Ett hus där två eller fler generationer bor tillsammans men i varsin lägenhet, kan bjuda på både fördelar och utmaningar. Här presenterar vi 5 positiva och 5 negativa saker med att etablera och leva i ett generationsboende
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Den första fördelen är kanske den mest uppenbara. En viktigt anledning till att många börja att tänka på ett generationsboende som bostadsform är att det är trevligt och socialt. För mor- eller farföräldrarna blir det en unik tillgång till en daglig social samvaro - inte enbart vid högtider eller andra speciella tillfällen - att bo i samma hus som en son eller dotter med familj. Inte minst får de se barnbarnen växa upp på nära håll, till exempel under de viktiga småbarnsåren då barnets utvecklingsstadier avlöser varandra.
För barn är det ofta en extra trygghet och en känsla av tillhörighet att ha kontakt med mor- eller farföräldrarna. Den äldre generationen utgör ett extra skikt av närvaro eftersom det alltid finns någon vuxen i närheten att prata med eller få hjälp av. Att ha en regelbunden och nära kontakt med mor- och/eller farföräldrar ger även barnen kunskaper om olika hantverk och hur livet såg ut när den äldre generationen växte upp på ett sätt som skolan har svårt att matcha.
Samtidigt som boendeformen utgör en bra Samtidig som boformen legger til rette for et tett forhold mellom generasjonene, gir generasjonsboligen bestemor eller bestefar mulighet til å trekke seg tilbake hvis de er slitne og har behov for å være i fred. Det setter mange gamle pris på, og det legger til rette for et naboskap som er godt for alle parter.
Både småbarnsåren och ålderdomen är krävande tider i livet. I ett generationsboende kan flera generationer hjälpa varandra genom dessa livsfaser.
För många småbarnsfamiljer är far- eller morföräldrarna i grannlägenheten en välkommen barnvakt när det uppstår glapp i den tidspressade vardagen. Den äldre generationen kan vara hemma när de yngre skolbarnen kommer hem från skolan eller hämta barnen på förskolan när mamma eller pappa blir försenade hem från jobbet. Förutsatt att mor- eller farföräldrarna har tillräckligt bra hälsa kan barnpassningen även sträcka sig över en längre tid än en eller ett par timmar. Det viktigaste är att generationerna pratar ihop sig ordentligt så att ingen känner sig stressad eller tvingad, eller blir besviken över förväntningar som inte infrias.
På samma sätt kan det vara en trygghet för äldre människor att ha familjen i samma hus. Det gäller särskilt när hälsan börjar svikta och den äldre generationen blir mer beroende av hjälp i det vardagliga livet. Även om hemtjänst och liknande socialt skyddsnät är väl utbyggt i dagsläget är det en trygghet för gamla att veta att de kan få hjälp om de behöver hjälp med att handla, blir sjuka eller att de snabbt kan få hjälp om de skulle trilla eller bli så sjuka att de måste få hjälp att ta sig till sjukhus.
Att bygga en bostad med två lägenheter behöver inte kosta särskilt mycket mer än att bygga en villa avsedd för en familj. Med två lägenheter kan byggutgifterna delas mellan två hushåll. Hur fördelningen av utgifterna ser ut varierar från hushåll till hushåll, men inte minst för barnfamiljer som ofta redan har stora utgifter kan ekonomisk draghjälp från den äldre generationen vara avgörande för om det är ekonomiskt möjligt att bygga eller ej.
I vissa fall kan den äldre generationen redan ha ett hus och en tomt, kanske i ett centralt område där det annars är dyrt att köpa hus. Då kan det var en billigare lösning att riva det existerande huset och bygga nytt. Ännu billigare kan det vara att bygga på eller bygga ut huset så att det rymmer ytterligare ett hushåll.
För att bibehålla husfriden mellan hushållen som är direkt involverade, och relationerna med övrig familj som omger dessa, är det av yttersta vikt att upprätta avtal och ha en fullständig öppenhet gällande dem. Dessa avtal är något som vi återkommer till lite senare i artikeln.
Ofta har vi människor svårt att bilda oss en klar uppfattning om hur fort tiden går. Mätt i år är inte en generation särskilt lång tid. På så kort tid som 20 år kan många förutsättningar har förändrats mellan generationerna i en familj. Medan de äldre blir gamla och går bort växer barnen upp, blir vuxna och bildar familj.
Har man byggt ett generationsboende i en familj kan huset gå i arv och användas i flera generationer. När den äldsta generationen går ur tiden kan den eller de som bodde i huvuddelen av huset flytta in i den mindre bostadsdelen och ge rum för barn, svärsöner/döttrar och barnbarn. Och så kan det fortgå efterhand som nya generationer kommer till och växer upp. Samtidigt är det inte självklart att detta är en möjlighet eller ett önskemål för alla och därför är det viktigt att en alternativ plan för hur bostäderna kan användas. Det sistnämnda leder in oss på den sista av våra fem fördelar som vi tar upp här.
På många ställen i Sverige råder det bostadsbrist, inte minst i studentstäderna, och att hyra ut den extra lägenheten i huset kan vara en bra extra inkomst. Glömt inte att kontrollera med Skatteverket vilka regler som gäller för beskattning innan du bestämmer dig för att hyra ut lägenheten. Att ta med en uthyrning i beräkningarna är ett klokt drag när du planerar att bygga ett generationsboende och vad det kan användas till den dag det inte längre bor flera generationer i huset. Lägenhetens storlek och uthyrningsgrad är två faktorer som du måste ta hänsyn till när du bygger ett generationsboende. Det kan vara ett klokt drag att inte göra de båda bostäderna lika stora; då kan du bo i den större bostadsdelen och hyra ut den mindre den dag det inte längre är aktuellt att använda hela huset. En lägenhet som går att hyra ut kan också ha en positiv inverkan på utgångspriset när det blir aktuellt att sälja huset.
När flera generationer ska bo i samma hus är det viktigt att alla får sina behov och önskemål uppfyllda. Det gäller inte minst alla led gällande husets utformning; från arkitektonisk stil till tekniska lösningar. Det blir ingen bra start för grannsämjan om någon av parterna upplever att de inte har fått gehör för sina tankar och åsikter under planeringen, eller att de upplever det färdiga huset som svårt eller olämpligt att bo i.
Ett viktigt förhållningssätt i en sådan situation är att lägga ner ordentligt med tid för att planera huset och ha en klar och tydlig kommunikation så att alla kan har möjlighet att påverka de val som görs. Är ni inte överens på alla punkter gäller det att hitta kompromisser som alla kan leva med. Kör ni fast och inte hittar lösningar som fungerar för alla kan en arkitekt ofta hjälpa till att lösa de problemen. En arkitekt som har erfarenhet av att rita generationsboenden kan snabbt komma med förslag på lösningar som passar både de som kan bo i huset och den uppsatta budgeten.
Precis som att det är viktigt att ta hänsyn till alla parters behov vid utformningen av ett generationsboende, lika essentiellt är det att göra det när ni skriver själva avtalet om att bygga ihop. I en större familj kan det uppstå oenigheter om vilken son eller dotter som ska flytta ihop med föräldrarna, men inte alltid. Det är viktigt att ta invändningar på allvar redan från början för att undvika att oenigheter blir liggande och skapar missnöje, i värsta fall splittringar i familjen, efter att huset är färdigställt. En lösning kan vara att bygga ett generationsboende med så många lägenheter att även syskonen får plats. I en tid då allt fler lever i singelhushåll kan det vara skönt för de som inte har en egen familj att bo tillsammans med föräldrar, syskon och syskonbarn.
Det är stor skillnad på att leva som äldre och att leva med barn. Även om det ofta upplevs som positivt att leva flera generationer tillsammans kan det även vara en källa till irritation. Höga ljud och andra störmoment är typiska anledningar till konflikter som kräver att alla parter lägger manken till.
Det gäller även att vara på det klara med att saker och ting kan förändra sig så att det som inte var ett problem när ni började bo bredvid varandra svänger över och blir det. Två exempel på det är när de små barnen blir tonåringar eller den äldsta generationen blir dementa och/eller skröpliga.
En bra sätt att förebygga de här problemen är att ha en bra dialog såväl före och efter att huset är färdigbyggt. Många irritationsmoment går att avvärja genom att skilja av de båda bostäderna ordentligt från varandra och ljudisolera väggar och golv ordentligt. Det kan även vara bra att tänka igenom om ni på sikt kan trivas med gemensamma ytor som binder ihop bostäderna. Många upplever gemensamma ytor som något positivt men det finns inget som säger att det är så för alla. Se som ett minimum till att alla som bor i huset har någonstans där de kan dra sig tillbaka när de vill vara i fred.
Att hålla ett hus i bra skick kostar en hel del. Det går inte särskilt många år från det att ni har flyttat in till dess att de första delarna måste målas om eller bytas ut på grund av slitage eller för att de av olika anledningar har gått sönder.
Naturligtvis är det en fördel och ett bra utgångsläge att man i ett generationsboende är fler att dela på underhållskostnaderna, men samtidigt är det viktigt att ni har tydliga avtal gällande hur utgifterna ska fördelas mellan hushållen. Det är viktigt att inte en av parterna får en orimligt stor del av underhållskostnaderna.
Fördelningen av underhållsutgifterna för ett generationsboende varierar i regel utifrån ägarnas preferenser. I en del fall tar en av parterna på sig en större del, men om du väljer att göra det är det viktigt att det är ett resultat utifrån ett tydligt avtal. Att en av parterna betalar mer och upplever att den andra parten tar detta för givet och utan att tacka, kan skapa dålig stämning mellan generationerna.
Det är även bra att tänka på att även andra än de som bor i huset kan ha synpunkter på fördelningen. Om den äldre generationen tar på sig den största delen av underhållskostnaderna kan det upplevas som en orättvis fördelning eller förskott på ett kommande arv av de barn som inte bor i huset. Den här problematiken tar oss vidare till den femte och avslutande nackdelen.
Som begreppet generationsboende antyder är några av de som bor i huset äldre än de andra. Ålderdom leder obönhörligen till döden och har ni inte skrivit tydliga avtal från början kan frågor gällande det gemensamma boendets framtid leda till konflikter inom familjen. Problemen kan uppstå både mellan de som bor i huset och övriga familjemedlemmar.
Vad ska till exempel ske när de äldsta går bort eller måste flytta till ett äldreboende för att få rätt omsorg och vård? Ska lägenheten som de bor i gå i arv till barnen eller ska den läggas ut till försäljning på den öppna marknaden? Är ett övertagande av lägenheten att räkna som ett arv? Det här är några av de frågor som ni måste ta upp redan innan det gemensamma boendet etableras, och det är en klar fördel att ta hjälp av en advokat för att upprätta avtalet.
Det er viktig å praktisere full åpenhet overfor andre arvinger slik at også disse kan komme med innspill. På denne måten kan framtidige konflikter forebygges og generasjonsboligen bli en positiv boform for alle involverte.