Tänker du renovera ditt hus? Renoveringsprojekt är omfattande och det är många saker som man behöver hålla i huvudet – både innan, under och efter projektperioden. Det är också många frågor som dyker upp i samband med den här typen av företag. I den här artikeln tittar vi närmare på hur man planerar upp ett renoveringsprojekt på bästa sätt, hur man går tillväga för att hålla sig inom budget, samt hur man får tag i bra hantverkare
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det är viktigt att man sätter sig in i projektekonomin innan går vidare och startar upp arbetet. Det första man bör göra är att sätta upp en budget som ger projektet sina finansiella ramar. När man gjort detta vet man hur mycket man har möjlighet att spendera på renoveringen. Budgettaket utgör ett maxbelopp som man inte bör överskrida. Det kan vara förutseende att reservera 10–20 % som en buffert för oförutsedda utgifter.
Man skiljer i regel mellan följande tre finansieringsmetoder när man ska renovera hus:
Om det är tal om större ett mer omfattande projekt, som en totalrenovering av en villa, så kan också en byggnadskredit vara aktuell. Efter att projektet är färdigställt läggs i så fall byggkrediten om till en utökad del av ditt bolån.
Ta reda på vilken finansieringsmetod som är mest fördelaktig för ditt projekt och din ekonomi. Det kan vara lämpligt att höra sig för med banken redan innan man letar upp folk till att göra jobbet.
Det är att rekommendera att man drar igång med planeringsarbetet inför projektet redan en längre tid innan man tänkt starta upp det praktiska arbetet. Gör man det kommer utförandet av renoveringsprojektet bli enklare och mer förutsägbart för både dig själv och entreprenören.
Om projektet skulle visa sig bli lovpliktigt kan det vara bra att stämma träff med kommunen och en arkitekt. Detta för att utreda vilka eventuella begränsningar det skulle innebära för projektet om man skulle vilja satsa på att parera kravet på bygglov. Den här typen av processer tar ofta relativt lång tid, så det är smart att komma igång tidigt. Utöver detta är kompetenta och välrenommerade hantverkare ofta upptagna i flera månader framåt – så även av den anledningen kan det vara bra att vara tidigt ute. Här nedan har vi samlat ett antal tips för dig som ska igång med att renovera hus:
Komplexiteten hos arbetet och valet av lösningar kommer att avgöra om du behöver tillåtelse från kommunen för att renovera huset. I normalfallet behöver man inte göra detta, men passar du på att ta upp ett större ljusinsläpp i något rum, eller om du påverkar den bärande konstruktionen i samband med att du gör om planlösningen, kan projektet bli lovpliktigt eller anmälningspliktigt. Om du hyser det minsta tvivel kring om du behöver bygglov eller göra en bygganmälan så kontakta byggnadsnämnden i kommunen på förhand. Sådana tilltag som kan utlösa lov- eller anmälningsplikt i samband med ett renoveringsprojekt kan typiskt vara:
Det är inte ovanligt att man oroar sig för kostnaderna i samband med att man ska renovera hus, och det finns flera strategier för att spara på slantarna. Här har vi listat några bra exempel på hur man kan agera för att få projektet till att landa på ett lägre totalpris:
Sök upp billigare material: Materialvalen påverkar kostnadsbilden för ett renoveringsprojekt till stor grad. Om man har ambitionen att hålla kostnaderna nere så är det rekommenderat att man väljer produkter ur de billigare segmenten och håller sig uppdaterad kring aktuella erbjudanden och kampanjer.
Tänk effektivt kring planlösning: Finns det ett nytt badrum eller kök med i renoveringsplanerna? I så fall lönar det sig att placera det i nära anslutning till befintliga rördragningar och där el finns draget på ett lämpligt sätt.
Anlita effektiva hantverkare: Man bör ägna en del tid till anbudsprocessen, för att hitta rätt entreprenör för projektet. Kompetens och erfarenhet är viktiga faktorer om man vill försäkra sig om ett lyckat resultat. Tänk på att en erfaren entreprenör kan klara av arbetsuppgifterna snabbare. Detta kan göra att projektet blir slutfört snabbare, men även billigare. Här blir det verkligen en win-win-situation för din del – du sparar pengar och säkrar samtidigt upp ett resultat av god kvalitet.
Satsa på standardlösningar: Man kommer upp i betydligt högre summor om man vill föra in specialdesignade lösningar och andra platsbyggda element i huset. Om man vill hålla kostnaderna nere så rekommenderas man hålla sig till färdiga standardlösningar, som genom att exempelvis välja garderobslösningar från IKEA.
Till vissa projekt vill man kunna köpa in en del material på egen hand. Det är då bra om man får sina inköp avklarade tidigt under processen, så att man kan vara säker på att allt kommer att levereras i tid. Om man ska byta ut köket och den nya köksinredningen inte kommit till dess att det är dags att dra igång, så har man inget annat val än att pausa projektet. För att undvika onödiga och kostsamma förseningar är det alltså viktigt att ha allt material på plats i god tid. Projektet kommer då att flyta på betydligt snabbare och mer effektivt.
Tänk på att ett bygg- eller renoveringsprojekt sällan går i mål helt utan komplikationer. Det kan hända att något material blir försenat, att något blir levererat med skador eller att produkten du är ute efter är slutsåld på hyllorna. Detta är viktigt att ta höjd för.
För att få ett lyckat resultat är det kritiskt att man får tag i engagerade och erfarna hantverkare. Det finns en hel del oseriösa aktörer på marknaden så man bör se till att göra en ordentlig bakgrundskontroll på de entreprenörer som man överväger att anlita. Det är bra att verifiera följande:
God ekonomi: Se till att hantverksfirman har ekonomin i ordning. Detta gör att riskerna minskar för att du ska stöta på trubbel längs vägen. Skulle entreprenören gå i konkurs eller inte kunna betala sina anställda under projektets gång, leder det till att projektet får pausas eller avbrytas helt.
Nödvändiga tillstånd: Entreprenören måste ha sina papper i ordning för att få utföra ditt projekt. Detta handlar om exempelvis F-skattsedel och försäkringar. Om man ska utföra arbete med el så behöver man också ha ett egenkontrollprogram. I övrigt är de flesta andra tillstånd eller intyg frivilliga i Sverige, som auktorisering för att kunna lämna ut våtrumsintyg, eller yrkesbevis. Men, även om de är frivilliga, så kan de ändå visa på professionalitet och att man är en seriös firma i de fall som intygen finns.
Goda referenser: Titta efter omdömen från tidigare genomförda projekt. Om dessa är positiva så är det ett gott tecken. Om man vill så kan man också fråga efter kontaktinformation till tidigare kunder, så att man kan förstahandsinformation kring hur det varit att arbeta med entreprenören och hur resultatet blivit.
Erfarenhet från liknande projekt: Se till att entreprenören har utfört liknande projekt tidigare. Om man har renoverat hus vid flera tidigare tillfällen så kommer detta i regel kunna ge att man är mer effektiva och därmed också billigare att anlita.
Det är viktigt att kommunikationen med entreprenören är god. Det är en förutsättning för att projektet blir utfört i enlighet med dina önskemål och behov. Det är också lättare att kommunicera och förmedla sina förslag om man ser till att hålla en god tod. Det är rekommenderat att du besöker byggplatsen ofta. Detta stärker relationen samtidigt som det blir lättare för dig som byggherre att få kvittens på att projektet genomförs på ett effektivt sätt.
Det är många som väljer att lägga in en tidsatt projektplan med fasta mötestillfällen redan i samband med att man skriver kontrakt med entreprenören. Detta blir något att hålla sig i för byggherren som inte alltid är så bekant med byggprocessen och den här typen av renoveringsprojekt. Med projektplanen som referens kan du följa upp på projektet och veta vad du bör kunna förvänta dig för besked i samband med avstämningarna med entreprenören.
När entreprenören informerat dig om att projektarbetet är klart bör man gärna ta in en extern fackman till att gå igenom allt som blivit gjort. Slutbesiktningen är till för att verifiera att allt blivit utfört enligt gällande regler och normer, och på ett fackmannamässigt sätt. Om någon del inte skulle bli godkänd i samband med besiktningen behöver man kontakta entreprenören omgående för att få det åtgärdat. Det är vanligt att man håller inne omkring 10 % av kontraktsbeloppet till dess att allt blivit godkänt.
Det är viktigt att man får slutdokumentationen skickad till sig när projektet är slutfört. Denna innehåller information om vilka hantverkare som varit delaktiga i arbetet, vilken typ av arbete som blivit utfört, samt de material som använts under renoveringen.
Slutdokumentationen är viktig att ha till hands i samband med att man gör en värdering av huset, i kontakten med försäkringsbolaget och i det fall som man ska sälja sin bostad.