När vi ska bygga villa faller valet i regel på en standardmodell från någon av de stora husproducenterna, och vanligtvis utgör detta en relativt billig och snabb väg fram till ett färdigt hus. Samtidigt finns det många klara fördelar med att utforma sitt framtida hem tillsammans med en arkitekt. Så, vad passar bäst för dig, arkitektritat eller kataloghus? Vad lönar sig på lång sikt? Här ska vi titta närmare på hur man kan utnyttja bostadsytan effektivt, vilka anpassningsmöjligheter som finns, och vilken kostnadsbild som är knuten till respektive tillvägagångssätten
Om man söker efter information om att bygga hus på nätet så är det gärna färdighusproducenternas sidor som dyker upp först. Bilder av hus som är färdigplanerade in i minsta detalj kan göra husdrömmen mer greppbar och få den att kännas mer rimlig att förverkliga. En del husproducenter levererar sina hus som byggsatser, där husdelarna kommer i form av byggelement som man tillverkat i fabrik. Andra kataloghus är färdiga till sin utformning och projektering, men man bygger dem på plats från grunden.
Arkitektritade hus kännetecknas inte av samma aktiva marknadsföring. Detta är till del på grund av historiska orsaker, men använder du bara de rätta sökorden så är det inte svårt att hitta rutinerade arkitekter som är vana vid att rita villor på uppdrag av privatpersoner. Hos branschorganisationen Sveriges Arkitekter kan du både söka efter arkitekter som ritar enfamiljshus och du kan också låta dig inspireras av verkliga exempelprojekt.
Det som är speciellt med ett arkitektritat hus är att det får en unik design och att arkitekten bakom det ägnat tid till att kartlägga dina behov och undersöka den plats där huset ska stå. Arbetsprocessen inför bygget kan leda till att du får ett unikt och speciellt hus som passar dig som handsken, och som kan fungera väl som bostad för dig i många år framöver.
Gemensamt för de flesta färdighus är att leverantören ofta tar sig an merparten av byggprocessen. När husproducenten gjort sitt kan du alltså - om du vill - komma hem till ett nyckelfärdigt hus, vilket innebär att du bara kan låsa upp dörren och flytta in. Bostaden är alltså klar, både utvändigt och invändigt. Önskar man samma sak när det kommer till ett arkitektritat hus så får man helt enkelt knyta till sig en totalentreprenör som är villig att leverera på liknande villkor.
Det kostar att bygga hus och även om de första kvadratmetrarna i regel är de dyraste så gäller samtidigt universalregeln att ju större hus man bygger, desto högre blir sluträkningen. Detta är en bra anledning till att inte bygga hus som är rymligare än nödvändigt. Det saluförs många olika typer av färdighus på marknaden, och de kommer med många olika storlekar och rumslösningar. De är emellertid alla mer eller mindre ritade för att möta de behov som anses vara standard. Även om många av producenterna tillåter att man anpassar sitt hus till viss del så finns det ändå ingen garanti för att man inte står med vinklar och vrår som man inte vet hur man ska utnyttja på ett vettigt sätt. Det omvända kan givetvis också inträffa: man kan också upptäcka att man saknar utrymme på kritiska ställen, vilket sannolikt leder till att man inom ett par år vill bygga ut ett relativt nytt hus.
En fördelning av inomhusytan kan givetvis bli mindre lämplig även i det fall som man tar in en arkitekt för att rita sitt hus. Men, om man på förhand tänkt igenom de rums- och inredningslösningar som man behöver och sedan samarbetar med en arkitekt för att utforma huset, då har man goda möjligheter att få ett slutresultat där ytorna används på effektivast möjliga sätt utifrån hur bostaden är tänkt att användas.
Även när det kommer till tomtvalet är antalet kvadratmetrar en viktig aspekt. I många tätorter är det förtätning som gäller om man vill bygga hus - när det råder brist på tomtmark får man bygga nya villor vid sidan av, eller mellan befintliga bostadshus. För de allra flesta som vill bygga hus betyder detta att man behöver anpassa husbygget, både till en mindre tomtstorlek och till den kringliggande bebyggelsen. De få tomter som finns tillgängliga i citynära områden kan dessutom ha markförhållanden som är utmanande, och kan ligga i branter, på bergsknallar eller i svackor.
Även i det här sammanhanget kan ett färdighus komma till sin rätt. Det finns modeller i en mängd olika utformningar och storlekar. Många av dessa är också anpassade för sluttande mark och ojämn terräng. Men i det här fallet mer än någonsin gäller det att utnyttja all tillgänglig yta på ett optimalt sätt - något som arkitekter är bra på. En arkitekt kan anpassa en byggnad, både till de yttre omgivningarna och till den boendes behov, på ett sätt som kan minska behoven av fördyrande schaktnings- och markberedningsarbete. Dessutom är de ofta duktiga på att trolla fram en känsla av rumslighet även på en mycket begränsad yta.
Att enfamiljshus nu byggs tätt inpå existerande bebyggelse, exempelvis på tomter som styckats av från andra trädgårdar, gör formgivningen ännu viktigare än tidigare. Det är många par ögon som kommer behöva vila på det nya huset. Om man i grannskapet upplever att du reser en byggnad som skär sig mot den befintliga byggnadsmassan kan det komma klagomål som kan förlänga din byggprocess.
I de här tillfällena kan kataloghusen ha en styrka. Många färdighus är utformade för att täcka in smaken hos folk i allmänhet. Samtidigt finns de i flera olika stilar, både traditionella med sadeltak och mer moderna i någon form av ny-funkis, med stora glasytor och kvadratiska former.
Ibland går det emellertid inte att hitta den perfekta modellen i husproducenternas kataloger. Ett exempel kan vara när ett nytt hus ska byggas i en skarv mellan två rådande byggstilar. En arkitekt kan då komma ut på plats och rita upp ett förslag som bildar en estetiskt tilltalande övergång. Arkitekter kan även rita villor som smälter in i ett mer enhetligt kvarter, samtidigt som man ser till att huset får ett eget, unikt uttryck.
Om man har tänkt att bygga hus på ett mer ostört läge - exempelvis utanför detaljplanerat område, så kan man ge arkitekten mer fria tyglar. Det är i regel då som arkitektens fackkunskaper inom rådande trender och byggtekniska framsteg verkligen kan komma till sitt fulla uttryck. Runt om i Sverige finns det idag villor som med all säkerhet stack ut stilmässigt när de byggdes, men som numera ses som koniska klassiker både med tanke på byggteknik och estetik. Här är det emellertid viktigt att prata igenom saken med arkitekten i detalj, så att ni kan komma fram till ett utseende som verkligen tilltalar dig från första stund och som du kan vara nöjd med under en längre tid framöver. En villa som man som husägare inte tycker om att titta på, den är inte heller särskilt härlig att bo i. Detta är något som en arkitekt har full förståelse för.
Det alternativ som ditt val faller på - färdighus eller arkitektritat hus, det styr även hur byggprocessen blir för dig som husbyggare. Det som kan vara extra lockande med ett kataloghus är för många att man kan överlåta det mesta till husproducenten. Detta är hus som kommer projekterade och klara, och med alla specifikationer på plats. Här har proffsen arbetat igenom varje detalj, inifrån och ut, för att ge huset en bra utformning och ett tilltalande uttryck. Detta sträcker sig ända ner till färgvalen på väggarna. Det är inte ovanligt att färdighusen kan köpas inklusive tomt. För dig som byggherre innebär då jobbet i princip att besluta om de eventuella anpassningar som erbjuds. Husproducenten tar fram allt som krävs för bygglovsansökan till kommunen, och reser sedan själva huset åt dig.
Önskar du istället ett hus som är helt unikt och vill arbeta med en arkitekt, så kräver det en betydligt mer aktiv hållning från din sida. Du bör initialt lägga ner tillräckligt med tid och energi på att hitta en arkitekt med erfarenhet från projekt som liknar ditt eget. Be om att få titta på tidigare villor som arkitekten ritat, och besök gärna befintliga hus som byggts utifrån arkitektens ritningar. Samtidigt som du letar arkitekt bör du också undersöka vad det är för typ av hus som du kan tänka dig bygga. Sök på nätet och spara ner bilder och länkar när du hittar hus som tilltalar dig. Tänk också igenom noga vilka krav som du ställer på din framtida bostad, och tänk gärna långsiktigt. Vilka behov har du idag och vilka kommer du att ha om tio eller tjugo år? Att komma väl förberedd till mötet med arkitekten underlättar för den fortsatta processen.
Det fina med att hitta en arkitekt som du kommunicerar väl med är inte bara att du då får en kreativ rådgivare som kan ge ditt hus en bra utformning. Du knyter också till dig en kunnig fackman som kan bistå med allt material som krävs för att få bygglovet beviljat hos kommunen. Att kunna ha en arkitekt som bollplank utgör en stor trygghet i dialogen med kommunen, förutsatt att man inte själv redan är mycket kunnig inom byggområdet.
I arkitekten har du även en person som kan ge bra direktiv till de hantverkare som ska resa huset. I många fall kan det vara aktuellt för dig som byggherre att använda dig av en totalentreprenör som ansvarar för byggprocessen. Denna utgörs av en byggfirma som ser till att allt blir byggt i enlighet med arkitektens specifikationer och som tar ansvar för att den färdiga villan uppfyller alla avtalade krav. Här kan det vara bra att försöka få tag i en byggfirma där man är vana vid att arbeta tillsammans med en arkitekt. Det är inte ovanligt att arkitekten kan rekommendera entreprenörer som vederbörande har erfarenhet av att ha jobbat med tidigare.
Hur lång tid tar det och hur mycket kostar det att bygga ett färdighus jämfört med ett arkitektritat hus? Det kortfattade svaret lyder att färdighus byggs både billigare och snabbare. Leveranstiden på ett standardhus kan hamna på ner mot åtta månader, men i regel tar det något längre tid. För att bygga arkitektritade hus bör man räkna med drygt ett år.
Särskilt mycket tid bör du räkna med att få investera i den fas av projektet då du samarbetar med arkitekten för att ge huset dess form. Låt gärna arkitekten rita ett utkast som du därefter kan justera utifrån dina önskemål. Sedan bör du ägna tillräckligt med tid i att leta upp rätt entreprenör för uppdraget och få ett genomarbetat kontrakt på plats med firman. Nya, arkitektritade hus kan komma med oförutsedda tekniska utmaningar. Det gäller därför att ni är på det klara med, samt har avtalat kring vad som gäller i form av ansvarsfördelning i det fall som det uppstår behov av förändringar. I tidsplanen för bygget bör ni även ta höjd för att inte allt går som på räls.
Den främsta anledningen till att ett standardhus är billigare att realisera är att man då inte behöver betala för arkitektritningar och projektering. Vanligtvis ligger kostnaderna för detta på mellan fem och tio procent av den totala byggbudgeten när man bygger ett arkitektritat hus. Om prislappen för huset landar på sju miljoner kronor så utgör alltså arkitektfirmans arvode normalt sett omkring 400 000 kronor av detta belopp, eller mer. För den övriga byggprocessen så behöver inte kostnaderna nödvändigtvis skilja sig så mycket åt.
Det som ofta lyfts som en stor fördel med färdighus är att priset till stora delar är givet på förhand. Likväl bör man i samband med alla typer av byggprojekt räkna med att sätta av en buffert för oförutsedda utgifter på mellan 10 och 20 procent av det totala beloppet.
Ett hus från någon av husproducenternas kataloger erbjuder alltså många fördelar för den som vill ha en snabb, förutsägbar och relativt billig byggprocess. Om man däremot vill vara betydligt mer involverad i byggfasen så behöver inte ett arkitektritat hus kräva så väldigt mycket mer, vare sig i form av tid eller pengar. I utbyte kan man få ett hus som är just så som man vill ha det, ned till minsta detalj. Man har då ett hus som man kan bo i resten av sitt liv utan att behöva göra större förändringar.