Funderar du på att lägga om taket? Om det befintliga taket lades för längesedan eller om du märkt av skador på det – kanske till och med läckor eller rötangrepp, då är det sannolikt en god idé att sätta in åtgärder relativt omgående. Man kan bespara sig mycket tid och pengar genom att föregå mer omfattande följdskador. Ett nytt tak har en lång livslängd och utgör i regel en god investering på lite sikt. I den här artikeln hittar du flera goda råd avseende vad du bör tänka på när du ska komma igång med att lägga nytt tak
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
För att projektet ska kunna bli verklighet är det först och främst nödvändigt att man säkerställer att de ekonomiska förutsättningarna finns. Därför bör man göra en budgetplan på förhand. Den anger de ekonomiska ramarna för projektet - det maxbelopp som inte bör överskridas, samt en plan för finansiering. Man skiljer normalt sett mellan tre olika sätt att finansiera ett projekt av den här storleken:
Eget kapital: Man använder helt enkelt sina besparingar för att bekosta takprojektet.
Utökat bolån: En annan möjlighet är att ta ytterligare lån på huset. Förutsett att banken bedömer att man har tillräcklig ekonomi för det så får man låna upp till 85 % av bostadens värde. Man får då samma ränta för den nya lånedelen som det befintliga bolånet. Prata med din bank och lämna in en ansökan om du vill få ytterligare lån beviljat.
Konsumtionslån: Detta är en typ av lån som kommer med en mycket hög ränta. Ett konsumtionslån kan vara fördelaktigt i det fall som man behöver få in kapital snabbt och har bra plan för hur man kan betala ner lånet i en relativt rask takt.
För att ta reda på vilket finansieringssätt som kan passa ditt projekt och din ekonomi kan det vara bra att rådfråga banken.
Att dra igång planeringsfasen tidigt är nyckeln till ett framgångsrikt projekt. Innan man tar kontakt med några hantverksfirmor bör man ha det tydligt för sig vad som är målet med projektet. Man behöver också ha en bra bild av hur man vill att taket ska se ut och vilka material som man vill använda till det. Om man skulle vara osäker kring de aspekter som rör husets utformning kan man med fördel ta kontakt med en arkitekt. Arkitekten kan ge dig goda råd kring vad som kommer att kunna passa huset stilmässigt och som kommer att kunna ge ett smakfullt resultat.
Om man bara ska lägga om det befintliga taket med samma takbeklädnad som man haft tidigare så blir inte projektet lovpliktigt. Planerar man däremot att göra andra ingrepp kopplade till taket så kan det leda till att man antingen behöver göra en bygganmälan eller söka bygglov hos kommunen. Detta gäller alla ändringar som räknas som fasadändringar, eller om du planerar bygga en takkupa, ett takfönster eller ett burspråk i samband med projektet. Om du känner dig det minsta osäker kring vad som eventuellt kan göra ditt projekt anmälnings- eller lovpliktigt så kontakta byggnadsnämnden i din kommun.
Det finns olika typer av tak som man kan bygga. I Sverige har sadeltaket kommit att bli den mest utbredda typen. Detta eftersom sadeltakets konstruktion och lutning gjort det väl lämpat för det nordiska klimatet. Andra taktyper som är vanligt förekommande i Sverige är valmtak, mansardtak och pulpettak.
I samband med att man ska bygga nytt tak så är det vanligast att man väljer fortsätta med samma stil på det nya taket som man redan har på det befintliga. Om man vill byta taktyp så går givetvis detta, men man får vara beredd på att det blir ett större ingrepp som kräver mer i form av både tid och pengar.
I Sverige förekommer följande typer av takbeklädnad:
Följande faktorer bör man ta hänsyn till i samband med att man ska välja takbeklädnad:
Vikt: Man får inte lägga ett tak som är för tungt för husets bärande konstruktion.
Estetik: Takbeklädnaden som man väljer kommer att få stor påverkan på hur man uppfattar huset, rent visuellt.
Isolerande egenskaper: Även om det är undertaket som har störst påverkan på isoleringseffekten så har även takbeklädnaden inverkan på hur väl isolerad din bostad kommer att bli.
Härdighet: Väderförhållandena är en parameter som spelar in på vilken typ av takbeklädnad som passar ditt hus bäst. Det är viktigt att det lokala klimatet är en av de faktorer som vävs in i beslutet kring val av tak.
Livslängd: Takets beständighet kan variera mellan allt från 30 år till 100 år, beroende på den takbeklädnad som man väljer.
Pris: Valet av takbeklädnad är även en kritisk faktor när det kommer till slutsumman på projektet. Tänk samtidigt på att en del av de takbeklädnader som kostar lite mer också har en längre livslängd. Det kan alltså innebära en dyrare kostnad för stunden, men en bra investering långsiktigt.
Om du är osäker på vilken takbeklädnad som är den bästa för ditt hus - eller om du bara har svårt att bestämma dig, så kan det vara bra att använda entreprenören som bollplank och diskutera dig fram till det bästa alternativet. Det är emellertid en klar fördel om man redan innan har en känsla för hur man vill att taket ska se ut, samt att du har en budget i ordning så att du har det klart för dig vilka begränsningar som finns.
Det finns flera grepp som du kan ta till för att se till att projektet landar inom budget. Här har vi listat ett antal saker som du kan göra för att spara pengar:
Förbered dig väl: God planering kommer att gynna både dig och entreprenören. Detta gör att entreprenören kan genomföra projektet på ett mer effektivt och smidigt sätt - vilket i slutänden innebär att du inte behöver betala fullt lika mycket. Se gärna till att ha tagit fram en checklista med alla de moment och inköp som du behöver få på plats inför och under ditt takprojekt.
Budgetvänliga material: Om det är viktigt för dig att hålla priset nere så bör du se till att välja material från de lägre prisklasserna. Även om man värnar ståndpunkten att pris inte bör få gå ut över kvalité, så gå det att hitta produkter och material till bra pris. Det kan vara en bra sak att se till att hålla sig uppdaterad på aktuella kampanjer och erbjudanden från de större byggvarukedjorna.
Anlita kompetenta hantverkare: Tvärtemot vad man kanske kan tro så leder detta i många fall till ett lägre totalpris. Detta kommer sig av att hantverkare med mycket erfarenhet av att bygga nytt tak kan utföra arbetet på ett mer effektivt sätt. I slutänden innebär detta färre arbetstimmar och en lägre kostnad för hantverkarnas arbetsinsats.
Ta in offerter från flera byggfirmor: Du bör se till att ta in offerter från flera entreprenörer i samband med anbudsprocessen. Detta gör att du kan jämföra olika erbjudanden avseende både innehåll och pris. Därefter kan du välja den entreprenör som passar ditt projekt bäst. Tumregeln säger att man ska ta in tre anbud när man drar igång en anbudsrunda.
Jämför äpplen med äpplen: När entreprenörerna har gjort platsbesök hos dig och sedan prissatt projektet, då är det viktigt att man jämför offerterna med varandra i detalj. Här bör man bland annat undersöka om det är samma poster som finns inkluderade i alla tre anbud, vilka förbehåll och villkor som man lagt in i offerterna, samt om priserna angivits som fastpris, prisuppgift eller oförpliktigande kostnadsestimat.
För att projektet ska lyckas är man beroende av att den entreprenör som gett uppdraget till är duktig på sitt jobb. Givetvis bör man ha verifierat att entreprenören har F-skattsedel, har en bra kreditvärdighet och en ekonomi som är i ordning, samt att man har fått goda omdömen från tidigare kunder. Utöver detta gäller att entreprenören ska ha arbetat med att just bygga nytt tak på enfamiljshus tidigare. Eftersom det finns en hel del oseriösa aktörer på marknaden så är det viktigt med en noggrann bakgrundskontroll.
Tänk på att de bästa firmorna ofta är fullbokade under lång tid framåt. Av den anledningen är det bra om man har tålamod och börjar planeringsarbetet tidigt om man vill få anlitat en kompetent entreprenör. Det är utan tvivel bättre att lägga ner lite extra tid på att få in en duktig entreprenör på projektet, än att ta in tillgängliga men okvalificerade hantverkare.
Det är viktigt att allt material finns på plats innan byggprojektet drar igång. Av den anledningen gör man bäst i att beställa material i ett tidigt skede, samt att planera in extra tid för leverans. När det gäller material till själva taket är det i regel entreprenören som står för inköpen. Som professionell hantverkare så har man de kunskaper som krävs för att veta vilka kvantiteter som behöver köpas in, samt vilken kvalitet som man bör välja.
Ju tidigare man bestämts sig för taktyp och takbeklädnad desto lättare är det för entreprenören att detaljplanera projektet. Använd dig gärna av en checklista för de materialinköp som behöver göras, och ta med både de köp som entreprenören ska stå för och de som du eventuellt står för själv.
För att projektet ska kunna genomföras på ett smidigt sätt och ge ett resultat som svarar mot dina önskemål, så bör du vara mån om att upprätthålla en bra kommunikation med entreprenören genom hela byggprocessen. Det går även att lägga in fasta avstämningsmöten redan i kontraktet. På så vis kan det vara lättare för båda parter att faktiskt avsätta tid för att diskutera projektet.
När entreprenören meddelar att det nya taket är färdigt är det viktigt att man genomför en slutbesiktning. En del byggherrar väljer att ta in en extern fackperson som går igenom hela projektet och kontrollerar att allt blivit utfört på ett normenligt och korrekt sätt. Om besiktningsmannen upptäcker fel eller brister är det viktigt att entreprenören åtgärdar dessa utan dröjsmål.
Det är normalt förfarande att man som projektbeställare håller inne runt 10 % av kontraktsbeloppet till dess att allt är godkänt. Detta för att försäkra sig om att eventuella modifieringar kommer på plats. När allt är klart och godkänt betalas det resterande beloppet ut till entreprenören.
Man behöver alltid se till att få slutdokumentationen skickad till sig i samband med projektavslut. Detta är viktigt eftersom handlingarna dokumenterar det arbete som blivit utfört och vilka de involverade parterna varit för respektive fackområde.
Denna här dokumentationen är användbar i samband med att man gör en ny värdering av bostaden eller i kontakt med försäkringsbolaget. Om man inte har någon dokumentation är det svårt att bevisa att de ändringar som gjorts blivit fackmannamässigt utförda.