Ska du renovera? Tänk då på att det kan bli kostsamt om man gör fel i samband med att man ska renovera bostaden. Man kan notera att det är många som går i samma fällor, gång efter annan. Vanligtvis lär vi oss av de fel vi själva gör, men vore det inte bättre om vi kunde ta lärdom från varandras misstag istället – så att vi kan undvika dem? Av den här anledningen har vi sammanställt en lista med de vanligaste felen vi gör när vi renoverar hemma. Läs artikeln och undvik fallgroparna
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ett av de allra vanligaste felen vi gör när vi drar igång ett renoveringsprojekt, är att vi är så sugna på att komma igång att vi inte förbereder oss tillräckligt väl. Vi rusar igenom förberedelsefasen! Det är många saker som behöver tas i beaktande inför att man ska genomföra en totalrenovering av hemmet och det är ytterligare en hop med frågor som behöver redas ut under resans gång. Särskilt viktigt är det att man investerar tid i att ta fram en detaljerad projektbeskrivning. Har du en bra projektbeskrivning på plats inför projektet, och dessutom upprätthåller en god dialog med entreprenören under genomförandefasen, så har du gjort vad du kan för att undvika missförstånd. Dessa kostar annars både pengar, tid och energi. Projektbeskrivningen är en förutsättning för att ni redan från början ska ha fått en gemensam bild av projektet. Saknas detta finns det en stor risk att det också uppstår konflikter med entreprenören i ett senare skede.
Du behöver också planera för hur du ska bo under projekttiden. Den här typen av renoveringsprojekt kan pågå relativt länge och det kan vara svårt att bo hemma med stök, oväsen och tidvis kanske inte heller någon tillgång till toalett eller kök. Har du tillgång till alternativa boenden så överväg dem! Hur lång tid som det faktiskt tar att genomföra en totalrenovering varierar beroende på bostadens storlek, bland annat. I genomsnitt kan vi se att tidsåtgången varierar med storleken på bostaden enligt följande:
Finansieringen är ytterligare en kritisk faktor i samband med projektförberedelserna. Allra helst bör finansieringen vara helt klar innan du drar igång med något som helst arbete. Gör upp en detaljerad projektbudget som inkluderar alla kostnader och lägg sedan in en buffert på omkring 20 % av totalkostnaden. Du vill inte att projektet går i stå om det dyker upp något oförutsett längs vägen. Med en buffert på plats kan du sova bättre om natten.
Förberedelserna är emellertid inte bara administrativa och tråkiga. De inkluderar ju även det stora nöjet med att ta in inspiration och komma fram till kreativa idéer och lösningar för hur det nya hemmet ska fungera och se ut. Besök olika leverantörer och se vad som erbjuds på marknaden. Bläddra i magasin och kataloger, och ge dig ut och leta uppslag på nätet. Ofta kan det också vara en bra idé att konsultera en inredningsarkitekt. En professionell inredare kan ofta presentera kreativa lösningar som man kanske inte själv har kommit att tänka på.
Ett allvarligt fel som en del gör är att man inte undersöker om projektet kräver bygglov eller bygganmälan innan man drar igång med renoveringsprojektet. Detta kan bli inte bara dyrt, utan också farligt. Det må vara en byråkratisk process, men riskerna med att bryta mot reglerna är alldeles för stora för att det ska vara värt det. I de allra flesta fall är det inte nödvändigt med bygglov, men det finns undantag. Och det är du som byggherre som ansvarar för att ta reda på om projektet kommer att vara lovpliktigt eller ej. Dessutom kräver visst arbete att du gör en så kallad bygganmälan och inväntar startbesked från kommunen. Bygglov eller bygganmälan kan till exempel krävas i samband med att:
Notera att inom detaljplanerat område så är nästan all utvändig renovering lovpliktig eller kräver anmälan till kommunen, förutsatt att arbetet leder till ett förändrat utseende på byggnaden. Om du är det minsta osäker på om ditt projekt kräver att du involverar kommunen, så ta kontakt med byggnadsnämnden och hör efter. Här kan du få vägledning både kring vad reglerna säger och hur bygglovsprocessen ser ut.
När vi ska renovera är det inte ovanligt att vi försöker spara pengar genom att göra så mycket som möjligt av arbetet på egen hand. Här gäller det dock att välja uppgifter med omsorg. Om man inte är både händig och har tidigare erfarenhet av renoveringsarbete så bör man vara försiktig med vad man ger sig i kast med, annars riskerar man att orsaka kostsamma fel istället. Den här typen av fel blir både dyra att åtgärda och gör även att försäkringsbolaget högst sannolikt inte går in och täcker eventuella följdskador, i och med att arbetet inte är fackmannamässigt utfört från början.
En genväg som en del tyvärr använder sig av för att hålla kostnaderna nere, är genom att betala svart för renoveringen. Det finns flera anledningar till att detta är en dålig idé. För det första är det olagligt, och både den som köper och den som säljer tjänster svart kan straffas för att man undanhåller skatteintäkter till staten.
Man tar också en stor ekonomisk risk om man väljer att anlita svart arbetskraft. Om arbetet skulle visa sig ha brister kan det orsaka allvarliga skador på bostaden. Och om den situationen skulle uppstå så finns det vare sig reklamationsrätt eller några garantier att luta sig emot för att få felen åtgärdade. Om du till exempel skulle få fuktskador i badrummet kan det gå lång tid innan det uppdagas och ju längre tid det går, desto allvarligare blir skadan. När du sedan får åtgärda skadan på egen bekostnad kan det kosta en mindre förmögenhet.
Sist men inte minst finns det givetvis också ett samhällsperspektiv på det här med svartarbete. Om somliga väljer att betala svart för sin renovering så går det ut över alla andra i samhället. Ju fler som undanhåller skattemedel desto mindre pengar finns det till offentliga, samhällsstöttande funktioner, och desto tuffare blir villkoren för de ärliga aktörerna inom byggbranschen som jobbar vitt.
När man har dragit igång med att renovera hemma så vill man oftast att det ska vara klart så snart det bara går - och man vill absolut inte behöva göra om arbetet snart igen. Att renovera är både stökigt och kostsamt. Allt detta bör du ha i bakhuvudet när du ska besluta dig kring hur bostaden ska se ut och vilka material som ska användas. Kom ihåg att din bostad inte bara ska se fin ut, den ska också vara funktionell och hålla över tid. Om du bara väljer att använda dig av de allra billigaste materialen som du kan få tag i, så blir antagligen kostnaden helt okej - kortsiktigt. Det är emellertid långt ifrån säkert att ditt nya hem håller tillräckligt god kvalitet. Risken är därmed överhängande att det uppstår skador eller slitage betydligt snabbare än vad du räknat med, och att du därmed behöver renovera igenom inom några år. Det finns flera leverantörer som marknadsför avaror som är mycket billiga men som inte alltid är godkända för användning enligt svenska regelverk. Tänk på kvalitén innan du köper material till priser som verkar orimligt låga.
Det lönar sig ofta att välja material och produkter i samråd med hantverkaren. För det första har en hantverkare erfarenhet av att ha arbetat med olika produkter som finns på marknaden. De vet vad som är smidigt att arbeta med, vad som ger ett bra resultat - rent estetiskt, och vilka material som fungerar bra ihop. Dessutom kan man spara en del pengar på att låta hantverkaren ta sig an materialinköpen, eftersom proffsen ofta kan handla till mycket fördelaktiga rabatter.
Det är alltså viktigt att välja material och produkter som håller hög kvalitet. Detsamma gäller valet av de hantverkare som anlitas för att utföra arbetet. Tyvärr finns det oseriösa aktörer på marknaden och de vill du undvika till varje pris när du ska renovera hemma. Men hur ska man kunna veta vilken som är rätt entreprenör för jobbet? På förhand går detta såklart inte att säga till 100 %, men det finns ett antal riktlinjer som du kan hålla dig till och som kan guida dig till ett bra val.:
Många som renoverar tänker mer kring finish, material och funktion, och mindre kring hemmets planlösning. Planlösningen bör utformas så att man använder bostadens ytor så smart som möjligt, så att det blir enkelt och trevligt att leva där. En dålig planering av kvadratmetrarna kan leda till att bostaden tappar i värde vid en framtida försäljning, och alldeles säkert kommer det också leda till störningsmoment för dig som ska bo där. Här är ett antal punkter som du bör tänka på när du tar beslut kring planlösningen i ditt hem:
När bostaden renoverats färdigt och slutbesiktningen är överstökad så kvarstår det faktiskt ett viktigt moment. Du behöver se till att du får in all nödvändig slutdokumentation från entreprenören. Detta kan omfatta sådant som protokoll från elektriker och våtrumscertifikat, men också information om det övriga arbete som utförts och vilka material och produkter som använts. Tillsammans styrker detta att arbetet blivit fackmannamässigt utfört, vilket är viktigt i samband med en framtida försäljning eller vid ett försäkringsärende. Se sedan till att spara undan slutdokumentationen på ett säkert och bra ställe.