Planerar du att lägga om taket? Det finns en rad fördelar med att lägga takplåt. Modern takplåt är lätt att montera, passar bra i alla typer av väderförhållanden och funkar tillsammans med de allra flesta hustyper. I den här artikeln gör vi en djupdykning i ämnet plåttak och tar oss an fyra olika typer av takplåt. Här kan du mycket väl få svar på vilken typ av takplåt som lämpar sig bäst till just din bostad
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Många väljer att använda takplattor när de bygger hus eller när det är dags för att lägga om taket. En viktig egenskap som takplattor har är att beläggning, form och färg kan anpassas efter den design och det uttryck du vill ha på bostaden. Oavsett vilken bärande konstruktion som huset har eller hur taket är utformat, är det möjligt att hitta takplattor som passar såväl praktiskt som visuellt.
När du ska lägga ett nytt tak är det viktigt att du tar hänsyn till klimatet och väderförhållandena där du bor. Takplattor är i regel lättare än andra taktäckningsmaterial och har även en hög hållbarhet och slitstyrka vilket gör dem motståndskraftiga mot alla typer av väder, även stora och tunga snömassor.
Man talar främst om takplattor i två olika format: vågformade takskivor och takpannor. För bostadshus är det vanligast att använda det sistnämnda. Vågformade takskivor kräver att taket har ett takfall på minst 10 grader. Ska du använda takpannor måste takfallet vara minst 15 grader. Eftersom båda varianterna kräver ett takfall på mer än 10 grader går det inte att använda takpannor till ett platt tak.
Här nedanför kan du läsa fyra bra anledningar till varför du ska använda takplattor på din bostad:
När du ska lägga nytt tak är valet av taktäckningsmaterial ett av de viktigaste besluten som du måste ta. Vilket alternativ som är bäst lämpat för ditt hus styrs av många olika faktorer och de utgår i huvudsak från fyra olika typer av takplattor.
Nedan tar vi en närmare titt på de fyra vanligaste typerna:
Priset är ofta en av anledningarna till att många husägare väljer att använda sig av takplattor när de bygger hus eller lägger om taket. Av de fyra huvudsakliga typerna står sig takplattor av aluminium bra i konkurrensen gällande pris. Dessutom är aluminiumplattor nästintill underhållsfria och har en beräknad livslängd på cirka 50 år innan taket måste läggas om igen. Om du bor i ett kustnära och väderutsatt område med mycket salt och surt nedfall, kan det vara en stor fördel att använda takplattor i aluminium till taket. Aluminium har en naturlig motståndskraft mot rost och korrosion som ständigt förnyas. Det är en kemisk reaktion som gör att aluminiumen reagerar med syret i luften, vilket resulterar i en naturlig och tunn film av oxider.
Takplattor av aluminium väger inte mer än 2,3 – 2,6 kilo per kvadratmeter. Därför är de enkla att transportera och montera, och aluminiumet är lätt att anpassa och forma efter taket.
Takplattor av stål är den typ av takplattor som är vanligast förekommande på marknaden. En tungt vägande orsak till det är att stålplattor är bärkraftiga samtidigt som de har en bra motståndskraft mot såväl regn som is och snö. Takplattor av stål har också ett lågt pris i förhållande till takplattor av koppar eller zink. Förutom hustak används stålplattor ofta på garage, förråd, redskapsbodar och uthus samt som fasadbeklädnad på fabrikslokaler, ladugårdar och stall. Takplattor i stål kräver lite mer underhåll. I likhet med takplattor av aluminium har stålplattorna en beräknad livslängd på cirka 50 år innan taket måste läggas om. Om du bara har takplattor av stål och inga mellanlager av skiffer blir hela taket oorganiskt och det kommer inte att växa någon mossa på taket.
Takplattor av koppar kostar mer än vad de i aluminum och stål gör. Det finns ändå några fördelar med att välja kopparplattor. Till att börja med har takplattor av koppar en mycket lång livslängd, minst 60 år, och kräver väldigt lite underhåll. Det gör att kopparplattor är en bra långsiktig investering.
Den andra anledningen är att kopparplattor ofta ses som det snyggaste materialet som finns till taktäckning. Ett koppartak ger huset ett unikt och vackert uttryck. Dessutom kan husets värde öka rejält om taket är lagt med kopparplattor. Det är en fördel om du vill höja ditt bolån eller när du ska sälja huset. Det kan även vara möjligt att få bättre försäkringsvillkor eftersom koppar är brandsäkert.
Koppar är även ett material som har bra motståndskraft mot väder och vind. Med en bra isolering kommer huset vara varmt och tyst även de dagar som det rasar en storm ute. Koppar är en metall som är lätt att forma och av den anledningen lämpar den sig väl till de allra flesta hustyper.
Takplattor av zink är relativt dyra i jämförelse med de andra materialen som vi har tagit upp tidigare. Likväl har takplattor av zink en hel del fördelar. Zink är ett material som är slitstarkt och därför har ett tak med zinkplattor en lång livslängd och är bra lämpat för vår nordiska klimat med växlande väderförhållanden. Det är viktigt att känna till att zink är bra mycket tyngre än aluminium och stål, så det är centralt att du tar reda på om takets och husets bärande struktur klara av att bära upp vikten av zinkplattorna innan du sätter igång.
Det är också bra att vara medveten om att det inte går att lägga ett tak med zinkplattor under senhösten eller vintern när det är väldigt kallt ute.
Den frågan är svår att ge ett generellt svar på eftersom tidsåtgången påverkas av en rad faktorer. Några exempel på sådana faktorer är husets bärande konstruktion, om det finns dolda fukt- eller rötskador eller några andra skador på taket och vilken typ av takplattor som du väljer till det nya taket. Det är lättare att frakta och montera takplattor som är tillverkade av aluminium eller stål i jämförelse med vad det är att montera koppar- eller zinkplattor. Koppar- och zinkplattor väger betydligt mer, vilket kan göra att det krävs mer resurser för att få dem på plats på taket. Vanligtvis tar det någonstand mellan 3 och 6 veckor att byta ut ett tak med en yta på 200 kvadratmeter. Om det finns skador eller upptäcks dolda fukt- och rötangrepp, kommer det ta ytterligare någon eller några veckor att få taket färdigt.
När du ska bygga tak eller lägga om ett befintligt tak omfattar det i regel arbeten på innertak, undertak, takläkt, skorsten, skorstensbeslag, takrännor och vindskivor. För att ett så omfattande byggprojekt ska bli utfört enligt alla gällande regler behöver du anlita hantverkare inom tre fackområden: plåtslagare, snickare och takläggare. När du ska välja det sätt som du vill organisera arbetet på handlar det i regel mellan två olika metoder: delad entreprenad och totalentreprenad.
Väljer du totalentreprenad skriver du kontrakt med ett företag som tar på sig totalansvaret för allt arbete och även ansvaret för att kontraktera de underentreprenörer som eventuellt behövs. En totalentreprenad är i regel det alternativ som är enklast och smidigast eftersom du då bara behöver förhålla dig till ett företag och en kontaktperson under den tidsperiod som arbetet pågår.
Väljer du istället en delad entreprenad är det du som är ansvarig för att både kontraktera och koordinera de olika hantverkarna. Istället för en kontaktperson, som vid en totalentreprenad, har du en kontaktperson på vardera företag att hålla kommunicera med. Dessutom måste du även ta hand om allt administrativt arbete vid en delad entreprenad. En delad entreprenad kräver både mer energi och tid av dig som byggherre och av den anledningen väljer många byggherrar totalentreprenad före en delad entreprenad. Om du inte har vana sedan tidigare av att leda byggprojekt eller andra stora projekt är det en klar fördel att välja totalentreprenad.
Oavsett vilket av ovanstående alternativ du väljer för att organisera projektet, och vilken typ av takplattor du väljer att använda, är det av yttersta vikt att du anlitar en entreprenör som har hög kompetens, bra referenser från tidigare byggherrar och tillräckligt med kapacitet. Planerar du att använda koppar eller zink är du mer beroende av att hitta ett företag som har rätt erfarenhet och fackkunskap. Det krävs mer spetskompetens hos de takläggare som som arbetar med att lägga ett tak med koppar- eller zinkplattor än vad det gör för aluminium- eller stålplattor. De två sistnämnda alternativen har de allra flesta takläggare tillräckligt med kompetens för att lägga.
Det är alltid ett klokt drag att begära in offerter från flera entreprenörer under anbudsrundan. En generell rekommendation är att begära in kostnadsförslag från tre konkurrerande aktörer. Då får du ett tillräckligt underlag för att kunna jämföra de olika anbuden och kan välja ut den entreprenör som erbjuder det bästa priset och är mest lämpad för att utföra takläggningen på din fastighet.
Om du är osäker på vilken taktyp som är bäst lämpad för ditt hus, kan det vara en god idé att kontakta och rådgöra med en entreprenör. På så sätt kan du både få värdefull vägledning och tips gällande projektet.
Så ser du till att takläggningen får ett lyckat slutresultat:
1. Anlita en fackkunnig som kan göra en besiktning av taket. Det kan hjälpa dig att bilda dig en uppfattning om huruvida det är möjligt att lägga takplattor på ditt tak och vilken variant av takplattor som är bäst lämpade.
2. Ta ett beslut om takplattorna ska läggas på den befintliga takstommen och undertaket eller om hela eller delar av det ska bytas ut. Det är vanligt att ersätta ett enkelt undertak med ett nytt som uppfyller de nuvarande kraven på isolering.
3. Det är i regel lönsamt att byta takrännorna samtidigt som du lägger om taket. Många väljer också att byta ut stuprör och vindskivor samt se över skorstenen och dess beslag..
4. Väl den typ av takplatta som passar husets tak. Faktorer som budget, kvalitet, estetik, vikt och väderförhållanden måste samtliga tas med när du gör din värdering. Det är en rekommendation att göra detta tillsammans med en fackkunnig.
5. Sätt upp en budget och lös finansieringsfrågan innan du påbörjar projektet. Då vet du hur mycket du har råd att investera och behöver inte riskera att avbryta arbetet mitt i på grund av att du inte har tillräckligt med pengar.
6. Gör en grundlig bakgrundskontroll på alla de aktörer som är aktuella för att utföra arbetet innan du väljer den som du vill anlita.
7. Skriv ett juridiskt bindande avtal och bifoga en tidplan och fasta mötesdatum i kontraktet. Då blir det lättare för dig som byggherre att följa upp arbetet.
8. Se till att ha en god och professionell kommunikation med entreprenören under hela tiden som arbetet pågår. Besök byggplatsen så ofta du har möjlighet så kan du upptäcka felaktigheter och missförstånd innan de blir ett stort problem.
9. Låt en certifierad besiktningsman gå igenom allt arbete när entreprenören meddelar att arbetet är klart. Se till att alla eventuella brister och fel som upptäcks är åtgärdade innan du betalar slutfakturan.
10. Glöm inte att begära in slutdokumentationen från entreprenören eller hantverkarna när arbetet är färdigställt. Spara alla fakturor och kvitton från projektet, dels för att ha som ett roligt minne och dels för att du behöver dem om du behöver reklamera något arbete eller produkt.