Ska du lägga vattenburen golvvärme hemma? Vattenburen golvvärme är ett miljövänligt alternativ till traditionell eluppvärmning. I den här artikeln får du veta mer om vad man bör tänka på i samband med att man ska använda sig av vattenburen värme som värmekälla i hemmet
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det är viktigt att redan på förhand planera hela arbetsprocessen. Byggherrar som är väl förberedda lägger en bra grund för att få ett slutresultat som motsvarar de uppsatta behoven och önskemålen. Här nedanför hittar du en lista med tips och råd om hur du förbereder ett projekt som omfattar en installation av vattenburen värme på bästa sätt.
Det finns flera olika typer av rörsystem som kan distribuera ut värmen i bostaden. Du kan även välja mellan olika värmegivare. Med tanke på alla de olika alternativ som det finns att välja mellan är det värt att lägga ned lite tid på att sätta sig in i vilken typ av värmegivare som passar din bostad bäst. De vanligaste varianterna av värmegivare är:
Golvvärme: Det här är numera den vanligaste typen av värmegivare. Med golvvärme installerad i golvet behöver du inte längre ha element, luftpumpar eller liknande som stjäl golv- eller väggyta.
Den största nackdelen med golvvärme är att du måste bryta upp det existerande golvet för att kunna lägg ner slingor, reflektorplåt och isoleringsmaterial. Av den anledningen är det vanligt att installera golvvärme i samband med en större ytskiktsrenovering. Många tror att det inte går att installera vattenburen värme om det inte finns rörledningar i golvet. Det är ett påstående som inte är helt rätt. Även om golvvärme är den vanligaste typen av värmegivare för vattenburen värme, kan de alternativen som följer vara väl så bra för att ge dig ett miljövänligt uppvärmningssystem i din bostad.
Radiatorer (element): Om du inte vill bryta upp och byta ut golvet för att installera golvvärme kan radiatorer (element) vara ett bra alternativ. Radiatorer ger en jämnare värme än elelement och låter mindre. Vanligtvis placerar man elementen under fönstren för att förebygga drag och kallras. En nackdel med radiatorer är att de tar upp plats och stjäl golvyta som skulle kunna nyttjas till annat.
Väggvärme: Det här kan vara ett bra alternativ till radiatorer om du hellre vill dra värmeslingorna i väggen. Det vara bra att känna till att väggvärme kräver en något större anläggnings- och värmeyta än golvvärme.
Fläktkonvektor: Det här är en lösning som kombinerar en fläkt med en radiator i samma system. Fläktkonvektorer värmer upp bostaden på ett effektivt sätt samtidigt som det är enkelt att koppla upp den mot smarta system som reglerar värmen efter behov och åtgång.
Lägg ner tid på att ta reda på vilken typ av värmegivare som fungerar bäst i förhållande till bostadens nuvarande kondition och standard. Budget, regleringssystem och bostadens byggår är några faktorer som kommer att ha inverkan på valet. Att installera golvvärme kan vara klokt att göra i samband med att du planerar en större ytskikts- eller totalrenovering. Om det inte är möjligt kan det kosta betydligt mer att installera golvvärme än någon av de andra varianterna.
En viktig parameter när du ska installera vattenburen värme är vilken värmekälla som du vill använda dig av. Det valet kommer att ha stor inverkan på projektet och kostnaderna för att installera vattenburen värme. Här nedanför kan du se vilka värmekällor som är vanligast att använda samt vilka för- och nackdelar varje alternativ har.
Luft-luftvärmepump:
Det här är ett system som är vanligt att bostadsägare väljer att använda. Luftpumpen hämtar energi från utomhusluften (som kan vara så kall som -20°C) och använder den för att värma upp luften. Den varma luften transporteras sedan ut i rummet med hjälp av en fläkt. En luft-luftvärmepump är lite mindre effektiv om det är många minusgrader ute. En luftvärmepump av det här slaget kan installeras i det flesta bostäder och är mest effektiv i bostäder som har en öppen planlösning. Livslängden på en luftvärmepump är i regel 10-15 år.
Fördelar:
Nackdelar:
Luft-vattenvärmepump:
Även den här värmepumpen hämtar energin från utomhusluften och använder den för att värma upp vatten som distribueras ut i huset via vattenburen golvvärme, element eller fläktkonvektorer. Det är en mycket effektiv värmepump som ger till 2-4 gånger så mycket värme tillbaka som den el den använder. I likhet med luft-luftvärmepumpen ger den mindre värme om det är mycket kallt ute. Livslängden är cirka 15 år.
Fördelar:
Nackdelar:
Vatten-vattenvärmepump:
Den här värmepumpen hämtar energin från marken omvandlar den till värme. Med hjälp av vattenburen golvvärme, radiatorer eller konvektorer fördelar värmepumpen värmen i bostaden. Vatten-vattenvärmepump är den mest effektiva värmepumpen när det gäller att energibesparing. Du får tillbaka 3-4 gånger så mycket värme i förhållande till elen som går åt för att driva värmepumpen. En vatten-vattenvärmepump har även lite längre livslängd än de övriga varianterna, cirka 20-25 år.
Fördelar:
Nackdelar:
Oavsett vilken värmepump som du vill använda dig av är det bra att känna till att den kan kombineras med andra energikällor som exempelvis solceller och biobränsle. Det gör att det är möjligt att effektivisera värmepumpen, något som kommer bidra till en bättre miljö och förlänga livslängden på värmepumpen. Om du är osäker på vilken typ av värmekälla och värmeavgivare som är möjliga att installera i din bostad kan du kontakta Energimyndigheten eller en återförsäljare av värmepumpar.
Det kan vara en stor fördel, prismässigt sett, att installera vattenburen värme samtidigt som du gör en större renovering av ytskikten. Ska du lägga in golvvärme måste hela golvet rivas upp ner till husets bärande struktur för att det ska vara möjligt att lägga ner golvvärmeslingorna. Därför kan det vara bra att avvakta med installationen till dess att det är dags att lägga om parketten eller byta det befintliga golvmaterialet mot ett annat. Ett annat alternativ är att leta efter en lösning som inte kräver att golvet rivs upp. Tänk på att du betalar hantverkarna oavsett vilket arbete som genomförs och därför kan det vara en fördel att installera vattenburen värme i samband med ett annat bygg- eller renoveringsarbete. Det gäller oavsett om du planerar att lägga in golvvärme, väggvärme, installera radiatorer eller fläktkonvektorer.
För att få en överblick över det arbete som du vill ha utfört är det bra konkretisera dina planer genom att skriva ner dem i en projektbeskrivning. Den kommer att visa vilka arbeten som ska utföras, rum för rum, vilket också kommer att göra det lättare för entreprenörerna att lämna ett rättvisande anbud. Om hantverkarna kan se i detalj vilka åtgärder du vill att de ska genomföra, ökar det även möjligheterna till att du får fler anbud med fast prissättning. Det gör i sin tur det enklare för dig att planera och kartlägga de ekonomiska förutsättningarna för projektet. Projektbeskrivningen är även ett av de referensdokument som finns som bilaga till kontraktet som du och entreprenören skriver.
Det är en rekommendation att begära in anbud från tre konkurrerande aktörer. Antalet gör att det är lätt att överblicka detaljerna i offerterna och samordna hantverkarnas inspektion av bostaden och det arbete du vill ha utfört.
När du har fått in kostnadsförslagen är det viktigt att du jämför dem med varandra på lika villkor. Du måste undersöka om de aktuella aktörerna har inkluderat samma arbete i posterna och om det erbjuder fast pris, takpris eller löpande räkning. Fastpris är att föredra före de andra alternativen. Ett takpris får enligt lagstiftningen inte vara högre än 15 procent av den totalsumma som anges i anbudet.
Om någon av posterna skiljer sig markant i pris är det viktigt att du tar reda på anledningen till det. Det kan vara att entreprenören har missförstått projektet eller att aktörerna har olika lösningar för att genomföra arbetet. En annan detalj som är värd att lägga tid på är att ta reda på vilka förbehåll som är inkluderade i offerterna. Dessa kan i hög grad ha en inverkan på kostnaderna.
När du har anlitat en entreprenör för att genomföra projektet är det viktigt att du följer upp arbetet medan det fortlöper. Då säkerställer du att alla åtgärder utförs tidseffektivt och på ett korrekt sätt. Här följer två punkter som är bra att tänka på medan installationen av vattenburen värme pågår:
Det är viktigt att göra en slutbesiktning när allt arbete är slutfört. Under slutbesiktningen kontrollerar du och entreprenören att allt arbete är korrekt utfört och i enlighet med det som står i kontraktet. Anlita gärna en certifierad besiktningsman som kan hjälpa till att kontrollera att alla åtgärder är utförda i enlighet med gällande regelverk. Om ni upptäcker några brister eller fel är det viktigt att de blir åtgärdade innan du betalar den sista fakturan till entreprenören.
När slutbesiktningen är godkänd är det viktigt att du ser till att få alla relevant dokumentation. Om du planerar att sälja bostaden eller det uppstår en skada som blir ett försäkringsärende, är slutdokumentationen nödvändig. Vanligtvis överlämnar entreprenören en komplett fakturadokumentation, tekniska ritningar för värmesystemet och manualer för reparation och underhåll.