Har du planer på att inreda källare? En källarrenovering är inte något enkelt arbete, men i den här artikeln får du en rad goda råd som kan hjälpa dig till ett framgångsrikt projekt
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Många börjar med ett projekt utan att ha löst finansieringsbiten. Det kan leda till stora problem, både under projektets gång och när det är avslutat. I värsta fall blir resultatet att du blir stående med ett halvfärdigt projekt eller tvingas ta ett lån med hög ränta som är svårt att klara av ekonomiskt. När du ska sätta upp en budget för ett byggprojekt är det klokt att ta följande punkter i beaktande:
Finansieringssätt:
Se till att ha en bra plan för hur du vill finansiera inredningen av källaren. I ett sådant här projekt är det vanligt att använda sig av en av följande finansieringsmetoder:
Eget kapital: Om du har tillräckligt med sparat kapital kan det vara fördelaktigt att använda det för att finansiera projektet. Då slipper du de räntekostnader som alltid medföljer ett banklån och du behöver heller inte belasta din ekonomi med amorteringar av lånet.
Höja bolånet: Har du ett befintligt bostadslån och har amorterat av tillräckligt mycket på det, ska du överväga att höja bolånet eftersom du får samma ränta på det nya lånet som det befintliga. Du kan låna upp till 85 procent av fastighetens värde och du lämnar själv in en ansökan om att få höja lånet.
Konsumentlån: Den här typen av lån kräver ingen säkerhet och kan vara ett alternativ om du behöver få tillgång till pengarna så fort som möjligt. Kom dock ihåg att räntan är rejält hög varför du ska se till att ha en bra och fungerande plan för hur du ska betala av lånet.
Budgetramar:
Sätt ett maximalt belopp som inte får överskridas. Det gör det lättare för dig att tänka ut lösningar som hamnar inom din budget och det kapital som du har till ditt förfogande. Om du inte sätter upp en tydlig budgetram riskerar du att projektets slutar på en summa som långt överskrider dina ekonomiska medel. S
Sätt av en enskild post som buffert:
Sätt av en buffert på 10-15 procent av den totala budgeten. Det är mer regel än undantag att det dyker upp oförutsedda utgifter under ett byggprojekt och det gäller att ta höjd för dessa. Om du inte gör det riskerar du att inte ha råd att slutföra projektet.
Kontakta din bank:
Det är ett klokt drag att kontakta banken i god tid innan du börjar planera ett projekt av den här omfattningen. Att bygga källare under hela huset är både ett dyrt och komplicerat projekt och av den anledningen är det bra att ha den ekonomiska biten klar så tidigt som möjligt.
Om du gör en genomtänkt och noggrann planering innan du påbörjar byggarbetet har du en mycket bättre chans att få ett slutresultat som överensstämmer med dina behov och önskemål. Ju mer detaljerat ditt projekt är desto smidigare kommer själva byggarbetet att gå, så sätt av ordentligt med tid till alla förberedelser. Följande punkter är viktiga att tänka på när du ska inreda källaren:
Planlösning:
Tänk igenom hur du vill att planlösningen för källaren ska se ut. Fördelningen av rummen har en stor inverkan på källarens funktionalitet och utseende.
Val av material:
Ta reda på vilka material som passar för en källare och vilka produkter som du vill köpa in. Gör gärna en lista över dina val och en plan för inköpen. Det kan vara en fördel, ekonomiskt sett, att hålla sig uppdaterad om olika erbjudanden och kampanjer från byggvaruhusen. OM du vill ha möbler med en speciell formgivning eller platsbyggda möbler måste du planera såväl inköp som arbete i god tid.
Tekniska lösningar:
Du kan välja mellan olika varianter av tekniska lösningar gällande el, ventilation, uppvärmning och så vidare. Det är en fördel om du redan innan du tar kontakt med entreprenören vet vilka tekniska lösningar som du vill ha när du ska inreda källaren. Tänk på att de olika alternativen finns i varierande kvalitet och prisklasser.
Tänk långsiktigt:
Att inreda eller renovera en källare är vanligtvis en långsiktig investering och det är klokt att välja material som du tycker om och kan leva med en längre tid. Det gäller även de tekniska lösningarna. Genom att tänka igenom dina val ordentligt minskar du risken för att du inte blir nöjd med slutresultatet och drar igång med en ny källarrenovering om några få år.
När du ska bygga eller inreda källare måste du ansöka om bygglov från kommunen. Det är i huvudsak fyra åtgärder som utlöser bygglovsplikten:
Bruksändring: Om du ska bygga om en biarea (till exempel ett förråd eller teknikum) till bostadsrum (exempelvis badrum, kök, sovrum och vardagsrum) ändrar du rummets användningsområde och måste ansöka om ändrad användning samt ansöka om bygglov från kommunen innan du kan påbörja något som helst arbete.
Fasadändring: Innebär arbetet med källaren att det blir väsentliga ändringar av husets fasad måste du ansöka om bygglov för ändringarna och dessutom kontrollera att den nya fasaden följer riktlinjerna i den kommunala detaljplanen för det område som du bor i.
Ingrepp i husets bärande konstruktion: Ska du göra ingrepp i bärande väggar, flytta eller dra nytt avlopp eller bila upp ett bärande golv, kräver det att du ansöker om och får ett bygglov godkänt.
Ändringar i bärande konstruktion: Det här kan bli en följd av ändringar i grunden eller en ny planlösning och rumsfördelning i källaren
Förutsatt att du inte planerar att bara göra en ytskiktsrenovering eller enkla installationer av tekniklösningar, är det högst sannolikt att du måste ansöka om bygglov och få ett startbesked innan du kan påbörja arbetet med att inreda källaren. Är du osäker på vad som gäller, kontakta en av kommunens bygglovshandläggare och hjälper de dig vidare.
Om källaren ska fungera som bostadsrum måste följande krav vara uppfyllda:
För att kunna försäkra dig om att du inte anlitar en eller flera okvalificerade entreprenörer är det viktigt att du gör en grundlig bakgrundskontroll av samtliga aktörer. Tyvärr finns det många oseriösa aktörer på marknaden, något som ställer extra höga krav på dig som byggherre när du ska börja välja ut och anlita hantverkare. När du börjar begära in anbud är det viktigt att du ser till att de aktuella entreprenörerna har:
Solid ekonomi: Om du anlitar en hantverksfirma som har en solid ekonomi sänker du sannolikheten för att företaget går i konkurs under tiden som de arbetar med ditt projekt.
Tillräcklig kapacitet: Att företaget har så mycket arbetskraft tillgänglig att de täcker allt arbete med ditt projekt är en säkerhet för att firman har kapacitet nog att utföra arbetet på ett effektivt sätt.
Certifieringar: Kontrollera att entreprenören har de certifieringar som projektet kräver. Om entreprenören även har andra auktorisationer är det en indikation på att företaget är seriöst och de anställda kvalificerade hantverkare.
Bra omdömen: Om entreprenören har fått bra referenser från tidigare byggherrar är det ett tecken på att entreprenören är kompetent.
Genomfört flera liknande projekt: För att projektet ska bli utfört på ett effektivt och gediget sätt är det en klar fördel om entreprenören har utfört flera liknande projekt tidigare.
Om punkterna ovan stämmer överens med de entreprenörer som du har begärt in anbud från kommer det att öka chansen för en lyckad arbetsprocess och ett bra slutresultat.
För att kunna anlita den entreprenör som passar ditt projekt bäst är det en rekommendation att du begär in anbud från flera aktörer. När du har fått in offerterna är det viktigt att du jämför dem mot varandra. När du begär in och jämför de olika kostnadsförslagen ska du se till att:
Begära in anbud från tre konkurrerande aktörer: En tumregel är att du begär in offerter från tre konkurrerande entreprenörer. Det ger en bra indikation på vilken nivå priset bör ligga på och om kostnadsförslaget är konkurrenskraftigt.
Titta på vad som ingår i anbuden: Gå igenom vilka kostnadsposter som är specificerade och vad som är definierat som tillägg. Tänk på att att priset kan variera mycket beroende på om det är ett fast pris, uppskattat pris eller ett förbehållslöst kostnadsförslag som är angivet. Om det är en eller flera enskilda poster som markant skiljer sig åt i pris är det viktigt att ta reda på anledningen till det.
Anlita den entreprenör som är bäst lämpad för ditt projekt: Det är många faktorer som du måste väga och ta hänsyn till när du tar det slutgiltiga valet gällande vilken entreprenör som är mest kvalificerad för ditt projekt. Undvik att stirra dig blind på priset utan väg även in erfarenhet, kompetens, starttid och så vidare.
Du ska alltid ta in anbud från flera entreprenörer, oavsett vilken typ av projekt som du planerar att genomföra. Genom att begära in flera offerter sparar du pengar samtidigt som det ökar chansen för att du väljer ut och anlitar en entreprenör som passar ihop bra med det aktuella byggarbetet.
Här nedanför hittar du några goda råd gällande hur du följer upp projektet på bästa sätt:
Besök byggplatsen ofta: Det bidrar till att skapa en bra relation med entreprenören. När du besöker byggplatsen regelbundet blir det även lättare att diskutera olika lösningar, lösa eventuella problem och upptäcka fel medan de fortfarande är lätta att åtgärda.
Följ den uppsatta tidsplanen: Det är ett klokt drag att du sätter dig in i den tidplan som ingår i avtalet med entreprenören. Den tidplanen visar när de olika arbetena ska sättas igång och när det ska vara slutförda. Kontrollera att entreprenören följer tidplanen för att försäkra dig om att arbetet utförs på ett effektivt sätt.
Bestäm datum för byggmöten: Det kan vara bra att boka in fasta mötesdatum redan innan arbetet med att inreda källaren drar igång. På så sätt får du en insikt i vad som blir gjort, hur arbetet fortskrider och du kan komma med invändningar och ställa frågor till entreprenören.
Alla byggen som kräver bygglov måste genomgå en slutbesiktning, och det är alltid bra att göra en slutbesiktning även på mindre projekt som inte är bygglovspliktiga. Under slutbesiktningen går en oberoende och certifierad besiktningsman igenom alla utförda åtgärder tillsammans med entreprenören. Det är även en fördel för dig som byggherre att vara med på slutbesiktningen för att notera vilka eventuella brister och fel som upptäcks och att dessa blir åtgärdade snarast möjligt. Besiktningsmannen kontrollerar även att allt arbete är utfört i enlighet med gällande regelverk.
När allt arbete är godkänt är det viktigt att du får följande dokumentation av de ansvariga hantverkarna:
Slutdokumentation: Ett bevis på alla åtgärder som är utförda, vilka hantverkare som har gjort respektive arbete och hur mycket det har kostat.
Användarmanualer och underhållsdokumentation: Dessa dokument ska du alltid få om du har inrett bad- eller våtrum. De är dessutom viktiga för det löpande underhållsarbetet, eventuella försäkringsärenden och för kommande renoveringar.
Slutdokumentationen är viktig att ha till hands om det uppstår några fel i efterhand och du behöver koppla in försäkringsbolaget, när du ska göra fler renoveringsarbeten eller renovera källaren på nytt samt den dag när du bestämmer dig för att sälja huset.