Flerfamiljshus – detta är den typ av hus där tre eller fler hushåll bor tillsammans, i var sin lägenhet men under samma tak. Den här typen av bostadslösning kan vara fördelaktig för många, både socialt och ekonomiskt. Om man ska bygga flerfamiljshus på egen hand finns det emellertid en del fallgropar. Här ger vi dig en nyanserad och balanserad bild av flerfamiljshus, genom att presentera fem fördelar och nackdelar med att bygga den här typen av hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
När man bygger hus finns det i regel kostnader långt innan grävmaskinen har tagit det första grävtaget med skopan. Ett hus ska ritas och projekteras ner i minsta detalj, det ska ansökas om bygglov hos kommunen och det ska skrivas kontrakt med ansvariga hantverkare, något som också kan kosta pengar om du väljer att ta hjälp av en jurist för att skriva ett juridiskt bindande kontrakt. När bygget är igång har du löpande kostnader för material, till projektledaren och för uppsättning av gjutform och byggställningar samt el på byggplatsen. Allt det här är exempel på kostnader som inte ökar proportionerligt med antalet lägenheter. Projektering, riggning och ledning kan kosta något mer när du ska bygga ett flerfamiljshus i jämförelse med ett enfamiljshus, men inte nödvändigtvis väldigt mycket mer. Samtidigt är det fler lägenheter att fördela kostnaderna på. Det är rätt och slätt en rad stordriftsfördelar med att bygga flera bostäder i en.
Att hitta tomter i centrala delar av större städer är ett allt större problem i Sverige. Tillgången på lämplig mark är begränsad, något som driver upp priserna. I regel måste du en bit utanför stadskärnan för att hitta en tomt som är lämplig att bygga på utan att kostnaderna skjuter i höjden och skapar problem i projektets ekonomi. Genom att bygga flera bostäder under samma tak kan man till viss del undvika det problemet. Ett flerfamiljshus kräver kanske en större yta för husgrunden än en villa, men inte alltid så väldigt mycket mer.
Med hjälp av en bra arkitekt är det möjligt att hitta lösningar som nyttjar tomtens yta optimalt, till exempel genom att bygga på höjden. Samtidigt fördelas tomtköpet på flera bostäder, vilket kan göra det möjligt att bygga huset närmare centrum. Det är inte bara praktiskt med tanke på restid till arbete och fritidsaktiviteter, utan även om man vill minska pendlingsutgifterna under de år man ska bo i huset.
I ett flerfamiljshus bygger man flera lägenheter vid sidan av varandra eller ovanför varandra. Då är det många saker som kan kopieras från den ena bostaden till den andra, till exempel planlösning, tekniska lösningar och fasad.
Flera identiskt utformade bostäder ger en rad besparingsmöjligheter. Inte bara kan man tänka sig mängdrabatter på köksinredning, dörrar och fönster. Det är också möjligt att bygga med hjälp av prefabricerade element. Att få de viktigaste delarna av konstruktionen hopsatt på fabrik och fraktad till byggplatsen är i regel billigare än att bygga allt från grunden på byggplatsen. Det går också att få flerfamiljshus som färdighus, det vill säga hus som är projekterade och designade på förhand.
Bor du i ett flerfamiljshus bor du tätare på dina grannar än vad du hade gjort i en villa. Samtidigt har du en klart definierad bostad som bara är din och där du kan vara ifred. et är stor skillnad på hur nära hushållen i ett flerfamiljshus står varandra, men det finns många exempel på personer som känner varandra väl, till exempel familjer eller par som är nära vänner, och som bygger flerfamiljshus tillsammans. I de fallen vet du redan i förväg vilka grannar du får och att ni, förhoppningsvis, även kommer att trivas med att bo i lägenheter i samma hus.
Att man känner sina grannar sedan innan behöver inte betyda att det blir konfliktfritt, men har man sedan tidigare bra erfarenhet av att jobba ihop, är det en bra utgångspunkt för en god grannsämja. Även i de fall när det är personer som inte känner varandra sedan tidigare som flyttar in under samma tak finns det stora möjligheter till sociala kontakter för de som vill det. Inte minst bland barnfamiljer är detta något som kan upplevas som positivt.
De äldre i Sverige lever allt längre och har blivit en viktig resurs i många barnfamiljers liv. För barn kan det vara berikande och tryggt att ha sina far- och morföräldrar i närheten. Många pensionärer vill ha en tät kontakt med barn och barnbarn. En större del vuxna lever också ensamma jämfört med tidigare och vill ha kontakt med sina syskon, syskonbarn och övrig familj samtidigt som de bor för sig själva och har ett eget liv.
Ett flerfamiljshus kan tillgodose olika behov och husera fler generationer. Genom att utforma lägenheterna på olika sätt kan du anpassa dem efter olika faser i livet och när generationer bor nära varandra kan de äldre bo kvar i hemmet även när de behöver mer hjälp i vardagen.
Många familjer äger redan tomter som ligger centralt och där det redan står ett hus. Då kan en lösning vara att riva huset och bygga ett nytt, men ibland kan det vara lika lätt att hitta en ny tomt där alla inblandade kan börja med ett blankt papper. Oavsett vilket är det viktigt för alla familjer där flera generationer vill bo under samma tak att ha en bra kommunikation om hur det ska fungera rent praktisk; hur det nya flerfamiljshuset ska se ut och hur ägarförhållandena ska se ut.
Att bygga flerfamiljshus innebär att huset innehåller minst tre lägenheter. Även om det går att spara pengar på att bygga ett stort hus av det här slaget, ställer det högre krav på finansieringen. För en normal privatekonomi kan ett byggprojekt av den här storleken bli för stort att axla som ensam finansiär även om det på sikt kommer att bära sig ekonomiskt genom att en eller flera lägenheter säljs. Du behöver därför ha bra med eget kapital och en hög kreditvärdighet.
Banker kan vara skeptiska till att bevilja en byggnadskredit till byggherrar som inte har erfarenhet av husbygge. Av den anledningen är det inte ovanligt att professionella bostadsutvecklare står bakom byggen av flerfamiljshus. Det finns dock sätt att ta sig runt problemet, till exempel genom att flera hushåll går samman och finansierar projektet ihop.
I Sverige måste du betala skatt om du hyr ut en lägenhet, oavsett om du bor i en av lägenheterna i flerfamiljshuset eller ej. Å andra sidan är det en ekonomisk fördel att hyra ut en eller flera lägenheter för att få en extra inkomst, eller hyra ut alla lägenheter för att på sikt få huset att bära sig självt.
Ett annat alternativ är att bygga ett flerfamiljshus, bo i en lägenhet själv, sälja resten och bilda en bostadsrättsförening. Den lösningen kan vara bättre än att hyra ut lägenheter eftersom du då slipper ansvaret och det ibland tidskrävande arbetet att vara fastighetsskötare och ombesörja tillfälligt och löpande underhållsarbete i lägenheterna.
Att bygga ett flerfamiljshus är ett större ekonomiskt ansvar än att bygga en villa, och det kan vara svårt att vara själv om finansieringen. Det är lättare att ansöka om och få en byggnadskredit för ett flerfamiljshus beviljat om du ansöker tillsammans med en eller flera partners.
Den vanligaste lösningen är att gå ihop med andra som också letar efter en tomt och som vill bo och bygga ett flerfamiljshus gemensamt. Det är dock inte alltid som det går att lösa eftersom alla inte har familj eller vänner som vill ingå i ett samarbete av det här slaget, eller så vill du inte ingå ett samarbetsavtal och samägande med någon som du inte vet om du samarbetar optimalt med. I sådana fall kan det kräva mycket energi, tid och arbete för att hitta personer att bygga tillsammans med.
Ett radikalt förslag kan vara att annonsera eller använda sig av sociala medier för att att hitta en eller flera samarbetspartners, men det är samtidigt en metod som kräver att du gör ett gediget arbete med att göra en bakgrundskontroll och referenser hos de kandidater som eventuellt anmäler sitt intresse.
Ett flerfamiljshus är ett byggprojekt där det måste tas många beslut såväl före som under och efter byggarbetet. Är man fler som bygger hus tillsammans ställer det stora krav på samarbetsförmåga och detaljerade och tydliga avtal för att undvika möjliga konflikter.
Ett skriftligt samarbetsavtal, utarbetat av en jurist, kan vara en bra början. Mycket kan också lösas genom att du, eller ni, knyter till er professionella aktörer. Vid större byggprojekt är det till exempel mycket vanligt att anlita en totalentreprenör som tar på sig allt ansvar för husbygget, från början till slut, och som ser till att det färdiga flerfamiljshuset uppfyller alla byggnadstekniska krav, regler och specifikationer.
I projekteringsfasen kan ni har stor nytta av en arkitekt som samordnar alla parters önskemål gällande den kommande bostaden. Arkitekter kan därefter omsätta dessa i konkreta förslag som alla, förhoppningsvis, kan känna sig nöjda med. En arkitekt har lång erfarenhet av att bistå byggherrar i processer som denna och kan ta fram förslag och skisser i flera omgångar om det blir nödvändigt. Utöver det måste en arkitekt eller annan fackkunnig stå som ansvarig projektör på bygglovsansökan till kommunen. Arkitekten sammanställer de nödvändiga ritningarna till bygglovsansökan och ansöker om bygglov för byggherrarnas räkning. Du och dina eventuella samarbetspartner måste även vara beredda på att handläggningstiden för ett bygglov till ett flerfamiljshus kan bli längre än för mindre hus.
Allt arbete med externa fackkunniga ska vara reglerat i juridiskt binande avtal. Särskilt avtalet med totalentreprenören ska vara juridiskt vattentätt och det är en klar fördel att anlita en jurist för att utforma kontraktet. Avtalet med totalentreprenören ska även innehålla en tidsplan som anger när de olika delarna av arbetet ska påbörjas och när de ska vara avslutade. Tydliga avtal med samtliga hantverkare minskar risken för att det uppstår konflikter mellan byggherrarna, men oavsett är det viktigt att alla inblandade, byggherrar såväl som hantverkare, lägger manken till och gör sitt bästa för att hitta de lösningar som är bäst för de som ska bygga och bo i flerfamiljshuset.
Ett flerfamiljshus sticker i regel ut lite mer från omgivningen än ett enfamiljshus. Även med en väl genomtänkt arkitektur och en bra projektering kan husets bredd och höjd ofta bli i mesta laget för omgivningen, särskilt om tomten ligger i ett tätbebyggt område och inte har den storlek som skulle vara ideal i förhållande till huset.
I samband med att du ansöker om bygglov för att bygga det planerade flerfamiljshuset genomför kommunen ett grannehörande. Det innebär att grannar och andra berörda får möjlighet att uttala sig och komma med eventuella invändningar mot bygget. Om bygglovet uppfyller alla krav och inte strider mot den kommunala detaljplanen har eventuella invändningar ingen större inverkan på bygglovet, mer än att handläggningstiden kan bli längre på grund av överklagande.
Invändningar från grannar och andra berörda kan alltså göra att du och dina eventuella samarbetspartners måste spendera mer tid än vad ni först tänkt på planeringsarbetet. Grannarnas eventuella invändningar kan även komplicera grannsämjan mellan de blivande grannarna. Det finns dock åtgärder att ta till för att minska risken för klagomål under byggtiden. För en dialog med grannarna och förvarna dem i god tid om det arbete som kommer att låta mest och informera dem om ungefär hur lång tid det kommer att ta. Då har du och dina eventuella samarbetspartners gjort vad ni kan för att skapa ett bra förhållande till era blivande grannar.