Många husägare vill bygga på en våning för att få större ytor att vistas på i hemmet. Vissa kanske främst är ute efter ett avskilt utrymme för hemmakontoret, medan andra kan vilja ha ett nytt rum för ungdomarna att spela TV-spel och se på film i. Oavsett vad man vill använda sin nya våning till så innebär projektet en hel del förberedelser och organisering. I den här artikeln kan du ta del av experternas 10 bästa råd inför att du ska bygga på en våning på huset
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Nyckeln till ett framgångsrikt projekt ligger i de grundliga förberedelserna. Under förberedelsefasen definierar du hur du vill att det nya våningsplanet ska se ut och hur arbetet ska genomföras. Till att börja med behöver du söka inspiration för att få uppslag till både planering och inredning av våningen. Vi är många som gillar den här delen av ett byggprojekt. Man kan få spännande uppslag genom att titta i magasin och kataloger, söka efter inspirationsartiklar på nätet, läsa bloggar och kolla in instagramkonton med fokus på interiör och hemmaprojekt. Du kan också besöka olika byggvaruleverantörer eller inredningsbutiker för att titta efter smarta lösningar som faller dig i smaken. Det är en viktig parameter att man får våningen som man vill ha den - man ska ju sannolikt bo där under en lång tid framöver. En del bygger emellertid ut huset för att öka värdet på fastigheten, inför en framtida försäljning. Om så är fallet med ditt projekt så kan du tänka på att inreda i en något mer neutral stil som merparten av de potentiella köparna kan gilla.
Du behöver också ta reda på vad som låter sig göras med ditt hus, och vad som eventuellt kan vara för komplext. Vissa lösningar är enkla att förverkliga, andra kanske kan realiseras till del, och en del idéer kanske inte alls går att få till. Det är därför att rekommendera att man konsulterar någon fackkunnig person, som exempelvis en arkitekt. En arkitekt har både kompetens och erfarenhet som kan komma till pass, och arkitekten vet oftast direkt vad som går att åstadkomma och inte. Utöver detta kommer en arkitekt kunna komma med bra inspel och uppslag kring förnuftiga och attraktiva lösningar som du kanske inte hade kommit att tänka på själv.
Liksom alltid när man ska igång med ett byggprojekt så bör du på förhand ha satt dig in i vad man får göra och vad man eventuellt inte får göra, både enligt nationella och lokala byggregler. I vissa fall behöver man bara göra en anmälan till kommunen, men ofta behöver man söka bygglov för att bygga ut huset. När det kommer till att bygga på en våning så innebär detta något helt annat än att bygga ut i sidled - rent byggtekniskt och även bygglovsmässigt. Det är alltså viktigt att man håller isär begreppen påbyggnad och tillbyggnad när man diskuterar projektet med kommunen, arkitekten och entreprenören, även om alla typer av utökningar av en byggnads volym definieras som en “tillbyggnad” i Plan- och bygglagen. En tillbyggnad är alltså en utökning av huset som medför att byggnadsarean blir större - vilket kan göra att projektet begränsas av hur mycket man får lov att bebygga tomten. En påbyggnad påverkar inte byggnadsarean i och med att den sker i höjdled, men istället kan det finnas en detaljplan som begränsar hur högt man får bygga. Och en påbyggnad påverkar alltid husets bärande konstruktion, vilket ofta medför att denna behöver förstärkas. När du ska bygga på en våning hemma så är det alltså en påbyggnad som det är tal om.
Med få undantag så behöver du räkna med att behöva söka bygglov för att bygga på ett våningsplan på huset. I den här processen behöver du högst sannolikt ta hjälp av en fackman som kan ta fram de bygglovshandlingar som krävs, samt assistera kring olika frågeställningar i dialogen med kommunen. Det finns en rad bestämmelser och krav som man behöver förhålla sig till när man ska göra en påbyggnad. Dessa kan variera från kommun till kommun, och från område till område. För att få koll på vilka regler som gäller där du bor så kan du kontakta byggnadsnämnden i kommunen eller förhöra dig med en arkitekt. Arkitekten kan komma till nytta inom flera olika områden i projektet.
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se kostar det i genomsnitt 32,000 kronor per kvadratmeter att bygga på en våning. Detta är emellertid endast en genomsnittssiffra som utgår från ett antal verkliga byggprojekt. Variationerna i pris kan vara stora baserat på en rad olika faktorer. De billigaste projekten kan ha en kvadratmeterkostnad som landar ner mot 20,000 kronor, medan de mer kostsamma projekten kan hamna på uppemot 45,000 kronor per kvadratmeter.
Att bygga på en våning är inte något billigt projekt - det kostar oundvikligen en hel del pengar. Det lönar sig därför att se sig om efter de möjligheter som finns för att spara pengar. Exempelvis så bör du fundera över om det verkligen är nödvändigt att ha ett kök eller badrum på den nya våningen. Kök och badrum är normalt sett de rum som är allra dyrast att realisera, och låter man bygga något av de här rummen så kommer totalkostnaden för projektet öka avsevärt. Utöver detta så kommer valet av entreprenör också avspeglas på priset. Sparivern får bara inte leda till att man konsekvent väljer de allra billigaste alternativen, eftersom det ofta går ut över kvalitén på den nya våningen. Om man håller ögonen öppna så går det emellertid ofta att hitta bra kvalitét till en rimlig peng. Till exempel kan du titta efter tillfälliga erbjudanden och kampanjer, eller så kan du utnyttja möjligheten till mängdrabatt genom att samla merparten av dina inköp till ett och samma tillfälle och inköpsställe.
För att undvika obehagliga överraskningar bör du sätta upp en detaljerad budget innan arbetet kan dra igång. Kom ihåg att lägga in en separat post i budgeten som är reserverad för oförutsedda utgifter. Den här budgetposten bör svara mot omkring 20 % av den totala budgeten. Med denna på plats riskerar du inte att bli stående med ett halvfärdigt projekt i det fall som det dyker upp överraskningar, och du kommer att kunna sova bättre om natten.
Om du räknar med att behöva ta lån för att finansiera projektet ska du kontakta banken i ett tidigt skede. Bredvid alternativet att bekosta byggprojektet med sparkapital så finns det en rad olika finansieringsvarianter i form av lån. Om du redan i dagsläget har ett bostadslån på huset så går det ofta att låna ytterligare medel till projektet, till en bra ränta, genom att utöka bostadslånet. I vissa fall kan man utöka bostadslånet genom att först beviljas en byggnadskredit som används under projektet, och som sedan läggs om till ett utökat bostadslån. Ibland kan ett konsumtionslån fungera som delfinansiering till projektet. Detta kommer till en betydligt högre ränta, men erbjuder många frihetsgrader för den som sedan kan betala av det i rask takt. För att identifiera vilket av de här alternativen som passar ditt projekt och din privatekonomi bäst så bör du boka in ett möte med din bank.
Innan du lägger ut ditt projekt på anbud behöver du sätta samman en noggrann projektbeskrivning. På så vis kan man undvika att det uppstår missförstånd mellan dig och entreprenören under projektets gång. Om du har en bra projektbeskrivning bidrar det även till att de offerter som du får in på uppdraget blir mer exakta, eftersom entreprenörerna då kan läsa sig till vad det är för arbete som behöver utföras.
Tillsammans med entreprenören bör du sedan planera upp hur projektet ska realiseras rent praktiskt. Du bör till exempel informera entreprenören på förhand om du har tänkt att ta dig an någon arbetsuppgift själv. Kom också överens om hur ni ska hantera eventuella förseningar eller ändringar som kan komma att uppstå, samt vilken effekt dessa ska få för priset. Det är också en god idé att göra upp en tidsatt planering för projektet tillsammans med entreprenören. Här listar ni alla milstolpar inom projektet tillsammans med tidpunkten för när respektive moment ska vara klart. Med en tidsatt plan på handen blir det lättare för båda parter att upptäcka eventuella förseningar i ett tidigt skede - undvik överraskningar till varje pris!
När man lägger ut ett byggprojekt på anbud ska man alltid sträva efter att ta in ett antal anbud från konkurrerande aktörer. Tumregeln säger att man bör ta in tre offerter på uppdraget. På så vis säkerställer du att konkurrensen om ditt projekt blir tillräcklig för att du ska kunna få ett bra pris. Om du inte får in något anbud som du känner dig nöjd med under första anbudsrundan så kan du ta in fler allt eftersom. Se bara till att inte ta in för många offerter eftersom det gör arbetet svårhanterligt både för dig och för entreprenörerna. Tänk på att det kostar entreprenörerna i både tid och pengar när de behöver åka på platsbesök och arbeta fram kostnadsförslag. Om man redan på förhand har god kännedom om de entreprenörer som lämnar anbud så kan det räcka att ta in två offerter.
När du fått in tillräckligt många anbud behöver du utföra ett noggrant jämförelsearbete. Detta för att se till att du baserar ditt beslut på helhetsbilden, och inte endast på den siffra som står på sista raden i offerten. Ett fel som många gör är nämligen att de bara tittar på totalpriset i samband med att de väljer entreprenör - de glömmer alltså att se efter vad som faktiskt ryms inom priset. För att försäkra dig om att alla offerter innehåller samma moment behöver du först lista alla delar och korskontrollera dem, anbuden emellan. Det är långt ifrån alltid som de anbudsgivande entreprenörerna inkluderar samma poster. Ibland kan de nämligen fått olika förståelse för projektbeskrivningen och det arbete som ska utföras. Om det finns poster som varierar stort i pris mellan olika offerter så kan även detta vara ett tecken på att någon av parterna missförstått offertunderlaget. Upptäcker man sådana tecken så bör man alltid kontakta entreprenörerna för att reda ut frågetecknen och få en uppdaterad offert skickad till sig.
Kontrollera vad som per specificerat som del av det offererade priset och vilka moment som eventuellt ligger som tillägg på löpande timme. Är priserna definierade som fastpris, prisuppgift eller som oförpliktigande kostnadsestimat? Detta är ytterligare en aspekt som du behöver ta in i ditt beslut. Kom ihåg att Konsumenttjänstlagen säger att det fakturerade beloppet får avvika med upp till 15 % från ett pris som är angivet som en prisuppgift. Utöver detta bör du se efter om entreprenörerna lagt in några förbehåll eller villkor i sina anbud.
När du skaffat dig en bra bild av de olika anbuden så behöver du gå till beslut kring vilken entreprenör som du vill anlita till att bygga på en våning på huset. Kom ihåg att priset endast är en parameter när det kommer till lämpligheten i att anlita en viss firma. Minst lika viktigt är det att entreprenören har rätt kompetens och erfarenhet för att kunna genomföra projektet på ett bra sätt. Det finns en hel del efterforskningar som du kan göra för att bedöma detta. Ett tips är att be entreprenörerna om referenser från liknande uppdrag. På så vis kan du ringa upp tidigare kunder och förhöra dig kring deras upplevelse av samarbete och resultat. Tveka inte kring att fråga om det var något som entreprenören kunde gjort bättre.
Det kan också löna sig att höra efter om firmorna exempelvis är auktoriserade inom våtrum, om hantverkarna har yrkesbevis, och liknande. Detta är ingenting som krävs i lag i Sverige, men även om det är frivilligt så kan de fungera som ett tecken på seriositet i det fall som de finns. Givetvis bör man också säkerställa att en potentiell entreprenör är registrerad för F-skatt.
Slutligen bör man även försäkra sig om att entreprenören har en god ekonomi innan man ger denna i uppdrag att genomföra ett så omfattande projekt på ens hus. Om firman skulle gå i konkurs under projektets gång, eller under den efterföljande reklamationsperioden, så kan det få trista konsekvenser för dig.
När projektet är klart behöver du se till att genomföra en slutbesiktning tillsammans med entreprenören, för att verifiera att det nya våningsplanet blev som du specificerat det. Under slutbesiktningen bör man också kontrollera att det inte finns några fel eller brister, och det är därför rekommenderat att man också tar med sig en neutral och oberoende besiktningsman. Upptäcks brister så bör de åtgärdas av entreprenören utan dröjsmål.
Allra sist bör du se till att du får all relevant projektdokumentation skickad till dig. Denna slutdokumentation ska beskriva det arbete som blivit utfört och de material som använts. Materialet behöver du sedan spara undan så att du kan ha den till hands i samband med en eventuell försäljning eller när du har kontakt med ditt försäkringsbolag.
Om du har fått ett nytt badrum byggt och firman varit auktoriserad så bör du även få ett våtrumsintyg eller kvalitetsdokument skickat. Den elektriker som gjort elinstallationerna på den nya våningen ska även låta dig ta del av installationsprotokollet. Protokollet visar på att installation och inmätning skett enligt gällande regler och normer, och är en del av det egenkontrollprogram som elektrikern enligt lag behöver vara del av.