Ska du bygga ut stugan? Du är inte ensam om att vilja ha större umgängesytor eller fler sovrum i stugan. En tillbyggnad kan då vara en bra lösning. I den här artikeln kan du ta del av nyttiga tips på hud du kan spara pengar i samband med tillbyggnadsprojektet samt vilka förberedelser som du bör ha gjort innan du kontaktar några hantverkare för att bygga ut stuga
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Den tid du investerar i att förbereda dig inför projektet får du igen senare under projektets gång, i och med att det då kommer att flyta på bättre. Något som du bör göra så tidigt som möjligt är att få ut en fackkunnig person till att göra en förprojektering av byggplatsen och stugan. Det är inte alla stugor eller stugtomter som är lämpliga för alla typer av tillbyggnader. Ibland kan det vara bäst att bygga ut på höjden – det vill säga addera en våning till på stugan, men andra gånger krävs det för stora förändringar på husets bärande konstruktion för att kunna motivera en påbyggnad. I många fall kan en tillbyggnad i sidled vara det bästa, men även här kan det finnas hinder i form av olämplig terräng. I de här frågorna kan en kunnig arkitekt, byggingenjör eller entreprenör guida dig.
Det är alltså en god idé att kartlägga markförhållandena på tomten. Om sommarstugan står på berggrund finns det ofta behov av att spränga eller spräcka bort sten. När detta förekommer står sprängningskostnaden ofta för en betydande del av totalkostnaden, och man behöver då räkna med en avsevärt högre projektkostnad. Det är emellertid så att man inte alltid vet på förhand vad som döljer sig i backen, vilket i så fall ställer krav ytterligare förundersökningsarbete. En geoteknisk undersökning kan ge svar på frågan om hur det ser ut i marken – men det är en extra kostnad! Innan man gör något förhastat bör man därför höra sig för hos kommunen eller andra som byggt ut tidigare i området. Kanske har markförhållandena redan undersökts tidigare.
Du behöver vara beredd på att projektet kommer att kunna ta relativt lång tid, beroende på hur stort och omfattande byggprojektet blir. För en mindre tillbyggnad på omkring 50 kvm bör man räkna med att genomförandet tar mellan 12 och 17 veckor. Handlar det däremot om en större tillbyggnad på 200 kvm kan det ta uppemot 40–50 veckor innan tillbyggnaden står färdig. Se till att du har den tid som krävs för projektet, så att du slipper onödiga förseningar.
När man ska bygga ut stuga finns det en rad olika regler och krav som behöver uppfyllas. Först och främst behöver du ta reda på om din tillbyggnad är lovpliktig – se till att få detta utrett i ett tidigt skede. Grundregeln är att man behöver söka bygglov för tillbyggnationer som överstiger 15 kvadratmeter i storlek. I det fall som du planerar för en utbyggnad som understiger 15 kvadratmeter kan den klassificeras som en attefallstillbyggnad, vilken endast kräver bygganmälan och startbesked. Det finns dock en hel del ytterligare kriterier som behöver uppfyllas för att det ska klassificeras som ett attefallsprojekt – avseende höjd till taknock, avstånd till tomtgräns, redan befintliga tillbyggnationer, etc. Det finns dessutom lokala regler att förhålla sig till. Varje kommun har rätt att begränsa eller utöka lovplikten, och det finns även bestämmelser för tätbebyggda områden, i form av detaljplaner.
Summa summarum är att man i princip alltid bör rådfråga byggnadsnämnden i kommunen och stämma av med dem kring vad som gäller för det enskilda projektet. Man kan även överväga att ta hjälp av en arkitekt för att ta fram de bygglovshandlingar som eventuellt behöver produceras – särskilt i det fall som man ändå tar in en arkitekt för att rita tillbyggnaden.
Om man inte är van vid att rita hus eller ta fram lösningar för hemmet så kan det vara bra att anlita en arkitekt. Detta är inte alltid något som krävs av kommunen, men som kan främja projektet. En erfaren arkitekt sitter ofta på ett stort erfarenhetsbibliotek och har bra koll på vilken typ av tillbyggnad som kan funka för ditt fritidshus, på den plats som det står och för själva ändamålet.
När allt förberedande projekteringsarbete är avklarat och du fått klartecken från kommunen att bygga ut stuga blir anbudsprocessen nästa steg. I samband med att du lägger ut projektet på anbud är det rimligt att hämta in tre offerter från konkurrerande entreprenörer. Tre offerter kommer vara tillräckligt få för att beslutsunderlaget inte ska bli oöverblickbart, men tillräckligt många för att du ska kunna säkerställa att du får betala ett marknadsmässigt pris för projektet. Ibland händer det emellertid att man inte blir nöjd med något av anbuden, och då kan man ta in ytterligare ett antal. Se bara till att du inte slösar med din egen och entreprenörernas tid. Det tar tid både för dig och dem att ordna med platsbesök och att behandla offerter. Om du är väl bekant med de firmor som lämnar anbud så kan man ofta nöja sig med att ta in två offerter.
Ett klassiskt misstag är att man bara tittar på vad som står på sista raden i ett anbud, men det är av yttersta vikt att man inte bara värderar priset i samband med att man ska välja entreprenör. Se till att du verifierar att alla projektposter finns med i de alternativ som du väljer mellan. Om du då hittar moment som varierar mycket i pris mellan olika anbud är det en varningssignal om att entreprenörerna kan ha fått olika förståelse för projektbeskrivningen – alternativt så har de bara tänkt sig olika lösningar. Vid frågetecken bör du alltid kontakta en offererande entreprenörerna och reda ut vad det är som gäller. Kanske behöver du få in en uppdaterad offert. Man bör alltid se sig om efter hantverkare som har tidigare vana från liknande projekt. Be gärna om referenser, så att du kan få förstahandsinformation från tidigare kunder. Genom att prata med andra byggherrar kan du få en bra bild av både samarbetsförmåga och hantverksskicklighet.
När man ska bygga ut stuga hänger slutsumman ihop med en rad olika kostnadsdrivare. En del av dessa har man mycket små möjligheter att påverka utifrån de val man gör – särskilt när kostnaderna hänger ihop med markförhållandena på byggplatsen. Om det döljer sig en bergsknalle under jordskorpan där du ska gräva så behöver den tas bort, oavsett vad det kostar. De kostnadsdrivare som man har störst möjlighet att påverka hör ihop med materialvalen som du gör. Genom att på förhand göra en noggrann kartläggning av priser kontra material så kan den slutgiltiga totalsumman för tillbyggnaden hamna på en betydligt lägre nivå. Prislappen är emellertid inte allt såklart, och det är inte att rekommendera att man väljer bort kvalitén för ett lägre pris. Ofta kan man få tag i kvalitetsprodukter till ett bra pris genom att utnyttja rabatter eller genom att hålla utkik efter tillfälliga kampanjer. Om du söker på nätet, kollar i kataloger och besök leverantörer så kommer du sannolikt hitta ett rimligt pris på det du söker. Ett annat sätt att få till bra priser är genom att köpa in större mängder material på en och samma gång, alternativt att låta entreprenören ta sig an inköpen.
Kök och badrum är de absolut dyraste rummen att bygga. De bakomliggande orsakerna till detta är de många tekniska installationerna som behöver komma på plats där, den dyra inredningen och de kostsamma materialen, samt att arbetet behöver utföras av specialister. Om din tillbyggnad ska omfatta kök eller badrum så blir alltså priset på bygget därefter, och går det att undvika så blir det billigare för dig. Ibland skulle man ändå ha behövt uppgradera det befintliga köket eller badrummet, och då behöver man bara se till att ta höjd för de extra utgifterna i samband med att man planerar budgeten under förberedelsearbetet.
Man behöver nödvändigtvis inte finnas på plats under projektets gång, men det är viktigt att kommunikationen med entreprenören är frekvent och bra. Med en tät dialog har du större möjligheter att påverka utkomsten av projektet och du får lättare att hantera eventuella frågetecken innan de orsakar förseningar eller andra problem. Det är ingen dum idé att spika ett antal mötestillfällen redan i samband med att du skriver kontrakt med entreprenören. På så vis kan du försäkra dig om att arbetet fortskrider enligt plan och att eventuella avvikelser från tidsplanen inte kommer som en överraskning för dig – det kan ju finnas andra saker i din kalender som du kan behöva justera utifrån detta. I tillägg till detta gör avstämningarna att du kan se så att allt blir som du önskat och att entreprenören är tillgänglig för frågor under resans gång. Kom ihåg att god kommunikation med entreprenören är nyckeln till ett framgångsrikt byggprojekt.
Det finns särskilt en faktor som gör att det kan skilja sig en hel del mellan att bygga ut stuga och att bygga ut ett permanentbostadshus, nämligen läget. Det är inte ovanligt att sommarstugor och torp ligger avsides, utan en normal vägförbindelse – som ute på en ö eller längs en mindre skogsväg. Om så är fallet med din just stuga så kan du behöva utgå ifrån säsongsmässiga förhållanden när du planerar in ditt byggprojekt, så att det går att transportera både material och personal på ett rimligt sätt.
En del typer av arbete låter sig inte heller göras året runt. Vid köldgrader kan det vara besvärligt att genomföra följande moment:
Samtidigt finns det visst arbete som lönar sig att få utfört på vintern. Anledningen till detta är att hantverkarnas kalendrar vanligtvis är betydligt mer fulltecknade under sommarhalvåret. Den typ av arbete som vi pratar om då är följande:
Allt detta bör du ta hänsyn till under planeringsfasen. Om det finns behov för att gräva eller gjuta betong utomhus behöver du anpassa tidsplanen så att de här momenten inte sammanfaller med de kallaste månaderna på året. Det arbete som kan utföras under hela året kan emellertid med fördel förläggas till vintern. Vintertid kan man ofta få till ett bättre pris på arbetet i och med att det då är fler entreprenörer som tävlar om samma projekt.
Det är ett omfattande projekt att bygga ut stuga. Ofta krävs det att man tar in hantverkare inom flera olika specialistområden. Och när man ändå har hantverkare och byggutrustning på plats kan det vara fördelaktigt att passa på att genomföra flera projekt i ett svep. Kanske har ni ändå planerat för att dränera tomten eller byta fasadpanel inom kort? Är det läge att dra in den där golvvärmen som ni pratat om? Fördelat per projekt blir kostnaden lägre om man kan samplanera flera projekt.
När entreprenören anser sig klar med projektet är det viktigt att man genomför en slutbesiktning av arbetet. Förutom entreprenören och du själv bör även en extern besiktningsman finnas på plats för detta. Tillsammans går ni igenom alla moment och verifierar att de utförts på ett tillfredsställande sätt. Skulle ni hitta fel eller brister ska entreprenören åtgärda dessa omgående.
När slutbesiktningen är genomförd och du godkänt projektet återstår det endast att se till att du får dokumentationen skickad till dig. Denna ska beskriva allt som blivit gjort:
Slutdokumentation: Redogör för utfört arbete och de material som man använt, tillsammans med vilka de involverade hantverkarna varit. Se till att spara undan den här dokumentationen. I samband med ett försäkringsärende eller att du ska sälja fritidshuset så kan du behöva visa att allt blivit fackmannamässigt utfört.
Våtrumscertifikat/kvalitetsdokument: Om arbete på badrum/våtrum ingått i projektet, och den entreprenör som du anlitat får utfärda den här typen av dokumentation, bör du se till att du får detta. Det finns inga lagkrav på våtrumscertifikat, men är bra att ha i och med att det styrker att man följt regler och normer.
Protokoll från egenkontroll: Elektriker måste delta i ett egenkontrollprogram och eventuella protokoll från denna egenkontroll bör du spara undan. Även dessa visar att elinstallationerna är normenliga.