Den stora fördelen med lösull är att den fyller ut alla hålrum och sprickor men den passar dessvärre inte till alla huskonstruktioner. Väljer du lösull måste du anlita en hantverkare som har spetskompetens och utrustning som krävs för att utföra arbetet.
Det är viktigt att hitta professionella hantverkare för att utföra tilläggsisoleringen. Om du sätter igång utan att ha den kompetens som krävs inom området riskerar du att det uppstår köldbryggor i väggarna, något som i förlängningen kan leda till fuktskador. Det är varken bra för huset eller för dem som bor i det, och fuktskador är dessutom kostsamma att åtgärda vid en senare tidpunkt.
Du bör även göra en bakgrundskontroll gällande företagets ekonomi och be om att få referenser från tidigare kunder innan du gör ditt slutgiltiga val av entreprenör.
Vi rekommenderar att du begär in tre anbud. Det kan du göra genom att använda marknadsplatsen Byggstart.se. Det är en plattform där byggherrar kan komma i kontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer.
Det är vanligt att få anbud med såväl fast pris som uppskattat pris och förbehållslöst kostnadsförslag.
Fast pris är det som är enklast att förhålla sig till eftersom du kan ställa det mot din finansieringsplan och budget. Ett uppskattat pris får inte avvika mer än 15 procent från den summa som är angiven i anbudet. Får du in en offert med ett uppskattat pris ska du räkna ut det högsta priset och jämföra det mot de aktörer som erbjuder ett fast pris.
Ett förbehållslöst kostnadsförslag ger dig ett riktmärke om totalkostnaden men det är inte exakt nog för att kunna användas i en prisjämförelse. Om du är intresserad av att anlita den entreprenören som erbjuder ett fast pris, måste du först begära in ett mer specificerat kostnadsförslag.
När du har jämfört totalsummorna ska du läsa igenom allt innehåll i offerten noggrant. Innehåller inte offerterna samma arbete kan det vara en tolkningsfråga gällande vad som ska göras, eller att entreprenören har något särskilt förbehåll.
Kontrollera även vilka material som entreprenören har tänkt att använda. Billigare material ger ett lägre pris men i längden lönar det sig att köpa slitstarka material som inte kräver tätt underhållsarbetet eller måste bytas ofta.
Om det är stor prisskillnad i någon av posterna i anbuden är det ett klokt drag att ta reda på vad det beror på. Det behöver inte vara konstigare än att de aktuella entreprenörerna tolkar uppdraget lite olika.
Slutligen ska det även finnas med ett timpris för de åtgärder som inte är specificerade i offerten. Det kan till exempel handla om oförutsedda åtgärder som dyker upp under arbetets gång.
Ett skriftligt kontrakt är en säkerhet för båda parter. Avtalet ska helst vara så detaljerat som möjligt så att det täcker de flesta oförutsedda händelser som kan dyka upp medan entreprenören arbetar med tilläggsisoleringen. .
De flesta använder sig av Konsumentverkets kontraktsmallar för hantverkstjänster.
Det är lätt att glömma bort grannarna när du planerar ett renoveringsprojekt.
Om du bor i ett flerfamiljshus är det extra viktigt att förvarna grannarna i god tid. Det kan snabbt bli jobbigt för dem med byggstök och främmande människor runt eller i huset. Förvarnar du grannarna har de en chans att förbereda sig och vidta eventuella åtgärder under den tid som tilläggsisoleringen pågår. Då slipper du att bli ovän med grannarna på grund av renoveringen. Även om du bor i en fristående villa är det bra att kontakta grannarna i förväg eftersom det kan uppstå en hel del ljud när det ska sättas upp byggställningar och levereras material.
Har du möjlighet att resa bort är det en bra idé att göra det medan tilläggsisoleringen görs. Tillhör du dem som har familjen i närheten kan du kanske bo hos dem under renoveringstiden.
En del byggherrar vill följa upp hur projektet fortskrider och var mer direkt involverade. Det går inte att sticka under stol med att det är enklast att göra hemifrån.
I alla typer av projekt är det viktigt med en bra kommunikation. Att stå på god fot med entreprenören, och övriga inblandade, från första stund bidrar till att projektet fortlöper smidigt.
Högt i tak och regelbundna uppdateringar från båda parter gör att frågor och problem som dyker upp längs med vägen snabbt kan redas ut.
När arbetet med att tilläggsisolera huset är slutfört ska du göra en slutbeskiktning tillsammans med det ansvariga entreprenörsföretaget. En slutbesiktning görs för att kontrollera att allt arbetet som är inskrivet i kontraktet är utfört och i enlighet med gällande regelverk. Du använder offerten och det skrivna kontraktet som en checklista.
Sist men inte minst ska du se till att få alla den nödvändiga dokumentationen för arbetet som är gjort.
I slutdokumentationen ska det framgå vilka hantverkare som har varit involverade i projektet, vilket slags arbete som de har utfört och priset på varje enskilt arbete.
Slutdokumentationen kan även komma till nytta om du vill lägga om ditt huslån, höja bolånet för att finansiera ytterligare renoveringsarbeten eller när du ska sälja huset.