Ska du igång med att renovera källaren? Här kan du läsa om hur du kan planera och förbereda för projektet på ett bra sätt, samt om de krav som finns på en källare för att klassificeras som bostadsyta. Du hittar också tips på sådant som är viktigt att veta i samband med att man ska anlita en entreprenör för att renovera källare
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
En komplett utbyggnation av en källare är ett kostsamt och omfattande projekt. Innan du börjar med planeringen kan det vara bra att du bildar dig en uppfattning om de olika prisnivåerna.
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för att renovera källare på cirka 15.000 kronor per kvadratmeter. Det inkluderar såväl grundarbeten (bilning, gjutning, upptag för nya fönster och ytterdörr) som invändiga ytskikts arbeten.Priset sträcker sig i regel mellan 10.000 kronor per kvadratmeter och 20.000 kronor per kvadratmeter, beroende på arbetets komplexitet och standard.
Det innebär att du som minst måste räkna med kostnader på en halv miljon om du planerar att bygga om en oinredd kallkällare på 50 kvadratmeter till ett ordinarie bostadsrum. Om du väljer dyrare lösningar och material kan priset snabbt stiga upp mot en miljon.
Eftersom det handlar om en så pass hög kostnad måste du som byggherre vara väl förberedd. Se till att ha finansieringen i ordning så tidigt som möjligt och kontakta banken för att höra vilka alternativ som är aktuella. De vanligaste, och i regel det mest lönsamma, är att höja det existerande bolånet, om det är möjligt. Tänk även på att sätta upp en enskild post på cirka 10-20 procent av den totala budgetsumman till oförutsedda utgifter. På så sätt säkerställer du att du även kan finansiera oplanerade arbete som tillkommer under byggtiden utan att behöva pausa renoveringen på grund av avsaknad av ekonomiska medel.
Det är viktigt att du sätter av ordentligt med tid för att planera och förbereda arbetet som ingår när du ska renovera källaren. Om du ska göra om en oinredd källare till ett bostadsrum är sannolikheten hög för att du måste ansöka om bygglov från kommunen. Det beror på att du troligen kommer att dra nytt avlopp, göra ingrepp i husets bärande struktur och betydande fasadändringar, till exempel fler och/eller större fönster, en ny ytterdörr, utvändig trapp eller ljusbrunnar.
Om ditt projekt är bygglovspliktigt behöver du anlita en arkitekt eller annan fackkunnig som kan hjälpa dig med de dokument och ritningar som behövs till bygglovsansökan samt ansöka om bygglov för din räkning. Svårigheten kan ligga i att hitta en arkitekt som åtar sig ett jobb av det här slaget; en källarrenovering är ett förhållandevis litet projekt i arkitektsammanhang. Om du hamnar i det läget kan det vara värt att leta upp en mindre arkitektbyrå som har erfarenhet av att rita och projektera på liknande projekt. Har arkitekten tidigare erfarenhet av ombyggnationer av källare vet han eller hon även vad som krävs för att få bygglovsansökan godkänd så fort som möjligt. En kvalificerad arkitekt kan också hjälp dig med att utarbeta en planlösning för källaren; en planlösning som i sin tur kan öka boendekomforten.
Det är en rekommendation att du inväntar ett besked på din bygglovsansökan innan du börjar med anbudsrundan. Anledningen är att du och arkitekter kan bli tvungna att tänka om och göra ändringar om du får avslag på din bygglovsansökan. Entreprenörer visar i regel mer intresse för byggprojekt som det finns ett godkänt bygglov till. Om du vet med dig är risken för att kommunen avslår din bygglovsansökan är låg, kan du kontakta entreprenörerna under handläggningstiden och förklara att risken för avslag är låg. Ett annat alternativ är att först ansöka om ett förhandsbesked och därefter ett bygglov, något som förenklar processen.
Innan du börjar planera projektet är det även bra att känna till vilka krav som gäller för att källaren ska bli godkänd som bostadsrum.
Här nedanför kan du se vilka byggnadstekniska krav som gäller för bostadsrum i en källare:
Det är en rekommendation att du väljer lösningar utifrån boendekomfort. Exakt vilka krav som ställs på ditt hus kan bero på husets byggår, hustyp och vilken kommun som du bor i. Därför är det ett strategiskt drag att kontakta och rådgöra med en av kommunens bygglovshandläggare innan du börjar detaljplanera renoveringsarbetet.
Förutom att göra en anmälan om ändrad användning från biyta till bostadsrum, är det några andra åtgärder som är kopplade till en källarrenovering som kan utlösa bygglovsplikten.
Exempel på sådana åtgärder är:
Är du fortfarande tveksam om de åtgärder som du ska göra när du ska renovera källare är bygglovspliktiga, ta kontakt med en bygglovshandläggare på kommunen eller en lokal arkitekt.
Alla renoveringsprojekt är olika och entreprenörer har varierande kapacitet för att kunna arbeta effektivt. Därför är det svårt att säga något om hur lång tid ett specifikt projekt kommer att ta. Ett sätt att i alla fall få ett hum om tidsåtgången är att utgå från den information som kommer från marknadsplatsen Byggstart.se. Enligt Byggstarts siffror tar det mellan 10 och 14 veckor att renovera en källare på 50 kvadratmeter. För en källare på 150 kvadratmeter kan en totalrenovering ta mellan 16 och 19 veckor att utföra, och i vissa fall betydligt längre tid.
Tänk på att hantverkarnas effektivitet spelar en stor roll för hur snabbt projektet går att färdigställa. Om den entreprenör som du anlitar har en hög kapacitet och hantverkarna har en gedigen erfarenhet av källarprojekt, resulterar det ofta i att projektet blir färdigställt fortare.
Det är viktigt att du begär in anbud från flera entreprenörer när du ska genomföra ett renoveringsprojekt av den här omfattningen. Om du antar det första anbudet som du får in, kan du få betala betydligt mer än du behöver och det är inte heller säkert att det är den entreprenören som är bäst lämpad för ditt projekt.
Följande är en rekommendation att göra när du ska begära in offerter:
Oavsett om du redan känner till en entreprenör eller inte, ska du alltid begära in anbud från flera aktörer. Det rekommenderade antalet på tre grundar sig på att det då går att se om priset är marknadsmässigt samtidigt som det är enkelt att hålla ordning på och överblicka kostnadsförslagen.
Här nedanför kan du se några av de faktorer som påverkar slutpriset mest samt tips på vad du kan göra för att spara pengar:
Du ska alltid skriva ett juridiskt bindande avtal med huvudentreprenören eller respektive hantverkare, och du ska göra det oavsett om det är ett stort eller litet byggprojekt. Kontraktet är till för att skydda dig som byggherre om något oförutsett uppstår under arbetets gång eller det arbete som utförs är undermåligt. Avtalet är även en säkerhet för entreprenören så att även du som byggherre håller det som ni har kommit överens om. Konsumentverket har bra kontraktsmallar för hantverkartjänster på sin hemsida..
Det kan vara bra att bifoga en tidsplan med fasta mötespunkter till kontraktet. En tidsplan gör det lättare för dig som byggherre att följa upp projektet och bilda dig en uppfattning om hantverkarna arbetar effektivt. Det är lättare att träffas och diskutera projektet om det finns fasta mötestider uppsatta i förväg. Genom att diskutera olika lösningar tillsammans med entreprenören minskar du risken för missförstånd och optimerar chanserna för ett lyckat projekt.
Det är ett klokt drag att besöka byggplatsen regelbundet och skapa en bra relation med hantverkarna. Det gör att du i högre grad kan diskutera projektet, något som i sin tur lägger en bra grund för att hitta gemensamma lösningar. Det gör det även enklare för dig att se om något arbete utförs felaktigt eller om några åtgärder inte stämmer överens med dina tankar och funderingar. Kan du snabbt upptäcka eventuella fel kan de åtgärdas på en gång istället för att ge upphov till dyra kompletterings- och renoveringsarbeten vid en senare tidpunkt.
Det är viktigt att utföra en slutbesiktning när entreprenören meddelar att allt arbete är slutfört. Om du måste ansöka om bygglov för att kunna renovera källare kräver kommunen även att det genomförs en slutbesiktning med en extern certifierad besiktningsman samt en kvalitetsansvarig. Under slutbesiktningen noterar besiktningsmannen eventuella fel och brister och dessa ska entreprenören åtgärda innan du betalar slutfakturan.
När slutbesiktningen är godkänd och eventuella anmärkningar är åtgärdade, är det viktigt att du får all relevant dokumentation på det arbete som är utfört.
Du ska se till att få följande dokument från hantverkarna: