Att bygga villa kan innebära en stor ansträngning för privatekonomin, men det finns strategier för att hålla kostnaderna i schack. Här i artikeln får du tips på olika tilltag som kan göra prislappen något mer plånboksvänlig – både kortsiktigt och i det lite längre perspektivet
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Innan du kan dra igång med något husprojekt så behöver du ha en tomt. Här kan det finnas en hel del pengar att spara om man gör ett genomtänkt val. I stadsnära områden och på centrala lägen råder det stor brist på tomtmark som lämpar sig för att bygga villa på. Den låga tillgången på tomtmark driver upp priserna till skyhöga nivåer. Det finns därmed avsevärda summor att spara om man kan tänka sig att bo inom lite mindre tätbebyggda områden.
Om du tar dig en bra bit från stadskärnan så kan man hitta tomter till ett betydligt lägre pris, och totalpriset på din villa blir därmed lägre. Givetvis bör man väga den lägre tomtkostnaden mot eventuella ökade resekostnader, för arbetspendling samt till och från olika fritidsaktiviteter. Utgifter för bilresor eller resor med kollektivtrafiken är sådant som kommer att belasta kontot varje dag i många år efter att både hus och tomt betalats av. Pendlingstiden kan också ha ekonomisk påverkan.
Utöver tomtens placering så bör du även tänka på markförhållandena på tomten och dess lutning. Tomter med berggrund är till exempel betydligt dyrare att bebygga än tomter med andra typer av markförhållanden. I samband med berggrund krävs det att man spränger eller spräcker bort sten för att göra plats för grunden. Detta kräver en avsevärt dyrare arbetsinsats än att bara schakta bort jordmassor med en grävmaskin. Det är dessutom dyrare att frakta bort sprängsten eftersom sprängmassorna expanderar mycket när de tas upp - resultatet blir därmed fler lass och ökade utgifter kopplat till bortforslingen. En tomt som sluttar betydligt kan också ge ökade mängder av de massor som behöver schaktas och forslas. I sluttande terräng krävs det också en mer robust grund, gärna i armerad betong, eftersom muren behöver kunna stå emot trycket från de omgivande massorna. Även detta är en fördyrande faktor.
Det är med hus som med kläder - vill du ha något skräddarsytt så kostar det. Om du är mån om att hålla priset till ett minimum så kan det därmed vara läge att överväga en standardvara som redan finns på hyllorna. När vi pratar enfamiljshus så blir då lösningen ett hus som kommer färdigritat och -projekterat från producenten. Du kan då spara in på egna kostnader kopplat till det arbete som annars arkitektbyrån gör, vilket för en villa kan handla om uppemot en halv miljon kronor. Ofta är dessutom själva uppförandet av huset också inkluderat i totalpriset. Jämfört med arkitektritade hus kan man se att kataloghus blir något billigare att bygga. Kostnaderna blir dessutom mer förutsägbara och byggtiden blir kortare. Baksidan med att bygga ett standardhus är att det då finns färre möjligheter att anpassa huset, både när det kommer till dina behov som boende i huset och till de förutsättningar som råder på den specifika tomten.
Om du köper ett färdighus så hjälper producenten dig vanligtvis med att resa huset. Om du istället själv ska stå för bygga villa så kan det vara smart drag att knyta till sig en firma som kan ta ansvar för hela processen, inklusive slutresultatet. Organiserar man byggprojektet på detta sätt så kallas det totalentreprenad och firman som tar på sig uppdraget - i regel en snickerifirma, kallas då för totalentreprenör.
Även om en totalentreprenör gör påslag när de förmedlar tjänster från underentreprenörer så kan det ändå vara en god affär rent ekonomiskt. För det första för kan totalentreprenören ofta köpa in tjänsterna billigare än vad du själv hade fått. För det andra så har totalentreprenören och underentreprenörerna nästan alltid en historik av att ha jobbat tillsammans tidigare, vilket ger en mer effektiv byggprocess. För dig som byggherre gör en totalentreprenad också att du får långt färre moment att behöva koordinera och bevaka.
Många tänker att de bör göra delar av byggarbetet själva när de ska bygga villa, som ett led i att spara pengar. Det är emellertid otroligt viktigt att man har en realistisk bild av den egna kompetensen och den tiden man har tillgängligt till att göra detta. Idag krävs det en hel del fackkunskaper för de olika momenten, och hantverkare under ledning av en totalentreprenör utför i regel alla delar av processen betydligt snabbare än vad man själv kan klara av.
Innan du anlitar någon entreprenör så bör du ta in flera anbud på uppdraget. Särskilt viktigt är detta i det fall som du avser att ta in en totalentreprenör, så som det beskrivits ovan. Det är rekommenderat att man i en första omgång tar kontakt med tre olika firmor och tar in offerter från alla tre.
Med tillgång till tre olika anbud så kan du få fram en bild av den variation i pris och villkor som erbjuds på marknaden, så att du kan välja det erbjudande som passar dig bäst. Du bör ta uppgiften med att jämföra offerterna seriöst och inte bara titta på totalsumman. Totalsumman säger ingenting om du inte vet vilka arbetsmoment den svarar mot, hur priset är definierat eller vilka förbehåll som listats. Om du inte skulle vara nöjd med de offerter som du fått in så kan du eventuellt genomföra en ny anbudsrunda för att ta in ytterligare offerter. Kom bara ihåg att priset bara är en av flera parametrar som man bör ta hänsyn till i valet av entreprenör. Läs mer om detta under nästa rubrik.
Säkerställ att alla de aktörer som du väljer att ta in för ditt husbygge är seriösa. Att du fått ett anbud med ett riktigt lågt pris hjälper dig föga den dagen som den offererande firman går i konkurs och lämnar dig med ett halvfärdigt hus. Då springer både kostnader och tid iväg fort. Kontrollera därför både referenser och kreditvärdighet på de kandidatfirmor som du står och väger emellan. Givetvis bör även kontroll av F-skattsedel ingå i bakgrundskontrollen.
Kostsamt kan det också bli om hantverkarna som jobbar för dig gör jobbet fel. Se efter om man har någon form av kompetensintyg - som yrkesbevis, auktorisering för våtrumsarbete, eller liknande. Man kan även se efter om de är anslutna till någon relevant branschorganisation. Som elektriker ska man även vara del av ett egenkontrollprogram med definierade rutiner. Inget av ovanstående finns det lagkrav på för att bedriva verksamhet i Sverige, men det kan ändå utgöra viktiga pusselbitar när du försöker skapa dig en bild av de olika entreprenörernas tillförlitlighet och kompetens. Om den här delen av förarbetet är för tidskrävande för dig så kan det vara ett bra alternativ att använda sig av en förmedlingstjänst för hantverksfirmor, där man gör kvalitetskontroll av firmorna på förhand.
Ett gott råd i all korthet: Om totalkostnaden är en kritisk faktor så nöj dig med ett kök och ett badrum. Köket och badrummet är de dyraste rummen att realisera i hela huset. Komplettera om nödvändigt med en separat toalett. Detta räcker i de flesta fall.
I kataloghusen ingår det ofta inredning för både förvaring, kök och badrum. Om du istället valt att få ett hus specialritat för dig så finns det ytterligare besparingsmöjligheter i att välja standardlösningar för inredningen. Ett platsbyggt kök är till exempel långt dyrare än de kökslösningar som man kan få hem i platta paket från någon tillverkare. Garderobslösningar kan man hitta i många utformningar och dimensioner, och även dessa är betydligt billigare än om man anlitar en snickare till att konstruera förvaringen hemma. Tänk på detta när du planerar upp dimensionerna på rummen i ditt framtida hus. Se till att rummen är anpassade för de standardmått som finns så att du kan använda dig av färdiglösningar.
Installation av elsystem, ventilationssystem, uppvärmning, belysning och rördragningar är alla kostsamma investeringar som kommer med att bygga villa i modern tappning. Här finns det pengar att spara i flera olika led. För det första behöver du kartlägga vilka behoven är och vilka alternativa lösningar som kan matcha dessa. Alla behöver inte allt. Därefter bör du undersöka priserna hos olika leverantörer. Du bör emellertid ha med dig att det finns två typer av kostnader här: Det handlar om den initiala kostnaden som du betalar vid installationen, men det handlar även om de löpande kostnaderna som kommer med lösningen på lite sikt. Exempelvis kan uppvärmning med hjälp av bergvärme utgöra en stor investering här och nu - jämfört med exempelvis direktverkande el, men över tid kommer dina årliga energikostnader att kunna bli betydligt lägre.
De material som du väljer för konstruktion och inredning påverkar siffras som kommer att stå på prislappen på ditt nya hus. Man kan dock inte göra hur man vill här. När det kommer till bärkonstruktionen, tak och ytterväggar har ofta ansvarig entreprenör tydliga preferenser kring vilka material som bör användas. Preferenserna handlar emellertid inte om tycke och smak, utan om regler och normer inom branschen. Ofta är det bäst att också låta entreprenören stå för inköpen av byggmaterialen. Som professionell aktör har entreprenören sannolikt tillgång till bra rabatter hos byggvaruhandlarna som du som privatperson inte kan få tillgång till.
På de grundläggande valen har du emellertid stor påverkan. Ska du kanske bygga villa i massivträ eller vill du ha ett murat hus? Tilltalas du av stilelement som glas och stål eller betong? Olika byggmaterial ger olika byggkostnad, men man får också tänka in i ekvationen att det som är billigare här och nu kan vara dyrare på sikt. Den här typen av avväganden kan man exempelvis göra i det fall som man funderar på om man ska bygga i betong eller i trä. Betong är dyrt att bygga i, men ett betonghus är i gengäld i princip underhållsfritt. Trä är ett billigare material, men du kommer att behöva bekosta ommålning eller annan behandling med jämna mellanrum om du har ett trähus.
Hur de invändiga ytorna ska realiseras kan du som byggherre välja relativt fritt. Här kan ditt val falla på en något lägre standard för att spara in på kostnaderna. Du kan till exempel välja laminat istället för parkett. Du kan också satsa på att göra inköpen på egen hand och se dig om efter kampanjer och utförsäljningar. Planerar du väl och är ute i god tid så kan du hitta bra material till bra priser. Se bara till att alla material finns på plats i tid. Som byggherre vill du inte orsaka några förseningar i hantverkarnas arbete på grund av uteblivna materialleveranser. Kom också ihåg att du ska bo i huset länge. Låt inte kortsiktiga besparingar i form av billiga vägg- och takpaneler eller liknande, gå ut över trivseln och känslan för huset när du flyttar in.
Den dyraste villan som man kan bygga är den som känns omodern i samma stund som man flyttar in. Då dröjer det inte länge förrän man börjar byta ut inredningselement och ytskikt, och de investeringar som man redan gjort blir värdelösa. Och särskilt miljövänligt är det inte heller.
När du inreder det nya huset bör du lyfta blicken och se bortom det som är populärt precis just nu. Titta gärna på bilder från förr och titta efter de stilar och detaljer som har hållit över tid. Här kan sökningarna efter inspirationsmaterial på nätet kompletteras med ett besök på något museum eller att man kollar igenom gamla tidningar och fotoalbum. Kanske är det också ett alternativ att tänka relativt neutralt kring färgställningen på ytskikten, och istället piffa upp rummen med textilier med mer mönster och färg. Jämfört med köksfronter och tapeter så är det betydligt enklare att byta ut detaljer i form av kuddar, mattor och gardiner när modet ändras.
Den här typen av basinredning är inte bara smart för att den tål att trenderna skiftar. Den gör även att huset kan dra till sig fler intressenter i det fall som du skulle vilja sälja villan någon gång i framtiden.