Sugen på att renovera lägenheten? I så fall har du en del viktiga moment att tänka igenom inför projektet. Många bostadsägare glömmer bort vikten av en god planering i ivern över att få komma igång med arbetet. Att renovera lägenhet kräver emellertid att man är på tårna både inför projektet och fram till projektavslut. Läs vidare så får du som vill dra igång med en lägenhetsrenovering våra bästa tips för ett lyckat projekt
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Många byggprojekt är på grund av arbetets komplexitet eller omfattning bygglovspliktiga. Om du inte tar reda på om din totalrenovering kräver bygglov eller ej innan du sätter igång med arbetet kan det stå dig dyrt. Vanligtvis vet en professionell entreprenör vilka åtgärder som kräver bygglov men det är inget som du kan ta för givet. Till syvende och sist är det du som byggherre som måste se till att alla byggnadstekniska krav täcks in. Du kan även välja att anlita en extern projektledare om du inte vill ha allt ansvar själv. I de allra flesta fall krävs det hjälp av en extern fackkunnig för att sammanställa alla dokument och ritningar till bygglovsansökan. Den fackkunnige kallas för projektör och kan till exempel arbeta som arkitekt. I några enstaka fall tar även entreprenören på sig ansvaret för att upprätta en bygglovsansökan. När du överlåter ansvaret för bygglovsansökan till en projektör har du inte längre något ansvar för ansökan. För mindre renoveringsprojekt kan du själv ansöka om bygglov.
Det är olika åtgärder som är bygglovspliktiga när man ska renovera lägenhet. Därför lönar det sig att ta hjälp av en fackkunnig, en bygglovshandläggare på kommunen eller läsa in sig på byggnadstekniska regler på Boverkets hemsida innan du börjar. På Boverkets hemsida finns även en databas med information som kan besvara dina frågor gällande olika byggåtgärder och vilka åtgärder som kräver bygglov. Du hittar Boverkets databas här.
Tänk på att en bygglovsansökan kan vara ett tidskrävande arbete. Handläggningstiden varierar utifrån hur komplext och omfattande ditt projekt är. Har du tur kan du få ett godkänt bygglov och startbesked inom tre veckor, men det kan även ta upp till tio veckor. Om de åtgärder som du planerar att göra i renoveringen är bygglovspliktiga eller ej är alltså det första du behöver ta reda på innan du kan påbörja själva renoveringen.
Entreprenörsföretag blir ofta kontaktade av ivriga kunder som vill börja med renoveringen på en gång. Något som snabbt kan sätta stopp för de planerna är att byggherren inte har finansieringen för projektet klar. Det är viktigt att du som byggherre har ekonomin i ordning och redan i förväg vet hur du ska finansiera de olika delarna av renoveringen. När det kommer till renovering av lägenhet har du några finansieringsalternativ att välja mellan.
Många väljer att höja sitt bolån för att täcka kostnaderna för renoveringen. Det är ett fördelaktigt alternativ eftersom bolånet redan har bra ränte- och amorteringsvillkor. Du får samma ränta på den nya lånedelen som den tidigare, dock kan du inte låna mer än 85 procent av bostadens värde, något som kan ställa till det om du nyligen har köpt lägenheten och inte hunnit amortera av så mycket av lånet. Har du ägt lägenheten ett tag och amorterat av på lånet kan du få lägenheten värderad och på så sätt en möjlighet att låna mer. En höjning av det existerande bolånet kan vara lättare att få beviljat än andra typer av lån.
Du har även möjlighet att ansöka om en byggnadskredit. Den här typen av lån är dock bara relevant för större byggprojekt eftersom krediten utgår ifrån den förväntade värdeökningen efter att projektet är slutfört. Det kan vara ett alternativ när du ska renovera din lägenhet men det lönar sig alltid att kontakta din bank för att få hjälp att hitta det, för dig, mest lönsamma finansieringsalternativet. En byggnadskredit har en högre ränta än ett bostadslån men är i gengäld mer fördelaktigt än många andra sorters lån.
Ett tredje alternativ är det som kallas för konsumentlån. Den här typen av lån rekommenderas i regel inte på grund av den rejält höga räntan. Överväger du att finansiera renoveringen av din lägenhet måste du vara beredd på att kunna betala av lånet snabbt.
När du har finansieringen på plats är nästa steg att sätta upp en budget. Ju mer detaljerad din budget är, desto bättre. Budgeten anger de kostnadsramar du har att röra dig inom och hur mycket du kan lägga på varje delmoment som ingår i renoveringen. Glöm inte att sätta av 10-20 procent av den totala budgetsumman i en enskild post för oförutsedda utgifter. Det är mer regel än undantag att det dyker upp kostnader som du inte har tänkt på. Om du inte är noggrann när du gör din budget och har strikta ramar eller glömmer att sätta av en post för oförutsedda utgifter är det stor risk för att renoveringen får ett abrupt slut om det skulle visa sig att pengarna tar slut innan allt arbete är slutfört.
Något som kan ge upphov till förseningar och problem i anbudsprocessen är att underlaget för prissättning är undermåligt, otydligt eller inte tillräckligt detaljerat. Ju mer exakt du beskriver projektet desto mer rättvisande är offerten som du får från entreprenören. När det gäller renovering av en lägenhet ska du vara detaljerad när du beskriver material, produkter som ska installeras, de tekniska arbeten som du vill ha utförda och ändringar i rummen samt flytt av väggar. Allt det här kan du få hjälp med under projekteringen eftersom det är ett typiskt jobb för en arkitekt eller en inredningsarkitekt.
När du har sammanställt ett underlag till offerterna och fått in anbuden från de olika entreprenörerna är det dags att jämföra kostnadsförslagen mot varandra. I det här läget är det lätt att bli otålig eller stirra sig blind på ett till synes lågt pris. För att få en komplett översikt lönar det sig att sätta av ordentligt med tid för den här delen av renoveringsarbetet. Mata gärna in de alla poster från de olika anbuden i ett excelark för att få en full översikt över vilka arbeten som täcks in och vilka som inte gör det av de olika entreprenörerna. Att få den här överblicken kan även ge dig en inblick i vilka delar av projektbeskrivningen som ligger till grund för offerten som är oklara. Om du upptäcker att det är en stor prisskillnad i en post i anbuden kan det vara så att entreprenörerna har tolkat underlaget olika och då kan det löna sig att ta kontakt med entreprenörerna för att kartlägga anledningen till prisskillnaden.
Utöver priset är det en rad andra faktorer som du måste ta hänsyn till och överväga när du ska välja rätt entreprenör till renoveringen av din lägenhet. Erfarenhet, kapacitet och kompetens är några av de parametrarna. När det handlar om just renovering av lägenhet är det lyckligtvis något som många entreprenörer har lång erfarenhet av. Trots det är det ett klokt drag att be respektive företag som är aktuellt för arbetet om referenser på tidigare arbeten. Då kan du själv ringa upp de tidigare kunderna och få deras syn på hur företaget utförde arbetet. Många entreprenörer har även bilder från tidigare renoveringsprojekt upplagda på företagets hemsida. Kapaciteten som företaget har tillgängligt är också en relevant faktor. Kanske vill du att projektet ska vara klart före jul eller i god tid före semestern, och det kan vara avgörande för vilket företag som du väljer. Mindre företag har i regel inte så många anställda, något som gör att renoveringsarbetet tar lite längre tid men i gengäld kan det bli lite billigare. I andra fall råder det rakt motsatta och vilket alternativ som är bäst för dig är det bara du som kan ta beslut om.
Att skriva ett kontrakt är troligen inte något som du glömmer bort när du ska renovera men det kan vara desto lättare att glömma vilka poster som är viktiga att inkludera i kontraktet. Avtalet ska innehålla datum för när renoveringen ska påbörjas och när den ska avslutas samt alla kostnader. Utöver det ska du även se till att skriva in hur eventuella förseningar och tillkommande kostnader ska hanteras.
För att få en realistisk bild över hur lång tid renoveringen kommer att ta är det viktigt att sätta av tillräckligt mycket tid för respektive arbetsområde och åtgärd. På så sätt undviker du att bli besviken eller överraskad av att projektet tar betydligt längre tid än vad du tror. Det är viktigt att sätta av ordentligt med tid till anbudsprocessen och du ska se till att ha finansieringen klar i god tid innan du påbörjar renoveringen. Dessutom är det värt att tänka igenom när du ska börja beställa material, om det är några material som du ska köpa in själv, eller om du vill ha specifika material eller produkter. En del varor har lång leveranstid och vissa av dem kan även ha en väntelista.
När du har anlitat en hantverkare är det klokt att ni sätter er ner och utarbetar en tidsplan tillsammans. Det blir en översikt över när de olika delmomenten i renoveringen ska vara klara, vilket ger naturliga milstolpar för arbetet. En tidsplan gör det lättare för dig som privatperson och byggherre att följa med i arbetsgången och se om arbetet flyter på som det ska. Den gör det även lättare att upptäcka och fånga upp förseningar och missförstånd på ett tidigt stadium och reda ut dem innan de blir till större problem.
Det är viktigt att inte glömma bort några avslutande formaliteter innan renoveringen kan anses vara slutförd. Missar du den här biten är det lätt att gå på en smäll i efterhand. Innan du och entreprenören avslutar uppdraget är det viktigt att det görs en slutbesiktning av arbetet, det vill säga att en extern certifierad besiktningsman kontrollerar alla de arbeten som har utförts. Under slutbesiktningen kontrollerar besiktningsmannen att alla arbeten och åtgärder är utförda i enlighet med gällande regelverk. Upptäcker personen i fråga några brister eller fel ska du se till att dessa bli åtgärdade innan du betalar ut den sista delen av kontraktsbeloppet. Vanligtvis håller man inne med 10 procent av totalsumman tills allt arbete är färdigställt. Tänk även på att de fakturor som du betalar under renoveringsarbetets gång motsvarar det arbete och värde som har tillförts bostaden vid förfallodatumet.
När renoveringen är slutförd ska du även komma ihåg att få alla slutdokumentation på arbetet. Den kan vara bra och nödvändig att ha till hands vid kommande renovering, problem eller skador som omfattas av din försäkring eller när du bestämmer dig för att sälja lägenheten.