Det finns en uppsjö med alternativ när man ska bygga hus. Man kan välja allt mellan att uppföra ett av de nyckelfärdiga standardhusen som finns i katalogen från någon av husleverantörerna, till att bygga en helt skräddarsydd bostad i samarbete med en arkitekt. I både husproducenternas kataloger och i arkitektbyråernas presentationer kan du stöta på begreppet moderna hus. I den här artikeln går vi igenom vad som definierar ett modernt hus och hur du bör gå tillväga för att bygga ett. Du kan även ta del av våra tips inför anbudsprocessen, samt information om kostnader och tidsåtgång i samband med moderna hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Vad kan du egentligen förvänta dig när du ska bygga ett hus som faller under kategorin moderna hus? Ett modernt hus kan vara så mycket och det finns inte nödvändigtvis en arkitektonisk stil som alla hus kan kategoriseras in under. Likväl så har moderna hus ofta gemensamma drag. Estetiskt sett kännetecknas husen ofta av rena linjer, stora och släta ytor, mycket luft i konstruktionen och ett utseende som skiljer sig från den traditionella svenska trähusbebyggelsen.
Materialvalen är ofta noggrant genomtänkta och har även de ett stilrent, hemtrevligt och modernt uttryck. Det skapas bland annat med hjälp av obehandlat eller diskret behandlat trä. Både i inom- och utomhusmiljöer ger obehandlat eller sparsamt behandlat trä ett varm och lugn känsla samtidigt som det kan ge en bättre akustik och luftkvalitet inomhus. Det är inte ovanligt att använda betong eller mursten i konstruktionen, något som delvis är inspirerat av funkisstilen. Moderna hus är mycket attraktiva på grund av de stora fönsterpartierna och den öppna planlösningen som ger mycket ljus och luft i rummen.
Exakt hur definitionen av moderna hus låter är inte nödvändigtvis något som du behöver ta hänsyn till när du bygger ett arkitektritat hus. Den största fördelen med att låta en arkitekt rita huset är att det blir ett hus som motsvarar dina behov och önskemål. Om du vill bygga ett modernt hus som följer en mer traditionell stil är det fullt möjligt att göra. Det samma gäller om du vill bygga ett modernt hus som till i hög grad är inspirerat av funkis. Här är det bara din fantasi som sätter gränser. Du kan med fördel ta med inspirationsbilder till mötena med arkitekten.Ju bättre du kan förmedla den stil som du vill ha, desto lättare är det för den arkitekt som ritar huset att omsätta dina tankar till konkreta idéer. Arkitekten kan även vara behjälplig med inspirerande förslag och skisser om du inte själv har några konkreta önskemål utan bara vet att du vill ha ett hus som följer den arkitektoniska stilen som kallas för modern. Det är till syvende och sist arkitektens uppdrag och specialitet.
Om du ska bygga hus för första gången kan det vara bra att överväga att investera i några tekniska lösningar i huset. På så sätt kan du spara pengar på sikt. Tekniska lösningar som värmepump, vattenburen värme och solcellspaneler på taket eller väggarna kan vara bra lösningar som tack vare de senaste årens utveckling går att integrera på ett snyggt sätt i husets estetik. För att hålla ner uppvärmningskostnaderna är det klokt att även investera i en bra isolering och energieffektiva fönster. Energibesparande lösningar bidrar både till att minska husets driftkostnader och öka husets värde. Investeringarna kostar lite att göra men betalar tillbaka sig relativt snabbt i form av lägre boendekostnader.
Det finns många fördelar med att bygga ett arkitektritat hus. Genom att jobba med en arkitekt kan du även få ett modernt hus som är anpassat utifrån dina, och den eventuella familjens, behov och önskemål, både vad det gäller estetik och funktionalitet. Väljer du ett elementhus kommer dessa anpassningar är bli betydligt mer begränsade. Oavsett om det handlar om estetiska eller praktiska skäl, kan det alltså vara en stor fördel på sikt, trivselmässigt sett, att låta en arkitekt rita huset.
Att bygga hus i samarbete med en arkitekt ger helt klart en högre byggkostnad i jämförelse med att bygga ett prefabricerat hus. I gengäld är det så gott som ingen som köper ett elementhus och bygger det som det ser ut i katalogen, utan gör de modifikationer som det finns utrymme för, och de kommer att kosta extra. Även om du väljer att bygga ett nyckelfärdigt hus måste du betala avgiften för bygglovsansökan och kostnaden för arkitekten är inbakat i totalsumman för elementhuset.
Genom att bygga ett hus i samarbete med en arkitekt kan du även få ett hus där ytan nyttjas på ett effektivt och optimalt sätt. Du behöver inte lägga pengar på rum som inte är helt optimala för dina behov och användning, lösningar som du kanske måste acceptera om du väljer ett elementhus. I och med att kvadratmeterpriset ligger mellan 23.000 och 45.000 kronor säger det sig självt att det finns mycket pengar att spara genom att nyttja husets area optimalt.
För att hitta hantverkare till ett så omfattande projekt som det är att bygga hus, är det viktigt att du gör väl genomtänkta och avvägda val. Det är bland annat mycket viktigt att företaget har relevant erfarenhet av att bygga moderna hus och det konstruktionsarbete som hustypen kräver. Om du ska bygga ett hus vars konstruktion till stor del består av betong, ska du se till att anlita en entreprenör som har genomfört flera projekt av samma karaktär tidigare. Be gärna om referenser till tidigare kunder och be att få se bilder på de moderna hus som företaget har byggt. Kontakta de tidigare kunderna för att få förstahandsinformation om hur bygget fortlöpte. Du får då inte bara möjligheten att ta reda på kvaliteten på själva arbetet utan du kan även ta reda på hur företaget kommunicerar med sina kunder, hur lång tid det tog att slutföra arbetet, olika kostnader och få svar på andra praktiska frågor. Tänk även på att kontrollera att företaget har en solid ekonomi och inte har ärenden hos Kronofogden. Det sista du vill är att anlita ett företag som riskerar att gå i konkurs medan de håller på att bygga ditt hus eller kort efter att de har färdigställt huset.
Att bygga hus är en tålamodskrävande och -prövande process. Det tar så gott som alltid minst ett år från det att planeringsarbetet börjar till dess att huset är inflyttningsklart. När du planerar projektet ska du alltid lägga till extra tid för att ha utrymme för de oväntade händelser som så gott som alltid uppstår under ett husbygge. Före och under planeringen kan det vara en bra idé att du samlar på dig lite inspirationsmaterial för att visa arkitekten.
Här nedanför beskriver vi hur en typisk byggprocess för en mindre villa kan se ut:
Finansiering
Det första som du måste göra när du ska bygga ett modernt hus är att säkerställa finansieringen. Det gör du genom att kontakta banken på ett så tidigt stadium som möjligt, helst redan innan du påbörjar planeringsarbetet. Genom att göra det vet du vilka ramar du har att röra dig inom. Längre ner i artikeln kan du läsa mer ingående om vilka kostnader som du kan förvänta dig. När du kontaktar banken får du också reda på hur mycket du kan låna. Tänk på att du alltid ska ha finansieringen klar innan du börjar leta efter och kontakta arkitekter och entreprenörer.
Arbetet med arkitekten
Det tar i regel mellan fyra och sex månader för arkitekten och dig att tillsammans arbeta fram ett förslag på hur huset ska se ut, var tomten det ska placeras, vilka material den bärande strukturen ska ha och vilka övriga material som ska användas. I samarbetet med arkitekter ingår även den första delen av arbetet med bygglovsansökan, som består av att sammanställa dokument och ritningar, kontakt med kommunens bygglovshandläggare och vissa fall även att ansöka om ett förhandsbesked.
Ansökan om bygglov
Den arkitekt som du anlitar tar vanligtvis även på sig ansvaret som projektör och sammanställer alla ritningar och dokument som behövs för att kunna ansöka om bygglov. Eftersom projektören har alla dokument är det i regel även projektören som ansöker om bygglov för byggherrens, det vill säga du, räkning. För att den här processen ska kunna påbörjas måste det alltså finnas ett underlag som beskriver hur bostaden ska se ut. Underlaget inkluderar bland annat ritningar som visar husets placering på tomten och planlösning. För större byggarbeten är det vanligt att ansöka om bygglov i två omgångar; först ett förhandsbesked och därefter bygglov. Det tar upp till 10 veckor att få ett besked på bygglovet, förutsatt att alla dokument och tillstånd finns. Behöver bygglovsansökan kompletteras med något kan det ta upp till ytterligare 10 veckor innan du får besked från kommunen.
Anbudsrundan
När du bildat dig en uppfattning om hur huset ska se ut och vilka funktioner det ska innehålla, kan du sätta igång med anbudsrundan. Under den begär du in offerter från flera entreprenörer, jämför kostnadsförslagen och väljer slutligen den entreprenör som du anlitar och skriver kontrakt med. Hela processen tar oftast mellan två och tre månader.
Förberedande markarbete
Första steget i själva byggarbetet är det markarbete som måste göras innan grunden kan gjutas. Det här steget påverkas ofta av hur lättillgänglig tomten är. Arbetet tar oftast mellan en och två månader att slutföra.
Grund
Gjutning av grunden är nästa steg i processen med att bygga hus. Normalt sett tar arbetet mellan en och två månader. Ska större delen av huset vara i betong kommer det här steget också att omfatta resterande betong- och mursten arbeten.
Vädertät husstomme
Att få husets stomme vädertätt är ett av de större arbetena med huset. Här ingår det mesta av timmerarbetet och målet är att bygga ett tätt skal med väggar, tak, fönster och dörrar på plats, för att huskroppen ska kunna stå emot väder och vind. Det här momentet tar vanligtvis mellan två och fyra månader.
Ferdigstilling
Slutligen slutförs alla invändiga arbeten som tapetsering, målning, badrum- och köksinredning, el, tekniska lösningar och belysning. Du kan välja om du vill att huset ska vara nyckelfärdigt, det vill säga klart att flytta in i, eller om du vill slutföra vissa mindre arbeten, till exempel målning av lister, själv. Allt som allt tar det här arbetet någonstans runt tre månader, men det kan också ta längre tid vid komplexa husbyggen.
I nästa avsnitt kan du läsa en översikt för hur lång tid det ungefär tar att bygga enfamiljshus av olika storlekar.
Ett modernt hus tar i regel lika lång tid att bygga som hus med andra arkitektoniska stilar. Det som är avgörande är bland annat hur mycket tid som går åt till arbetet tillsammans med arkitekten och hur lång handläggningstiden för bygglovet blir. Oavsett om du bygger ett arkitektritat hus eller ett elementhus kommer hela processen med bygglovet att ta minst tre månader, och ska du ansöka om dispens från den kommunala detaljplanen eller andra bestämmelser, kan handläggningstiden bli ännu längre.. Enlligt uppgifter från marknadsplatsen Byggstart.se tar det mellan 6 och 8 månader att bygga ett modernt hus på 100 kvadratmeter. För ett hus på 200 kvadratmeter tar byggarbetet mellan 8 och 10 månader, och ett hus på 400 kvadratmeter kan ta 13-15 månader att färdigställa. En faktor som kan göra att det tar längre tid är till exempel komplexa tekniska system eller material med lång leveranstid. Tänk därför på att alltid ta reda på leveranstider och beställa material och produkter i god tid så inte husbygget blir försenat.
Genomsnittspriset för att bygga hus hamnar i regel runt 28.000 kronor per kvadratmeter och de allra flesta bostäder slutar på ett kvadratmeterpris mellan 23.000 och 45.000 kronor. Det ska dock inte så väldigt mycket till för att hamna över genomsnittspriset. Både faktorer som du själv kan påverka och externa faktorer som markförhållandena på tomten, påverkar slutpriset. Ska du bygga ett arkitektritat hus måste du räkna med att betala lite mer. Timpriset för en arkitekt ligger i regel mellan 900 och 1.500 kronor. För ett hus på 130 kvadratmeter kan kostnaden för arkitektens arbete uppgå till 250.000 kronor totalt. Kom även ihåg att det viktigt att sätta av minst 10 procent av den totala budgeten till oförutsedda utgifter som kan dyka upp under arbetets gång.