Har du ett takprojekt som väntar? Ska du bygga platt tak? Det är många saker att hålla reda på när man ska byta tak. Konstruktionsmässigt ställer platta tak andra krav än vad övriga tak gör. Det kräver därmed specialkompetens. Även om flacka tak har blivit allt mer populära så är det fortfarande långt ifrån alla entreprenörer som har erfarenhet av den här typen av konstruktion. I den här artikeln har vi samlat 10 goda tips som gör dig bättre förberedd inför ditt takprojekt
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Till att börja måste du ta reda på om ett platt tak är rätt alternativ för din byggnad. Platta tak har en helt annan konstruktion än exempelvis ett sadeltak. Regn och snö ansamlas inte på ett sadeltak men det gör det däremot på ett platt tak, något som kan leda till stora skador på takkonstruktionen om arbetet inte är korrekt utfört. Regnvatten och snö som blir liggande på ett platt tak värms upp av husets inneluft och måste därför ledas bort från taket med hjälp av inbyggda takrännor. Om du inte redan har platt tak måste du vara medveten om att projektet blir mer omfattande eftersom det även måste läggas inre takrännor. Du kan kontakta en arkitekt för att ta reda på om det är möjligt att lägga platt tak på ditt hus.
Det lönar sig att sätta upp en detaljerad budget innan du har ett konsultationsmöte med entreprenören och begär in anbud. Ett takbyte är ett kostsamt projekt och om du inte har tillräckligt med eget kapital tillgängligt, ska du se till att ha pratat med banken om eventuella lånemöjligheter innan du kontaktar entreprenören. När det kommer till lån är det viktigt att du tänker långsiktigt. Ett lån kan påverka ekonomin i många år framöver, något som du ska ha i åtanke när du sätter upp din budget.
Kom ihåg att det kan dyka upp oväntade kostnader. Ett tips är att sätta av en egen budgetpost för detta.
Innan du startar upp projektet är det ett klokt drag att kontrollera taket, särskilt invändigt. Om du upptäcker fukt-, mögel- eller rötskador ska du informera entreprenören om det. Även om entreprenören också kontrollerar taket grundligt, kan du undvika obehagliga överraskningar i form av höga kostnader när du tar emot anbudet efter konsultationsmötet. Det är även lättare för både dig och entreprenören om ni båda har samma uppfattning om vilka åtgärder som ska utföras.
När det kommer till platta tak är kvaliteten en viktig faktor. Taket håller i 20-30 år, förutsatt att kvaliteten är bra och att du sköter underhållsarbetet på ett bra sätt. Vi rekommenderar att du sätter kvalitet före pris, något som kommer att gynna dig i längden i och med att du inte behöver lägga om taket lika ofta.
Likväl finns det pengar att spara gällande material. Ett tips är att låta entreprenören står för inköpen. Ett inköp av små mängder material ger i regel ingen eller mycket lite rabatt, medan inköp av en stor mängd material i regel ger någon form av mängdrabatt. Entreprenörer har ofta fasta leverantörer, som de handlar mycket av, och på så sätt kan de även förhandla sig till bra rabatter. Det kan även komma dig som byggherre till godo.
Även om många tror att ett tak måste läggas på sommaren kan du faktiskt spara en del genom att göra arbetet under vinterhalvåret. Då är det i regel lågsäsong för entreprenörerna, vilket kan göra det möjligt för dig att få ett lite lägre pris jämfört med högsäsong. Dessutom är det ofta torrare under vintern än sommaren, något som underlättar arbetet.
Platta tak blir allt mer populära i Sverige. Trots det är det många entreprenörer som vare sig har erfarenhet eller kompetens för att lägga ett platt tak. För att lägga ett platt tak på ett korrekt sätt krävs det spetskompetens och därför ska du göra en grundlig bakgrundskontroll av entreprenören innan du väljer vilka aktörer som du ska begära in anbud från. Vi rekommenderar att du kontrollerar att företagen har den utbildning som krävs och en eller flera certifieringar. Även om de flesta certifieringar för hantverkare i Sverige är frivilliga är de ändå en slags kvalitetsstämpel på att entreprenören har den kompetens som krävs.
Det lönar sig även att kontrollera referenser. Om entreprenören har gjort bra arbeten tidigare har företaget i regel även fått bra omdömen från sina tidigare kunder. Det ger en extra trygghet för dig som byggherre. Kan entreprenören däremot inte uppvisa en enda referens kan det vara ett tecken på att företagets anställda inte har den erfarenhet och kompetens som de uppger att de har.
Det är en rekommendation att begära in tre offerter från olika aktörer. Det ger dig en uppfattning om vad som är ett marknadsmässigt pris. Skulle du känna dig osäker gällande en eller flera av entreprenörernas kompetens, eller inte vara helt nöjd med kostnadsförslagen, är det inget som hindrar att du begär in anbud från tre andra företag. Kom ihåg att ju fler offerter du tar emot desto mer jobb blir det för dig när du ska gå igenom och jämföra alla anbuden.
När du går igenom och jämför de olika anbuden med varandra är det viktigt att du tittar på alla olika poster och vad som ingår i dem. Här får du några tips på vad som är viktigt att vara observant på när du jämför offerterna:
Totalkostnad: det viktigaste posterna att titta på är vilket totalpris entreprenören har satt, vilket arbete som har fast pris, vilket som är ett uppskattat pris och om det finns någon post som har ett pris med förbehåll. Om det är stora prismässiga skillnader i de olika anbuden är det klokt att ta reda på varför. Differenserna kan bero på att olika entreprenörer har olika uppfattning om arbetet eller de har olika lösningar.
Timpris: det är viktigt att komma ihåg att det ofta är satt ett timpris för tillkommande arbete. Vanligtvis håller hantverkarna ganska lik prissättning när det gäller priset per arbetstimme, men det kan variera och av den anledningen är det bra att jämföra även den kostnaden mot de övriga potentiella uppdragstagarna. Du ska även sätta timpriset i sammanhang med vilken typ av arbete som är definierat som tillkommande arbete och vilket arbete som ingår i det fasta priset.
Vilka arbeten ingår: om det är stora variationer gällande vilket arbete som ingår ser du i regel det på priset. Struntar du i att noggrant undersöka vad som ingår kan du får många obehagliga överraskningar om du väljer det anbud som har lägst pris.
Enskilda poster: gå igenom varje enskild post i offerten. Här ser du vad entreprenören låter ingå i de olika delarna av projektet. Kom även ihåg att jämföra vilka material de olika entreprenörerna har valt. Om det är stora skillnader i priserna gällande material är det i regel även stora skillnader gällande kvalitet.
Även om det inte är så mycket du som byggherre kan bidra med i arbetet är det ändå klokt att följa upp arbetet. Dyker det upp frågor eller oväntade problem under arbetets gång är det lättare att lösa dem så fort som möjligt istället för att entreprenören måste stoppa arbetet i väntan på byggherren. Om du är engagerad i projektet kan du dessutom undersöka vad eventuella förseningar beror på.
Under slutbesiktningen går du och entreprenören igenom alla arbeten som är utförda. Syftet med en slutbesiktning är att se till att allt arbete är utfört i enlighet med gällande regelverk och enligt det som står beskrivet i kontraktet. Du kommer att få ett avtal och en slutfaktura över allt utfört arbete och då är det ett gott råd att kontrollera att de överensstämmer allt som först var avtalat.
Ett sista råd är att underhålla taket ordentligt. Gör du det kommer taket att hålla längre och du sparar mycket pengar i och med att du inte behöver lägga om taket lika ofta. Håll avrinningen ren från löv, skotta bort snö, rengör taket med jämna mellanrum och gör mindre reparationer när det är nödvändigt. Upptäcker du större problem rekommenderar vi att du kontaktar en takentreprenör, eventuellt det företag som lade taket, för att få problemen åtgärdade så fort som möjligt. Det är bättre med mindre utgifter utspridda över 30 år än en stor utgift var 20:e år.