Att bygga hus ä ren dröm för många – att få förverkliga ett hem som är utformat precis som man vill ha det. Ett husbygge är sannerligen ett omfattande projekt och det finns många saker som man bör tänka igenom och komma ihåg. Därför har vi satt ihop den ultimata komihåglistan med sådana saker som du bör vara på det klara med innan du drar igång projektet, samt sådant som du bör tänka på under arbetets gång
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Att bygga hus är ett kostsamt projekt och det är bara några få förunnat att kunna bygga utan att noggrant överväga alla ekonomiska aspekter. För att kartlägga vilka budgetramar som du har att röra dig inom är det en rekommendation att du tar kontakt med banken i god tid innan du börjar planera projektet. Det finns ett par olika sorters lån att tillgå och du kan självklart även använda dig av eget kapital. Det vanligaste lånealternativet vid ett husbygge är en så kallad byggnadskredit. En byggnadskredit fungerar på så sätt att banken tar egendomen i pant och det är vanligt att banken kräver dokumentation på de de arbeten som är utförda för att betala ut mer än det dagsaktuella värdet på huset. Banken har i regel även en medarbetare som följer bygget på nära håll.
Skulle det inte gå som planerat med det ekonomiska, till exempel inkomstbortfall, betalningssvårigheter eller att entreprenören går i konkurs, kan banken ta över tomten och det som är byggt på den. Banken kan då välja att sälja fastigheten som den är eller bygga klart huset och sedan sälja det för att täcka sina förluster. Det är därför av yttersta vikt att du har kartlagt din personliga ekonomi och återbetalningsförmåga samt har satt upp en realistisk budget. Utöver det är det även viktigt att du hittar en aktör som har en solid ekonomi i företaget. Det alltid klokt att ta en kreditupplysning på det aktuella företaget om du är det minsta lilla osäker på aktörens ekonomiska situation. En del företag fungerar som mellanhand mellan entreprenör och byggherre och utför kreditupplysningar och liknande för din räkning, så du kan lägga den tid som det tar att göra det på annat planeringsarbete.
Innan du sätter dig ner med en arkitekt och börjar gå igenom hur huset ska se ut, är det en klar fördel om du har klart för dig vilka funktioner du vill ha i huset och i vilken arkitektonisk stil du vill bygga. Du kan till exempel titta på olika arkitektbyråers och byggföretags hemsidor och hitta inspiration i tidigare projekt som företagen har arbetat med. Du kan också leta i inredningstidningar och använda sociala medier som Instagram och Pinterest för att hitta idéer och inspiration. Samla gärna bilderna i en digital eller fysisk mapp och ta med den till det första mötet med arkitekten. Ju fler bilder som du kan visa upp på vad du gillar desto lättare är det för arkitekten att bilda sig en uppfattning om hur ditt blivande hus bör se ut.
Innan du köper en tomt är det ett smart drag att ta reda på vad som döljer sig under markytan. Markförhållandena på tomten kan ge dig en viktigt fingervisning gällande vilka kostnader för grävning och andra markarbeten som du kan förvänta dig när byggarbetet börjar. I samband med att du väljer tomt är det även klokt att kartlägga hur tillgänglig tomten är, eftersom det kan bli en dyr utgift att anlägga en väg fram till tomten och dyrare att bygga om tomten är svårtillgänglig.
Det är viktigt att förse sig med en rejäl portion tålamod när du ska sätta igång med ett så stort och omfattande byggprojekt som det är att bygga hus. Tänk på att hela processen med att ansöka om bygglov kan ta upp till ett halvår, och det innan någon som helst form av byggarbete har börjat. Det kan även gå fortare men för att vara på den säkra sidan ska du räkna med att det har hela handläggningstiden på 10 veckor att få bifall, eller i värsta fall avslag, på bygglovet. Hur lång tid det tar att handlägga ditt bygglov beror på om alla nödvändiga dokument finns med eller om något måste kompletteras, samt hur många bygglov som kommit in för handläggning. Behöver din bygglovsansökan kompletteras eller om du ansöker om dispens från den kommunala detaljplanen kan handläggningstiden förlängas med upp till 10 veckor.
Innan bygglovet kan skickas in måste du även göra ett omfattande projekteringsarbete tillsammans med en arkitekt. En projektering är en detaljerad planering av hur huset ska se ut och byggas, ett arbete som också tar tid. Om du är osäker på om huset som du planerar att bygga inte helt följer den kommunala detaljplanen, och att du av den anledningen kommer att få avslag på bygglovet, kan du ansöka om ett förhandsbesked. När du ansöker om ett förhandsbesked testar du helt enkelt din idé och har chans att komplettera ansökan eller göra ändringar innan du ansöker om bygglov, vars avgift är betydligt högre.
Här kan du dra mycket nytta av arkitektens kunskaper gällande att placera huset på rätt ställe på tomten. Tillsammans kan ni arbeta fram ett förslag som ger bästa möjliga förhållanden gällande solljus, lä, insyn från grannarna, träd och tomtens terräng. Det är också klokt att fundera lite på utsikten från specifika rum i det planerade huset. Kom ihåg att fråga arkitekten om hur han eller hon har tänkt gällande insynsskydd. Det är även klokt att planera eventuella uteplatser och andra utomhusytor i trädgården redan under projekteringsfasen.
När du ska välja ut de entreprenörer som du vill begära in anbud från, är det många krav som aktörerna i fråga måste uppfylla. Först och främst är det viktigt att de entreprenörer som du överväger att anlita har erfarenhet av att bygga den typen av hus som du vill ha. Företaget ska bland annat ha rätt kompetens gällande det material som ska användas i husets bärande konstruktion. De flesta entreprenörer som tar sig an husbyggen har troligtvis erfarenhet av att bygga i trä. Har du bestämt dig för att bygga i betong är det inte givet att det är ett material som det inte är självklart att alla byggföretag har erfarenhet av. Fråga gärna de potentiella entreprenörerna om tidigare arbeten och be om att få kontaktuppgifter till några tidigare kunder. Då kan du själv höra dig för om kvaliteten på arbetet och saker som entreprenörens kommunikationssätt, pålitlighet, effektivitet och om entreprenörens prissättning är konkurrenskraftig.
Respektive företags ekonomiska situation är som bekant även den mycket viktig för att säkerställa att husbygget avlöper så smidigt som möjligt. Det kan även vara en bra idé att undersöka om de olika aktörerna har några certifieringar. De allra flesta auktorisationerna för hantverkare i Sverige är frivilliga, men de fungerar ändå som en extra kvalitetsstämpel. Den enda certifieringen som är lagstadgad är att elarbeten måste utföras av en auktoriserad och utbildad elektriker.
När du ska påbörja anbudsprocessen är det varken bra att begära in för många eller för få kostnadsförslag. Anledningen till att du inte ska begära in för få offerter är kanske lättare att förstå än varför du inte ska begära in för många. Begär du bara in ett eller två anbud kan det vara vanskligt att avgöra om priserna är konkurrenskraftiga. för höga eller misstänkt låga. Tar du in för många offerter kan det bli svårt att överskåda kostnadsförslagen när du ska jämföra dem. Därför är det en rekommendation att du begär in tre kostnadsförslag, och det är även viktigt att de kommer från tre välkvalificerade aktörer.
När du jämför de olika offerterna ska du inte stirra dig blind på totalsumman. Prisuppgifterna för varje enskild kostnad är också relevant. Skriv gärna in alla uppgifter som du har fått i ett excel-dokument så blir det lättare att överblicka och jämföra dem. Är det några poster som skiljer sig markant, oavsett om de är högre eller lägre, är det ett klokt drag att kontakta entreprenören för att ta reda på anledningen. Det är inte ovanligt att olika prissättning beror på att aktörerna har uppfattat projektet på olika sätt. Därför är det viktigt att underlaget som arkitekten sammanställer är då detaljerat och tydligt som möjligt. Ju mer exakt alla detaljer om det blivande huset är, desto lättare blir det för entreprenören att beräkna såväl kostnader som tidsåtgång.
Under loppet av projekteringsarbetet ska du ta beslut om allt från fasadklädsel till kakel i badrummet. Du ska även bestämma hur många fönster huset ska ha, vilken trappa som är bäst lämpad, hur stort huset ska vara och eventuella specialanpassade lösningar. Tänk på att för alla de valen finns det alternativ i flera prisklasser. För att hålla ner utgifterna är det viktigt att tänka kostnadseffektivt i alla led. Det lönar sig dock sällan att välja det lägsta priset och göra det på bekostnad av kvaliteten. För att hitta kvalitetsmaterial till överkomliga priser är det en fördel att hålla utkik efter kampanjer och utförsäljningar hos olika detaljister och leverantörer. Du kan även höra med den entreprenör som du har valt om företaget har förhandlat sig till lägre priser eller har mängdrabatt hos någon leverantör eller byggvaruhus..
När projekteringen är klar och du har skrivit ett juridiskt bindande avtal med entreprenören, är det nästa steg att göra upp en tidsplan. Det är ett dokument som du utformar i samarbete med entreprenören och avsikten är att ge dig som byggherre några konkreta milstolpar att förhålla dig till under byggarbetet. I tidsplanen lägger ni in punkter som exempelvis “vädertät stomme”, det vill säga att huset är tätt mot väder och vind, och start- och slutdatum för husbygget. Under tiden som byggarbetet pågår kan du använda tidsplanen och milstolparna för att hålla ett öga på att arbetet fortskrider som det ska och på ett tidseffektivt sätt. Genom att göra det minskar du risken för att det uppstår förseningar som du själv inte kan kontrollera.
Under hela tiden som byggarbetet med ditt nya hus pågår är det klokt att upprätthålla en bra kommunikation och relation med entreprenören. Besök byggplatsen så ofta du har möjlighet. Genom att ha en tät dialog med entreprenören kan du lättare upptäcka missförstånd och reda ut dem samt komma fram till alternativa lösningar om till exempel ett material eller produkt är tillfälligt slutsåld.
När huset är färdigställt återstår det att göra en slutbesiktning och få huset godkänt för inflyttning. Slutbesiktningen ska utföras av en oberoende, certifierad besiktningsman som tillsammans med dig som byggherre och entreprenören går igenom allt arbete som har utförts. Besiktningsmannen kontrollerar att de olika åtgärderna är utförda i enlighet med gällande regelverk och det upptäcks några brister eller fel ska dessa åtgärdas så fort som möjligt. Det är vanligt att byggherren håller inne med 10-15 procent av totalfakturan till dess att slutbesiktningen är avklarade och eventuella brister är åtgärdade.
Det sista du ska göra, och något som är mycket viktigt att göra, är att se till att få all slutdokumenation för huset av den ansvariga entreprenören. Slutdokumentationen ska innehålla de arbeten som är utförda, vilket företag som har gjort respektive arbete, kontraktet med entreprenören och fakturor. Ju större ett byggprojekt är desto viktigare är slutdokumentationen, varför det är av yttersta vikt att du ser till att få alla relevanta dokument för bygget av ditt nya hus. Du ska även se till att få FDV-dokumentation (förvaltning, drift och underhåll), som bland annat omfattar information om våtrum och ventilation, el- och avloppsstammar och eventuell miljöklassificering. Slutdokumentationen är viktigt att ha nära till hands vid en framtida försäljning, framtida renovering eller om det skulle uppstå någon form av skador som innebär att du behöver koppla in försäkringsbolaget.