I de svenska landskapen finns både bergsknallar och branter, och det är inte sällan som man bygger hus där det är långt ifrån platt. Den här typen av markförhållanden kan leda till betydligt högre byggkostnader, men samtidigt kan det också finnas ekonomiska fördelar med att bygga hus på sluttande tomt. Du kan läsa mer i denna artikel
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Reser man runt i Sverige är det inte ovanligt att se hus som klamrar sig fast i sluttningar som ligger långt ifrån det kommunala avloppsnätet och vägar. Förr i tiden fick de fattigaste människorna hålla till godo med och bygga hus på svårtillgänglig mark med komplicerad terräng. Även om de sociala skillnaderna är mindre i dagens samhälle kvarstår faktumet att sluttande tomter ofta är billigare än tomter med plan terräng.
Samtidigt som tomterna är billigare kan sluttande tomter har en placering som gör dem till attraktiva objekt. Hus byggda i backsluttningar kan ha utsikt över betydligt mer än grannens hus och trädgård. Ofta är det fri sikt åt många håll vilket gör att ljus och solsken flödar in i huset och över trädgården under stora delar av dagen. Med sådana förhållanden kan det för många vara attraktivt att bygga hus på sluttande tomt eftersom det färdiga huset kan få ett något högre taxeringsvärde utifrån tillgång på ljus och ett något mer avskilt läge.
Väljer du en sluttande tomt är det omöjligt att undvika markarbeten av olika slag. Grunden till huset måste gjutas på en plan yta och i regel är det ganska stora mängder med jord och andra massor som måste avlägsnas från terrängen för att få marken jämn och rak. Markarbetet är en vanlig orsak till att det kostar mer att bygga på en sluttande tomt i jämförelse med att bygga hus på en plan tomt. För att genomföra schaktningen och avlägsna schaktmassorna behöver du anlita en markentreprenör, det vill säga ett företag som specialiserar sig på markarbeten som inkluderar grävning och sprängning. Erfarna markentreprenörer och välrenommerade företag har i regel en väntelista med uppdrag.
Det är inte bara mängden kubikmeter som ska grävas ut som avgör priset. Vilken jordmån tomten består av är också en faktor. Enbart jord är enkel att gräva upp och forsla bort, men består tomten av berggrund blir det genast värre. Ikke bare mengden kubikkmeter som skal graves ut, er med på å avgjøre prisen. Hva grunnen på tomten består av, er også en faktor. Løse jordmasser kan nok være enkle å løfte ut og kjøre vekk. Annerledes er det hvis tomten har berggrunn. Da må det ofte utføres sprengningsarbeider for å fjerne fjell og knatter. Ikke bare er sprengningen dyr i seg selv. Fjellgrunn kan i tillegg ekspandere, altså utvide seg, med inntil femti prosent når den går over til å bli løsmasse, noe som øker antallet billass ved bortkjøring, og dermed også kostnadene.
När markarbete på tomten är klar, schaktmassorna bortforslade och formen till grunden är klar är det dags att gjuta betongsulan. Kostnaderna för grunden räknas också som en betydande utgiftspost för hus som byggs på sluttande tomt. Husets grund måste klara av att stå emot en rad påfrestningar. En av dessa är fukt från den omgivande marken, fukt som i värsta fall kan orsaka rötskador. Både fukt och röta förekommer naturligt i naturen och kommer obönhörligen försöka tränga sig in i på olika ställen i husets konstruktion. Grunden till huset måste stå emot fukten för att hålla den eventuella källaren torr, något som kan vara svårt om betongsulan och den övriga grunden inte är gjuten och uppbyggd med ett tillräckligt vattenavvisande och rötbeständigt material.
En annan faktor som gör sig gällande när det kommer till hus på sluttande tomt är trycket från den omgivande marken. Tyngdkraften får massorna längre upp i sluttningen att trycka mot grunden med stor kraft och av den anledningen måste hela husets fundament vara dimensionerat för att klara av det.
Alla de här kraven på grunden gör att de fackkunniga rekommenderar stål eller betong som material till grunden till ett hus som byggs på en sluttande tomt, även om andra alternativ även är möjliga. Betongväggarna måste vara tjocka och armeras med järn. Av och till kan det även vara nödvändigt med extra stödmurar på andra ställen på tomten. En stödmur är en mur som håller jorden på plats och hjälper till att skapa nivåer i sluttande terräng. Betong och stål är i regel ganska dyra material, både att köpa och bygga med, och när det dessutom krävs stora mängder av respektive material stiger priset snabbt.
Det finns en rad faktorer som kan göra det dyrare att bygga på sluttande tomt jämfört med en plan. Även om en sluttande tomt kanske är billigare är markarbetet och gjutningen av grunden, som ofta är i betong, med och pressar upp priset. Utöver det tillkommer arkitektens arvode.
Vid första anblicken kan kostnaderna för en arkitekt verka som en onödigt dyr utgift, inte minst för att det finns färdighus som går att anpassa efter en sluttande tomt. I de kataloger som färdighustillverkarna visar upp finns det hus med olika arkitektoniska uttryck som passar in i en sluttande terräng, oavsett om du vill ha ett hus med långsidan mot slänten eller om du vill lägga gaveln på det hållet.
Problemet med de färdiga lösningarna, och fördelen med att kunna börja planera med ett blankt papper, är att väldigt många sluttande tomter har särdrag som kräver en unik utformning på huset. De särpräglade dragen kan vara knutna till jordmånen på tomten eller sluttningens karaktär. Lutningen kan nämligen vara både ojämn och gå åt olika håll. I vårt kuperade land kan topografin bestå av fördjupningar och höjder som snabbt kan göra alla typer av byggprojekt betydligt dyrare än planerat om du tänker traditionellt eller i banorna prefabricerade lösningar.
Den kompetens som en arkitekt har är att han eller hon kan se möjligheterna i varje tomts unika förutsättningar. Genom att anpassa huset går det att dra nytta av terrängens styrkor och behovet av kostsamma åtgärder som markarbeten och sprängning blir reducerat. På sluttande tomter kan trädgård och uterum vara en utmaning om tomten har en brant sluttningsvinkel. En bra arkitektritad lösning kan positionera huset på ett sätt som både ger en bra planlösning inomhus och utrymme för aktivitet och avkoppling utomhus.
Många arkitekter har en gedigen erfarenhet av att rita hus som bygger på höjden istället för bredd och djup. I en del fall kan hus byggas med flera huskroppar på varandra varav en av dem bara är hälften som djup som de övriga. På så sätt minskar du behovet av att gräva ur och frakta bort schaktmassor. Behovet av att dimensionera grunden och stödmurar blir även det mindre. Genom att göra genomtänkta och kloka val gällande planlösningen kan varje etage nyttjas maximalt. Förråd, teknikrum och hallgångar placeras närmast den sluttande terrängen. Vardagsrum och kök läggs så långt bort från sluttningen som möjligt och får fönster eller fönsterpartier som släpper in dagsljuset.
Genom att anlita en bra arkitekt och lägga tid och energi på det samarbetet kan du spara pengar genom mindre arbete med markarbete och fundament. Samtidigt får du en bostad som är väl anpassad efter tomtens förutsättningar, något som kan ge ett högre marknadsvärde på fastigheten. Då blir arvodet för arkitekten en investering istället för en utgift.
Ett hus på sluttande tomt är utsatt för en rad påfrestningar från den omgivande terrängen. Det handlar inte bara om det tryck som jordmånen runt huset utsätter grunden för, det handlar även om den konstanta risken för att fukt tränger in i huset underifrån och skapar mögel- eller rötskador. Samtliga av dessa faktorer ställer stora krav på husets konstruktion och hantverkarna som bygger huset. Det är av yttersta vikt att de eller de fackkunniga som du anlitar har den erfarenhet och kunskap som krävs för att utföra arbetet på ett korrekt sätt.
I det fallet kan ett hus på sluttande tomt bli kostsamt om du inte på förhand är förutseende nog och ser till att skriva juridiskt bindande kontrakt på det arbete som ska utföras. Avtalen ska i detalj precisera hur arbetet ska utföras och vilka krav på kvalitet som ska vara uppfyllda. Det finns standardkontrakt som reglerar de viktigaste punkterna men vid komplicerade projekt är det ett smart drag att ta hjälp av en jurist för att upprätta kontrakten. Bra avtal är en trygghet både för entreprenören och dig som byggherre.
En detaljerad specifikation på arbetet som entreprenören ska utföra gör att det redan från början görs en grundlig konsultation gällande markförhållandena och grunden, vilket gör att anbuden får en realistisk utgångspunkt. En detalj som du ska överväga ordentligt är att organisera byggprojektet som en så kallad totalentreprenad. Vid en totalentreprenad tar en aktör, i regel en snickarfirma, på sig hela ansvaret för projektet. De står för genomförandet, kontrakterar nödvändiga underentreprenörer och har även det yttersta ansvaret för att det färdiga huset uppfyller alla byggnadstekniska krav och gällande regelverk. Även om totalentreprenören vanligtvis gör ett påslag på priset för att täcka de administrativa kostnaderna som uppstår vid förmedling av tjänster, kan den extra kostnaden snabbt löna sig. Du undviker bland annat risken att olika aktörer skyller på varandra om det uppstår fel, något som är lätt hänt om du som byggherre själv har tagit på dig ansvaret för att koordinera och projektleda byggarbetet. En totalentreprenör är dessutom en professionell aktör som har en betydligt större möjlighet att kvalitetskontrollera andra aktörers arbete än vad du som privat inköpare av hantverkstjänster har.
En ytterligare försäkring mot att bli stående som ytterst ansvarig för eventuella fel får du med hjälp av den person som är kontrollansvarig för husbygget och som löpande följer upp arbetet på byggplatsen. För många är det aktuellt att finansiera husbygget med en byggnadskredit från banken och då är det vanligt att banken ställer krav på att en av deras representanter ska kunna följa arbetet under hela byggtiden. Oavsett vilket finansieringssätt och sorts projektorganisering som du som byggherre väljer, ska du se till att lägga in regelbundna möten med hantverkarna och besöka byggplatsen med täta mellanrum. Genom att göra det blir det lättare att upptäcka eventuella fel och missförstånd och åtgärda och reda ut dem så fort som möjligt. Särskilt viktigt är det att du närvarar på den slutbesiktning som entreprenören, den kontrollansvarige gör tillsammans med en certifierad besiktningsman. Fram till dess att slutbesiktningen är utförd och eventuella brister och fel är åtgärdade är det kutym att byggherren håller inne med 10 procent av den totala fakturasumman. Lika viktigt är det att du ser till att få all slutdokumentation på det genomförda arbetet av entreprenören. Slutdokumentationen är viktig att ha till hands om det i efterhand skulle uppstå fel eller skador som blir ett försäkringsärende, eller när du bestämmer dig för att sälja huset.
Det kostar en del att bygga hus i Sverige. Siffror från marknadsplasten Byggstart.se anger att kvadratmeterpriset ligger mellan 22.000 och 45.000 kronor per kvadratmeter, medan genomsnittspriset ligger på cirka 28.000 kronor per kvadratmeter. När det gäller arbete på sluttande tomt kan det, som vi har nämnt tidigare i artikeln, vara extra höga kostnader eftersom det krävs mer omfattande förberedande markarbete och större mängder med schaktmassor som måste forslas bort. Det kan dessutom bli dyrare att bygga en form till en grund som ska stå emot tryck från den omgivande massan och vara motståndskraftig mot fukt och röta. Man räknar därför med att kvadratmeterpriset för ett hus på sluttande tomt vanligtvis hamnar i det övre skiktet av det beräknade kvadratmeterpriset som vi har tagit upp lite längre upp i texten.
Utöver det tillkommer kostnader för arkitekt, projektering och kontrollansvarig. De här utgifterna landar i regel någonstans mellan 200.000 och 500.000 kronor men de bidrar samtidigt till att minska kostnaderna generellt sett samt att minska risken för kostsamma missförstånd och tillrättande åtgärder på sikt. Totalt sett kan det alltså kosta lite mer att bygga på en sluttande tomt men i gengäld kan du få ett unikt och funktionellt hus med bra ljusförhållanden och utsikt som både är härligt att bo i och lätt att sälja.